Interview: Kygo op Pinkpop 2016

Een van de meest populaire 'pop' dj's van dit moment. Dan wordt er aan een aantal namen gedacht, waaronder die van de Noor Kyrre Gørvell-Dahll, ook wel bekend als Kygo. Hij stond op de Pinkpop Main Stage en daarvoor spraken we met hem over zijn carrière en alles wat daarbij komt kijken. 

Wat Dahll wil bereiken met zijn muziek is vrij simpel: "Voor mij is het maken van muziek mijn passie, maar als ik mensen blij kan maken met mijn muziek is dat een doel. Ik startte met het produceren van muziek die vooral geïnspireerd was door Avicii, maar ik werd er na een aantal jaar een beetje moe van dat alles hetzelfde leek te klinken, dus ik ben toen meer deephouse en elektronische muziek gaan luisteren, en ben ik dat ook gaan produceren, toen ben ik een beetje terecht gekomen waar ik nu ben, tracks van ongeveer 100 BPM (beats per minute, red.), en tegelijkertijd ook dat dromerige geluid wat ik nu maak. Dat voelde goed en daarom ben ik dat ook blijven doen. Altijd als ik een melodie maak waar ik tevreden mee ben, maakt me dat gewoon gelukkig." Daarbij kwam ook een magisch moment, de eerste keer dat er een track op de radio werd gedraaid: "Dat was wel echt heel bijzonder, het was een van de remixes die ik had gemaakt, ik was gevraagd om een soort 'gastmix' te maken voor een van de radiostations, en toen ik in de auto zat kwam het op de radio. Ik kreeg gewoon kippenvel, want het was zo onwerkelijk."

Een carrière in de lift betekent ook veel speciale momenten, en daaruit kiezen blijkt dan ook erg lastig voor Kygo: "Vooral het spelen op festivals en het optreden voor een groot publiek, daar zijn een aantal wilde momenten geweest, waaronder bijvoorbeeld Coachella of de Main Stage spelen op Ultra." Inspiratie is er ook genoeg voor de Noor: "Ik luister echt op dit moment naar heel veel verschillende soorten muziek, en daardoor kan ik door alles geinspireerd raken, akoestisch of rock. Avicii was wel een van de grootste redenen waarom ik elektronische muziek ben gaan maken. Maar ook bijvoorbeeld Ed Sheeran, Passenger, The Weeknd, dat soort mensen inspireren me ook." Een keuze tussen popfestivals of EDM festivals is lastig: "Ik houd wel van festivals die aan crossover doen, zoals Pinkpop, dan heb je heel veel verschillende dingen, de EDM festivals hebben vaak heel veel uptempo, progressive house, en ik heb dan het gevoel als ik daar sta tussen twee dj's van uptempo kaliber, dat mijn muziek misschien iets te langzaam is." 

Op zijn debuutalbum Cloud Nine heeft Kygo er bewust voor gekozen om alleen voor samenwerkingen met artiesten te gaan en dat heeft een aantal redenen: "Ik houd er van om vocalisten te laten zingen op mijn melodieën, want ik heb een beetje het gevoel dat als er alleen een melodie is, dat er iets mist. Mensen hebben iets nodig om mee te zingen, en dat kan ik nou eenmaal zelf niet. Op het album staan ook allemaal mensen waar ik al heel lang mee samen wilde werken, zoals Tom Odell en John Legend. Die stonden eigenlijk allemaal op mijn wishlist. En daar staan ook nog veel meer mensen op, zoals Ed Sheeran, daar heb ik ook mee gepraat en hij wilde het wel aan. The Weeknd, Coldplay, Red Hot Chili Peppers staan er ook op; het zijn er een hoop en die mensen zijn meestal ook heel druk, vandaar dat het vaak lastig is."

Kygo werd geroemd om de frisse omlijsting van het optreden en maakte de verwachtingen bij de Main Stage meer dan waar. Er is nog veel meer in de toekomst te verwachten van deze jonge dj.