Gavin James: 'Ik heb de tijd van mijn leven'

Na het succes van zijn live album Live At Whelans en de studiovariant Bitter Pill is het aan Gavin James om de festivals opnieuw te veroveren. In 2015 stond hij nog in de wat kleinere tent op Pinkpop en dit jaar mocht hij het nog eens dunnetjes overdoen op de Main Stage. Wij spraken met hem na dit optreden en hadden het onder andere over wat hij nog meer in petto heeft voor ons in de nabije toekomst. Want dat er nog meer te verwachten valt van deze sympathieke Ier is een understatement.

Allereerst moest Gavin wat kwijt over het optreden: "Man, wat was dat leuk. Ik heb echt de tijd van mijn leven gehad op dat podium!". Wat gelijk opviel tijdens het optreden was dat er nieuwe liedjes gespeeld werden die nog niet op het album te vinden waren: "Ja, ik heb wat uitgeprobeerd. Even testen of het werkt en dat is ook fijn aan die festivalshows. Mensen laten het gewoon toe en vinden het totaal niet erg als je iets speelt wat ze niet kennen van de radio. Het viel mij ook nog wel op hoe goed de mensen over het algemeen meededen. Ik stond redelijk vroeg ingepland en wat ik van mezelf weet is dat ik op festivals ook altijd wel even nodig heb om op gang te komen, dus daar heb ik ook over nagedacht toen ik het optreden aan het voorbereiden was. En toen bij het tweede liedje ging het opeens los dus dat was fantastisch".

Gavin James is in Nederland vooral bekend geworden van zijn cover van 'Book of Love' van Magnetic Fields: "Dat was het eerste wat in dit land gebeurde en het werd daarna ook in andere landen opgepikt, wat natuurlijk super gaaf was. En het gekke was natuurlijk dat het nog een live-opname was ook vanuit Whelans. Uiteindelijk heeft dat liedje er voor gezorgd dat ik op al die festivals kon gaan staan en al die te gekke dingen kon gaan doen. Dat live album was ook een bewuste keuze om mee te beginnen, aangezien ik begonnen ben in die pubs en met dat soort van optreden. De keuze voor het studioalbum kwam uiteindelijk simpelweg door het feit dat ik wat materiaal moest hebben dat ook gespeeld kon worden op de radio en dat is met live-opnames altijd nog wel lastig. Het volgende album zal waarschijnlijk een mix worden van de twee, miscchien ook wel half om half".

In oktober mag ook de AFAS Live de Ier verwelkomen en dan blijft natuurlijk altijd de vraag of die eigen shows nou fijner zijn om te doen dan festivals: "Bij festivals is het mooie dat er een deel van de mensen is dat nog nooit van je heeft gehoord. Wat ik dan heel fijn vind is om die mensen te raken, die nog nooit iets van je hebben geluisterd of nog nooit iets van je hebben meegekregen. Dat geeft echt een fantastisch gevoel. Daarom zou ik zelf liever voor een festival kiezen om op te treden, want daar kunnen mensen je echt voor de eerste keer zien". En dan is daar plots een van de meest magische momenten in je muzikale carrière, op de Main Stage van Pinkpop: "Tijdens het optreden ging ik een beetje aan de haal met wat Louis Armstrong-dingetjes, en toch zong iedereen mee. Dat is een van de meest speciale momenten die ik in een lange tijd heb meegemaakt. Dat iets wat eigenlijk voor de grap is, opgepikt wordt en er nog positief op gereageerd wordt door een menigte ook. Afgelopen kerst deden we ook iets tofs, ik mocht thuis optreden in de E3 Arena en dat was een weddenschap met mijn pa die ik uiteindelijk heb gewonnen; dat ik daar zou optreden. Hij gaf me het geld en alles wat hij kon doen is trots zijn"

Kaarten voor het concert van Gavin James in de AFAS Live (voorheen HMH) op 6 oktober zijn nog hier te verkrijgen.