FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 4

Beaudelaire

Kijk, dit was een aflevering uit duizenden. Eén van de meest zenuwslopende van de afgelopen jaren. Een sterke opbouw naar het nog sterkere einde. In het slotstuk raakten niet alleen de kandidaten alles kwijt, maar ook wij als kijkers. Ik wil het niet nóg ingewikkelder maken, maar De Mol wist dat de pot leeg zou kunnen raken. In theorie hoeft hij/zij dus de eerste afleveringen dus niet te mollen en is eigenlijk alles wat we gezien hebben nutteloos.

Het klinkt misschien een beetje sadomasochistisch, maar ik vind het heerlijk. De grote mindfuck, wat het programma zo goed maakt, zit er ook dit seizoen weer in. Wederom heb ik het gevoel dat ik het allemaal niet meer weet. Met mij gegarandeerd vele anderen. Maar nu terug naar de feiten, wat is er deze aflevering precies gebeurd? Nou ja, precies weten we het nooit, maar wat hebben wij gezien?

In de eerste opdracht begonnen Frits en Liesbeth op een tandem op een munitiedepot. Zij moesten langs verschillende bunkers fietsen, waar één kandidaat staat. Naast de kandidaat hangt er ook een bord met een beschrijving van een kandidaat. Bij elke stop moet er één keer gewisseld worden van kandidaat en de fiets mag maar 10 minuten gebruikt worden. Bij het eindpunt staat Art naast twee borden en uiteindelijk moeten die leiden naar het duo die op dat moment op de fiets zit.

De grootste verdachten waren Marit en Anne-Marie die totaal de verkeerde kant opfietsten en zelfs een tweede keer bij Frits stopten, waardoor er geruild moest worden. Ook Tim was verdacht, aangezien hij een lang stuk helemaal niet fietste, omdat William zo snel fietste. Hij deed letterlijk even niets en ging achterover leunen (iets wat ook gezegd wordt in het dagboek van de Mol op de website).

Water was wederom een belangrijke factor in een opdracht. In opdracht twee was Marit (alweer) degene die apart genomen werd, terwijl de rest in koppels moest snorkelen langs een route vol foto's van de ouders van de kandidaten. Aan het eind moest elk koppel twee keer raden wie de ouders van de kandidaat waren. Marit mocht uiteindelijk dan alles nog verwisselen, naar aanleiding van de gesprekken die ze afluisterde.

Waarom is Marit steeds degene die in de kleinste groep zit of een bepalende factor heeft bij een opdracht? Is het toeval of is zij gewoon De Mol? Dit is wel te obvious. Ook opvallend is dat Frits en William niet zo hard praatten. De Mol weet natuurlijk dat Marit meeluistert en zou niet willen dat alles duidelijk overkomt.

En toen was er ineens een test en executie. Maar die werd even gestaakt toen er nog twee kandidaten een groen of rood scherm moesten krijgen. De vijf overige deelnemers moesten onderhandelen over hun toekomst. Heel simpel: unaniem stemmen voor executie doorgaan is - 3000 euro en unaniem stemmen voor executie aflassen is + 3000 euro. Maar: meerderheid voor doorgaan is pot blijft gelijk en meerderheid voor executie aflassen is pot leeg.

Wat volgde was één van de spannendste opdrachten uit de Molgeschiedenis. Niet door het spectaculaire, maar juist doordat het heel simpel was en toch een hele grote mindfuck werd. Er werd namelijk drie keer groen gestemd en twee keer rood, oftewel geen geld meer. Laten we er even vanuit gaan dat Anne-Marie en Hadewych écht groen hebben gestemd. Volgens de theorie zou degene die het verstierd heeft (hoogstwaarschijnlijk De Mol) Tim, Liesbeth of Frits zijn. Eén van die drie heeft het spelletje enorm goed gespeeld. Maar wie?

Zoals genoemd in de inleiding ben ik het helemaal kwijt. Mijn gevoel gaat nog steeds naar Frits, maar zie ook steeds meer in Liesbeth als Mol en ze het verdomd goed speelt. Sinds deze aflevering is Marit daar stiekem bijgekomen, want het is zeer opvallend dat zij steeds een bepalende factor speelt. Daarnaast zou het briljant zijn als De Mol helemaal niets heeft gedaan in de onderhandelingsopdracht, maar wel de pot leeg is. Wat een heerlijk programma is het toch.