FOK!filmklassieker: The Giant Claw (1957)

Wat is er nou fijner dan op zondagmiddag een filmklassieker te gaan bekijken? Elke week speurt dekatophetspek voor de reeks FOK!filmklassieker het wereldwijde web af voor de meest uiteenlopende rolprenten. Vandaag richten we ons vizier op de vermakelijke Z-film The Giant Claw uit 1957.

The Giant Claw

In The Giant Claw draait het om de ingenieur Mitch MacAfee (Jeff Morrow) die bij een radartest op de Noordpool een UFO ontdekt. Als een drietal straaljagers van het Amerikaanse leger op jacht gaan raakt één van die toestellen spoorloos. Wanneer MacAfee samen met zijn vriendin Sally Caldwell (Mara Corday) terug vliegt naar New York wordt het vliegtuig waarin ze zitten ook aangevallen door een onbekend vliegend voorwerp en weten deze ontmoeting ternauwernood te overleven. Pas nadat meerdere vliegtuigen zijn verdwenen neemt ook het Amerikaanse leger deze zaak serieus en ontdekt dat de hele mensheid in zijn voortbestaan wordt bedreigd door een gigantisch uit de kluiten gewassen buitenaardse vogel.


The Giant Claw is een film van regisseur Fred F. Sears, een filmmaker die bij filmliefhebbers vooral naam wist te maken met klassiekers zoals Tokyo Joe (1949), Ambush at Tomahawk Gap (1953), Rock Around the Clock (1956) en Earth vs. the Flying Saucers (1956). Voor The Giant Claw liet de filmmaker zich inspireren door de Japanse film Rodan (1956) en het folkloristische verhaal Grandfather and a Winter's Tale van Samuel Hopkins Adams dat in 1951 was verschenen in The New Yorker.

The Giant Claw 1

Voor The Giant Claw wou Sears eigenlijk gebruik maken van de special effects van Ray Harryhausen maar toen bleek dat het budget dat niet toeliet ging de regisseur in zee met een low budget special effects studio in Mexico. Dit resulteerde dan ook in een zeer goedkoop en wanstaltig geproduceerde marionet die de monsterlijke vogel moest voorstellen. De film van Columbia Pictures verscheen in 1957 in de drive-in bioscopen als een double bill samen met het al even vermakelijke The Night the World Exploded. Critici waren destijds niet mild voor de onbedoeld grappige film en in sommige media werd de rolprent zelfs vergeleken met de hilarische cartoon Beaky Buzzard.