FOK!filmklassieker: Orca (1977)

Wat is er nou fijner dan op zondagmiddag een filmklassieker te gaan bekijken? Elke week speurt dekatophetspek voor de reeks FOK!filmklassieker het wereldwijde web af voor de meest uiteenlopende rolprenten. Vandaag richten we ons vizier op de film Orca uit 1977.

Orca

Na het grote succes van de film Jaws van Steven Spielberg doken de meest uiteenlopende moordende dieren op het witte doek op. Zo verscheen in 1977 de film Orca van Michael Anderson. Kapitein Nolan (Richard Harris) is een man die zijn schulden probeert af te lossen door zeedieren te vangen. Als Nolan op zekere dag het hoogzwangere vrouwtje van een Orca vangt is dat het begin van een heleboel ellende.

Orca 1

Nadat producer Dino de Laurentiis in 1975 de film Jaws had gezien was hij vastbesloten om een film te maken met een roofvis die superieur was aan een grote witte haai. Naast de getrainde orcas van Marineland of the Pacific en Marine World Africa (Six Flags Discovery Kingdom) werd er ook gebruik gemaakt van rubber orcas die er zo echt uitzagen dat de vrachtwagens waarop ze werden vervoerd werden geblokkeerd door bezorgde dierenrechtenactivisten. Hoofdrolspeler Richard Harris eiste dat hij zijn eigen stunts mocht doen en kwam tijdens de opnames van de film een aantal keren bijna om het leven.

Orca 2

Ondanks de fijne soundtrack van Ennio Morricone kreeg de film destijds slechte kritieken maar toch groeide Orca in de loop der jaren uit tot een ware cultfilm. Waarom dat gebeurde kun je hieronder zelf bekijken.