FOK!filmklassiekers: The Crazies (1973) & Cannibal Girls (1973)

Wat is er nou fijner dan op zondagmiddag een filmklassieker te gaan bekijken? Elke week speurt dekatophetspek voor de reeks FOK!filmklassieker het wereldwijde web af voor de meest uiteenlopende rolprenten. Vandaag richten we ons vizier op de klassiekers The Crazies (1973) van de ongekroonde zombiekoning George A Romero en de komische horrorfilm Cannibal Girls (1973) van Ivan Reitman.

The Crazies

George A Romero is een filmmaker uit Pittsburgh die bij de meeste horrorliefhebbers vooral naam wist te maken met iconische en baanbrekende zombiefilms zoals The Night Of The Living Dead, Dawn Of The Dead en Day Of The Dead. In deze aflevering van FOK!filmklassieker hebben we vandaag een film van deze cultheld in de aanbieding die je een geheel andere kant van de Amerikaanse cineast laten zien.

The Crazies is een film die zich afspeelt in het Amerikaanse stadje Evan's City in Pennsylvania. Nadat een experiment met een biologisch wapen stevig mislukt beginnen de bewoners van het stadje door te slaan en slaan uitgebreid aan het moorden. Om de ellende de kop in te drukken wordt het Amerikaanse leger ingezet, maar dan gaat het allemaal pas echt helemaal mis.

Het moet niet gekker worden
Het moet niet gekker worden

In 2010 maakte regisseur Breck Eisner een remake van deze duistere thriller, maar hier gaan we uiteraard voor het origineel uit 1973. George A. Romero moest in die tijd nog films maken met een laag budget en maakte bij het regisseren van The Crazies veel gebruik van lokale acteurs. Er is in de hele film dan ook geen enkele stuntman te zien. Voor The Crazies moest Romero het zien te redden met een budget van slechts 270.000 Amerikaanse dollars. De film werd gebaseerd op het scenario The Mad People, welke was geschreven door Romero's goede vriend Paul McCollough.


The Crazies (1973)

Nog meer zeer vermakelijke pulp in deze Canadese horror-komedie. Het jonge stel Clifford Sturges (Eugene Levy) en Gloria Wellaby (Andrea Martin) komt in het stadje Farnhamville terecht waar een op zijn zachtst gezegd nog al merkwaardig restaurant te vinden is. Het tweetal hoort over de legende van een drietal vrouwen die gruwelijke moorden plegen en denken dat het allemaal maar een broodje aap is. Daarmee maken ze een grote fout.

Cannibal Girls

Cannibal Girls is een heerlijk obscure film van regisseur Ivan Reitman die jaren later wereldberoemd zou worden als producer van de film Ghostbusters. Cannibal Girls is een parodie op de in die tijd nogal populaire horrorfilms. De grotendeels op improvisatie gemaakte rolprent werd in slechts negen dagen opgenomen. De film was in november 1973 te zien op het International Horror Festival van Spanje waar de film een tweetal prijzen in beslag wist te nemen.

Ook in 1973 bestonden er al hippe onderbroeken
Ook in 1973 bestonden er al hippe onderbroeken,
helaas niet in de winkel waar deze man zijn tenten kocht

Wat deze film van Reitman vooral een bijzondere kijkervaring maakt is het alarmsysteem van de regisseur voor 'gruwelijke beelden'. Zo gauw er in Cannibal Girls iets in beeld komt wat niet geschikt is voor al te tere zieltjes en sneeuwvlokjes uit de rubbertegel-generatie klinken er alarmbellen. Zo gauw het weer veilig is om verder te kijken hoor je het zoemgeluid van een deurbel. Erg fijn zo'n meedenkende cineast. We wensen je in elk geval weer veel kijkplezier. Oh ja, de laatste film is wederom een fraaie vhs-rip van Nederlandse bodem en zodoende dan ook voorzien van Nederlandse ondertiteling.


Cannibal Girls (1973)