De Top 10 van de Top 40 van 3 februari 1973

Vandaag gaan we 45 jaar terug in de tijd. Terug naar de Top 10 van de Nederlandse Top 40 van 3 februari 1973.

10 Chi Coltrane - Go Like Elijah
10 Chi Coltrane - Go Like Elijah

De Amerikaanse zangeres Chi Coltrane was eind 1972 doorgebroken met haar debuutsingle 'Thunder And Lightning'. De single, waarvan wereldwijd meer dan een miljoen exemplaren over de toonbank gingen, wist in Nederland niet verder te komen dan de tipparade. Met 'Go Like Elijah' staat ze in totaal 13 weken in de Nederlandse Top 40, waarvan twee weken op nummer 1. Chi Coltrane zou later in het jaar nog een bescheiden hitje scoren met 'You Were My Friend'.

09 Billy Paul - Me And Mrs. Jones
09 Billy Paul - Me And Mrs. Jones

'Me And Mrs. Jones' was de eerste en tevens grootste hit voor de Amerikaanse zanger Billy Paul. De voormalige alarmschijf was op 3 februari na 4 weken weer een plaatsje gestegen in de top 10. Het was de hoogste positie voor de single die na acht weken de Top 40 weer zou hebben verlaten. Billy Paul overleed op 24 april 2016 aan alvleesklierkanker.

08 Nino Tempo & April Stevens - Love Story
08 Nino Tempo & April Stevens - Love Story

Nino Tempo & April Stevens was een duo die in 1963 een wereldhit hadden gescoord met de single 'Deep Purple'. Met de mierzoete single 'Love Story' scoorden ze hun enige top 5 hit in Nederland. Twee jaar eerder had zanger Andy Williams ook al een bescheiden hitje met hetzelfde liedje.

07 The Temptations - Papa Was A Rollin' Stone
07 The Temptations - Papa Was A Rollin' Stone

De op 30 december 1972 verschenen single 'Papa Was A Rollin' Stone' van The Temptations was na zes weken alweer een plaatsje gezakt in de top 10 van de Nederlandse Top 40. De voormalige alarmschijf zou in totaal 11 weken in de hitlijst staan en haalde de vijfde plaats als piekpositie. Zanger Dennis Edwards overleed op 1 februari 2018, slechts twee dagen voor zijn 75e verjaardag.

06 Michael Jackson - Ben
06 Michael Jackson - Ben

'Ben' was de eerste grote solohit van Michael Jackson in Nederland, afkomstig van zijn gelijknamige tweede soloalbum uit 1972. De toen 14-jarige zanger was de jongste solo-artiest die een nummer 1 hit had in Amerika. In Nederland zou de single 14 weken in de Top 40 te vinden zijn, waarvan zes weken op de 2e plaats. Het was tot 1983 de meest succesvolle single van Michael Jackson in ons land.

05 Bonnie St. Claire & Unit Gloria - Clap Your Hands And Stamp Your Feet
05 Bonnie St. Claire & Unit Gloria - Clap Your Hands And Stamp Your Feet

Op de vijfde plaats in de top 10 van deze week treffen we een plaat van Nederlandse bodem aan. De Utrechtse band Unit Gloria, die eerder een hit hadden gehad met de single 'Our Father', had in 1971 afscheid genomen van zanger Robert Long, was begeleidingsband geweest van zanger Alexander Curly en nam in 1972 een album op met zangeres Bonnie St.Claire. Het titelnummer 'Clap Your Hands And Stamp Your Feet' was de grootste hit voor de zangeres die eerder al naam had gemaakt met de single 'I Won't Stand Between Them'. 'Clap Your Hands And Stamp Your Feet' stond in totaal 13 weken in de Nederlandse Top 40 en haalde de 3e plaats.

04 Little Jimmy Osmond - Long Haired Lover From Liverpool
04 Little Jimmy Osmond - Long Haired Lover From Liverpool

'Long Haired Lover From Liverpool' was de debuutsingle van het kindsterretje Little Jimmy Osmond, de jongste telg van The Osmonds, een in die tijd enorm populaire muzikale familie die zo ongeveer bij elk tienermeisje in groot formaat poster op de slaapkamer hing. Jimmy Osmond had vooral veel succes in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Australië. Zo stond hij maar liefst 26 weken in de UK Singles Chart, waarvan 5 weken op de eerste plaats. 'Long Haired Lover From Liverpool' stond 15 weken in de Nederlandse Top 40 en wist de 2e plaats te halen.

03 The Osmonds - Crazy Horses
03 The Osmonds - Crazy Horses

Op de derde plaats in de Top 40 van 3 februari 1973 treffen we dan nog meer familieleden van The Osmonds aan. In het voorgaande jaar hadden Alan, Wayne, Merrill, Jay en Donny Osmond al een optreden verzorgd in het destijds veelbekeken programma Eén van de Acht van Mies Bouwman. 'Crazy Horses' stond op 3 februari al 9 weken in de Nederlandse Top 40 en zakte van de eerste naar de derde plaats. De nummer 1 hit van The Osmonds stond uiteindelijk 13 weken in de Nederlandse hitlijst en was ook de meest succesvolle single voor de groep.

02 10cc - Donna
02 10cc - Donna

In 1973 zou de Engelse band 10cc haar eerste grote hit scoren met hun debuutsingle 'Donna'. Het duet met de kenmerkende falsettostem van Lol Creme en de zware basstem van Kevin Godley zou op de 2e plaats van de Nederlandse Top 40 blijven hangen en zou daar in totaal 9 weken in te vinden zijn. 'Donna' was de op twee na meest succesvolle single van de band. Ook in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en België scoorde 10cc een knappe top 10 hit met hun eerste single.

01 The Sweet - Block Buster!
01 The Sweet - Block Buster!

Op 3 februari 1973 had de Nederlandse Top 40 een nieuwe nummer 1 hit. 'Block Buster!' was na 'Funny, Funny' (1971) en 'Poppa Joe' (1972) de derde en tevens laatste nummer 1 hit van de Engelse band. 'Block Buster!' was eveneens een nummer 1 hit in het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, West-Duitsland, Ierland en Nieuw Zeeland. In De Verenigde Staten kwam de single niet verder dan de 73e plaats in de Billboard Hot 200. 'Block Buster!'zou 13 weken in de Nederlandse Top 40 staan, waarvan vier weken op de 1e plaats en was daarmee de op één na meest succesvolle single van de groep in ons land.