FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 29 juni 2017

Duitsland laat Mexico kansloos in Confederations Cup

Duitsland heeft zich zonder problemen geplaatst voor de finale van de Confederations Cup. De ploeg was al snel trefzeker tegen Mexico en rolde de tegenstander uiteindeijk met 4-1 op. In de finale wacht komende zondag Chili.

De Mexicanen probeerden aanvallend te starten, maar dat werd in de zesde minuut al afgestraft met een counter. Benjamin Henrichs legde af op Leon Goretzka, die de bal met binnenkant rechts beheerst in de verre hoek achter doelman Guillermo Ochoa schoot.

Amper een minuut later was het opnieuw raak. Héctor Moreno stond verkeerd opgesteld, waardoor Timo Werner een steekpass kon geven op Goretzka. Ochoa probeerde hem nog af te stoppen, maar de speler van Schalke 04 plaatste de bal keurig langs de Mexicaanse keeper in het doel.

Mexico liet in verdedigend opzicht continu steken vallen en Ochoa moest voorkomen dat Werner een derde Duitse treffer maakte. DIe Mannschaft nam wat gas terug, al kon Mexico daar niet echt van profiteren. De beste kans was voor Giovani dos Santos, die de bal in de verre hoek wilde schuiven. Marc-André Ter Stegen kreeg er zijn rechtervoet tegen.

In de tweede helft nam Duitsland weer wat meer initiatief en elf minuten na rust was het duel definitief beslist. Werner maakte de mooiste goal van zijn ploeg; de spits van RB Leipzig kon simpel binnentikken op aangeven van Jonas Hector, die fraai werd vrijgespeeld door Julian Draxler: 3-0.

Beide teams gaven vervolgens wat meer ruimte weg en Mexico kwam dicht bij een goal via Marco Fabián (zijnet). Raúl Jiménez had pech dat hij in het laatste kwartier met een kopbal de lat raakte, uit een voorzet van invaller Hirving Lozano. De PSV'er kwam meteen na de pauze binnen de lijnen en na 81 minuten mocht ook Ajax-speler Amin Younes nog even minuten maken.

Met een fantastische knal van grote afstand leek Fabián het slotakkoord te hebben (3-1), maar Younes dacht daar anders over. Na een pass van Emre Can kon de invaller de bal met links in de verre hoek mikken: 4-1. Duitsland speelt zondagavond de finale tegen Chili, terwijl Mexico 's middags tegen Portugal om het brons speelt.

Mondiale nummer 855 plaatst zich voor Wimbledon

Het kwalificatietoernooi van Wimbledon zit er bijna op en voor één speler heeft dat een bijzonder resultaat opgeleverd. Alex Ward heeft zich voor het hoofdtoernooi geplaatst, terwijl de Brit slechts 855e op de wereldranglijst staat.

De 27-jarige Ward stond jaren in de top-400 van de wereld, maar zakte in het afgelopen jaar flink terug nadat hij vanaf juli vorig jaar lang niet in actie kon komen. Hij kreeg een wildcard voor het kwalificatietoernooi voor Wimbledon en dat maakte de Brit helemaal waar. Donderdag rekende hij in vier sets af met Teymuraz Gabashvili, waarmee plaatsing voor het hoofdtoernooi een feit was: 6-7 (3), 6-4, 7-6 (6), 6-1.

Ward is de laagstgeklasseerde tennisser die zich voor een Grand Slam plaatst sinds Mark Knowles in 1998 als mondiale nummer 1122 het hoofdtoernooi van Wimbledon haalde.

Trails of Cold Steel spelen op je PC in juli

De nieuwe Steam-pagina van The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel laat weten dat de game naar de PC komt in juli. Deze JRPG werd meer dan een jaar geleden zeer positief beoordeeld.

In deze game volg je het schoolleven van Rean Schwarzer en Class VII, een experimentele schoolklas waar zowel kinderen van adelijke afkomst als kinderen van gewone burgers zijn samengezet.

Momenteel is de game alleen beschikbaar op PS3 en PS Vita. Bekijk hieronder enkele screenshots van de PC-versie.

Screenshots 1 Trails of Cold Steel

Screenshots 2 Trails of Cold Steel

Screenshots 3 Trails of Cold Steel

Tennisser Sugita eindelijk in eerste halve finale op ATP-toernooi

Tennisser Yuichi Sugita heeft zich op het ATP-toernooi van Antalya, dat voor het eerst gehouden wordt, voor de halve finales geplaatst. Voor de 28-jarige Japanner is daarmee een nieuwe mijlpaal bereikt: nooit eerder schopte hij het op ATP-niveau tot de laatste vier.

Sugita stond pas voor de derde keer in zijn toch al vrij lange loopbaan in de kwartfinales van een ATP-toernooi. Daarin maakte hij hardhandig een einde aan de knappe run van de pas 18-jarige Duitser Daniel Altmaier: 6-3, 6-0. Voor Sugita betekent het dat hij zijn 66e plek op de wereldranglijst met minstens drie plaatsen kan verbeteren, een nieuw hoogtepunt in zijn carrière.

In de halve eindstrijd neemt de Japanner het op tegen de Cyprioot Marcos Baghdatis. De veteraan won met moeite van de Indiase qualifier Ramkumar Ramanathan, die een dag eerder Dominic Thiem zeer verrassend versloeg. Baghdatis had er wel een spannende tiebreak voor nodig: 6-7 (0), 6-3, 7-6 (6).

Adrian Mannarino en Andreas Seppi plaatsten zich eveneens voor de halve finales op het Turkse gras. Mannarino rekende met 2-6, 7-5, 6-2 af met Fernando Verdasco, terwijl Seppi met 6-4, 7-6 (3) won van de Moldaviër Radu Albot, die voor het eerst de kwartfinales van een ATP-toernooi haalde. 

'Cyberaanval over hoogtepunt heen'

De cyberaanval van dinsdag lijkt over zijn hoogtepunt heen. Volgens het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), de waakhond van het ministerie van Veiligheid en Justitie, hebben zich geen nieuwe bedrijven gemeld die besmet zijn. Daarnaast zijn geen nieuwe besmettingsbronnen bekend.

Het is nog niet duidelijk wie verantwoordelijk waren voor de grote aanval en wat hun doel was. De malware, die Petya is genoemd, besmette de getroffen bedrijven toen die een automatische update van het boekhoudprogramma MEDoc kregen. Petya gebruikte bekende zwakke plekken in het besturingssysteem Windows. De aanval trof dinsdag aan het begin van de middag eerst bedrijven in Oekraïne en Rusland, maar breidde zich daarna uit.

APM in de Rotterdamse haven en moederbedrijf Maersk werden getroffen. Ook bij TNT Express zijn nog steeds problemen. In ons land zijn verder Raab Karcher, dat bouwmaterialen levert, en medicijnfabrikant MSD getroffen.

Het NCSC zegt dat er "helaas nog geen zicht" is op decryptiemogelijkheden voor deze variant van ransomware. "Dit betekent dat bedrijven die hiermee besmet zijn, een nieuwe installatie moeten doen en hun back-ups terug zullen moeten zetten", stelt het centrum.

'Cyberaanval over hoogtepunt heen'
'Cyberaanval over hoogtepunt heen' (Foto: BuzzT)

Iran: IS-leider Baghdadi is zeker dood

Iran weet zeker dat de leider van Islamitische Staat Abu Bakr al-Baghdadi niet meer leeft. Een vertegenwoordiger van de Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei bij een speciale legereenheid zei donderdag tegen het Iraanse staatspersbureau IRNA dat al-Baghdadi "zeker dood" is.

De Irakees al-Baghdadi is al meerdere malen doodverklaard sinds hij in 2014 in een moskee in het Iraakse Mosul het kalifaat uitriep.

Eerder deze maand meldde Rusland dat zijn strijdkrachten er mogelijk in waren geslaagd hem te doden bij een aanval op IS-kopstukken in de omgeving van de Syrische stad Raqqa in mei. Moskou kon daar geen bevestiging van krijgen.

Het is niet duidelijk op welke informatie Iran zich baseert.

Iran: IS-leider Baghdadi is zeker dood
Iran: IS-leider Baghdadi is zeker dood (Foto: ANP)

Djokovic naar halve finales Eastbourne

Novak Djokovic heeft zich geplaatst voor de halve finales van het ATP-toernooi van Eastbourne. Het Britse grastoernooi wordt geteisterd door regenval, wat ertoe leidde dat vrijwel iedereen donderdag twee keer in actie moest komen.

Voor Djokovic was dat niet het geval, want hij kon zijn eerste partij woensdag al afmaken. Donderdag stond de Serviër tegenover de Amerikaan Donald Young, die er met 6-2, 7-6 (9) aan moest geloven. In de halve eindstrijd staat Djokovic tegenover de Rus Daniil Medvedev, die voor de tweede keer in zijn loopbaan bij de laatste vier staat op een ATP-toernooi. Nadat de 21-jarige Medvedev van Robin Haase won, sloeg hij zich in drie sets langs de Amerikaan Steve Johnson: 6-3, 2-6, 6-3.

De andere halve finale wordt een Frans onderonsje. Richard Gasquet had donderdag twee servicekanonnen tegenover zich, maar Kevin Anderson er met 6-4, 6-4 af ging, dolf ook John Isner het onderspit: 6-3, 6-2. Gaël Monfils schakelde eerst de Britse wildcardspeler Cameron Norrie met 6-3, 6-2 uit, alvorens Bernard Tomic met 7-6 (4), 6-0 terug naar de kleedkamers te sturen. 

Djokovic hoopt in Eastbourne voor het eerst in zijn toch al glansrijke carrière een grastoernooi te winnen dat niet Wimbledon heet.

Man wil inrijden op moskeegangers Frankrijk

De Franse politie heeft in een gemeente bij Parijs een man gearresteerd die met een auto op een groep mensen voor een moskee wilde inrijden. Zijn poging mislukte vanwege obstakels die voor het gebedshuis in Créteil waren aangebracht om een aanval tegen te gaan. Niemand raakte gewond.

De politie zei dat de motieven van de aanvaller onduidelijk waren. Volgens Franse media heeft de man verklaard dat hij wraak wilde nemen voor eerdere terreuraanslagen in Parijs.

Man wil inrijden op moskeegangers Frankrijk
Man wil inrijden op moskeegangers Frankrijk (Foto: ANP)

Gavin James: 'Ik heb de tijd van mijn leven'

Na het succes van zijn live album Live At Whelans en de studiovariant Bitter Pill is het aan Gavin James om de festivals opnieuw te veroveren. In 2015 stond hij nog in de wat kleinere tent op Pinkpop en dit jaar mocht hij het nog eens dunnetjes overdoen op de Main Stage. Wij spraken met hem na dit optreden en hadden het onder andere over wat hij nog meer in petto heeft voor ons in de nabije toekomst. Want dat er nog meer te verwachten valt van deze sympathieke Ier is een understatement.

Halo fan project mag doorgaan

343 Industries, de ontwikkelaar achter Halo, heeft laten weten dat de makers van de hommage aan Halo niet bang hoeven te zijn voor gerechtelijke stappen. De voorwaarden zijn, dat ze er zelf geen cent aan verdienen en zich houden aan de Microsoft-regels over game content. Het fanproject Installation 01 brengt de multiplayer van  Halo, Halo 2 en Halo 3 naar pc.

De Microsoft-regels houden in dat de fans alles zelf moeten maken en niet zomaar beelden of geluiden uit de games mogen halen. Alles in de trailer is dan ook nauwgezet nagemaakt in Unity. Het duurt nog wel even voordat Installation 01 helemaal af is. De fans mogen namelijk ook geen donaties in ontvangst nemen en doen alles dus in hun vrije tijd met eigen middelen.

Sommige FOK!kers weten dat Bungie de eerste delen heeft gemaakt, maar de rechten lagen bij Microsoft. Toen Bungie in 2007 zonder Microsoft verder ging en onafhankelijk werd, kwamen de rechten bij 343 Industries terecht. Daarom dat zij beslissen over de juridische aangelegenheden rond Halo, Halo 2 en Halo 3.

Discuswerper Ståhl naar 9e plek op eeuwige wereldranglijst

Discuswerper Daniel Ståhl heeft tijdens de Sollentuna Folksam GP in het Zweedse Stockholm voor een daverende sensatie gezorgd.

De 25-jarige Zweed slingerde de discus naar een afstand van 71,29 meter, 's werelds beste worp in een dikke vier jaar. Ståhl is met zijn resultaat de 24e atleet ooit die de grens van 70 meter gehaald heeft.

De laatste keer dat iemand de 70 meter haalde was in juni 2013. Piotr Malachowski gooide de discus toen in Hengelo naar 71,84 meter, een afstand die sindsdien niet meer benaderd werd.

Met zijn weergaloze worp maakt Ståhl een enorme sprong op de wereldranglijst aller tijden. Hij ruilt zijn 45e plek daarop in voor de negende stek. Het wereldrecord staat met 74,08 meter al sinds 1986 op naam van de, hoe kan het ook anders, Oost-Duitser Jürgen Schult. 

Euro naar hoogste peil in tijden

De koers van de euro is de laatste dagen in rap tempo opgelopen, tot het hoogste niveau in meer dan een jaar tijd. Op de financiële markten zijn beleggers zich zorgen gaan maken dat de Europese Centrale Bank (ECB) wil beginnen met het afbouwen van zijn stimuleringsmaatregelen voor de economie.

De euro werd donderdag in de loop van de avond verhandeld voor ruim 1,14 dollar. Enkele dagen terug zat de koers nog onder de 1,12 dollar. Dat is op de valutamarkten, in zo'n korte tijd, een behoorlijke stijging.

De sterke opmars begon dinsdag na een speech van ECB-president Mario Draghi op een conferentie in Portugal. Hij zinspeelde daar volgens kenners op een geleidelijke afbouw van het ruime monetaire beleid dat de ECB nu nog hanteert. Het centralebankhoofd stelde onder meer dat het door de huidige maatregelen een kwestie van tijd is voordat ook de nog altijd achterblijvende inflatie gaat aantrekken.

Euro naar hoogste peil in tijden
Euro naar hoogste peil in tijden (Foto: ANP)

Sparta haalt jeugdinternational op bij RB Leipzig

Sparta Rotterdam heeft zich versterkt met Julian Chabot. De verdediger komt over van RB Leipzig en tekent voor drie seizoenen in Rotterdam.

De 19-jarige Chabot is jeugdinternational van Duitsland en is vanaf het weekeinde actief op het EK onder 19. Hierdoor sluit de mandekker later aan bij de voorbereiding van Sparta Rotterdam.

De club is erg blij met de komst van Chabot. "Julian is een zeer talentvolle speler die wij al langer op ons lijstje hadden staan, dus we zijn erg gelukkig dat de deal rond is", vertelde trainer Alex Pastoor op de officiële website van Sparta.

"Het is een grote en sterke verdediger die voor zijn leeftijd al heel ver is en hij ziet Sparta als plek om zich nog verder te ontwikkelen. We zien dan ook erg uit naar de samenwerking voor de komende jaren."

De lange en fysiek sterke Chabot maakte niet zijn officiële debuut in het eerste elftal van RB Leipzig.

'Karsdorp mist voorbereiding AS Roma vanwege operatie'

Rick Karsdorp moet een deel van de voorbereiding van AS Roma aan zich voorbij laten gaan. De rechtsback wordt maandag geopereerd aan zijn knie.

De verdediger rondde woensdag zijn transfer naar AS Roma af. Karsdorp doorliep de medische keuring met succes, maar blijkt niet zonder fysieke klachten aan te kunnen sluiten bij AS Roma. Sinds april kampt Karsdorp met knieklachten. Dat hield hij over aan het duel met Ajax.

Volgens Voetbal International gaat hij maandag onder het mes. Door de operatie mist Karsdorp de start van de voorbereiding van AS Roma. Naar verluidt is hij enkele weken zoet met het herstel.

AS Roma was op de hoogte van de klachten van Karsdorp, maar de club besloot gewoon in zee te gaan met de vleugelverdediger. Naar verluidt betaalt de ploeg uit Italië zestien tot negentien miljoen euro voor Karsdorp.

'Nepslachtoffer' torenbrand Londen opgepakt

De Britse autoriteiten hebben een man opgepakt die beweerde dat zijn vrouw en zoon waren omgekomen bij de dodelijke torenbrand in Londen. Hij zou op frauduleuze wijze hebben geprobeerd geld en huisvesting te bemachtigen.

De 52-jarige man meldde zich na de brand in de Grenfell Tower. Hij verklaarde alles te zijn verloren bij het inferno in de torenflat, waarbij tientallen mensen om het leven kwamen. De man kreeg daarop hulp van de autoriteiten, die na enige tijd achterdochtig werden. Er bleken tegenstrijdigheden te zitten in het verhaal van de 'overlevende'.

Uit onderzoek bleek dat de man niet in de ramptoren woonde, maar in het zuidoosten van Londen. Ook zou hij geen vrouw of kind hebben gehad. Daarop sloegen agenten hem woensdag in de boeien. De politie waarschuwde mensen die proberen een slaatje te slaan uit de ramp, dat alle signalen van misbruik grondig worden onderzocht.

'Nepslachtoffer' torenbrand Londen opgepakt
'Nepslachtoffer' torenbrand Londen opgepakt (Foto: ANP)

'Strafeis tegen Bouterse niet uitvoerbaar'

Mocht de Surinaamse krijgsraad de strafeis van twintig jaar gevangenisstraf tegen president Desi Bouterse (71) voor zijn aandeel in de Decembermoorden overnemen, dan is die straf niet uitvoerbaar. Dat komt door een amnestiewet die voorschrijft dat alle verdachten van de Decembermoorden van 1982 vrijuit gaan. Dit zei de fractieleider van de partij van Bouterse, de Nationale Democratische Partij (NDP) donderdag, zo melden lokale media.

Volgens fractieleider Andre Misiekaba had de krijgsraad de amnestiewet die in 2012 door het parlement is aangenomen nooit terzijde mogen schuiven. Hij zegt dat de rechterlijke macht weliswaar het hoogste orgaan is binnen de rechtszaal, maar dat daarbuiten de wet geldt. "Iedere uitspraak zal daarom niet legitiem zijn en als zodanig onuitvoerbaar." Het proces draait om de moorden op vijftien vooraanstaande Surinamers en tegenstanders van het toenmalige militaire regime van Desi Bouterse, gepleegd op 8 december 1982.

Leden van de oppositie benadrukken dat de rechterlijke macht juist alle ruimte moet krijgen om de strafzaak af te handelen. Later donderdag komen de leden van de NDP bij elkaar om zich te beraden over de ontstane situatie. Volgens de uitnodiging voor die bijeenkomst is de rechtsstaat in gevaar.

'Strafeis tegen Bouterse niet uitvoerbaar'
'Strafeis tegen Bouterse niet uitvoerbaar' (Foto: ANP)

Trump op de vingers getikt na Twittertirade

De Amerikaanse president Donald Trump heeft via Twitter hard uitgehaald naar een tv-presentatrice. Het kwam hem op felle kritiek te staan, onder meer vanuit zijn eigen partij. "Dit moet stoppen", benadrukte de Republikeinse senator Susan Collins.

Trump richtte zijn pijlen donderdag op de presentatoren van "het slecht bekeken" MSNBC-programma Morning Joe, omdat hij had gehoord dat in de show "nare dingen" over hem worden gezegd. Hij noemde presentatrice Mika Brzezinski op Twitter "laag I.Q. Geschifte Mika".

De president voegde toe dat Brzezinski "zwaar aan het bloeden was door een facelift" toen ze rond de jaarwisseling een van zijn resorts bezocht. Haar medepresentator Joe Scarborough kreeg van de president de bijnaam "Psycho Joe", Joe de psychopaat.

Hoewel de president wel vaker uithaalt naar critici, stak dit keer een storm van kritiek op. De Republikeinse senator Lindsey Graham tikte Trump via Twitter op de vingers. "Uw tweet is een president onwaardig. Het vertegenwoordigt wat mis is met de Amerikaanse politiek." Meerdere partijgenoten kwamen met vergelijkbare reacties.

Ook MSNBC reageerde boos. "Het is een treurige dag voor Amerika als de president zijn tijd niet spendeert aan doen van zijn werk, maar aan pesten, liegen en kleinzerige persoonlijke aanvallen", stelde de zender in een verklaring.

De woordvoerster van het Witte Huis nam het op voor de president. Ze wees erop dat Trump en zijn naaste medewerkers ook vaak persoonlijke aanvallen moeten verduren. "Deze president bestrijdt vuur met vuur", zei zegsvrouw Sarah Sanders bij Fox News. Trump laat zich volgens haar niet treiteren door de "linkse media'".

Trump op de vingers getikt na Twittertirade
Trump op de vingers getikt na Twittertirade (Foto: BuzzO)

Meer incidenten met drones gemeld

Nu meer mensen een drone hebben, stijgt ook het aantal meldingen over incidenten ermee. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) kreeg in 2016 in totaal 64 meldingen kreeg over voorvallen met een drone.

Dat is ruim vier keer zoveel als in 2015, toen er vijftien incidenten werden gemeld. Tot en met mei 2017 noteerde de ILT 33 meldingen. Vaak gaat het om piloten die een drone in de buurt van hun cockpit zagen, doordat de drone vloog op een hoogte of plaats waar dat niet mag. Dat leidde twee keer bijna tot een botsing. De inspectie noteerde verder berichten over drones die uit het zicht vliegen en kwijtraken of een accu die in brand vliegt in de broekzak van een 'dronevlieger'.

Cijfers over het aantal Nederlanders dat een drone heeft, heeft de ILT niet.

Meer incidenten met drones gemeld
Meer incidenten met drones gemeld (Foto: BuzzT)

Van Maasakker helpt hockeysters naar WK

De Nederlandse hockeysters hebben zich donderdagavond geplaatst voor het wereldkampioenschap volgend jaar in Londen. De Oranjedames wonnen in de kwartfinale van de halvefinaleronde van de Hockey World League met 2-0 van Spanje. Caia van Maasakker maakte beide doelpunten.

Voor Oranje was het op het toernooi in België alweer de vijfde zege, na overwinningen in de groepsfase op Italië, Schotland, Zuid-Korea en China. Door het bereiken van de laatste vier is de formatie van bondscoach Alyson Annan ook zeker van de finaleronde van de Hockey World League, later dit jaar.

De dames begonnen sterk en de eerste strafcorner werd door Van Maaskakker direct benut. Iets na rust maakte de ze 2-0 via een strafbal. Spanje creëerde drie strafcorners en kreeg verder geen enkele kans. Keepster Anne Veenendaal moest één redding verrichten en hield haar doel voor de vijfde keer schoon dit toernooi.

"Natuurlijk is het belangrijk dat we zeker zijn van het WK, maar op dit moment is het ook heel mooi dat we hier in de halve finales staan. Het was zeker niet gemakkelijk tegen Spanje, maar dat hadden we ook niet verwacht. We hebben op de beslissende momenten toegeslagen, dat gaf de doorslag", aldusVan Maasakker. 

Caia Van Maasakker helpt Oranje naar het WK. (PRO SHOTS/Action Images)
Caia Van Maasakker helpt Oranje naar het WK. (PRO SHOTS/Action Images)

'Stel regisseur aan voor verwarde personen'

Nederlandse gemeentes moeten iemand aanstellen die in situaties met verwarde personen een regierol op zich neemt. Het gaat dan vooral om complexe, lang slepende zaken. Dat adviseert het Schakelteam Verwarde Personen aan de ministeries van Volksgezondheid en Veiligheid en Justitie.

Bij de omgang met verwarde personen zijn veel instanties betrokken, zoals zorgverleners, zorgverzekeraars en woningcorporaties. Onder deze partijen kan onenigheid ontstaan, over wie bijvoorbeeld financieel verantwoordelijk is voor een verward persoon.

Om te voorkomen dat dit soort problemen zorg in de weg staan, moeten er regisseurs worden aangesteld, die een duidelijk overzicht hebben van de problemen. Als de partijen er echt niet uitkomen kan zo'n regisseur naar bijvoorbeeld de burgemeester of wethouder stappen, en die adviseren de knoop door te hakken.

Vragen over de bureaucratie rondom de zorgverlening of bijvoorbeeld de financiering ervan kunnen dan later worden afgehandeld, nadat de verwarde persoon is geholpen.

'Stel regisseur aan voor verwarde personen'
'Stel regisseur aan voor verwarde personen' (Foto: ANP)

Syrische terreurverdachte opgepakt, PVV stelt kamervragen

De politie heeft in het Limburgse Brunssum een 38-jarige vluchteling uit Syrië aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een terroristisch misdrijf. De man heeft een verblijfsvergunning voor Nederland. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de arrestatie donderdag bekendgemaakt. De voorlopige hechtenis is met twee weken verlengd.

De politie heeft in zijn woning beslag gelegd op een laptop, enkele mobiele telefoons, andere gegevensdragers en documenten. Het onderzoek begon vorige week met informatie van de veiligheidsdienst AIVD, aldus het Landelijk Parket van het OM.

De politie heeft geen wapens of explosieven gevonden bij de man.

Wanssum
Onlangs hield de politie in Limburg ook al mensen aan op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme. Eind vorige week werd een achttienjarige vrouw uit Wanssum vastgezet. Zij werd al eerder opgepakt, maar was onder voorwaarden vrijgelaten. Haar aanhouding was bij een drukbezochte moskee, maar donderdag werd gemeld dat haar aanhouding losstaat van de moskee.

Bij Heerlen werd vorige week een 28-jarige man aangehouden, ook in verband met een onderzoek naar terrorisme.

Update 19:41 uur
Het kon natuurlijk niet uitblijven dat de PVV vragen zou gaan stellen aan de kamer over dit 'incident'. Zo willen de leden Wilders, Fritsma en De Graaf dit keer weten hoe het mogelijk is dat deze terreurverdachte door de screening is gekomen. Daarnaast willen ze weten hoeveel asielzoekers er nog meer verdacht worden van terreur. 

Verder wil de PVV weten of de kamer bereid is om te erkennen dat het ons land willens en wetens in gevaar brengt door het openhouden van de grenzen. Vraag nummer 4 is of de kamer bereid is de verblijfsvergunning in te trekken en de verdachte uit te zetten naar het land van herkomst, nadat de man uiteraard een (lange) gevangenisstraf heeft gehad. Vraag nummer 5 kunt u waarschijnlijk wel raden, want open deur: wanneer gaan de grenzen dicht voor asielzoekers en immigranten uit Islamitische landen. 

Syrische terreurverdachte opgepakt
Syrische terreurverdachte opgepakt (Foto: ANP)

Volgende Hearthstone-uitbreiding wordt volgende week aangekondigd

Volgende week vinden de HCT Spring Championships van Hearthstone plaats, waarin bepaald wordt welke spelers kwalificeren voor het Wereldkampioenschap. Voordat dit toernooi begint, gaat Blizzard de volgende uitbreiding aankondigen.

Dit betekent dus dat we vrijdag 7 juli de eerste details krijgen van de uitbreiding. Volgens de geruchten gaan we eindelijk een bezoekje plegen aan Icecrown en komen we Arthas tegen, maar dat is nog afwachten. Helaas voor ons Europeanen vindt de aankondiging midden in de nacht plaats, dus hopelijk worden we wakker met positief nieuws.

'Boateng in belangstelling van Chelsea'

Chelsea hoopt deze zomer te stunten op de transfermarkt. Volgens Italiaanse media gaat de ploeg een poging doen om Jerome Boateng los te weken.

Sky Italia meldt dat Chelsea zich deze zomer wil versterken met Boateng. De mandekker moet de overstap maken van Bayern München, waar hij sinds 2011 speelt. In Duitsland groeide hij uit tot één van de betere verdedigers van dit moment.

Hierdoor zal Chelsea flink in de buidel moeten tasten voor de diensten van Boateng. Antonio Conte ziet de Duitse international als perfecte versterking voor zijn defensie. De trainer van Chelsea nam afgelopen seizoen afscheid van John Terry.

Naast Boateng, staan ook Virgil van Dijk, Leonardo Bonucci en Kalidou Koulibaly op het lijstje van Chelsea. De club lijkt de komst van Van Dijk echter te kunnen vergeten. Southampton liet weten niet mee te willen werken aan een transfer.

Start-up wil zonneauto op de markt brengen

De Eindhovense start-up Lightyear wil in 2019 een zonneauto op de markt brengen. Het gaat om een elektrische, vierwielaangedreven wagen, die opgeladen wordt met zonne-energie en tot 800 kilometer kan rijden op een batterijlading.

Het bedrijfje van oud-studenten die eerder namens de Technische Universiteit Eindhoven meededen aan de bekende race met door zonne-energie aangedreven voertuigen in Australië, bracht de plannen donderdag naar buiten. De auto kan al direct gereserveerd worden, voor een prijs die begint bij 119.000 euro exclusief btw.

Hoe de wagen er precies uit komt te zien wordt alleen pas later bekendgemaakt. Wel is duidelijk dat de zonnecellen worden verwerkt in het dak van de auto. De productie zal samen met partners uit de industrie worden uitgevoerd en begint naar verwachting in 2019. Van het eerste model, de Lightyear One, wordt in eerste instantie slecht een klein aantal geproduceerd. 

 

Oud-club Karsdorp blijft met lege handen achter

VV Schoonhoven profiteert niet van de transfer van Rick Karsdorp van Feyenoord naar AS Roma. "Wij krijgen helemaal niets", vertelde penningmeester Pieter-Jan Boringa tegen Omroep West. "Rick heeft ons op hele jonge leeftijd verlaten." 

"Om recht te hebben op een opleidingsvergoeding moet de jeugdspeler tot minimaal zijn twaalfde jaar bij de amateurclub gevoetbald hebben, maar Rick vertrok naar Feyenoord toen hij 9 of 10 jaar oud was."

Roma nam de rechtsback over voor veertien miljoen euro, een bedrag dat op kan lopen tot negentien miljoen. Hij keerde als puber nog een half jaar terug bij Schoonhoven, nadat zijn ouders hem weghaalden bij Feyenoord vanwege tegenvallende schoolprestaties.

Hij stond toen echter niet ingeschreven. "Zijn spelerspas is altijd in Rotterdam gebleven." Helaas voor Schoonhoven dus, maar ze mogen in elk geval trots zijn. Dat is wellicht ook iets waard. 

Alcohol op een stokje

Wie droomt er nu niet van? IJs met alcohol. Dit gat in de markt wordt nu gevuld door Bavaria, ze komen met het Radler ice 2.0 op de markt. Met 2% alcohol, dus speciaal voor volwassenen.

Mocht je dit weekend naar het festival Wish Outdoor in Beek en Donk gaan dan kun je ervan genieten, dit festival heeft de primeur. "Het is de bedoeling dat het deze zomer op veel meer festivals te verkrijgen is, al kan ik daar nog geen uitspraken over doen", zegt woordvoerster Rinske van den Bos. De Radlerijsjes komen ook in het schap van de supermarkt te liggen. Waarschijnlijk niet tussen de Raketjes en Magnums, want met 2% alcohol is hij alleen voor 18 jaar en ouder.

"We zijn ons ervan bewust dat ijsjes aantrekkelijk zijn voor kinderen, dus we vinden het belangrijk dat net als bij alle bieren duidelijk is dat er alcohol in zit", zegt Van den Bos. "Er komt 18+ op te staan, we doen ons uiterste best om er geen misverstanden over te laten bestaan: dit is echt een ijsje voor volwassenen."

Bavaria was er niet de eerste mee, de Aldi had eerder al een Mojito en gintonic-ijsje en ook op festivals waren al cocktailijsjes te koop. Bavaria is wel de eerste grote bierbrouwer met 'bier op een stokje'.

Team Sky introduceert namen op de rug

Overmorgen gaat in Düsseldorf de Tour de France van start. Team Sky, met favoriet Chris Froome, zorgt dan voor een primeur inde Tour met de namen van de renners op hun rug. Hiermee wil de ploeg een persoonlijk tintje geven aan de uitrusting.

Daarnaast is het voor de volgers van het wielrennen op deze manier ook makkelijker om te zien welke renner van Team Sky er mee zit in een ontsnapping. Overigens rijdt de Britse wielerploeg niet in het standaard zwart-blauw, maar in het wit.

Overigens hebben ze geen primeur in het wielrennen zelf. Begin 2015 moest Team IAM Cycling de achterzijde van het nieuwe wielertenue aanpassen omdat ze op de rug de namen van de renners hadden afgedrukt onder de letters I AM ('ik ben'). De rennersnaam mocht wel maar dan bovenaan de rug, en niet midden tussen of onder de sponsornamen.

Haase hard onderuit tegen jonge Rus

Tennisser Robin Haase is in de achtste finales van het ATP-toernooi van Eastbourne uitgeschakeld. Het Britse toernooi wordt geplaagd door regen en ook Haase en de jonge Rus Daniil Medvedev hadden daar last van.

Haase begon woensdag prima aan het duel, dat door de regen onderbroken werd. Donderdagochtend ging hij goed verder en won de Nederlandse nummer 38 van de wereld de set, maar daarna was het helemaal gedaan. De 21-jarige Medvedev, 52e op de wereldranglijst, nam het heft in handen en in een goede veertig minuten sloeg hij Haase uit het toernooi: 6-4, 1-6, 2-6. 

Mulder heeft droomtransfer te pakken en tekent in Engeland

Erwin Mulder heeft zijn gewenste transfer te pakken. De doelman verlaat Heerenveen voor Swansea City en tekent voor drie seizoenen in Engeland.

De keeper weigerde zijn contract te verlengen bij Heerenveen, waardoor hij transfervrij de overstap heeft kunnen maken naar Swansea City. Bij de ploeg uit de Premier League moet Mulder met Lukasz Fabianski en Kristoffer Nordfeldt vechten voor een basisplaats.

"Ik ben erg gelukkig om hier te zijn", vertelde Mulder op de officiële website van Swansea City. "De Premier League is de grootste competitie ter wereld. Als speler wil je daar graag deel van uitmaken."

Bij Swansea komt Mulder twee landgenoten tegen. Ook Leroy Fer en Mike van der Hoorn staan onder contract bij de club uit Engeland. "Veel Nederlandse spelers zijn hier geweest. Ook een paar doelmannen."

"Ik heb met Fer en Van der Hoorn gesproken. Zij vertelden mij goede dingen over de club. Ik wil de uitdaging aangaan, maar ik weet dat het met Fabianski en Nordfeldt lastig wordt. Ik ga mijn best doen", aldus Mulder.

Eberhard van der Laan in Zomergasten

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan is dit jaar een van de gasten in het interviewprogramma Zomergasten. Dat heeft de VPRO donderdag bekendgemaakt.

"Ik ben blij met de uitnodiging", zegt Van der Laan. "Het is een aanleiding om terug te kijken op alles wat er in mijn leven is gepasseerd en op de beelden die me daarbij zijn bijgebleven."

Van der Laan is sinds juli 2010 burgemeester van Amsterdam. Eerder was hij advocaat en minister voor Wonen, Wijken en Integratie in het kabinet-Balkenende IV. Eerder dit jaar werd bekend dat Van der Laan ernstig ziek is.

Hertzberger
Van der Laan is de tweede naam die bekend is gemaakt. Zijn uitzending is op 30 juli. Woensdag werd de eerste gast onthuld: schrijfster Rosanne Hertzberger.

In het programma Zomergasten mogen gasten vertellen over hun favoriete film- en televisiefragmenten. Het komende seizoen wordt gepresenteerd door Janine Abbring. Zij neemt het stokje over van Thomas Erdbrink.

Eberhard van der Laan in Zomergasten
Eberhard van der Laan in Zomergasten (Foto: BuzzE)

Steun voor plan 'militair Schengengebied'

Het moet eenvoudiger worden militair materieel en personeel door Europa te transporteren. Een voorstel voor een 'militair Schengengebied' van defensieminister Jeanine Hennis is positief onthaald door landen als Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de VS, liet de bewindsvrouw donderdag weten na overleg met haar NAVO-collega's in Brussel.

Nu zijn nog tijdrovende vergunningsprocedures nodig, maar om troepen bij een crisis sneller in actie te laten komen moeten technische, logistieke en financiële obstakels uit de weg worden geruimd, hield Hennis haar collega's voor. "Want we moeten snel kunnen verplaatsen naar elke plek waar een dreiging is."

"Het is van belang militair transport in Europa centraal te coördineren, om er zeker van te zijn dat eenheden en materieel op het juiste moment op de juiste plek zijn, ongeacht of zij in EU of NAVO-verband worden ingezet", aldus Hennis. Zij heeft de EU en de NAVO gevraagd uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn. In de herfst gaan beide organisaties voor het eerst samen oefenen. "De samenwerking is nog nooit zo sterk geweest", zei EU-buitenlandchef Federica Mogherini.

Steun voor plan 'militair Schengengebied'
Steun voor plan 'militair Schengengebied' (Foto: ANP)

Duo krijgt 8 jaar en tbs voor doden van Jesse

De rechtbank in Groningen heeft Rhowan P. en Desiree G. uit Kloosterburen veroordeeld tot een celstraf van acht jaar en tbs met dwangverpleging voor de doodslag op Jesse van Wieren. De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Van Wieren (28) werd in de nieuwjaarsnacht van 2016 in de woning van P. (27) en G. (28) om het leven gebracht met 23 messteken in de nek en daarna begraven in hun tuin. Van Wieren was na een cafébezoek bij hen langsgegaan.

Tijdens de zitting verklaarden P. en G. dat er sprake was van noodweer. Dit wijst de rechter af. Het duo zou geen vooropgezet plan hebben gehad om Van Wieren te doden. Daarmee is geen sprake van moord. Er was volgens de rechter sprake van een opwelling, waarbij wel nauw is samengewerkt. Omdat de kans op herhaling vrij groot wordt geacht, is ook tbs met dwangverpleging opgelegd.

Noodweer uitgesloten
Het scenario van noodweer wordt op basis van de uitkomsten van forensisch onderzoek en ongeloofwaardige verklaringen van P. en G. uitgesloten. De rechter is ervan overtuigd dat Van Wieren door de twee is aangevallen, waarbij veel geweld is gebruikt. Hij is overleden door messteken van P., die op hem zat. G. zou het mes aan P. hebben aangereikt, nadat ze zelf Van Wieren had geslagen met een stofzuigerbuis. Daarmee is zij volgens de rechter medeplichtig.

Uit psychologisch onderzoek was naar voren gekomen dat beide verdachten zwakbegaafd zijn en kampen met psychische stoornissen. Ze waren ook al op jonge leeftijd verslaafd aan drank en drugs.

De rechter betreurt dat niet geheel duidelijk is geworden wat de aanleiding was tot het brute geweld tegen Van Wieren. Daarbij wordt het P. en G. zwaar aangerekend dat ze het lijk van Van Wieren tot tweemaal toe hebben begraven in de tuin. ,,Hij is respectloos in een kuil gestort", aldus de rechter. ,,Die was niet diep genoeg en er werd een tweede kuil gegraven. Dit terwijl er naarstig werd gezocht naar Jesse. Daarmee hebben verdachten gezorgd voor onmenselijk veel verdriet bij de nabestaanden."

Duo krijgt 8 jaar en tbs voor doden van Jesse
Duo krijgt 8 jaar en tbs voor doden van Jesse (Foto: ANP)

Langer kraamverlof opnieuw omstreden

De kersverse onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie over een nieuwe regering hebben meteen gevolgen. De krappe meerderheid van deze vier partijen in de Tweede Kamer wil zich niet buigen over een uitbreiding van het kraamverlof voor partners van twee naar vijf dagen.

Het PvdA-voorstel zou donderdagavond worden besproken. De vier partijen stemden donderdagmiddag voor het schrappen van het debat.

Het langere vaderschapsverlof was onlangs juist weer op de agenda gezet op verzoek van de Kamer. Het voorstel stond daarvoor op een lijst omstreden onderwerpen die tijdens de formatie niet worden behandeld. Maar een nipte meerderheid stemde vorige week alsnog voor behandeling.

Door het jongste verzet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie lijkt het plan uit de koker van PvdA-minister Lodewijk Asscher opnieuw in de ijskast te worden gezet.

Langer kraamverlof opnieuw omstreden
Langer kraamverlof opnieuw omstreden (Foto: ANP)

Rick and Morty naar Rocket League in Anniversary-update

Enkele cosmetische items van de populaire geanimeerde TV-show Rick and Morty komen naar Rocket League als onderdeel van de Anniversary-update.

De Anniversary-update was enkele weken geleden al aangekondigd, waarin het vijfde competitieve seizoen zal starten, en de rewards voor seizoen 4 dus zullen worden uitgedeeld. Buiten dat wordt een nieuwe gratis arena toegevoegd, zal er meer customization mogelijk zijn in de vorm van trails en wordt er een nieuwe betaalde krat met items onthuld. Nu laat Psyonix dus ook nog even weten dat er antennes, toppers en velgen met een Rick and Morty-thema aan de gratis Anniversary-update worden toegevoegd.

De update komt 5 juli, twee jaar na de release van Rocket League, als gratis toevoeging naar PlayStation 4, Xbox One en PC.

Hof: viermaal levenslang in Passageproces

In het hoger beroep van liquidatieproces Passage heeft het gerechtshof donderdag in de extra beveiligde rechtbank van Schiphol aan vier verdachten levenslange celstraffen opgelegd.

In lijn met de strafeis kregen Dino S., Jesse R., Mohammed 'Moppie' R. en Siegfried S. te horen dat zij de rest van hun leven achter tralies zitten. Dino S. wordt gezien als het kopstuk en de opdrachtgever. De andere drie waren als huurmoordenaar betrokken bij diverse criminele afrekeningen en pogingen daartoe in het Passage-dossier, dat draait om zeven onderwereldmoorden en een reeks plannen voor liquidaties tussen 1993 en 2006.

Kroongetuige Fred R., die tijdens het hoger beroep overliep naar justitie en wiens afgelegde verklaringen door het hof geloofwaardig werden genoemd, kreeg conform de eis veertien jaar celstraf. Omdat hij daarvan al meer dan twee derde in de cel heeft doorgebracht, is hij per direct vrij man.

Hof: viermaal levenslang in Passageproces
Hof: viermaal levenslang in Passageproces (Foto: ANP)

Steeds minder mensen downloaden illegaal

Ruim een kwart van de Nederlanders downloadt nog weleens illegaal films, computerspelletjes of muziek. Vier jaar geleden deed nog meer dan 40 procent van de Nederlanders dat, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Telecompaper. Van de downloaders gaf ruim drie kwart bovendien aan minder te zijn gaan downloaden de afgelopen jaren.

Het gratis downloaden is in populariteit gedaald door betere betaalde alternatieven zoals streamingdiensten Netflix en Videoland voor tv-series en films en Spotify, Apple Music en Deezer voor muziek. Ook wordt illegaal downloaden steeds effectiever bestreden.

Steeds minder mensen downloaden illegaal
Steeds minder mensen downloaden illegaal (Foto: BuzzT)

Bayern sluit transfer Sánchez uit

Een transfer van Alexis Sánchez van Arsenal naar Bayern München lijkt uitgesloten na uitspraken van voorzitter Uli Hoeness.

De Duitse landskampioen werd de afgelopen maanden in verband gebracht met de Chileense aanvaller, al lijkt Manchester City de grootste gegadigde te zijn om hem over te nemen van Arsenal.

"Iedereen praat over het bouwen van een nieuw team en hoe de toekomst van Bayern München moet worden gevormd", vertelde Hoeness tegen Kicker. "En dan doet Bayern dat - met het aantrekken van jonge spelers tussen 20 en 22 jaar - en dan worden we nogmaals bekritiseerd."

"Maar je kan geen team bouwen met transfers van €100 miljoen voor 29- en 30-jarigen. Dat is geen beleid. Of we volgen deze weg met al deze jonge spelers, die allemaal een kans krijgen om te spelen, of we volgen deze weg niet."

Bayern verzekerde zich al van de komst van Corentin Tolisso, Kingsley Coman, Niklas Süle en Serge Gnabry - alle vier spelers zijn 21 of 22 jaar - samen met Sebastian Rudy.

Duitsland verbiedt toespraak Erdogan rond G20

De Turkse president Erdogan mag komende maand geen toespraak houden voor Turkse Duitsers in de marge van de topconferentie van de G20 in Hamburg. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel zei dit donderdag op bezoek in Rusland. Erdogan komt in juli naar de top van de G20 in Hamburg en wil in de marge zijn aanhang in Duitsland op een toespraak 'trakteren'.

Gabriel vreest dat de Duitse politie het te druk met de G20 heeft om ook nog veiligheidsmaatregelen voor Erdogans toespraak te treffen. Gabriel vindt bovendien dat Erdogans toespraak "niet in het politieke landschap past". De Turks-Duitse betrekkingen zijn heel erg slecht geworden onder meer door negatieve uitspraken van Erdogan over Duitsland, zoals bijvoorbeeld over nazi-praktijken in de Bondsrepubliek. Een Turks-Duitse vereniging, de TGD (Türkische Gemeinde in Deutschland) heeft donderdag laten weten geen toespraak van Erdogan te willen omdat de relatie toch al zo slecht is.

In de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen meldden verhuurders van zalen dat ze door Turkse instanties zijn benaderd.

Duitsland verbiedt toespraak Erdogan rond G20
Duitsland verbiedt toespraak Erdogan rond G20 (Foto: ANP)

Ubisoft: Ubisoft-games worden minder Ubisoft-achtig

Het is inmiddels een bekende klacht: Ubisoft-games lijken nogal veel op elkaar. Een open wereld (waarvan die van Far Cry Primal en Far Cry 4 wel erg veel op elkaar leken), hoge punten 'scannen' om de map en missies te ontgrendelen, een mini-map in de hoek met alle informatie die je maar zou willen. Ubisoft wil echter afstappen van deze stereotypering.

Zo zal de mini-map helemaal verdwijnen in de nieuwe delen van langlopende series van Ubisoft. Zowel Far Cry 5 en Assassin's Creed: Origins zullen geen mini-map hebben. In het geval van Far Cry 5 zullen zelfs de beruchte radiotorens die in Far Cry 3 geïntroduceerd werden, helemaal verdwijnen.

Volgens de schrijver van Far Cry 5 is deze keuze gemaakt om spelers wat minder hersenloos te laten spelen. "We willen dat spelers meer het gevoel krijgen dat ze vrij zijn de wereld te verkennen. In plaats van constant te kijken op je mini-map om te zien wat er in de omgeving is, zullen spelers nu daadwerkelijk de omgeving moeten verkennen. Op deze manier beslist de speler meer wat te doen, in plaats van de game die als gids fungeert."

Op Far Cry 5 is het nog wel even wachten, de game komt pas in 2018 in de schappen. Assassin's Creed: Origins zal echter het eerste voorbeeld van de nieuwe richting van Ubisoft zijn: de game komt 27 oktober uit voor PlayStation 4, Xbox One en PC.

RIVM voorziet forse groei huidkankerpatiënten

Het aantal mensen met een vorm van huidkanker zal de komende twintig jaar naar verwachting verdubbelen of in het ergste geval zelfs vervijfvoudigen, staat in een donderdag verschenen rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Onverstandig zongedrag is de belangrijkste oorzaak voor de forse toename. Ook de vergrijzing en de aantasting van de ozonlaag spelen mee, maar in mindere mate.

Jaarlijks krijgen meer dan 51.000 mensen in Nederland te horen dat ze huidkanker hebben. Ruim 900 huidkankerpatiënten overlijden aan de gevolgen ervan. Bij ongeveer 5500 mensen wordt jaarlijks een melanoom, de kwaadaardigste vorm van huidkanker, vastgesteld. Opvallend is volgens het RIVM dat Nederland een van de landen in Europa is waar deze vorm van kanker het vaakst voorkomt.

Vitamine D
Sinds 1990 is het aantal mensen met huidkanker in ons land verviervoudigd. De laatste jaren steekt de ziekte vooral de kop op bij de generaties die in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw onbekommerd bruinbakten in de felle zon.

Het RIVM schat dat de kosten van de medische behandeling van huidkanker jaarlijks rond de 300 miljoen euro bedragen. Ook deze kosten zullen de komende jaren vermoedelijk fors toenemen.

Om het risico van huidkanker te verminderen wordt aanbevolen om je goed in te smeren met zonnebrandcrème, bedekkende kleding te dragen en de schaduw op te zoeken zodat de huid niet verbrandt. Maar de zon helemaal mijden is ook niet wenselijk omdat het zonlicht de voornaamste bron is van vitamine D. Deze vitamine is essentieel voor gezonde botten en spieren, aldus het RIVM.

RIVM voorziet forse groei huidkankerpatiënten
RIVM voorziet forse groei huidkankerpatiënten (Foto: ANP)

Nog geen uitweg politieke crisis Rotterdam

De tien partijen in de Rotterdamse gemeenteraad hebben donderdag nog geen oplossing gevonden voor de bestuurlijke crisis, ontstaan na het verlies van de meerderheid van coalitiepartijen Leefbaar, D66 en CDA. Wel spraken de tien partijen in een motie unaniem uit geen politieke financiële keuzes te maken in de aanstaande Voorjaarsnota.

De oppositiepartijen in de Rotterdamse gemeenteraad hebben de coalitiepartijen CDA en D66 uitgenodigd vrijdagochtend te spreken over een oplossing voor de bestuurscrisis. De twee coalitiepartijen hebben de uitnodiging aanvaard, ook al is Leefbaar Rotterdam als coalitiegenoot én grootste partij in de gemeenteraad daarbij niet welkom.

De voltallige oppositie probeert zo een uitweg te vinden uit het politieke moeras, waarin de coalitie is beland na de overstap van raadslid Mo Anfal (ex-Leefbaar) naar de door de islam geïnspireerde partij NIDA, verklaard politiek tegenstander van Leefbaar.

Nog geen uitweg politieke crisis Rotterdam
Nog geen uitweg politieke crisis Rotterdam (Foto: ANP)

Sparen voor de oude dag met Europese regeling

De Europese Commissie wil een Europees pensioenproduct lanceren waarmee EU-burgers een extra potje voor de oude dag kunnen aanleggen, ongeacht waar ze wonen. Het zogenoemde PEPP (Pan-European Personal Pension Product) moet mensen over de streep trekken om zich vrijwillig, aanvullend te verzekeren.

Brussel maakt zich zorgen over de vergrijzing in de EU, waardoor de pensioenvoorzieningen de komende decennia onder druk staan. Hervormingen van de pensioensystemen in de lidstaten zijn noodzakelijk, aldus EU-commissaris Valdis Dombrovskis (Kapitaalmarktunie) donderdag in Brussel, maar vrijwillige regelingen kunnen een deel van de oplossing zijn. Nu heeft slechts 27 procent van de Europeanen tussen 25 en 59 jaar zo'n voorziening.

Dombrovskis ziet het PEPP als een kwaliteitslabel en denkt de concurrentie tussen aanbieders als verzekeringsmaatschappijen, banken en investeringsfondsen ermee aan te wakkeren.

Te gefragmenteerd

,,Het PEPP zal bestaande staats- en bedrijfspensioenen en individuele pensioenproducten niet vervangen", benadrukte Dombrovskis bij de lancering van het voorstel, dat nu eerst eerst zal worden besproken met de lidstaten en het Europees parlement. Hij stelt voor dat de lidstaten PEPP-spaarders dezelfde belastingvoordelen bieden als voor nationale producten.

Volgens de EU-commissaris is de EU-markt voor persoonlijke pensioenverzekeringen nu te gefragmenteerd. In sommige lidstaten kan de consument niet of nauwelijks terecht. Het PEPP biedt daarnaast een aantal extra voordelen. Zo kan de regeling worden meegenomen als de verzekerde naar een andere lidstaat verhuist.

Sparen voor de oude dag met Europese regeling
Sparen voor de oude dag met Europese regeling (Foto: ANP)

Taekwondoka Oogink grijpt naast wereldtitel

Op het wereldkampioenschap taekwondo in het Zuid-Koreaanse Muju staat Reshmie Oogink in de halve finales van de klasse tot 73 kilogram. De Nederlandse neemt het daarin op tegen voormalig olympisch kampioene Milica Mandic uit Servië, die eindelijk weer een grote titel hoopt te pakken. Oogink won nog nooit een mondiale medaille, maar die is alvast binnen: de verliezend halvefinalisten krijgen brons.

Hieronder is de finalesessie van vandaag live te volgen, waar we net begonnen zijn. Het programma met de volgorde van de wedstrijden hebben we er voor het gemak ook even bij gezet, dan weet je wanneer het Nederlandse vlaggetje uit de kast gehaald kan worden om Oogink aan te moedigen.

Gratis tip: blijf na haar halve finale even hangen voor het volgende gevecht. Anthony Obame won in 2012 olympisch zilver, de eerste medaille ooit voor Gabon, terwijl Abdoulrazak Issoufou vorig jaar namens Niger olympisch zilver won, de eerste olympische medaille voor Niger sinds 1972. Vooral Issoufou is een spectaculaire vechter om naar te kijken, dus laat de stream vooral aan staan.

Update 13.00 uur
Het is Oogink niet gelukt de WK-finale te bereiken. In een wat gezapige partij werd weinig gescoord en na twee perioden stond het 2-3 voor Mandic. In de laatste momenten van de wedstrijd trok Oogink de stand gelijk door een straf van Mandic, waar haar coach zonder succes tegen in beroep ging. Daardoor moest de golden score uitkomst bieden en daarin kreeg Oogink al snel een trap tegen het hoofd, waarmee Mandic naar de finale ging.

Het programma van de finalesessie van vandaag (Bron: World Taekwondo)
Het programma van de finalesessie van vandaag (Bron: World Taekwondo)

De livestream van de finalesessie (Bron: YouTube)

Het eerste 'schuldig' klinkt in Passage

In het hoger beroep van liquidatieproces Passage zijn de veronderstelde huurmoordenaars Jesse R., Mohammed 'Moppie' R. en Siegfried S. donderdagochtend schuldig bevonden aan betrokkenheid bij de vijf liquidaties in 1993, die in de megazaak een prominente rol spelen. Zij horen later op de dag hun straffen. Tegen hen is door het Openbaar Ministerie (OM) levenslang geëist, een straf die ze ook van de rechtbank al kregen.

In de bomvolle zaal van de extra beveiligde rechtbank op Schiphol begon het hof om 10.00 uur met het uitspreken van het arrest. Naar verwachting worden rond de klok van 14.00 uur de straffen uitgesproken.

Het hof ging in de eerste anderhalf uur van het arrest uitvoerig in op de vraag of het OM alles volgens de regels heeft gedaan. Verweren van de verdediging dat dit niet het geval was, werden door het hof in alle zaken verworpen.

Het hof besteedde daarbij veel aandacht aan de overeenkomsten die met de kroongetuigen Peter la S. en Fred R. zijn gesloten. De manier waarop de deals tot stand zijn gebracht kan door de beugel, aldus het hof. Dat ging nog niet in op de vraag of beide kroongetuigen geloofwaardig zijn. Dat gebeurt later.

Het eerste 'schuldig' klinkt in Passage
Het eerste 'schuldig' klinkt in Passage (Foto: ANP)

G2A wil reputatie verbeteren

De beruchte key reseller G2A gaat er werk van maken om een betere reputatie op te bouwen. Bijna een jaar geleden waren ze daar reeds mee begonnen, maar nu gaat de bezem helemaal door hun werkwijze. Iedereen die keys wil verkopen via G2A moet namelijk naam en adres achterlaten. In een gesprek met Mobio Talks in Moskou, Rusland, geeft de partnership manager, Mario Mirek, een toelichting op het beleid van G2A.

Verder wordt de BTW voortaan meteen in de prijs weergegeven. Ook kunnen ontwikkelaars een eigen digitale winkel opzetten via G2A, zodat ze direct aan de consumenten kunnen verkopen. G2A heeft 10 miljoen vaste klanten, dus dat is op zich wel aantrekkelijk. Ook zorgt G2A voor vertalingen van de game-pagina’s in de taal van de klant. G2A voert deze wijzigingen en meer vanaf 1 juli in.

De grootste klacht over G2A is dat ze personen die met creditcard fraude game keys kopen gewoon deze keys laten verkopen via hun platform. Omdat de creditcard maatschappijen het onterecht betaalde bedrag later weer innen bij de ontwikkelaars, ontstaat de vreemde situatie dat de ontwikkelaars effectief moeten betalen voor hun eigen game. Voor een uitgebreide uitleg kun je ons artikel erover erop naslaan. Niet iedereen is overtuigd van de goede bedoeling van G2A, getuige de tweet van Devolver Digital.

Verdachte vrouwenmoorden naar observatie

De 58-jarige Albert B., die wordt verdacht van twee moorden op vrouwen in Rotterdam in de jaren negentig, gaat voor observatie naar het Pieter Baan Centrum (PBC). De opname moet duidelijk maken of de Schiedammer toerekeningsvatbaar was toen de moorden werden gepleegd. De rechtbank in Rotterdam heeft dat donderdag bepaald tijdens de eerste openbare zitting over de zaak.

Albert B. werd in april opgepakt voor de moord op de dakloze Berendina Stijger (45) in 1990 en de prostituee Francis Garcia-Hofland (22) in 1991. Uit een eerste onderzoek blijkt dat de verdachte kampt met schizofrenie.

Een DNA-verwantschapsonderzoek zette de politie op het spoor naar de man. De officier van justitie vertelde donderdag dat een zoekactie in de DNA-databank voor veroordeelden leidde naar de broer van de verdachte.

Doodgestoken
Beide slachtoffers werden half ontkleed en doodgestoken aangetroffen. Spermasporen wijzen in de richting van de verdachte en er zijn geen sporen van mogelijke andere daders gevonden, aldus de aanklager.

Albert B. ontkent dat hij de vrouwen heeft gedood maar hij heeft bij de politie wel toegegeven dat hij destijds prostituees bezocht. De verdachte denkt dat er anderen zijn geweest die de moorden hebben gepleegd en dat hij er is ingeluisd. De officier van justitie gelooft die verklaring niet.

Warrige verklaring
Donderdag kwam er een nieuwe, warrige verklaring van de verdachte bij. "Misschien was mijn lichaam er wel, maar ik niet", reageerde hij op vragen van de rechtbank over zijn verklaring voor de aangetroffen DNA-sporen.

De rechter bepaalde dat er een grote verdenking tegen hem bestaat en wees zijn verzoek om vrijlating af. De verdachte is overigens nog onderwerp van onderzoek van het coldcaseteam in verband met andere onopgeloste prostitutiemoorden in Rotterdam.

Wanneer de zaak verdergaat is nog onduidelijk. Resultaten van de observatie in het PBC worden pas over een half jaar verwacht.

Verdachte vrouwenmoorden naar observatie
Verdachte vrouwenmoorden naar observatie (Foto: ANP)

Nog twee tieners opgepakt voor spuiten gas

Twee jongens van veertien en zestien jaar zijn aangehouden wegens betrokkenheid bij het spuiten van een stof op een school. Leerlingen en docenten werden woensdag op het Martinuscollege in Grootebroek (Noord-Holland) onwel. Volgens de politie was er vermoedelijk met een vorm van traangas gespoten.

Een veertienjarige jongen werd al eerder aangehouden.

In totaal 33 leerlingen en enkele docenten werden onwel. Naar aanleiding van het incident werd de school ontruimd.

Nog twee tieners opgepakt voor spuiten gas
Nog twee tieners opgepakt voor spuiten gas (Foto: ANP)

Gevangenis wordt ontruimd om vliegtuigbom

Een gevangenis in Regensburg in Duitsland wordt zaterdag ontruimd omdat een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk moet worden gemaakt. Het 225 kilogram zware projectiel werd onlangs ontdekt op een naastgelegen bouwterrein.

Volgens de Mittelbayerische Zeitung zitten er 109 mensen in de gevangenis. Ook bewoners van huizen in een straal van 400 meter moeten hun woning verlaten.

Gevangenis wordt ontruimd om vliegtuigbom
Gevangenis wordt ontruimd om vliegtuigbom (Foto: ANP)

Dashboardberichten toegestaan in MotoGP vanaf 2018

Vanaf 2018 is het voor teams in de MotoGP en Moto3 toegestaan om berichten naar het dashboard van hun rijders te sturen. De Grand Prix Commissie maakte dit nieuws woensdagavond bekend.

De beslissing het mogelijk te maken voor teams om te communiceren met coureurs via dashboardberichten komt voort uit een eerder berichtensysteem dat werd ingesteld om het makkelijker te maken voor Race Direction bepaalde informatie door te geven aan rijders. Momenteel kan zij coureurs een waarschuwing sturen dat de rode vlag is gezwaaid of dat een bepaalde rijder gediskwalificeerd is, maar ze wilden de mogelijkheden hiervoor uitbreiden. 

De dashboards die worden gebruikt in zowel MotoGP als Moto3 kunnen zowel berichten versturen als verzenden via de timing loops langs de baan, waardoor Race Direction weet dat één of meerdere coureurs het bericht daadwerkelijk hebben ontvangen. 

Na de natte Duitse MotoGP-race bijna een jaar geleden waarin een aantal rijders hun pitborden had gemist en daardoor niet op tijd binnen kwam voor het wisselen van motor, ontstond de discussie of het wel of niet mogelijk moest zijn voor teams om hun eigen berichten te versturen. Vanaf volgend jaar is dit dus zonder restricties en beperkingen toegestaan in de MotoGP- en Moto3-klasse. Hierdoor kunnen teams hun coureurs onder andere helpen beslissen wanneer het beste moment is om binnen te komen voor een motorwissel. De Moto2 volgt zodra er is gewisseld naar Triumph motorblokken en Magneti Marelli electronica.

Wat vind jij hiervan? Discussieer erover in het MotoGP-topic!

Miljoenenboete voor NS in aanbestedingszaak

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) legt de Nederlandse Spoorwegen een boete op van bijna 41 miljoen euro. Het spoorbedrijf heeft volgens de toezichthouder zijn economische machtspositie misbruikt bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

Uit interne e-mails en andere documenten maakt de ACM op dat NS een verlieslatend bod deed om de concurrentie te dwarsbomen. Dat is niet toegestaan. Daarnaast maakte het bedrijf tijdens de aanbestedingsprocedure gebruik van vertrouwelijke informatie die het verkregen had van een ex-directeur van concurrent Veolia.

Verder benadeelde NS zijn concurrenten door traag en onvolledig te reageren op hun verzoeken om toegang tot bepaalde diensten en voorzieningen op stations. Ook hield de onderneming bruikbare informatie over reizigersopbrengsten achter voor haar rivalen.

Spelregels
"De spoormarkt kan alleen goed functioneren als alle spelers zich aan de spelregels houden", zei ACM-voorzitter Chris Fonteijn. Hij benadrukte dat aanbestedingen in het openbaar vervoer er de afgelopen twintig jaar voor hebben gezorgd dat meer reizigers een goede dienstverlening hebben gekregen.

NS stelde in 2015 zelf al vast dat het eigen personeel de regels heeft overtreden bij de aanbesteding in Limburg. Daarop is "hard ingegrepen" in de eigen organisatie. Het bedrijf betwist evenwel dat het een bod onder de kostprijs heeft uitgebracht en heeft op dat punt een bezwaarschrift ingediend.

De ACM stelt verder vast dat voormalig topman Timo Huges en financieel directeur Engelhardt Robbe niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor de fraude. Uit onderzoek is namelijk niet gebleken dat zij ervan wisten. Via hun advocaat lieten de twee ex-bestuurder weten blij te zijn met dat besluit.

Miljoenenboete voor NS in aanbestedingszaak
Miljoenenboete voor NS in aanbestedingszaak (Foto: ANP)

Elon Musk begonnen aan tunnelsysteem

Het nieuwe tunnelboorbedrijf van Elon Musk is begonnen met het graven van een tunnel onder Los Angeles. Dat maakte de topman van Tesla en SpaceX donderdag bekend op Twitter. "Het boren is begonnen en heeft zojuist het eerste deel afgerond."

Eerder dit jaar kondigde Musk met The Boring Company zijn ambitieuze plan aan om een hi-tech ondergronds tunnelsysteem aan te leggen waarmee auto's razendsnel naar een andere plek in een stad kunnen worden vervoerd. Musk was vorige maand nog in gesprek met Los Angeles over een vergunning maar heeft die klaarblijkelijk nu al in orde.

Het is de bedoeling dat de tunnels leiden tot minder files. Auto's kunnen straks op een speciaal platform parkeren in de straat waarna deze met een lift in de grond verdwijnt. Het platform schiet daarna met een snelheid tot 200 kilometer per uur naar een andere locatie.

Musk kwam eerder ook al met het idee voor een hyperloop, een gesloten buis waar een capsule doorheen schiet. Door lage luchtweerstand kan de capsule hoge snelheden bereiken, van meer dan 1000 kilometer per uur.

Elon Musk begonnen aan tunnelsysteem
Elon Musk begonnen aan tunnelsysteem (Foto: BuzzT)

Nieuwe gratis DLC voor Titanfall 2

Nieuwe gratis DLC voor Titanfall 2, genaamd The War Games, is nu beschikbaar. Deze DLC bevat onder andere twee nieuwe maps en verandert de tijdelijke game mode 'Titan Brawl' in een permanente game mode.

De eerste map, War Games, kennen we nog van de originele Titanfall. Deze map is een VR-simulatie waarin elementen van de maps Angel City en Airbase Sierra samengebracht zijn. In de tweede map, Traffic, strijd je in een verouderde testruimte. Deze map is exclusief voor de Live Fire game mode. Verder is er een nieuwe pilot executie en een derde weapon slot.

Bekijk hieronder de trailer voor Titanfall 2: The War Games.

Doelman Mulder op weg naar Swansea City

De geruchten worden steeds hardnekkiger: Erwin Mulder lijkt zich voor komend seizoen te verbinden aan Swansea City. Meerdere Nederlandse media linken Mulder aan een vertrek naar de Premier League. Swansea lijkt van zins om hem als tweede doelman aan de selectie toe te voegen. Lukasz Fabianski is vooralsnog eerste keus.

Mulder kan bij Swansea de vijfde Nederlander worden die van de selectie deel uitmaakt. Mike van der Hoorn, Leroy Fer, Luciano Narsingh en Kenji Gorré staan ook al onder contract bij de Premier League-club. Hoewel Mulder de afgelopen twee seizoenen een onomstreden kracht was bij Heerenveen, wilde de goalie graag vertrekken. Hij miste in beide seizoenen geen enkel competitieduel van de Friezen. Tegen het begin van de zomer gaf hij al aan dat hij zou vertrekken.

'Aké op weg naar AFC Bournemouth'

Nathan Aké gaat zijn carrière vermoedelijk vervolgen bij AFC Bournemouth, dat €22,5 miljoen overmaakt aan Chelsea.

Aké staat op het punt om herenigd te worden met Eddie Howe bij Bournemouth, dat een aantal clubs versloeg in de strijd om zijn handtekening, waaronder Southampton, Newcastle United en West Ham United, zo meldt Goal.

De 22-jarige verdediger zal op zeer korte termijn een contract voor langetermijn ondertekenen voordat hij officieel wordt gepresenteerd bij de club die hem in januari ook al definitief probeerde vast te leggen.

Howe speelde een grote rol in het vastleggen van Aké en de Nederlands international maakte duidelijk aan Chelsea dat hij de club wilde verlaten vanwege een tekort aan kansen in het eerste elftal.

Aké kwam in de eerste seizoenshelft van het vorige seizoen op huurbasis uit voor Bournemouth, maar keerde in januari terug bij Chelsea. Antonio Conte had moeite om zijn selectie te versterken en riep de huurling terug. Aké speelde slechts vijf wedstrijden voor Chelsea sinds zijn terugkeer, waarbij hij slechts één keer een basisplaats had in de Premier League.

De prestaties van Aké in Engeland bleven niet onopgemerkt bij het Nederlands elftal. Op 31 mei maakte hij in de oefeninterland tegen Marokko zijn debuut voor Oranje en vervolgens kwam hij ook in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg in actie.

Na Asmir Begovic wordt Aké de tweede Chelsea-speler die naar Bournemouth vertrekt voor een totaalbedrag van €36 miljoen.

Bakelants met pakje condooms naar Tour de France

Wielrenner Jan Bakelants heeft zich laagdunkend uitgelaten over de podiummeisjes bij de Tour de France. De Belgische wielrenner van AG2R heeft inmiddels zijn excuses aangeboden voor zijn opmerkingen over de rondemissen.

In een interview met Het Laatste Nieuws liet de Belg weten dat hij een pakje condooms mee zou nemen naar Frankrijk. "Omdat je niet kunt weten waar die podiummeisjes allemaal geweest zijn", aldus Bakelants. Verder liet hij weten dat zijn ouders tijdens de Tour een lading pornofilms moeten langsbrengen. "Of drie weken zonder seks lastig is? Valt mee, gezien die pornofilms. En er zijn nog altijd de podiummissen."

Inmiddels heeft de wielercoureur zijn excuses aangeboden: "Mijn oprechte excuses aan degenen die zich beledigd voelen door mijn woorden in een zogenaamd humoristisch interview. Mijn woorden waren ongepast." Eerder liet de Tour-organisatie al weten dat Bakelants zijn excuses moest maken voor zijn seksueel getinte opmerkingen. "We zullen zijn team benaderen, zodat hij excuses kan maken'', aldus Tour-directeur Christian Prudhomme.

Ook de ploegleiding van AG2R reageerde op de uitspraken: "We hebben het interview gelezen. En hoewel hij het humoristisch bedoelde, was dat in dit geval niet handig. Wij verontschuldigen ons richting de organisatoren en de mensen die beledigd zijn door deze opmerking."

Bakelants won in 2013 een rit in de Tour de France. De Belg begint komende zaterdag aan zijn vijfde Ronde van Frankrijk.

FIA onderzoekt aanrijding tussen Vettel en Hamilton

Autosportfederatie FIA zal zich nader gaan buigen over de aanrijding die in Azerbeidzjan tussen Sebastian Vettel en Lewis Hamilton plaatsvond. De wedstrijdleiding bestrafte Vettel weliswaar met een tien seconden stop-and-go, maar mogelijk volgt nog een tweede straf.

De race in de straten van Baku werd gekenmerkt door meerdere safetycars, waarbij raceleider Hamilton voor de herstart telkens het tempo mocht bepalen. Vettel lag op plek twee hierachter. De Duitser schatte de tweede keer de snelheid van Hamilton niet helemaal goed in, waardoor een kleine botsing volgde en beide bolides beschadigd raakten. Vettel kwam direct verhaal halen omdat hij dacht dat Hamilton een braketest uitgevoerd had. De Ferrari en Mercedes botsten opnieuw met elkaar, maar verdere schade ontstond er niet.

De wedstrijdleiding besloot om Vettel uiteindelijk te bestraffen met een stop-and-go penalty. Hamilton kon echter niet profiteren van de straf van de kampioenschapsleider, omdat Mercedes na een rode vlag de bescherming rond zijn hoofd niet goed vast had gezet en ook hij een ongeplande stop moest maken. Uiteindelijk finishte Vettel de race als vierde, een plek voor Hamilton.

De FIA heeft aangegeven zich nog eens over de aanrijding te gaan buigen, zo liet een woordvoerder weten. "Aanstaande maandag, 3 juli, zal de FIA zich buigen over het incident dat de heren Vettel en Hamilton hadden in de Azerbeidzjaanse GP. Er zal een evaluatie plaatsvinden om te onderzoeken of er verdere actie moet worden ondernomen."

'Veltman topkandidaat De Boer'

Joël Veltman is een van de topkandidaten om rechtsback van Frank de Boer te worden bij Crystal Palace. De oud-Ajax-trainer heeft zijn naam omcirkeld.

De Boer werkte tussen 2012 en 2016 samen met Veltman bij Ajax en zette hem in zijn laatste maanden bij de club zelf op de rechtsbackpositie neer. Daar bleef Veltman onder De Boers opvolger Peter Bosz staan en dat deed de verdediger zo goed dat hij het Nederlands elftal haalde. Nu zou zijn nieuwe rol hem ook in de Premier League kunnen brengen.

Volgens The Evening Standard heeft De Boer luttele dagen na zijn komst bij Crystal Palace namelijk de naam van Veltman omcirkeld op zijn lijstje. De 17-voudig international zou voor minder dan 11,5 miljoen euro bij Ajax op te halen zijn; voor Engelse begrippen een koopje.

Ook Tottenham Hotspur zou nog altijd het aantrekken van Veltman overwegen. Op White Hart Lane spelen al twee voormalig Ajax-verdedigers: Toby Alderweireld en Jan Vertonghen.

'Extra voorwaarden kinderpardon te strikt'

De extra voorwaarden uit het kinderpardon moeten worden geschrapt of aangepast. Daarvoor pleit Kinderombudsman Margrite Kalverboer donderdag in een interview in Trouw. "Het doel van deze regeling lijkt wel om er zo min mogelijk kinderen onder te laten vallen. In die zin is het een schijnoplossing."

Volgens Kalverboer moeten asielkinderen net als in de huidige regeling na vijf jaar verblijf in Nederland aanspraak kunnen maken op de regeling. Want als ze na die tijd nog worden teruggestuurd "wordt hun ontwikkeling ernstig geschaad".

Maar volgens haar levert de huidige regeling de kinderen in de praktijk niets op. "Er zijn zoveel extra voorwaarden aan verbonden, dat de grote meerderheid toch wordt uitgezet."

Vandalisme
Een van die extra voorwaarden die Kalverboer wil schrappen is dat kinderen niet in aanmerking komen voor het kinderpardon als ouders onvoldoende hebben gewerkt aan vertrek, ooit een verkeerde nationaliteit hebben opgegeven of geen asiel hebben aangevraagd. De Kinderombudsman vindt dat kinderen niet mogen worden afgerekend op de beslissingen van hun ouders.

Ook vindt de Kinderombudsman het te strikt als een minderjarige vanwege vandalisme een straf heeft opgelopen en daardoor geen verblijfsvergunning meer krijgt. Om te zorgen dat meer kinderen succesvol een beroep kunnen doen op het kinderpardon, wil de Kinderombudsman bovendien dat de regeling wordt verankerd in de Vreemdelingenwet of het Vreemdelingenbesluit. Kalverboer: "Op dit moment is het kinderpardon in geen enkele wet verankerd. Hierdoor heeft de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, die over deze regels gaat, te veel beleidsvrijheid."

'Extra voorwaarden kinderpardon te strikt'
'Extra voorwaarden kinderpardon te strikt' (Foto: ANP)

Burgemeester Weert wil berechting asielzoekers

Omdat justitie niet van plan is om zes criminele asielzoekers te vervolgen, stapt burgemeester Jos Heijmans van Weert naar de rechter. Het zestal hield zich tijdens de jaarwisseling niet aan een uitgaansverbod in zijn gemeente, maar het Openbaar Ministerie (OM) denkt dat vervolging niet tot veroordeling zal leiden.

"Het OM had moeten doorpakken. Van het seponeren van deze zaken gaat een heel slecht signaal uit, vooral richting de overtreders", zegt Heijmans in een interview in De Telegraaf. "Je moet laten zien dat je hard bent, want hun misdragingen zorgen ervoor dat het draagvlak voor de opvang van echte vluchtelingen kleiner wordt."

"We gaan via een speciale procedure bij het gerechtshof aan de rechters vragen om de beslissing van het OM terug te draaien", aldus de burgemeester donderdag in de krant. "Als het hof het daarmee eens is, moeten de zes alsnog vervolgd worden."

De migranten in het asielzoekerscentrum (azc) die zich schuldig hadden gemaakt aan winkeldiefstal, zakkenrollerij en intimidatie, moesten zich gedurende het noodbevel drie keer per dag melden bij de beveiliging. Ze mochten tussen 21 december en 2 januari hooguit één keer per dag het terrein af. De migranten komen uit zogenoemde 'veilige landen' in Noord-Afrika.

Burgemeester Weert wil berechting asielzoekers
Burgemeester Weert wil berechting asielzoekers (Foto: ANP)

Kardinaal Pell verdacht van seksueel misbruik

De Australische kardinaal George Pell wordt officieel verdacht van seksueel misbruik. De politie in Australië maakte donderdag bekend dat hij wordt vervolgd en dat meerdere aanklachten tegen hem lopen.

De politie meldt dat verschillende mensen een aanklacht met betrekking tot seksueel misbruik tegen hem hebben ingediend. Pell moet op 18 juli voor de rechter verschijnen in Melbourne. De in rang hoogste katholieke geestelijke van Australië is in het Vaticaan de belangrijkste financieel-economisch raadgever van de paus.

In oktober vorig jaar onthulde ABC dat agenten de inmiddels 76-jarige Pell, met diens instemming, hadden opgezocht en verhoord in verband met aantijgingen van seksueel misbruik die de ronde deden. Dat gebeurde in Rome, waar de voormalig aartsbisschop van Melbourne sinds 2014 woont. Pell wees toen alle beschuldigingen van de hand.

Vorig jaar juli vertelden twee mannen dat ze als jonge jongens al in de jaren '70 onzedelijk waren benaderd en betast door Pell tijdens het spelen in een zwembad. Hun verhaal staat niet op zich. Ook in de decennia daarna zou Pell zich schuldig hebben gemaakt aan vergelijkbare vergrijpen. Die varieerden van naakt verschijnen in de kleedkamer van de boys van 'Torquay Life Saving Club' tot seksueel ongewenst gedrag tegen koorknapen van de St Patrick-kathedraal.

Kardinaal Pell verdacht van seksueel misbruik
Kardinaal Pell verdacht van seksueel misbruik (Foto: ANP)

Nigeriaanse weduwen dagen Shell voor rechter

Shell wordt donderdag voor de Nederlandse rechter gedaagd voor medeplichtigheid aan de executies van negen Nigeriaanse activisten in 1995. Vier weduwen spannen een civiele procedure aan. Dat maakte Amnesty International, die de vrouwen juridisch bijstaat, bekend.

Het concern wordt er onder meer van beschuldigd de Nigeriaanse overheid te hebben geholpen bij de onderdrukking van gewelddadige protesten tegen boringen in het Ogonigebied begin jaren 90. In 1995 werden negen mannen opgehangen, omdat ze kritisch waren op Shell en het militaire regime, meldt de mensenrechtenorganisatie.

De eisers willen publiekelijke excuses en een schadevergoeding voor de rol die Shell daarin speelde.

Nigeriaanse weduwen dagen Shell voor rechter
Nigeriaanse weduwen dagen Shell voor rechter (Foto: ANP)

Hof velt vonnissen in Passageproces

Het gerechtshof in Amsterdam doet donderdagochtend - meer dan acht jaar na de eerste zittingsdag bij de rechtbank in Amsterdam - uitspraak in het hoger beroep van het zogenoemde liquidatieproces Passage.

Passage draait om zeven onderwereldmoorden en het beramen van een reeks criminele afrekeningen tussen 1993 en 2006. In de zaak, voor Nederland het grootste liquidatieproces ooit, staan tien verdachten terecht. Tegen vier van hen, onder wie vermeend kopstuk Dino S., is in hoger beroep levenslang geëist. Met twee anderen sloot justitie een deal als kroongetuige.

Een van hen, Fred R., liep pas tijdens het hoger beroep over. Hij kreeg in 2013 dertig jaar cel van de rechtbank. Mede op zijn aanwijzing pakte justitie eind 2014 Willem Holleeder op. Holleeder wordt apart berecht, deels voor moorden die ook in Passage een rol spelen.

Het hoger beroep in Passage heeft bijna vier jaar geduurd. In totaal waren er 187 zittingsdagen, plus 34 dagen bij de rechter-commissaris. Het hof hoorde 133 getuigen.

Hof velt vonnissen in Passageproces
Hof velt vonnissen in Passageproces (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: bewolkt en buien

In juni dondergevaar, dan is het een vruchtbaar jaar.

Hallo,

Gisteravond kwam de zon dan toch nog tevoorschijn. Helaas zijn er vannacht weer wolken tevoorschijn gekomen en is er in het noordoosten plaatselijk mist ontstaan. Die bewolking blijft vandaag helaas hangen en er kunnen enkele buien vallen waarbij onweer niet uitgesloten is. Het kwik klimt op tot 21 graden.

De komende dagen bijft het regenachtig waarbij er vooral morgen en overmorgen aardig wat regen kan vallen.

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:21
Zon onder: 22:04
Zonkracht: 7/4

Nederland
 

Wikiweetjes van vandaag

1846 In Frankrijk verwerft de Belg Adolphe Sax het patent op een zes jaar eerder door hem uitgevonden blaasinstrument: de saxofoon.
1894 Lieven Gevaert richt in Mortsel een firma op van fotografische producten.
1935 Eerste kristallisatie van een virus door Wendell Meredith Stanley.
1965 Prinses Beatrix verlooft zich met de Duitse diplomaat Claus van Amsberg.
1965 Het eerste commerciële telefoongesprek via de satelliet vindt plaats tussen Europa en Amerika.
1976 De PLO kaapt een toestel van Air France onderweg van vliegveld Ben Gurion in Tel Aviv (Israël) naar Parijs (Frankrijk). Na een korte tussenstop in Libië wordt het toestel gedwongen door te vliegen naar Entebbe in Oeganda. Op 4 juli zal de bevrijding, Operatie Entebbe, door het Israëlische leger volgen.

Het maankwartier in Heerlen (Foto: Luuntje)
Het kantoor van het CBS in Heerlen (Foto: Luuntje)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Lokaal viel maandhoeveelheid regen

De zware buien die woensdag over het land trokken, hebben lokaal voor een hoeveelheid regen gezorgd die normaal in een maand valt. Zo viel in Heerde (Gelderland) 67 millimeter en in Grou (Friesland) 64 millimeter. Normaal valt volgens Weeronline in heel juni gemiddeld over het land circa 68 millimeter.

Ook elders in Gelderland en Friesland goot het, en werden neerslaghoeveelheden van 30 tot 50 millimeter gemeten. Verder trokken de buien over Noord-Limburg, Overijssel, Flevoland en Drenthe.

Op sommige plaatsen ontstond wateroverlast en kwamen straten blank te staan. Ook liepen kelders onder. Het verkeer op lokale wegen en snelwegen ondervond overlast. In de avondspits waren er 30 procent meer files dan normaal, aldus de VerkeersInformatieDienst (VID).

Plensregens worden vaak niet goed opgenomen in de huidige droge bodem. De bodem slaat dan dicht en een groot deel van de regen spoelt dan zo de sloten en het riool in. Hierdoor ontstaat wateroverlast, laat Weeronline weten.

Lokaal viel maandhoeveelheid regen
Lokaal viel maandhoeveelheid regen (Foto: ANP)

Laptops op vluchten naar VS blijven toegestaan

Het blijft voor luchtvaartpassagiers die naar de Verenigde Staten vliegen toegestaan om laptops mee aan boord te nemen. Voorwaarde hiervoor is wel dat wordt voldaan aan een aantal veiligheidsmaatregelen die het Amerikaanse Ministerie van Binnenlandse Veiligheid woensdag heeft bepaald.

Belangrijkste voorwaarde is dat vliegvelden en luchtvaartmaatschappijen binnen drie weken, voor alle vluchten naar de Verenigde Staten, de elektronische apparaten groter dan zaktelefoons moeten scannen op explosieven.

De maatregelen gelden op 280 luchthavens in 105 landen. In totaal doen 180 internationale luchtvaartmaatschappijen dagelijks de VS aan met in totaal 2000 vluchten. Volgens het ministerie voldoet 99 procent van de luchtvaartmaatschappijen aan de voorwaarden.

De ban op laptops kon wereldwijd op grote weerstand rekenen bij zowel passagiers als vliegmaatschappijen. Het plan is woensdag dan ook met instemming begroet door de bedrijven.

Laptops op vluchten naar VS blijven mogen
Laptops op vluchten naar VS blijven mogen (Foto: ANP)

Gezichtsherkenning bij pinautomaten Macau

Wie geld wil opnemen in de Chinese autonome regio Macau heeft binnenkort niet genoeg aan slechts een pincode. De klanten moeten na de code zes seconden lang naar een camera kijken. Die maakt een scan van het gezicht en kan zo de identiteit bevestigen.

Macau is een van de casinohoofdsteden van de wereld. Met de technologie wil Macau de geldstroom in de gaten houden, om te voorkomen dat de gokpaleizen worden gebruikt om geld wit te wassen en weg te sluizen. De gezichtsherkenning wordt op alle 1200 pinautomaten geplaatst.

Macau was in het verleden een Portugese kolonie, die in 1999 werd overgedragen aan China. Het gebied is autonoom, heeft een eigen munteenheid en een eigen politiek stelsel. Gokken is de belangrijkste bron van inkomsten, het levert de economie elke maand miljarden euro's op.

Macau had eerder al besloten dat mensen nog maximaal 5000 pataca's (550 euro) mochten opnemen bij het pinnen.

Gezichtsherkenning bij pinautomaten Macau
Gezichtsherkenning bij pinautomaten Macau (Foto: BuzzT)

Amsterdam krijgt nieuw erfpachtstelsel

Amsterdammers krijgen te maken met een nieuw erfpachtstelsel. Een meerderheid in de gemeenteraad bestaande uit de coalitiepartijen VVD, D66 en SP is donderdag akkoord gegaan met het plan van verantwoordelijk VVD-wethouder Eric van der Burg (grondzaken). Inwoners van de stad kunnen nu eeuwigdurende erfpacht afkopen of in een jaarlijkse canon betalen.

De erfpachtplannen van het gemeentebestuur stuitten de afgelopen tijd op veel kritiek. Oppositiepartijen waren tegen omdat het nieuwe systeem niet voor alle bewoners gunstig uitpakt. Woensdag probeerden tegenstanders nog via een kort geding een referendum af te dwingen, maar de rechter ging hier niet in mee. Daarna deed de oppositie nog een vergeefse poging in de gemeenteraad, in een uiterste poging het voorstel van tafel te krijgen.

Veel panden in Amsterdam staan op grond die eigendom is van de gemeente. Via een meer dan honderd jaar oud systeem betalen bewoners erfpacht, waarvan de hoogte nu nog elke vijftig jaar wordt aangepast.

De gemeente wil mensen ertoe bewegen vrijwillig over te stappen naar eeuwigdurende erfpacht zodat ze na die vijftig jaar niet opeens voor grote verrassingen komen te staan door de toegenomen waarde van grond. Ze kunnen jaarlijks betalen of het bedrag in een keer afkopen.

Nadat duizenden mensen kritiek hadden geleverd voerde het stadsbestuur al de nodige aanpassingen door in het plan. Zo vallen meer woningeigenaren nu in de goedkoopste categorie. Ook krijgen erfpachters tot 2020 de tijd om onder de gunstiger voorwaarden (zoals met korting) over te stappen.

Amsterdam krijgt nieuw erfpachtstelsel
Amsterdam krijgt nieuw erfpachtstelsel (Foto: ANP)

Prostitutiemoorden na 26 jaar voor rechter

Ruim 26 jaar na dato staat de verdachte van twee prostitutiemoorden uit de jaren negentig in Rotterdam donderdag voor het eerst terecht in een pro-formazitting in de rechtbank in de Maasstad.

De 58-jarige Schiedammer Albert B. kwam begin dit jaar na DNA-verwantschapsonderzoek bij het coldcaseteam in beeld als verdachte van de moorden op de straatprostituees Berendina Stijger (45) en Francis Garcia-Hofland (22). De man werd in april opgepakt.

De dakloze Stijger werd in september 1990 dood gevonden nabij de Willemsbrug. In juni 1991 werd Hofland vermoord aangetroffen op het talud van de Westzeedijk. Beide vrouwen werden half ontkleed gevonden met een doorgesneden keel en diverse andere steekwonden.

De verdachte is nog onderwerp van onderzoek van het coldcaseteam in verband met andere onopgeloste prostitutiemoorden.

Prostitutiemoorden na 26 jaar voor rechter
Prostitutiemoorden na 26 jaar voor rechter (Foto: ANP)

Robot R2-D2 brengt 2,4 miljoen op bij veiling

De beroemde Star Wars-robot R2-D2 is woensdag bij een veiling in Hollywood voor 2,5 miljoen euro verkocht. Het gaat om een van de versies die van de robot is gemaakt. Op de veiling werden meerdere beroemde kledingstukken en rekwisieten verkocht.

De veiling wordt georganiseerd door Profiles in History en duurt tot en met zaterdag. Er gingen ook delen van het decor van de filmklassieker Casablanca uit 1942 onder de hamer. Ook het script van alle 17 afleveringen van de sciencefictionserie The Twilight Zone zijn te koop.

Naast R2-D2 konden Star Warsfans bieden op het lichtzwaard van Luke Skywalker uit de eerste twee Star Warsfilms, A New Hope en The Empire Strikes Back. De 'lightsaber' werd uiteindelijk verkocht voor 400.000 euro. Een helm van Darth Vader ging naar de hoogste bieder voor ruim 84.000 euro.

Kenny Baker, die de robot R2-D2 in Star Wars speelde, overleed in augustus op 83-jarige leeftijd. Baker paste met zijn lengte van 112 cm in de creatie R2-D2, die in 1977 voor het eerst in de Star Wars-filmserie opdook. De acteur kroop daarna nog vijf keer in de huid van de robot.

Robot R2-D2 brengt 2,4 miljoen op bij veiling
Robot R2-D2 brengt 2,4 miljoen op bij veiling (Foto: BuzzE)

Google moet zoekresultaat wereldwijd weghalen

Google moet een Canadees technologiebedrijf volledig onvindbaar maken. Elke verwijzing naar het bedrijf moet worden verwijderd uit de zoekresultaten. Niet alleen in Canada zelf, maar in elk land over de hele wereld. Dat is de uitkomst van een rechterlijke uitspraak in Canada woensdag.

De zaak was aangespannen door Equustek, dat netwerkapparatuur maakt. Equustek beschuldigde concurrent Datalink van namaak en won die zaak. Na die uitspraak verwijderde Google 345 pagina's over Datalink uit zijn zoekresultaten. Maar voor Equustek was dat niet genoeg, omdat Datalink naar het buitenland vertrok en verder ging met namaken. Daarom eiste Equustek dat Google elke vermelding van Datalink wereldwijd zou schrappen.

Google weigerde dat, waarna Equustek naar de rechter stapte. Die stelde de fabrikant in het gelijk, en woensdag won Equustek ook bij het Canadese Hooggerechtshof. "Zonder de opdracht is het duidelijk dat Google de overtredingen mogelijk blijft maken. Internet heeft geen grenzen, de wereld is zijn leefomgeving. De enige manier om ervoor te zorgen dat het vonnis zijn doel bereikt is het te laten gelden waar Google opereert: wereldwijd", aldus de rechters.

Google moet zoekresultaat wereldwijd weghalen
Google moet zoekresultaat wereldwijd weghalen (Foto: BuzzT)

Nederlanders zijn dubbel over discriminatie

Ruim twee op de drie Nederlanders (68 procent) keurt discriminatie af. Een iets groter deel (72 procent) is ook van mening dat er in sommige gevallen te snel van discriminatie wordt gesproken. Dat blijkt uit onderzoek dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) donderdag publiceert.

Van de honderd Nederlanders zegt 22 procent weleens gediscrimineerd te zijn. Daarmee behoort ons land tot de middenmoot van Europa. Hoger opgeleiden (76 procent) en linkse stemmers (83 procent) keuren discriminatie vaker dan gemiddeld af.

De ondervraagde personen zeggen discriminatie erger te vinden als het henzelf of hun naasten treft, dan wanneer het gaat om mensen die verder van hen afstaan. 54 procent van de Nederlanders heeft het gevoel dat er nu vaker wordt gediscrimineerd dan twintig jaar geleden.

Ze denken dat dat komt door de grotere zichtbaarheid van minderheidsgroepen, bijvoorbeeld omdat mensen makkelijker hun seksuele oriëntatie uiten. LHBT'ers (lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender personen), etnische minderheden, moslims en mensen met een beperking worden volgens Nederlanders het meest gediscrimineerd.

Nederlanders zijn dubbel over discriminatie
Nederlanders zijn dubbel over discriminatie (Foto: ANP)

'Crash Bandicoot ook op Xbox One'

Vrijdag komt de driedubbele remaster Crash Bandicoot N.Sane Trilogy uit op de PlayStation 4, maar een Hongaarse online gamewinkel genaamd SuperGamer beweert dat Crash in december verkrijgbaar is voor Xbox One. Je kunt er ook preorders voor plaatsen. Dit kost je 12.690 Hongaarse Forint en dat is ongeveer €41,-.

Crash op Xbox One

Natuurlijk kan het allemaal een hoax zijn, maar het nieuws is te bijzonder om niet te delen. We houden het voorlopig op een gerucht. Mocht je een bestelling willen plaatsen, klik dan op deze link.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.