FOK!filmklassieker: Border Cop (1980)

Wat is er nou fijner dan op zondagmiddag een filmklassieker te gaan bekijken? Elke week speurt FOK! voor de gloednieuwe reeks FOK!filmklassieker het wereldwijde web af voor de meest uiteenlopende rolprenten. Vandaag richten we ons vizier op de film Border Cop uit 1980.

Border Cop

Het is vandaag op de kop af 23 jaar geleden dat acteur Telly Savalas overleed en als eerbetoon aan de man die vooral bekend werd als de lolliezuigende inspecteur Kojak, vandaag een eerbetoon in de vorm van de politiefilm Border Cop. In de film van regisseur Christopher Leitch zien we Telly Savalas als de symphatieke grensbewaker Frank Cooper. Cooper moet voorkomen dat mensen illegaal de grens van Mexico met Amerika proberen over te steken en probeert daarbij om zo menselijk mogelijk met de illegalen om te gaan en helpt ze voor zover de wet dat toelaat. Cooper krijgt hierdoor echter al snel ellende met zijn corrupte baas Moffat (Eddie Albert) en alsof dat al niet genoeg is krijgt hij dan ook nog eens te maken met de medogenloze mensensmokkelaar Suarez (Michael V. Gazzo) die iedereen afmaakt die hem in de weg loopt.

Border Cop 1

De film Border Cop, die oorspronkelijk werd uitgebracht als The Border, was de eerste van een reeks films waarin de problematiek van illegale Mexicanen, mensensmokkel en corruptie werd besproken. Zo verschenen er na deze film ook rolprenten zoals Borderline (1980), The Border (1982), Border Radio (1987) en Border Heat (aka Deadly Stranger (1988). Border Cop werd in 1980 gedistribueerd door Troma Entertainment, een filmmaatschappij die bij liefhebbers van de betere B-films vast wel een belletje zal laten rinkelen.


Where the law crosses the line