FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 27 januari 2012

[Jupiler League] FC Zwolle blijft winnen

Koploper FC Zwolle blijft winnen in de Jupiler League. De ploeg uit Overijssel won vrijdag met 2-1 bij FC Dordrecht. Jeffrey Rijsdijk had de thuisploeg op voorsprong gezet in de eerste helft, maar Zwolle kwam terug. Na rust waren Jesper Drost en Nassir Maachi trefzeker voor de bezoekers.

Almere City FC vergrootte de zorgen van FC Emmen door met 2-0 te winnen. Mikhail Rosheuvel en Serdar Öztürk scoorden voor de thuisploeg. Emmen verkeert in financiële moeilijkheden en kreeg deze maand zes punten in mindering. Ook sportief zijn er problemen: de ploeg staat zestiende.

FC Oss won met 3-2 van Cambuur Leeuwarden. Mark de Vries had de Friese bezoekers al snel op voorsprong gezet, maar twee doelpunten van Tim Nelemans deden de wedstrijd kantelen. Martijn Barto maakte na een uur de gelijkmaker.

Toch kreeg Cambuur het in het restant van de wedstrijd lastig. Na 63 minuten moest Mohamed el Makrini met rood van het veld. De bezoekers hielden vervolgens lang stand, maar Dammyano Grootfaam beslechtte het pleit in de negentigste minuut alsnog voor Cambuur.

Fortuna Sittard verloor thuis met 1-0 van Helmond Sport. MVV Maastricht won in de eigen Geusselt met 1-0 van Telstar. AGOVV Apeldoorn - FC Volendam werd na iets meer dan een halfuur gestaakt wegens een haperende lichtinstallatie.

[FA Cup] Spurs en Everton door

Tottenham Hotspur en Everton hebben vrijdag de vijfde ronde van de FA Cup bereikt. De Spurs wonnen door een doelpunt van Rafael van der Vaart in de 41e minuut de uitwedstrijd bij Watford. Everton was thuis met 2-1 te sterk voor Fulham. Danny Murphy zette Fulham op voorsprong, maar Denis Stracqualursi en Marouane Fellaini bezorgden de thuisploeg de zege.

In de Bundesliga boekte Hannover 96 de eerste zege sinds 23 oktober. In eigen huis was een doelpunt van Mohammed Abdelloue goed voor de zege op FC Nürnberg: 1-0. Ondanks de zege blijft Hannover zevende, net onder de plaatsen die recht geven op Europees voetbal. Nürnberg staat twaalfde.

Zoeken slachtoffers instorting Rio duurt voort

In Rio de Janeiro in Brazilië werd vrijdag nog naarstig gezocht naar ongeveer twintig mensen die na de instorting van drie flatgebouwen worden vermist. Familieleden brachten de nacht door in een nabijgelegen overheidsgebouw, in de hoop dat zij nog levend gevonden worden.

Tot dusver zijn negen doden onder het puin vandaan gehaald. De oorzaak van de instorting wordt nog onderzocht, maar de autoriteiten vermoeden dat verbouwingen aan een van de panden structurele schade hebben veroorzaakt, waardoor het gebouw is ingestort. In zijn val nam het gebouw twee andere panden mee.

De politie ondervraagt een bouwvakker, Alexandro Fonseca, die zich in een lift bevond toen het hoogste gebouw instortte, maar het er levend vanaf bracht. Fonseca verklaarde tegenover de op de plek van de ramp verzamelde pers dat hij met collega's op de achtste verdieping enkele muren had weggehaald. Het zouden geen steunmuren zijn geweest, maar hij kon niet vertellen of een ingenieur de leiding had over het project. Burgemeester Eduardo Paes verklaarde dat voor inpandige verbouwingen geen vergunning is vereist en dat de verantwoordelijkheid voor zulke projecten 'uitsluitend in de handen van de bouwvakkers' ligt.

In de ingestorte panden in het historische centrum van Rio waren voornamelijk kantoren en artsenpraktijken gevestigd. De meeste mensen waren al naar huis toen de gebouwen woensdag rond 20.30 uur instortten, maar sommige vermisten volgden in een van de panden een computercursus.

Het hoofd van de dienst burgerbescherming zei dat er nog zeker 48 uur naar overlevenden zal worden gezocht.


Zoeken slachtoffers instorting Rio duurt voort (Foto: Novum)

Zeeuwse verongelukt in Brabants dorp

Een 58-jarige vrouw uit het Zeeuwse Stavenisse is vrijdagmiddag om het leven gekomen bij een ongeval in het Brabantse Lepelstraat. Haar 55-jarige echtgenoot, bij wie de vrouw in de auto zat, raakte lichtgewond. Dat meldt de politie.

Het ongeval gebeurde rond 14.30 uur op de Steenbergseweg. Het echtpaar stond voorgesorteerd om linksaf te slaan, toen hun voertuig van achteren werd geraakt door een bestuurder uit het Drentse Oudemolen. De Zeeuwen belandden op de weghelft voor het tegemoetkomende verkeer, waar een 50-jarige vrouw uit Lepelstraat ze niet meer kon ontwijken.

De vrouw uit Stavenisse overleed ter plaatse. Haar man is met lichte verwondingen opgenomen in een ziekenhuis. De vrouw uit Lepelstraat moest ter controle naar het ziekenhuis.

Spanair zet vliegtuigen aan de grond

De Spaanse luchtvaartmaatschappij Spanair voert voorlopig geen vluchten meer uit. Het bedrijf zet zijn vliegtuigen met ingang van 2.00 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag aan de grond. Dat heeft de Spaanse luchtvaartautoriteit AENA vrijdagavond bekendgemaakt.

Spanair lijdt zware verliezen en heeft een hoge schuld. Qatar Airways overwoog een belang te nemen, maar onderhandelingen daarover liepen eerder vrijdag stuk.

In augustus 2008 stortte een vliegtuig van Spanair neer bij het opstijgen van een vliegveld in Madrid. Van de 172 inzittenden kwamen 154 om het leven.

Spanair zet vliegtuigen aan de grond
Spanair zet vliegtuigen aan de grond (Foto: ANP)

Wade doet mee aan presidentsverkiezingen Senegal

Het constitutionele hof van Senegal heeft vrijdag bepaald dat zittend president Abdoulaye Wade mee mag doen aan de presidentsverkiezingen. Als Wade wordt gekozen, wordt het zijn derde termijn, terwijl in Senegal een president maar maximaal twee termijnen mag aanblijven.

Het besluit van het hof leidt vermoedelijk tot veel woede bij de oppositie. Die heeft eerder al gezworen om de straat op te gaan als het hof zou instemmen met de kandidatuur van Wade. Er wordt gevreesd voor geweld en de politie heeft in de hoofdstad Dakar strategische posities betrokken. Bedrijven sloten eerder hun deuren en scholen stuurden leerlingen eerder naar huis.

De Senegalese grondwet werd in 2001, na de verkiezing van Wade in 2000, gewijzigd. Er werd een grondwettelijk maximum van twee termijnen ingesteld. De 85-jarige Wade, die als advocaat is opgeleid, is van mening dat de wet niet met terugwerkende kracht kan worden toegepast en dat zijn eerste termijn daarom niet meetelt.

In de verkiezingen zou Wade het onder meer moeten opnemen tegen de zanger Youssou N'Dour, die begin deze maand zijn kandidatuur bekendmaakte. Inmiddels is duidelijk dat het N'Dour onmogelijk is gemaakt om mee te doen aan de verkiezingen.

De Europese Unie stuurt negentig waarnemers naar de presidentsverkiezingen. De waarnemersmissie wordt geleid door de Nederlandse europarlementariër Thijs Berman (PvdA).


Wade doet mee aan presidentsverkiezingen Senegal (Foto: Novum)

Gewonde bij schietpartij Rotterdam

Bij een schietpartij in Rotterdam is vrijdagavond een man gewond geraakt. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht, meldt de politie.

Het incident vond rond 18.30 uur plaats in de 3e Carnissestraat. Toen agenten poolshoogte gingen nemen na meldingen over de schietpartij, troffen ze niemand aan. Wel vonden ze enkele hulzen en zagen ze kogelgaten in huizen en auto's.

De gewonde bleek op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis te zijn gegaan. Hij is aangehouden. Over zijn identiteit en de aard van zijn verwondingen is niets bekend. Ook de toedracht van het incident is nog onduidelijk.

N'Dour mag geen president Senegal worden

De beroemde zanger Youssou N'Dour mag niet meedoen aan de presidentsverkiezingen in zijn vaderland Senegal. Dat heeft het Grondwettelijk Hof in het West-Afrikaanse land vrijdagavond bepaald. De reden voor de afwijzing is nog niet bekend. Na de uitspraak raakten aanhangers van de artiest slaags met de politie.

N'Dour wilde het bij de verkiezingen op 26 februari opnemen tegen de zittende president Abdoulaye Wade (85). Die geeft geld uit als water, ook al moeten de meeste Senegalezen rondkomen van enkele euro's per dag,

N'Dour is in Nederland vooral bekend van de hit 7 Seconds, die hij in 1994 had met zangeres Neneh Cherry.


N'Dour mag geen president Senegal worden

Sarkozy en Karzai willen sneller vertrek NAVO

Frankrijk en de Afghaanse president Hamid Karzai willen dat de NAVO alle gevechtsmissies in Afghanistan al in 2013 overdraagt aan het Afghaanse leger, in plaats van een jaar later.

De Franse president Nicolas Sarkozy zegt dat de Amerikaanse president Barack Obama van het voorstel op de hoogte is gesteld. Frankrijk wil het plan eind volgende week voorleggen aan een vergadering van ministers van Defensie van de NAVO. Het houdt een versnelling in van de stapsgewijze terugtrekking die Obama tot het einde van 2014 voor ogen heeft.


Sarkozy en Karzai willen sneller vertrek NAVO (Foto: Novum)

Ontvoerde Amerikaan in Nigerdelta vrijgelaten

Een Amerikaan die in de olierijke delta in het zuiden van Nigeria was ontvoerd is na een week vrijgelaten. Dat heeft de Amerikaanse ambassade vrijdag meegedeeld.

De 50-jarige William Ock werd 20 januari in Warri in de deelstaat Delta ontvoerd toen hij een bankgebouw verliet. Een politieman die hem begeleidde werd door de ontvoerders doodgeschoten.

Het is onduidelijk of voor de Amerikaan een losgeld is betaald. Veel bedrijven die in de regio werken hebben het ontvoeringsrisico verzekerd en betalen eenvoudig een overeengekomen bedrag om ontvoerde medewerkers vrij te krijgen.

Veel ontvoeringen van buitenlanders in Nigeria vinden plaats in het zuiden, waar buitenlandse oliemaatschappijen actief zijn. Donderdag werd echter een Duitser ontvoerd in de noordelijke stad Kano. Over de achtergrond van die ontvoering is nog niets bekend.

'Wielrenner Bartali redde Joden in WOII'

Wielrenner Gino Bartali zou tijdens de Tweede Wereldoorlog 800 Joden hebben gered van deportatie. Dit zegt de Internationale wielerunie UCI na een onderzoek door Italiaanse journaliste, Joodse nabestaanden en een zoon van Bartali.

Bartali, die in 2000 overleed, zou bij een trainingsrit in 1943 pasfoto's van Joden naar een klooster bij Assisi hebben gebracht. Deze konden vervolgens gebruikt worden om valse persoonsbewijzen te maken. De onderzoekers kwamen dit op het spoor na een tip van een non.

Het bewijs gaat nu onderzocht worden in Israël. Mocht daaruit blijken dat het verhaal echt klopt kan de Italiaan postuum de hoge Israëlische onderscheiding 'Rechtvaardige onder de Volken' krijgen.

Bartali won tijdens zijn actieve carrière twee keer de Tour de France en drie keer de Giro d'Italia. De beste jaren van zijn carrière werden echter in beslag genomen door de oorlog.

Israël: Hek Westoever kan grens worden

Israël heeft voorgesteld om van het afscheidingshek op de Westelijke Jordaanoever de grens te maken tussen Israël en een toekomstige Palestijnse staat. Dat hebben twee Palestijnse functionarissen vrijdag gezegd. Ze baseren dit op de standpunten die Israël in gesprekken eerder deze week naar voren bracht.

Volgens de Palestijnse functionarissen zei de Israëlische gezant Yitzak Molcho tegen zijn Palestijnse ambtgenoot Saeb Erekat dat Israël wel Oost-Jeruzalem wil houden evenals de joodse nederzettingen achter het hek. Hierdoor wordt zo'n tien procent van het grondgebied van de Westelijke Jordaanoever afgehaald. Molcho zou tevens hebben gezegd dat Israël in vrede naast een Palestijnse staat wil bestaan.

Israël heeft bevestigd dat het eerder deze week principes uiteen heeft gezet voor het opstellen van een grens. De politieke beladenheid die hier aan kleeft, werd echter direct duidelijk: topambtenaren binnen de Israëlische regering wilden onder geen beding uitweiden over details.

Het voorstel van Molcho is vermoedelijk niet voldoende voor de Palestijnen, omdat Jeruzalem in het voorstel aan de 'Israëlische kant' van de grens komt te liggen. Maar het is wel een belangrijke stap voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu die zich altijd heeft verzet tegen Palestijnse onafhankelijkheid.

Israël is in 2002 begonnen met het bouwen van het afscheidingshek op de Westoever. Aanleiding voor de bouw van het hek waren dodelijke aanslagen van Palestijnen die vanuit de Westoever naar Israël trokken. Volgens Israël heeft het hek gezorgd voor een daling van het aantal aanvallen.

De Palestijnen hebben zich vanaf het begin hevig verzet tegen het hek. Zij zien het als een manier van Israël om land in bezit te nemen.

Romney weer aan kop in Florida

De Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney lijkt volledig hersteld van de pijnlijke nederlaag bij de voorverkiezingen in de staat South Carolina. Hij gaat ruim aan kop in Florida, waar de Republikeinen dinsdag de volgende voorverkiezingen houden. Dat blijkt uit een peiling die de universiteit Quinnipiac vrijdag heeft vrijgegeven.

In de enquête heeft Romney 9 procentpunt voorsprong op zijn belangrijkste tegenstander, Newt Gingrich. Drie andere peilingen gaven Romney donderdag een even grote voorsprong.

Romney leek lang op weg de Republikeinse kandidaat bij de komende presidentsverkiezingen te worden. Afgelopen zaterdag won Gingrich echter verrassend ruim in South Carolina.

Romney weer aan kop in Florida
Romney weer aan kop in Florida (Foto: ANP)

Chemie-Pack in beroep om publicatie rapport

Chemie-Pack gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Den Haag, die vorige week bepaalde dat het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de grote brand vorig jaar bij het bedrijf mag worden gepubliceerd. Dat laat de advocaat van het inmiddels failliete bedrijf vrijdag weten.

Het bedrijf had een kort geding aangespannen omdat het publicatie van het rapport wilde voorkomen. De bestuurders van Chemie-Pack vinden dat in het rapport tientallen onjuistheden staan en dat de opstellers onbehoorlijk hebben gehandeld.

In het rapport wordt verslag gedaan van het onderzoek van de onderzoeksraad naar de grote brand die op 5 januari 2011 ontstond op het terrein van Chemie-Pack. Bij de brand kwamen chemicaliën en bluswater met chemische stoffen op het terrein, in de omgeving en in het grondwater terecht.

De verdediging is het niet eens met de juridische redenering van de rechtbank. Volgens advocaat Robert van 't Zelfde staan er bovendien fouten in het vonnis. De raadsman wil dat het gerechtshof de zaak zo snel mogelijk behandelt.

De officiële publicatie van het rapport stond in eerste instantie gepland voor eind januari. De onderzoeksraad gaf Chemie-Pack een week extra om te reageren, waardoor de publicatie nu gepland staat voor de eerste week van februari. Die datum kan nog worden uitgesteld nu Chemie-Pack heeft besloten tot een versneld hoger beroep.


Chemie-Pack in beroep om publicatie rapport (Foto: Novum)

[AC] Gabon ten koste van Marokko door

De Afrika Cup is voor Marokko uitgelopen op een deceptie. De ploeg van Eric Gerets verloor vrijdag met 3-2 van gastland Gabon dat daardoor naar de kwartfinale gaat. Marokko had zijn eerste wedstrijd ook al verloren van Tunesië en is uitgeschakeld. Tunesië is ook zeker van de laatste acht. Marokko rest alleen nog een wedstrijd om de eer tegen Niger.

Marokko kende in Libreville nog wel een goede start van de wedstrijd. Houssine Kharja opende de score halverwege de eerste helft met een hard schot. Gaandeweg het tweede bedrijf, waarin Nordin Amrabat inviel, verloren de Leeuwen van de Atlas echter de grip op het duel. Gabon profiteerde via Pierre Aubameyang en Daniel Cousin.

De dolle vreugde op de tribune werd in de kiem gesmoord toen Marokko in blessuretijd een strafschop kreeg. Kharja mocht aanleggen en bracht de stand weer gelijk. Nog was het niet gedaan, want in de vijfde minuut van de blessuretijd kreeg Gabon een vrije trap net buiten het zestienmetergebied. Na wat oponthoud krulde Bruno Manga de bal in de 98e minuut binnen.

Campagnechef Poetin wil steun van Medvedev

De Russische premier Vladimir Poetin heeft de afgelopen tijd weinig steun gekregen van president Medvedev bij zijn campagne voor de presidentsverkiezingen. Dat heeft de campagnechef van Poetin, Stanislav Govoroechin, vrijdag gezegd. Hij liet doorschemeren dat er mogelijk een breuk is ontstaan tussen de politiek dominante Poetin en Medvedev, zijn opvolger en protégé.

Volgens Govoroechin moet Medvedev actiever deelnemen aan Poetins campagne voor de verkiezingen die op 4 maart worden gehouden. "Ik denk dat het passend is als hij actiever deel zou nemen aan de campagne voor de man die hij zelf heeft genomineerd voor het presidentschap", tekende dagblad Izvestia op uit de mond van de campagnechef. "Ik zie hem geen actieve rol spelen en ik vind dat vreemd, omdat hij het was die als eerste Poetin voorstelde als president."

De woordvoerder van Poetin, Dmitri Peskov, greep snel in en bagatelliseerde de uitlatingen van Govoroechin. Peskov verklaarde juist dat Medvedev 'uitgebreide steun' heeft gegeven aan Poetin.

Medvedev volgde Poetin in 2008 op als president, omdat Poetin volgens de wet niet langer president kon zijn. Medvedev wordt echter beschouwd als een tijdelijke plaatsvervanger. Medvedev heeft toegezegd af te treden, waar hij door Poetin voor wordt beloond met het premierschap. Het besluit om af te treden heeft bij veel Russen kwaad bloed gezet. Zij zien dat de manoeuvre van Poetin als een minachting van de democratie. Dit heeft bijgedragen aan de protesten in december tegen de frauduleus verlopen parlementsverkiezingen.

De verkiezing van Medvedev in 2008 tot president wakkerde de hoop aan dat hij de strenge controlemechanismen van de overheid, ingesteld door Poetin, zou versoepelen en meer politieke concurrentie toe zou staan. Ook werd gehoopt dat de persvrijheid zou worden beschermd en dat de economie zou worden geliberaliseerd. Medvedev heeft in zijn termijn echter weinig gepresteerd.

Liuzzi hekelt betalende coureurs

Vitantonio Liuzzi hekelt de betalende coureurs in de Formule 1, omdat de Italiaan ondanks dat hij een geldig contract bij HRT F1 Team op zak heeft komend seizoen niet zal gaan racen. Een rijder die geld meebrengt zal zijn plaats bij de armlastige Spaanse renstal innemen.

"Ik heb een contract voor volgend jaar. Ik ben bewust een verbintenis voor langere tijd aangegaan omdat Rome niet in een dag gebouwd is. Met de Carabantes hebben we het team vanuit het niets opgezet. De nieuwe eigenaar Thesan Capital heeft echter andere ideeën over het team," zei Liuzzi.

"Ik ben nog steeds aan ze verbonden. Maar het team geeft eerlijk toe dat het op zoek is naar sponsoren zodat mijn contract gerespecteerd kan worden. Als ze niet genoeg budget bij elkaar kunnen krijgen, zijn we mogelijk gedwongen om te kiezen voor een coureur met een zak geld," zei de Italiaan die liever zou zien dat teams kiezen voor de meer talentvolle rijders.

"Het draait allemaal om geld. Bij tweederde van de teams in de Formule 1 brengen coureurs geld mee. Als je de steun hebt van een grote sponsor kun je F1-coureur worden. Zo zou het niet moeten zijn. Ik walg van de huidige situatie, maar ik moet het accepeteren en hopen dat ik nog een kans krijg."

QPR-verdediger Ferdinand ontvangt kogelbrief

Volgens diverse Britse media heeft Anton Ferdinand van Queens Park Rangers een kogelbrief ontvangen. The Fulham and Hammersmith Chronicle maakt vrijdagavond bekend dat de verdediger een kogel tussen zijn post heeft gevonden.

De speler en zijn club hebben inmiddels aangifte gedaan bij de politie in Londen. De politie laat weten dat er opmerkelijk nieuws kwam van Queens Park Rangers. De krant meldt ook dat de broer van Manchester United-verdediger Rio Ferdinand inmiddels zo'n 30.000 pond heeft uitgegeven aan persoonlijke beveiliging. Dit alles in aanloop voor het duel met Chelsea.

Het vorige treffen tussen beide ploegen stond in het teken van mogelijke racisme van Chelsea-speler John Terry jegens Ferdinand. The Metropolitan Police heeft tegenover Goal.com laten weten dat er een onderzoek gaande is. "We kunnen bevestigen dat we een aangifte hebben ontvangen. De zaak wordt nu onderzocht." Het is niet duidelijk of de kogelbrief het gevolg is van de wedstrijd van vorig jaar.

The Tempest inspiratie openingsceremonie Spelen

Het toneelstuk The Tempest van William Shakespeare is de inspiratie voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Dat heeft artistiek directeur Danny Boyle vrijdag bekendgemaakt. De regisseur van films als Slumdog Millionaire en 127 Hours noemt de show Isles of Wonder.

"Onze eilanden van verwondering groeten en vieren de uitbundige creativiteit van het Britse genie", lichtte Boyle toe. "We hopen dat de openingsceremonie net zo onvoorspelbaar en inventief is als het Britse volk." Aan de openingsceremonie zullen meer dan negenhonderd schoolkinderen deelnemen. Als onderdeel van het zogenoemde Mass Movement Team voeren zij op grote schaal choreografieën uit.

Boyle liet ook weten dat de ceremonie op 27 juli om 21.00 uur Britse tijd van start gaat met het luiden van een speciale klok. Het 23 ton wegende gevaarte wordt in Londen gegoten en is versierd met een regel uit the Tempest en de tekst Londen 2012.

Uitslag PSV - Vitesse

Vanavond stond in de Eredivisie het duel tussen PSV en Vitesse op het programma. De Eindhovenaren wonnen in eigen huis met 3-1 van de Arnhemmers. Hierdoor is de ploeg van Fred Rutten voorlopig even de koploper, maar AZ heeft nog een wedstrijd tegoed en kan later dit weekend de eerste stek weer terugveroveren.

PSV

3 - 1

Vitesse

 31' Matavz
 76' Mertens
 90+3' Manolev
   84' Havenaar
 
 Gele kaart: Labyad, Manolev, (PSV), Van der Heijden, Büttner, (Vitesse)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 34.000
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Isaksson
Manolev
Derijck (Bouma/60)
Marcelo
Willems (Wuytens/88)
Wijnaldum
Strootman
Toivonen
Labyad
Matavz
Mertens (Lens/77)
  Velthuizen
Van der Struijk
Kashia (Havenaar/81)
Kalas
Büttner
Van Ginkel
Aborah
Van der Heijden (Van Aanholt/72)
Ibarra
Pedersen (Reis/66)
Chanturia


Mertens (PSV) in duel met Van der Stuijk (Vitesse) (Foto: Pro Shots)

Ben Cramer woedend op John de Mol

John de Mol heeft zich de woede op de hals gehaald van Ben Cramer. De 64-jarige zanger stak veel tijd, energie en geld in een nummer voor het Nationaal Songfestival. Tot zijn grote verbazing ontdekte hij deze week dat De Mol, die het zangfestijn dit jaar produceert, van meet af aan op zoek was naar een jonge artiest.

"Ik voel me gepakt gewoon, het is toch belachelijk", spuwde Cramer vrijdagavond in RTL Boulevard. "Zeg dan gewoon: we hebben jonge mensen nodig, tot die leeftijd insturen en voor de rest niets. Dan had ik er vrede mee." Toch spreekt de zanger van 'een soort discriminatie'.

Voor deze editie van het Nationaal Songfestival kon iedereen een nummer insturen. Cramer kwam niet door de voorselectie, die wel gunstig uitviel voor Raffaëla Paton, Joan Franka, Ivan Peroti, Pearl Jozefzoon, Kim de Boer en Tim Douwsma. Zij vechten op 26 februari uit wie Nederland in mei vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival.

Ook de selectie van het zestal zorgde voor de nodige ophef. Vier van de zes kandidaten deden vorig jaar mee aan talentenjacht The Voice of Holland, eveneens uit de koker van producent De Mol.

Mahoniediefstal in botanische tuinen Cuba

Zes Cubanen die in de Nationale Botanische Tuinen even ten zuiden van Havana mahoniebomen hadden gekapt zijn tot gevangenisstraffen van acht tot tien jaar veroordeeld. Dat heeft de communistische partijkrant Granma vrijdag bericht.

De mannen waren betrapt toen zij in december bij twee gelegenheden negen bomen kapten. Maar de autoriteiten was sinds 2008 al opgevallen dat er sporadisch bomen uit de botanische tuinen verdwenen.

Volgens Granma wordt er rondom de tuinen een omheining opgetrokken en zal er extra worden bewaakt.

Hout, zeker hardhout, is een schaars goed in Cuba en er wordt op de zwarte markt veel voor betaald. De autoriteiten wijten de tekorten aan allerhande goederen op het eiland aan het bijna vijftig jaar oude Amerikaanse handelsembargo.

Contador wint weer bergrit San Luis

Alberto Contador heeft vrijdag zijn tweede ritzege in de Ronde van San Luis geboekt. De Spanjaard van Saxo Bank bleek na 160 kilometer de snelste in de aankomst bergop naar Mirador del Sol. De 22-jarige Argentijn Daniel Diaz werd knap tweede voor klassementsleider Levi Leipheimer (Omega Pharma-Quick Step).

Het drietal zat in een grote kopgroep die een flinke voorsprong pakte in de vijfde rit. De renners in de kopgroep vochten om de overwinning, maar net als woensdag bleek niemand opgewassen tegen Contador. Zaterdag is de zesde etappe weer een rit voor de klimmers. De aankomst is dan wel vlak.

Vorst komt eraan

De vorst komt eraan. Na een periode van zacht en wisselvallig weer breekt een koude (droge) tijd aan. Dat komt door twee hogedrukgebieden, een groot exemplaar boven Rusland en een ten noordwesten van Spanje. Daardoor komt een oostelijke stroming op gang, meldt weeronline.nl vrijdag.

De eerste lichte vorst komt in de nacht van zaterdag op zondag. Zaterdag draait de wind geleidelijk naar het (noord)oosten. Zondag is de aanvoer van koude lucht goed voelbaar. In de nacht naar maandag kan het in het noorden en oosten lokaal al matig vriezen. Dat is min 5 of kouder.

Vorst komt eraan
Vorst komt eraan (Foto: ANP)

Brit veroordeeld voor ricine-recept

Een rechtbank in Manchester heeft vrijdag een man die instructies voor het maken van bommen, informatie over moordtechnieken en een recept voor het dodelijke gif ricine had verzameld tot 27 maanden gevangenisstraf veroordeeld.

De gewraakte documenten stonden op een USB-stick. De vader van de verdachte had de geheugenstick na een inbraak in zijn woning nietsvermoedend aan de politie gegeven, in de veronderstelling dat daar beelden van een camcorder op stonden.

De 25-jarige Asim Kausar gaf toe de informatie te hebben gedownload. Hij verklaarde dat te hebben gedaan uit 'nieuwsgierigheid en een dorst naar kennis'.

Rechter Andrew Gilbart zei in het vonnis dat de informatie vrij voorhanden is op internet, maar toch gevaarlijk is.

Geen langstudeerboete voor premasterstudenten

Honderden studenten die een zogeheten premaster hebben gevolgd mogen toch twee jaar over hun masteropleiding doen zonder een zogenoemde langstudeerboete te betalen.

Staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) gaf vrijdagavond in het televisieprogramma De Ombudsman aan dat de studenten niets te verwijten is en ze dus twee jaar over hun master mogen doen. Hij antwoordde twee weken geleden nog op Kamervragen geen uitzondering te willen maken voor de getroffen studenten.

De studenten volgden vorig jaar een schakelprogramma voor afgestudeerde hbo'ers aan de Vrije Universiteit, de TU Delft en Tilburg University. Deze premaster is een voorwaarde om aan een universitaire master te mogen beginnen.

Omdat de universiteiten hen tijdens de premaster ook al als masterstudent hadden ingeschreven, hadden ze hun uitloopjaar al verspeeld. De doorgaans een jaar durende masteropleidingen moeten in maximaal twee jaar worden behaald. Als het langer duurt, volgt een boete.

De dreigende boete, die kan oplopen tot drieduizend euro, zorgde voor veel onrust en beroering onder de studenten, aldus De Ombudsman. Een groot aantal studenten zou al met studievertraging kampen door onder meer ziekte, nevenactiviteiten of gebrek aan stageplekken.

Het ministerie stelt dat de premasterstudenten als bachelor hadden moeten worden ingeschreven, wat de universiteiten bestrijden. Zijlstra blijft van mening dat de fout bij de universiteiten ligt en dat zij de boetes moeten compenseren. "Zij hebben zich niet gehouden aan wat is opgegeven. Degene die de fout maakt, moet dan ook de rekening betalen. Mocht onverhoopt blijken dat de fout bij ons ligt, dan zullen wij dat moeten oplossen."

Van der Sloot weigert te getuigen

Joran van der Sloot heeft vrijdag niet willen getuigen in de zaak van de drie taxichauffeurs die hem naar Chili hebben gebracht. Dat zei een woordvoerder van de rechtbank ter plekke.

De drie taxichauffeurs wordt ten laste gelegd dat ze Van der Sloot niet bij de autoriteiten hebben aangegeven nadat hij hun zou hebben gezegd dat hij iemand had gedood en dat hij daarom snel Peru uit moest.

Afgelopen woensdag had Van der Sloot ook al in deze zaak moeten getuigen. Dit ging niet door omdat het gevangenispersoneel staakte en hij dus niet van zijn cel naar de rechtbank kon worden vervoerd.

'Waarde Facebook 75 tot 100 miljard dollar'

De socialenetwerksite Facebook zal bij zijn beursgang worden gewaardeerd op 75 tot 100 miljard dollar (57 tot 76 miljard euro). Facebook gaat waarschijnlijk komende woensdag een aanvraag indienen voor een beursgang. Dat meldde de zakenkrant The Wall Street Journal vrijdag op basis van bronnen rond de zaak.

Facebook selecteert waarschijnlijk de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley als de belangrijkste begeleider bij de beursgang, aldus de krant. Ook de zakenbank Goldman Sachs zou een belangrijke rol spelen bij de emissie.

De beursgang van de meest populaire socialenetwerksite ter wereld wordt gezien als een van de hoogtepunten op Wall Street dit jaar. Naar verwachting wil Facebook 10 miljard dollar ophalen met de gang naar de beurs.

'Waarde Facebook 75 tot 100 miljard dollar'
'Waarde Facebook 75 tot 100 miljard dollar' (Foto: ANP)

Denneboom duikt op bij Harkemase Boys

Romano Denneboom zal de rest van het seizoen gaan voetballen voor de Harkemase Boys. De komst van de aanvaller naar de Topklasser is mogelijk gemaakt door een sponsorgroep. Momenteel staan de Boys dertiende in de Topklasse zaterdag.

Denneboom kwam in het verleden onder meer uit voor de (voormalige) Eredivisieteams sc Heerenveen, Willem II, N.E.C. en FC Twente. Hij zal komende zaterdag tegen Excelsior '31 nog niet meedoen met de club die strijdt tegen degradatie uit de Topklasse.

Dief steelt krat met houten penissen

Een dief in Duitsland zal vermoedelijk lelijk op zijn neus kijken als hij zijn buit aan een nader onderzoek onderwerpt. Volgens de politie in Göttingen heeft de dief vrijdag een plastic krat uit de achterbak van een auto ontvreemd. De inhoud van het krat: zeven houten penissen, honderd condooms en instructiemateriaal voor lessen seksuele voorlichting.

In een verklaring zei de politie dat het materiaal ongeveer tweehonderd euro waard is. De politie heeft een beroep gedaan op de dief om het krat ergens neer zetten, zodat de autoriteiten het terug kunnen geven aan de eigenaar. De sterke arm raadt het gebruik van de condooms af. Ze zijn gemaakt voor 'instructiedoeleinden'. "Doe het voorzichtig!", aldus de politie.

Beau geradbraakt door Elfstedentocht Weissensee

Beau van Erven Dorens zit er na een schaatstocht van tweehonderd kilometer helemaal doorheen. De SBS-presentator deed in het kader van zijn programma De Wereld van Beau mee aan de Alternatieve Elfstedentocht op de Oostenrijkse Weissensee.

"Ik ben behoorlijk gebroken, beter gezegd totaal geradbraakt. Dit is wel echt heel zwaar", zei hij vrijdagavond in Shownieuws. "Ik ben gewoon heel slecht getraind en als het om zo veel kilometer gaat, dan moet je de hele tijd bijna huilen."

Beau slaagde wel in zijn missie. Hij bereikte de finish na tien uur en vijfentwintig minuten. Het leverde hem een 491e plaats op.

Egyptenaren herdenken 'Vrijdag van Woede'

Grote groepen Egyptenaren hebben vrijdag op het Tahrir-plein in Caïro de verjaardag van de 'Vrijdag van Woede' herdacht. Een jaar geleden woedde er op het plein een felle strijd tussen betogers en de politie. Uiteindelijk gaf de politie op en trokken agenten zich terug van de straten. Nu, een jaar later, werd er opnieuw gevochten op het plein, nu tussen de betogers onderling.

Op het Tahrir-plein waren duizenden mensen bijeengekomen. Zij scandeerden leuzen en maakten hun ongenoegen kenbaar over de militaire raad die Egypte bestuurt. Veel aanwezigen eisten dat het leger de macht overdraagt aan een burgerregering en riepen op tot vervroegde verkiezingen. Bij het gebouw van het ministerie van Defensie stuitten de betogers op een groep aanhangers van het leger. De twee groepen schreeuwden elkaar leuzen toe, tot op zeker moment een aantal luide knallen klonk. Daarop gingen de betogers uit elkaar. Volgens een van betogers had een aanhanger van het leger zelfgemaakte bommen tot ontploffing gebracht.

Ook elders op het plein liep de spanning op. Er braken opstootjes uit tussen seculiere betogers en aanhangers van de Moslim Broederschap. De seculiere betogers wantrouwen de Moslim Broederschap, omdat zij vrezen dat de Broederschap de macht naar zich toetrekt nu de partij een meerderheid in het parlement heeft. Daarbij komt dat de Broederschap bereid is te wachten tot de Opperste Raad van de Strijdkrachten in juni aftreedt, terwijl de seculiere betogers willen dat de macht direct wordt overgedragen.

De politieke verschillen tussen de twee groepen hebben zich vertaald in een dispuut over de betekenis van de herdenking. Volgens de seculiere demonstranten is er niets te vieren, omdat veel eisen van de protestbeweging nog steeds niet zijn ingewilligd. De Broederschap daarentegen herdenkt de opstand op feestelijke wijze.

Ruzies over muziek en spandoeken leidden tot duw- en trekpartijen tussen de betogers. Dit ontaardde in knokpartijen en uiteindelijk werd er met stenen en flessen gesmeten.

FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 4

Net als de twee voorgaande seizoenen gaan reviewers MrManiak en Beaudelaire op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Zij proberen samen én tegen elkaar de identiteit van De Mol te onthullen. Net als vorig jaar wordt het iets breder aangepakt: ook andere crew van FOK! proberen De Mol te onthullen. Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Inleiding
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 1 
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 2 
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 3 

Geen KERS voor Marussia in 2012

Het Marussia F1 Team zal in het Formule 1-seizoen 2012 geen gebruik gaan maken van het Kinetic Energy Recovery System, zo weet Autosport te melden. De Russische renstal heeft dit besluit genomen na de grote technische herstructurering en kan de inpassing van het systeem er niet bij hebben op dit moment.

KERS zorgt ervoor dat remenergie van een Formule 1-bolide opgeslagen kan worden en daarna hergebruikt kan worden om zo per ronde enkele tiendes sneller te rijden. Ook wordt de boost gebruikt om tegenstanders in te halen. Het niet met het systeem rijden hindert het team op korte termijn, maar Marussia is ervan overtuigd dat door zich dit jaar te focussen op de aerodynamica er veel meer tijd per ronde kan worden gewonnen.

Vorig jaar koos Team Lotus voor eenzelfde aanpak welke goed uitpakte omdat dit team vanuit het achterveld bijna de aansluiting met het middenveld wist te maken. Dit jaar rijdt dat team onder de naam Caterham wel met KERS.

'Nieuwe Assassin's Creed ten tijde van Amerikaanse Revolutie'

De nieuwe Assassin's Creed zal volgens geruchten een nieuw hoofdpersonage introduceren en zich afspelen ten tijde van de Amerikaanse Revolutie. Deze geruchten zijn afkomstig van een anonieme bron die zegt dicht bij de ontwikkeling van de game te staan.

Naar de Amerikaanse setting van de game werd eerder al gehint in DLC van Assassin's Creed: Brotherhood, waar spelers coördinaten konden vinden die leiden naar de staat New York. Een andere hint zou zitten in het laatste deel uit de serie, Revelations, waar op het eind van de game een futuristische aardbol te zien is met daarop het continent Amerika. 

Misschien nog wel de grootste indicator dat het nieuwe deel zich afspeelt tijdens de Amerikaanse Revolutie, is een antwoordmogelijkheid van een enquête die vorig jaar afgenomen werd onder fans van de serie. Eén van de mogelijke opties op de vraag waar de serie naartoe zou moeten gaan luidde toen "The confrontation between British colonists and native Americans during The American Revolution."

De Amerikaanse Revolutie zou veel mogelijkheden met zich meebrengen voor de game. Zo zou er een ontmoeting plaats kunnen vinden met George Washington, die volgens eerdere delen uit de serie in het bezit zou zijn van een appel van Eden.

Volgens de anonieme bron zal de game nog voor het eind van Ubisofts fiscale jaar op 31 maart aangekondigd worden. Gisteren gaf Ubisoft aan dat dit jaar de grootste Assassin's Creed op komst is. Het is wachten op officiële berichten om na te gaan of deze zich daadwerkelijk tijdens de Amerikaanse Revolutie afspeelt.

Kingdoms of Amalur krijgt Online Pass

Kingdoms of Amalur: Reckoning, een singleplayergame, krijgt een Online Pass. Hiermee wil EA voorkomen dat de game tweedehands wordt verkocht. Hoewel Online Passes niet meer zo speciaal zijn tegenwoordig, gebeurt het niet vaak dat een game zonder multiplayer over zo'n Pass beschikt.

Wanneer je als gamer het spel dus tweedehands koopt loop je een armor voor Mass Effect 3 mis en worden maar liefst zeven missies, een grote quest, van de Main Quest weggehaald. Uiteraard kan de Pass ook gekocht worden, voor het bedrag van vijftien euro. 

Kingdoms of Amalur: Reckoning komt over dertien dagen uit voor de PlayStation 3, Windows en Xbox 360.

[AC] Tunesië naar laatste acht Afrika Cup

Issam Jemâa heeft Tunesië vrijdag aan de tweede zege in de Afrika Cup geholpen. De topscorer aller tijden van de Adelaars van Carthago scoorde in de negentigste minuut de 2-1 tegen Niger. Tunesië heeft nu zes punten, Niger blijft op nul staan en is uitgeschakeld. Gabon en Marokko spelen later vrijdag de andere wedstrijd in poule C.

In de Gabonese hoofdstad Libreville leek zich een doelpuntrijk duel te gaan ontspinnen. Na drie minuten slalomde Youssef Msakni al door de verdediging van Niger heen en scoorde. Vijf minuten later was de stand alweer gelijk. Ngounou Tonji werd geen strobreed in de weg gelegd en maakte er 1-1 van.

Na de gelijkmaker was Tunesië weliswaar de betere ploeg, maar ook Niger kreeg de nodige kansen. Toch waren het de Noord-Afrikanen die met een bal op de paal het dichtst bij de winnende treffer waren. In de slotfase soleerde Jemâa het strafschopgebied in en haalde uit. Kort daarna waren er nog kansen op meer, maar een mogelijk derde Tunesische treffer werd gekeerd door de lat.

WK baanwielrennen naar Wit-Rusland en Colombia

Het WK baanwielrennen wordt in 2013 in de Wit-Russische hoofdstad Minsk gehouden. Een jaar later is de Colombiaanse stad Cali plaats van handeling. Dat heeft de internationale wielerunie UCI vrijdag besloten aan de vooravond van het WK veldrijden in het Belgische Koksijde. Dit jaar wordt het WK op de baan in het Australische Melbourne verreden.

Ook het WK Veldrijden van 2015 werd toegewezen. De Tsjechische stad Tabor sleepte dat evenement binnen. Na Koksijde dit weekeinde moeten de veldrijders volgend jaar naar de Amerikaanse stad Louisville in de staat Kentucky. Waar het WK in 2014 wordt gehouden is nog niet bekend.

Bikini's en dierenhoofden in SoulCalibur V-DLC's

Namco Bandai heeft drie DLC's aangekondigd voor SoulCalibur V. De DLC's moeten in februari uit gaan komen en kosten 1,99 euro of 160 Microsoft Points per stuk. De inhoud van de drie pakketten geeft een aantal bijzondere mogelijkheden voor jouw personage.

De inhoud van de pakketten is:
Pakket 1 (3 februari):

  • Negen exotische aanpassingsmogelijkheden, zoals bikini's, vleugels en gezichtsbeschildering.
  • Originele muziek uit Soul Blade en SoulCalibur. De tracks zijn ook afzonderlijk te kopen voor 0,99 euro of 80 Microsoft Points.

Pakket 2 (14 februari):

  • Negen afschrikwekkende aanpassingsmogelijkheden, zoals breastplate, kimono's en dierenhoofden
  • Originele muziek uit SoulCalibur 2 en SoulCalibur 3. De tracks zijn ook afzonderlijk te kopen voor 0,99 euro of 80 Microsoft Points.

Pakket 3 (28 februari):

  • Negen exclusieve aanpassingsmogelijkheden, zoals maskers, camouflage en een schedel.
  • Originele muziek uit SoulCalibur 4 en SoulCalibur: Broken Destiny. De tracks zijn ook afzonderlijk te kopen voor 0,99 euro of 80 Microsoft Points.
SoulCalibur V komt 2 februari uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

The Binding of Isaac krijgt onheilige editie

Merge Games heeft een speciale editie van The Binding of Isaac aangekondigd. Deze DRM-vrije editie genaamd The Unholy Edition kent vele extra's als een Steam gifting key, een poster, de soundtrack van de game en een "Devzine" die uit veertig pagina's bestaat.

The Binding of Isaac is ontwikkeld door Edmund Mcmillen, één van de bedenkers van Super Meat Boy. In de game vlucht Isaac naar de kelder van zijn ouderlijk huis als blijkt dat zijn moeder hem wil opofferen. In de kelder barst het van de vreemde vijanden, waaronder vergeten broers en zussen. Door op zoek te gaan naar heilige relikwieën en deals te sluiten met de duivel moet Isaac proberen het huis te ontvluchten.

The Binding of Isaac is sinds september vorig jaar verkrijgbaar op Steam. The Binding of Isaac: The Unholy Edition zal op 16 maart uitkomen voor Mac en pc.

unholy (geschaalde kopie)

Noorwegen biedt excuses aan voor deportatie joden

De Noorse premier Jens Stoltenberg heeft vrijdag excuses aangeboden voor de arrestatie en deportatie van joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Stoltenberg deed dat tijdens een ceremonie in Oslo ter gelegenheid van de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust.

Volgens Stoltenberg is het tijd dat zijn land erkent dat Noorse politici en burgers een rol hebben gespeeld, en 'oprechte excuses aanbiedt voor het feit dat dit op Noorse bodem heeft kunnen gebeuren'. Tijdens de oorlog werden 772 Noorse joden en joodse vluchtelingen naar Duitsland gedeporteerd. Slechts 34 overleefden de oorlog.

André van Duin voor carnaval terug als radio-dj

André van Duin is binnenkort weer op de radio te horen als dj. Ter ere van carnaval gaat de komiek op Sterren.nl de grootste carnavalskrakers aan elkaar praten.

Van Duin, ook wel bekend onder namen als Flip Fluitketel en Joep Meloen, gaat als 'carnavalsdeskundige' commentaar geven op alle hits die jaarlijks tijdens carnaval in de kroegen worden gedraaid. Feestgangers kunnen tot en met volgende week zondag stemmen op hun favoriete carnavalskraker.

Van Duin, die eerder onder meer voor de radio de Dik Voormekaar Show presenteerde, scoorde zelf diverse carnavalshits. Zo zong hij Er Staat een Paard in de Gang en De Balletjes van de Koningin. De Carnaval Top 50 Allertijden wordt van 17 tot en met 20 februari uitgezonden op radiozender Sterren.nl, die via internet te beluisteren is.


André van Duin voor carnaval terug als radio-dj (Foto: Novum)

U-Niq en Winne maken rap over Feyenoord-legioen

U-Niq en Winne komen met een nummer waarmee ze een ode brengen aan de supporters van Feyenoord. De Rotterdamse rappers, grote fans van de voetbalclub, hebben Het Legioen opgenomen in aanloop naar de ontmoeting tussen Feyenoord en Ajax. De klassieker wordt zondag gespeeld in de Kuip.

Toen ons werd gevraagd een nummer voor het legioen te maken, zeiden we direct ja, laat Winne weten op de website van de Rotterdamse club. "Het zou een jongensdroom zijn voor ons als dit nummer in de Kuip gedraaid gaat worden", voegt U-Niq daaraan toe. "We hopen dat we met dit nummer die jongens kunnen opzwepen zodat ze zondag een goed resultaat gaan neerzetten."

De twee hebben vrijdag de videoclip bij Het Legioen opgenomen. Het resultaat is vanaf zaterdag te zien op de website van voetbalzender Eredivisie Live en een dag later tijdens de voorbeschouwing op de beladen wedstrijd tussen de aartsrivalen uit Rotterdam en Amsterdam.

Draghi: ECB heeft financiële catastrofe voorkomen

De directeur van de Europese Centrale Bank (ECB) Mario Draghi heeft op het World Economic Forum gesteld dat de in december uitgevoerde acties van de ECB een financiële catastrofe hebben afgewend. Hij verwees daarbij naar de signalen van verbetering die de afgelopen weken in de markten van de eurozone geobserveerd werden.

"We weten zeker dat we een grote financiële crisis vermeden hebben", zei Draghi in een openbaar interview.

Draghi meldde daarnaast dat er aanzienlijke voortgang is gerealiseerd in het herstellen van de overheidsfinanciën en het versterken van de bestuursstructuur van de eurozone. Hij stelde ook dat de financiële markten momenteel het risico van landen verhogen en waarschuwde dat 'deze manier van overreageren een tijd kan aanhouden. Deze situatie waait niet zomaar over.'

Draghi erkende dat de obligatiemarkten, welke de financieringskosten voor de minst concurrerende en meest noodlijdende landen zwaar omhoog hebben gestuwd, 'de meest krachtige motor van de hervorming zijn'.

Wanbetalers niet afgesloten tijdens winterkou

De netbeheerders sluiten voorlopig geen klanten met een betalingsachterstand of zonder contract af van elektriciteit of gas. Dit vanwege de vorstperiode waarmee Nederland te maken gaat krijgen, meldt een woordvoerder van netbeheerder Enexis vrijdag.

De maatregel wordt officieel maandag van kracht. In het weekend vinden al nooit afsluitingen plaats, tenzij zich een gevaarlijke situatie voordoet, geeft de zegsman aan. Mensen die illegaal energie aftappen of op andere wijze frauderen worden wel afgesloten, meldt netbeheerder Stedin

Vrijdag maakten diverse gemeenten, waaronder Den Haag en Amsterdam, al bekend dat daklozen vanaf zondag gebruik kunnen maken van de winteropvang. Verder is het staand beleid dat uitgeprocedeerde asielzoekers niet op straat worden gezet als het te koud is.

[Upd] Seksende Fontys-studenten gefotografeerd

MrMonkeyman maakt nog eens wat mee. Zo blijken er twee studenten te zijn gefotografeerd die flink met elkaar van bil gingen. Het tweetal studeert ICT aan de Fontys in Eindhoven.

"Tijdje lang niet meer op mijn studie geweest", vertelt hij aan FOK! "Kom je terug krijg je te horen dat twee studenten zijn gefotografeerd terwijl ze elkaars lichamen aan het verkennen waren in het pand tegenover."

Dankzij de FOK!ker kan heel Nederland nu meegenieten van hun vrijpartij. Benieuwd naar de foto's? Deze zijn hier te zien.

Update 19.10 uur:
Een FOK!ker (naam bij redactie bekend) blijkt het vrijpostige duo te kennen. Hij weet te melden dat zij niet ICT studeren te Fontys, maar aan het ROC Eindhoven. Hier volgen zij de opleiding Laboratoriumtechniek. Daarnaast vertelt hij ons dat het tweetal drie dagen is geschorst voor deze spectaculaire wip.

Aardbeving schrikt Noord-Italië op

Een aardbeving met een kracht van 5,4 heeft vrijdag het noorden van Italië opgeschrikt. Berichten over slachtoffers of ernstige schade bleven uit, net als na een aardbeving eerder deze week.

In Milaan werden uit voorzorg enkele kantoorgebouwen ontruimd en hier en daar ontstonden scheuren in gebouwen of kwam metselwerk naar beneden, berichtte het persbureau ANSA.

De beving werd ook in Zwitserland gevoeld, maar ook daar werd geen schade gemeld.

Het epicentrum lag in de omgeving van Parma. Inwoners in Milaan verklaarden dat de beving tien tot vijftien tellen aanhield.

Gargano: "Was woedend op Sneijder"

Internazionale verloor donderdag van Napoli in het kader van de Coppa Italia. De Napolitanen waren met 2-0 te sterk voor Wesley Sneijder en co.

Sneijder viel op tijdens het duel. Maar dit maal niet echt in positieve zin. De Nederlander beging een aantal harde overtredingen. Zo pakte hij Walter Gargano stevig aan. Zijn charge bleef onbestraft. Vervolgens ging Sneijder hard door op Christian Maggio, waarvoor hij eveneens geen gele kaart kreeg.

Gargano reageert op het harde spel van de Inter-middenvelder. "Het ging allemaal zo snel, maar ik ben van mening dat het een gemene overtreding van Sneijder was", vertelt hij aan diverse media. "Ik weet niet of ik hem nu een lafaard moet noemen. Ik was woedend op hem en ik weet nog steeds niet hoe ik me ooit in heb kunnen houden. Ik stond op het punt om hem een paar klappen uit te delen.

De Uruguayaan kwam niet ongedeerd uit de strijd. "Ik heb er een flinke blauwe plek aan overgehouden", treurt hij. "Ik weet niet wat er in zijn hoofd omging. Later zag hij dat 'ie fout zat en kwam niet meer bij mij in de buurt. Ik kon hem nog wel een tik geven", besluit Gargano.

Dronken studente baalt van naaktfilmpje

Amy McCrow staat het huilen nader dan het lachen. De 20-jarige studente was deze week in de Oceana nightclub in Cardiff en gaf daar in een dronken bui een spontane striptease weg. Helaas voor haar is het hele gebeuren gefilmd en is het filmpje op internet beland.

Het filmpje heeft zich vandaag als een razende via Twitter verspreid. De hele striptease belandde op YouTube, maar werd daar al snel door de moraalridders verwijderd.

"Ja, ik was dronken", bekent de studente in kwestie op Twitter. "Ik ging uit de kleren. We doen allemaal wel eens dingen waar we later spijt van krijgen. Ik kan er helaas niets meer aan doen."

Het filmpje is gemaakt tijdens een studentenfeestje genaamd 'Cardiff's naughtiest night'. Er was een prijs voor de mooiste Miss Wet T-shirt. Amy baalt dat ze deze verkiezing niet heeft gewonnen. Naast de hoon die haar nu ten deel is gevallen, is ze ook haar broek en oorbellen kwijt.

Benieuwd naar de naakte studente? Het filmpje is hier te zien (nsfw, uiteraard)

Microsoft integreert Kinect in laptop

Microsoft heeft altijd al de intentie gehad om hun Kinecttechnologie in een breed scala van producten te verwerken. Waar op de afgelopen Consumer Electronics Show bekend werd gemaakt dat zij Kinect in desktops willen gaan integreren, lijkt het erop dat ze die plannen ook willen doortrekken naar laptops.

The Daily heeft namelijk enkele laptops voorzien van Kinecttechnologie weten te bemachtigen, waarvan een bron binnen Microsoft heeft aangegeven dat dit inderdaad officiële prototypes zijn. De apparaten, die op het eerste gezicht lijken op ASUS-laptops met Windows 8, zijn voorzien van bewegingsdetecterende sensoren op de plaats waar normaal gesproken een webcam zit. Aan de onderkant van het scherm zitten een aantal LED-lampjes.

Er zijn tientallen voorbeelden te bedenken wat dit voor de functionaliteit van laptops zou kunnen betekenen. Uiteraard heeft het toepassingsmogelijkheden bij games, maar ook het wisselen tussen applicaties zou letterlijk in een handomdraai gedaan kunnen worden. Ook voor mensen met een fysieke beperking zou dit kunnen betekenen dat zij draagbare apparaten makkelijker kunnen bedienen.

Microsofts plan om Kinect niet enkel te gebruiken om te gamen lijkt steeds dichterbij te komen. Eerder opperde Microsoft al het idee om Kinect in te bouwen in televisietoestellen.

Jennifer Connelly en Greg Kinnear in relatiedrama

Jennifer Connelly en Greg Kinnear nemen waarschijnlijk de hoofdrollen op zich in het drama Writers . Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Writers gaat over de moeizame relaties tussen een succesvolle schrijver, zijn ex-vrouw, hun studerende dochter en puberende zoon.

De 41-jarige Connelly is vooral bekend van Requiem for a Dream, A Beautiful Mind en Blood Diamond. De 48-jarige Kinnear was onder meer te zien in As Good As It Gets, Little Miss Sunshine en I Don't Know How She Does It.

De film wordt het regiedebuut van Josh Boone, die ook het scenario schreef. Wanneer de film in productie moet gaan, is nog onbekend.


Jennifer Connelly en Greg Kinnear in relatiedrama (Foto: Novum)

'Weeds-actrice vervangt Demi Moore in Lovelace'

Demi Moore wordt in de film Lovelace vervangen door Mary-Louise Parker. Moore stapte deze week uit het project vanwege haar ziekenhuisopname. De 47-jarige Weeds-actrice neemt haar rol over, zegt een bron tegen het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly.

In het biografische drama over pornoactrice Linda Lovelace zou Moore de rol van feministe Gloria Steinem spelen. De 49-jarige actrice werd eerder deze week met spoed naar een ziekenhuis gebracht omdat ze meerdere aanvallen had gehad. Donderdag mocht ze weer vertrekken.

De oorzaak van de aanvallen is niet bekend. De woordvoerder van Moore zei dat de actrice heeft besloten om hulp te zoeken voor haar gezondheid.

Mary-Louise Parker is vooral bekend van de tv-serie Weeds. Ze was ook te zien in de serie The West Wing en films als The Spiderwick Chronicles en Red.


'Weeds-actrice vervangt Demi Moore in Lovelace' (Foto: Novum)

Kate Winslet krijgt ere-César voor hele oeuvre

Kate Winslet krijgt een César d'Honneur voor haar oeuvre. Dat maakte de organisatie vrijdag bekend. De 36-jarige actrice is momenteel te zien in het relatiedrama Carnage van de Frans-Poolse regisseur Roman Polanski. De Césars zijn het Franse equivalent van de Oscars.

De Britse brak in 1997 internationaal door met haar hoofdrol naast Leonardo DiCaprio in Titanic en won in 2009 een Oscar voor haar hoofdrol in het oorlogsdrama The Reader. Daarnaast won ze prijzen bij de Britse Bafta's, de Amerikaanse acteursvakbond SAG en de Hollywood Foreign Press Association.

De Césars d'Honneur worden sinds 1976 uitgereikt. Eerdere winnaars waren onder anderen Ingrid Bergman, Kirk Douglas, Bette Davis, Harrison Ford en Meryl Streep. Vorig jaar won filmmaker Quentin Tarantino.

De grote favoriet bij de Césars is dit jaar het Franse drama Polisse met dertien nominaties, over een journaliste die onderzoek doet naar jeugdcriminaliteit en verliefd wordt op een van de crimineeltjes. De stomme zwart-witfilm The Artist staat met tien nominaties op een tweede plaats.

De Césars zijn vooral bedoeld om de Franse cinema te promoten. 2011 was overigens een topjaar voor de Franse bioscopen. De kaartverkoop steeg met vier procent naar ruim 211 miljoen, het hoogste resultaat in 45 jaar.

De Césars, vernoemd naar de Franse beeldhouwer César Baldaccini, worden op 24 februari voor de 37e keer uitgereikt in het Théatre du Châtelet in Parijs.


Kate Winslet krijgt ere-César voor hele oeuvre (Foto: Novum)

'NS schrapt onnodig treinen'

Het grote gemak waarmee de NS treinen opheft bij storingen, loopt de spuigaten uit. Dat vindt de Maatschappij Voor Beter OV. Het kan gebeuren dat een baanvak door een ongeluk of een storing gestremd is, maar dat vervolgens in geheel andere regio’s treinen worden geschrapt, is onaanvaardbaar. 

Een groot deel van de middag was er geen treinverkeer mogelijk tussen de stations Amsterdam Zuid en Schiphol door een gaslek ter hoogte van de Amstelveenseweg in Amsterdam. Dat is overmacht, en valt de spoorsector niet te verwijten. Maar voor Beter OV vindt het niet aanvaardbaar dat daardoor ook de treindienst werd uitgedund tussen Leiden en Schiphol en tussen Lelystad en Weesp/Amsterdam Zuid. Op deze trajecten behoorde de normale dienstregeling te worden geboden. Niet in de laatste plaats doordat de resterende treinen niet worden verlengd. Dus de reizigers moeten langer wachten op hun trein, en worden vervolgens ook nog in veel te volle treinen vervoerd. 

Opvallend is verder, dat de recentelijk voor veel geld aangelegde keermogelijkheid voor treinen vanuit Het Gooi en Flevoland op Amsterdam Zuid niet is gebruikt. Dat had veilig gekund, des te meer daar het autoverkeer op de A10 niet was stilgelegd. Het station en de keermogelijkheid liggen in de middenberm van die snelweg. 

Voor Beter OV is bezorgd over het schrappen van treinen, en heeft de NS om opheldering gevraagd. Mede op basis van de reactie van de NS zal de reizigersorganisatie de komende week met aanbevelingen komen.

Opwindende verkiezingscampagne in Italië

Het Italiaanse plaatsje Taranto maakt zich op voor een uitzonderlijke verkiezingscampagne. De twee kandidates voor het ambt van burgemeester van het dorpje, zijn namelijk beiden pornosterren.

Amandha Fox en Luana Borgia hebben pornoprogramma's ingeruild voor verkiezingsprogramma's. Wat die laatste dan wel niet mogen inhouden is nog niet bekend. Wel hebben hun supporters reeds het eerste debat georganiseerd. Dat zal echter niet veel om het lijf hebben: de dames gaan proberen zieltjes te winnen door hun stripkunsten te vertonen. "We willen eerlijk zijn en iedere andere kandidaat ook uitnodigen om mee te komen dansen." aldus manager Mimmo Pavese.

Amandha heeft alvast goede hoop: "Ik hoop dat ik de kiezers de echte ik kan tonen."

Verplichte opname voor versturen giftige bonbons

Een 44-jarige vrouw uit Veghel moet een jaar lang worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis voor het versturen van bonbons met muizengif. De rechtbank in Den Bosch denkt dat de vrouw een gevaar is voor zichzelf en anderen. De vrouw is vrijdag ontslagen van alle rechtsvervolging, omdat ze ontoerekeningsvatbaar is.

De van oorsprong Mexicaanse vrouw heeft bekend begin vorig jaar aan families in Uden, Veghel en Horn een pakketje bonbons met muizengif te hebben gestuurd. Over haar motieven heeft ze wisselend en verward verklaard, aldus de rechtbank. In een van haar verklaringen stelt de vrouw dat sprake was van een grap, maar dat gelooft de rechtbank niet.

In de bonbons zat volgens het Nederland Forensisch Instituut geen fatale hoeveelheid gif. Het eten ervan zal mensen hooguit misselijk hebben gemaakt of buikpijn hebben bezorgd.

Een psychiater en een psycholoog stellen dat de vrouw zeer waarschijnlijk schizofreen is. Toen ze de bonbons verstuurde verkeerde ze vermoedelijk in een psychotische toestand. Het advies van de deskundigen de vrouw ontoerekeningsvatbaar te verklaren en te laten behandelen in een psychiatrisch ziekenhuis heeft de rechter overgenomen.

De vrouw is volgens de rechtbank wel schuldig aan meerdere doodsbedreigingen. "Dat uiteindelijk uit onderzoek bleek dat de bonbons geen fatale hoeveelheden gif bevatten, doet daaraan niets af", oordeelt de rechtbank.

Leers stemt nog niet in met uitbreiding Schengen

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) stemt nog niet in met de toetreding van Roemenië en Bulgarije tot de Schengenzone, waarin vrij mag worden gereisd. Dat zei de minister vrijdag na afloop van de ministerraad. "Je kunt ze niet zomaar de sleutel van onze achterdeur geven."

Voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy kondigde donderdag aan dat hij de toetreding van beide landen tot het Schengengebied op de agenda van de Eurotop in maart zal zetten. Van Rompuy vindt dat snel een besluit moet worden genomen over de toetreding, omdat Roemenië en Bulgarije aan alle criteria voldoen.

Leers vindt echter van niet; de bewindsman blokkeerde al eerder de toetreding van beide landen tot het Schengengebied. Hij vindt dat Roemenië en Bulgarije duidelijke vorderingen moeten laten zien bij de aanpak van corruptie en georganiseerde misdaad. "Dat moeten ze eerst op orde brengen. Pas dan kunnen ze volgens afspraak toetreden tot Schengen", zei hij vrijdag.

[Eredivisie] Vooruitblik speelronde 19

Komend weekend staat in de Nederlandse Eredivisie de negentiende speelronde op het programma. Behalve de Klassieker tussen Feyenoord en Ajax staan er nog een aantal interessante affiches op het programma. Zo keert Jonathan Reis met Vitesse terug bij zijn voormalig werkgever PSV en mag het AZ van Gertjan Verbeek op bezoek bij het lastige Roda JC. FOK!sport blikt voor op de negentiende speelronde.

Reis keert voor even terug in Eindhoven

PSV kan vanavond voor even koploper van de Eredivisie worden. Mocht de ploeg van trainer Fred Rutten in eigen huis van Vitesse winnen, dan gaat het AZ voorbij op de ranglijst. De Alkmaarders komen zaterdag pas in actie tegen Roda JC. Op dit moment bedraagt de voorsprong van AZ ten opzichte van PSV één punt.

Rutten kan tegen Vitesse beschikken over een fitte selectie. De wedstrijd zal volledig in het teken staan van de tijdelijke terugkeer van Jonathan Reis. "Ik vind het geweldig dat hij weer op het veld staat", aldus Wilfred Bouma. "Ik ben zelf lang geblesseerd geweest, dus ik weet hoe loodzwaar de weg terug is. Natuurlijk had ik liever gezien dat hij weer voor PSV had gevoetbald." Marcelo zal waarschijnlijk de directe tegenstander van Reis zijn. Rutten maakt zich geen zorgen dat de Braziliaanse verdediger zijn landgenoot niet zal durven aan te pakken: "Op het veld heeft Marcelo geen vrienden. Daar maak ik me geen zorgen over."


Jonathan Reis keert voor even terug in Eindhoven (Foto: Pro Shots)

Bij Vitesse zal Patrick van Aanholt zijn debuut in de hoofdmacht maken. De 21-jarige linksback, gehuurd van Chelsea, kent net als Reis een verleden bij PSV. Ook Guram Kashia kan waarschijnlijk rekenen op een basisplaats. De Georgische centrale verdediger kampte de laatste tijd met een enkelblessure, maar lijkt fit genoeg om aan de start te verschijnen. Trainer John van den Brom vindt dat Kashia dit seizoen van grote waarde is voor de ploeg: "Kashia is niet voor niets mijn aanvoerder. Hij is een rustpunt in de verdediging." Ook Giorgi Chanturia keert terug van een enkelblessure.

RKC en VVV treffen elkaar in kelder Eredivisie

RKC Waalwijk, de huidige nummer vijftien van de Eredivisie, neemt het komende zondag op tegen VVV. De Venlonaren wonnen vorige week verrassend met 2-1 van Feyenoord en staan op dit moment op de zestiende plek. De Limburgers hebben een goed resultaat nodig in Waalwijk, aangezien de achterstand op RKC op dit moment vijf punten is.

RKC-trainer Ruud Brood kan zondag niet beschikken over verdediger Ard van Peppen. De voormalig speler van Excelsior en De Graafschap is geschorst en mist daardoor de ontmoeting met VVV. Roald van Hout is er evenmin bij. Hij herstelt van een heupblessure. Ton Lokhoff, trainer van VVV, kan over een geheel fitte selectie beschikken. Alleen de inzetbaarheid van Barry Maguire is op dit moment nog onzeker. De middenvelder heeft last van een voetblessure.


Ton Lokhoff gaat met VVV op bezoek bij RKC (Foto: Pro Shots)

Verbeek mist Elm tegen Roda JC

AZ-trainer Gertjan Verbeek kan zaterdag tijdens de uitwedstrijd bij Roda JC niet beschikken over Rasmus Elm. De Zweed, die dit seizoen vooral uitblinkt door zijn loepzuivere vrije trappen, kreeg afgelopen zondag in het thuisduel met Ajax een gele kaart en is daardoor geschorst. Celso Ortiz zal waarschijnlijk zijn plek op het middenveld innemen. "Maar Nick Viergever en Thomas Lam kunnen er ook spelen”, liet Verbeek weten.

Mattias Johansson, die afgelopen week werd vastgelegd, is nog niet beschikbaar. De Zweed, die overkomt van Kalmar, kampt op dit moment met een hamstringblessure. "Mattias krijgt de kans om zich rustig aan te passen”, zegt Verbeek. „In Zweden zijn ze net met de voorbereiding begonnen, terwijl wij midden in het seizoen zitten. Ik heb ervaring met Scandinavische spelers. Zo'n overgang brengt wat aanpassingen met zich mee."

Harm van Veldhoven, trainer van Roda JC, kan komende zaterdag weer beschikken over Wiljan Pluim. De voormalig spits van Vitesse ontbrak vorige week vanwege een meniscusblessure. Van Veldhoven kijkt uit naar het duel tegen de huidige lijstaanvoerder: "Ik ben benieuwd waar we staan. We spelen tegen een heel erg sterk collectief."


AZ mist Rasmus Elm komende zondag tegen Roda JC (Foto: Pro Shots)

McClaren met Chadli en Mihaylov tegen Groningen

Steve McClaren kan komende zondag, tijdens het thuisduel tegen FC Groningen, beschikken over Nacer Chadli. De Belgische aanvaller ontbrak afgelopen week op de training, aangezien hij ziek was. Hij is echter weer voldoende hersteld om tegen Groningen in actie te komen.

Ook Nikolai Mihaylov ontbrak de laatste dagen op de training vanwege ziekte, maar de Bulgaar staat tegen Groningen naar alle waarschijnlijkheid gewoon onder de lat. Daniel Fernandes, de Portugese keeper die deze winter de gelederen kwam versterken, is volgens McClaren nog niet wedstrijdfit. De doelman komt maandag met Jong Twente in actie tegen Jong Ajax.

Groningen-trainer Pieter Huistra kan komende zondag waarschijnlijk nog niet beschikken over Jonas Ivens. De Belg liep afgelopen zondag een hersenschudding op en kampt nog altijd met de gevolgen daarvan. De inzetbaarheid van Lorenzo Burnet is nog onzeker. Hij viel donderdag op de training uit met een liesblessure. Ondanks de tegenslagen kijkt Huistra uit naar het duel tegen Twente: "Als wij onze kwaliteiten in stelling brengen, de organisatie goed is, we negentig minuten lang voor 100% scherp zijn, kunnen we zeker gaan voor de drie punten in Enschede!"


Pieter Huistra ziet kansen voor FC Groningen in De Grolsch Veste (Foto: Pro Shots)

Programma speelronde 19:

Datum Thuis Uit
vr 27 jan, 20:00 PSV Vitesse
za 28 jan, 18:45 sc Heerenveen FC Utrecht
za 28 jan, 19:45 NAC Breda De Graafschap
za 28 jan, 19:45 Heracles Almelo Excelsior
za 28 jan, 20:45 Roda JC AZ
zo 29 jan, 12:30 Feyenoord Ajax
zo 29 jan, 14:30 RKC Waalwijk VVV Venlo
zo 29 jan, 14:30 FC Twente FC Groningen
zo 29 jan, 16:30 N.E.C. Nijmegen
ADO Den Haag

Gerrard kijkt uit naar kraker tegen Man United

Liverpool en Manchester United ontmoeten elkaar zaterdag op Anfield in de vierde ronde van de FA Cup. Steven Gerrard hoopt het duel vooral te herinneren vanwege het voetbal.

De nieuwsberichten en voorbeschouwingen van de topper gaan vooral over Luis Suárez en Patrice Evra. De aanvaller van Liverpool werd beschuldigd van racisme en hij is nog altijd geschorst. Gerrard wil zich niet teveel richten op randzaken.

"We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat dit duel zal worden herinnerd vanwege het voetbal", zegt de aanvoerder in de Engelse media. "De rivaliteit is groot en natuurlijk ontstaan er spreekkoren tussen de fans. Maar het zou mooi zijn als de wedstrijd wordt herinnerd als een topwedstrijd, met hopelijk een zege voor Liverpool."

Liverpool slaagde er woensdag al in om Manchester City uit te schakelen in de halve finale van de League Cup. Overigens mag Suarez op 11 februari weer meedoen. Saillant detail; de ploeg van Kenny Dalglish gaat dan op bezoek bij Manchester United.

[EK] Waterpoloërs leggen het af tegen Spanje

De Nederlandse waterpolomannen hebben vrijdag op het EK van Spanje verloren. In Eindhoven waren de Zuid-Europeanen met 14-9 te sterk. Door de nederlaag moet Oranje het zaterdagochtend opnemen tegen uittredend Europees kampioen Kroatië. Dan staat de negende plaats op het spel.

Nederland kwam in de eerste periode met 2-0 voor, maar een zeer efficiënt spelend Spanje nam de regie in de wedstrijd snel over. Aan het eind van de eerste periode was het 6-3 en na twee kwarten keek Oranje al tegen een 10-3 achterstand aan. De Nederlanders konden de aansluiting niet meer maken.

Omdat Kroatië zo slecht presteerde, is Nederland zelfs bij het bereiken de negende plaats niet zeker van het halen van het olympisch kwalificatietoernooi. Eerst moet worden afgewacht of Europa een extra plaats krijgt voor dat toernooi, dat begin april wordt gehouden.

[NBA] Elson verkast naar 76ers

Francisco Elson vervolgt zijn loopbaan in de NBA. De Amerikaanse Philadelphia 76ers maakte vandaag bekend dat Elson is vastgelegd. De ploeg was op zoek naar spelers, omdat Nikola Vucevic (dijbeenspier) en Spencer Hawes (achillespees) momenteel geblesseerd zijn.

Elson was in het seizoen 2009/10 al eventjes actief in Philadelphia. De Rotterdammer kwam destijds één duel voor de ploeg uit. "We zijn blij met deze grote veteraan", aldus algemeen directeur Rod Thorn over de 35-jarige Elson. Ook Dan Gadzuric is in beeld om de gelederen van de 76ers te komen versterken.

Guidetti mogelijk beschikbaar tegen Ajax

Het ziet er naar uit dat Feyenoord-trainer Ronald Koeman in de Klassieker tegen Ajax kan beschikken over John Guidetti. De Zweedse spits kampt met ontstoken amandelen en miste daardoor de wedstrijd tegen VVV-Venlo. De eerste dagen van de week werkte hij een aangepast trainingsprogramma af, maar vandaag trainde hij deels met de groep mee.

"Een positief signaal", aldus Koeman, die nog niet wilde zeggen of Guidetti fit genoeg is om in de basis te beginnen tegen Ajax. Ook een andere spits keert terug in de selectie. Guyon Fernandez was de afgelopen zes wedstrijden geschorst, maar heeft deze inmiddels achter de rug. In verdedigend opzicht was er ook goed nieuws voor Koeman. Stefan de Vrij en Miquel Nelom zijn voldoende hersteld van hun blessures en kunnen spelen.

De Boer start met Van Rhijn

Ajax-trainer Frank de Boer start komende zondag met Ricardo van Rhijn in de basis. Hij vormt samen met Jan Vertonghen het hart van de verdediging. Van Rhijn neemt de plaats in van de geblesseerde Toby Alderweireld. Ook Kolbeinn Sigthórsson, Derk Boerrigter, Nicolai Boilesen, Gregory van der Wiel en André Ooijer zijn vanwege diverse blessures niet beschikbaar.

De Boer verwacht een zware middag: "Feyenoord is ijzersterk thuis. Dat is in de thuiswedstrijden tegen FC Twente en PSV al gebleken. Wij moeten daar verandering in brengen." Ajax kan komende zondag een clubrecord evenaren. Mochten de Amsterdammers niet verliezen van Feyenoord, dan is Ajax voor de twaalfde keer op rij ongeslagen tegen de Rotterdamse rivaal. De laatste keer dat Feyenoord in de eigen Kuip won van Ajax, was in februari 2006.

Verdachten doodsteken Arnhemse langer vast

De twee jongens van 14 en 17 jaar die worden verdacht van betrokkenheid bij de steekpartij waarbij een 15-jarige Arnhemse om het leven kwam, blijven nog dertig dagen vastzitten. De hechtenis van het 16-jarige meisje uit Arnhem dat dinsdag is aangehouden in de zaak, is vrijdag met veertien dagen verlengd.

Het slachtoffer raakte vorige week zondag zwaargewond toen ze werd neergestoken op de Stadhoudersstraat in haar woonplaats. Ze overleed vorige week donderdag aan haar verwondingen. De 14-jarige verdachte uit Capelle aan den IJssel werd kort na de steekpartij op aanwijzing van getuigen aangehouden. Hij wordt ervan verdacht het meisje te hebben neergestoken. De 17-jarige jongen uit Rotterdam werd enkele dagen later aangehouden.

Het meisje zou zijn neergestoken voor geld. Medescholieren van het slachtoffer zeggen op sociale media dat de 14-jarige verdachte door de Rotterdammer is ingehuurd om het meisje voor honderd euro neer te steken. De Rotterdammer zou die opdracht op aandringen van de 16-jarige verdachte hebben gegeven. De meisjes kenden elkaar van school en zouden goede vriendinnen zijn geweest.

VN: Bijna 400 kinderen gedood in Syrië

In Syrië zijn de afgelopen 10 maanden tijdens de volksopstand tegen het regime van president Bashar al-Assad al 384 kinderen gedood. Dat maakte het VN-kinderfonds Unicef vrijdag bekend.

De meeste dode kinderen zijn jongens, zei plaatsvervangend directeur Rima Salah van Unicef. Ongeveer 380 kinderen zitten vast, van wie sommige jonger dan 14 jaar oud. Unicef maakt zich zorgen over de situatie in Syrië, aldus Salah.

In het Arabische land zijn volgens VN-cijfers in totaal al meer dan 5000 mensen omgekomen. Damascus zegt te vechten tegen terroristische bendes en gewelddadige moslimextremisten.

VN: Bijna 400 kinderen gedood in Syrië
VN: Bijna 400 kinderen gedood in Syrië (Foto: ANP)

"Succes dansgames een verrassing"

Games waarin gedanst dient te worden zijn hip. Zelfs na een aantal jaar gaan games als Just Dance nog als warme broodjes over de toonbank. Ubisoft-baas Yves Guillemot zegt in een interview met MCV dat het succes van dansgames voor hem eigenlijk een verrassing was.

"Initially, the level of success took us by surprise, yes. We didn't expect it to become the phenomenon it did. However, we did anticipate that Just Dance 3 would be bigger than Just Dance 2, because we saw how the brand was growing and we didn't see any slowdown. The game continues to attract more and more people, no matter what kind of games they say they typically like to play. That growing audience helped us sell more than 25 million copies of the Just Dance franchise and has helped keep Just Dance 3 in the Top Five in sales since its launch," aldus Guillemot. 

Er zijn al meer dan 25 miljoen exemplaren verkocht van de Just Dance-serie. Het in oktober vorig jaar uitgekomen Just Dance 3 is het jongste deel uit de serie.

Bianchi derde rijder bij Force India

Zoals verwacht zal Jules Bianchi de derde coureur worden bij het Formule 1-team Sahara Force India. De Fransman maakt onderdeel uit van het Young Driver Development Programme van Ferrari en zal bij Force India in ieder geval op negen vrijdagen in actie gaan komen om ervaring op te doen.

Bianchi zal bij Ferrari onderdeel uit blijven maken van het ontwikkelingsprogramma en mag bij zijn tijdelijke werkgever Force India volgende maand al zijn debuut achter het stuur maken. De Fransman neemt hiermee de plaats in van Nico Hülkenberg die dit seizoen doorgeschoven is naar de positie van racecoureur.

Gewonden bij instorting casino in aanbouw VS

Een casino in aanbouw in de Amerikaanse stad Cincinnati is vrijdag deels ingestort. Dertien mensen raakten daarbij lichtgewond. Dat heeft de plaatselijke brandweer gezegd.

De oorzaak van de instorting is nog niet bekend. Een ander casino in aanbouw van dezelfde ontwikkelaars stortte vorige maand ook deels in. Toen vielen er geen gewonden.


Gewonden bij instorting casino in aanbouw VS (Foto: Novum)

Van Bijsterveldt accepteert excuses AOb

Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) accepteert de excuses die de Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft gemaakt vanwege de uitspraken van AOb-bestuurder Marten Kirvcz. "Voor mij is daarmee de kous af", zei de bewindsvrouw vrijdag na afloop van de ministerraad.

Kircz zei donderdag dat Van Bijsterveld niet het intellectuele niveau zou hebben om minister van Onderwijs te zijn. Ook is zij niet in staat om een redelijke gedachte te hebben over het onderwijs.

De minister was 'niet gelukkig' met diens uitspraak en is blij dat het hoofdbestuur door het stof is gegaan. "Natuurlijk zijn er verschillen van inzicht, daar is niets mis mee. Maar er moet wel respectvol met elkaar worden omgegaan", zei Van Bijsterveldt. De bond blijft voor haar een onderhandelingspartner.

Kircz liet vrijdag overigens weten geen spijt te hebben van zijn harde woorden.

'Holleeder maakt boswandeling met familie'

De topcrimineel Willem Holleeder heeft na zijn vrijlating met enkele familieleden een frisse neus gehaald in het bos. "Ik had Holleeder zo'n jaar of vijf niet gezien. Hij ziet er getekend, maar verder best goed uit", laat misdaadverslaggever Peter R. de Vries vrijdagmiddag weten.

De Vries maakte een praatje en schoot ook enkele foto's van de 53-jarige Holleeder, die vrijdagochtend werd vrijgelaten uit de Rotterdamse gevangenis De Schie. De verslaggever is vrijdagavond te gast in het VARA-programma De Wereld Draait Door, waar hij de foto's laat zien.

Holleeder zat de afgelopen zes jaar achter de tralies. Hij heeft daarmee twee derde van een straf van negen jaar uitgezeten voor het afpersen van vastgoedhandelaren, onder wie Willem Endstra.

Exclusieve content Tiger Woods 13 bij Blockbuster

Gamers die hun exemplaar van Tiger Woods PGA Tour 13 bij Blockbuster in de pre-order hebben staan, krijgen exclusieve DLC. Met deze content kunnen gamers niet alleen een balletje slaan met golfers, maar ook met andere topsporters.

De exclusieve DLC die vroege bestellers van de nieuwe game uit de Tiger Woods-serie krijgen, zal bestaan uit twee pakketten. In het eerste pakket zullen Premier League-spelers als Wayne Rooney, James Milner, Theo Walcott en Petr Cech speelbaar zijn. Het tweede pakket voegt daar nog eens ijshockeylegende Jeremy Roenick, American Football-speler Marshall Faulk, basketballer Dwight Howard en bokser Sugar Ray Leonard aan toe.

James Morton, leidinggevende van de gamesafdeling van Blockbuster UK, zegt blij te zijn met de deal die zij aan kunnen bieden. "This is the start of an exciting year for Blockbuster customers. We will continue to provide customers with unbeatable content which no-one else can offer and are delighted to be able to reveal the pre-order extras that will be available with Tiger Woods PGA Tour through our continued relationship with EA," aldus Morton.

Tiger Woods PGA Tour 13 zal 30 maart uitkomen voor PlayStation 3 en Xbox 360.

Synagoge probeert Mel Gibson geld af te troggelen

Een synagoge in Californië probeert geld los te peuteren bij Mel Gibson. De joodse gemeente Beth Shalom moet een flinke schuld aflossen en heeft de Amerikaanse acteur verzocht daarbij een handje te helpen, zodat hij voor eens en altijd een eind kan maken aan de geruchten dat hij joden haat.

Het voorstel werd Gibson onlangs gedaan in een brief, die in handen is gekomen van entertainmentwebsite TMZ. "Aangezien u antisemitisch werd genoemd en dat heeft ontkend, is ons steunen en hulp bieden bij het ophalen van donaties de manier om dat te bewijzen aan al uw fans en criticasters", luidt een passage.

Gibson werd in 2006 gearresteerd voor rijden onder invloed. Tijdens de arrestatie liet hij zich antisemitisch uit naar een van de agenten en riep hij onder meer dat joden schuldig zijn aan alle oorlogen in de wereld. Enkele scènes uit het door hem geregisseerde The Passion of The Christ uit 2004, over de kruisiging van Jezus, werden ook gezien als antisemitisch.

Woningen Rhenen mogelijk doorzocht op 30 april

Mogelijk gaat de politie rond Koninginnedag huizen in het centrum van Rhenen doorzoeken. Dat heeft de gemeente aan de bewoners gemeld op een informatiebijeenkomst over het bezoek van de Koninklijke familie aan Rhenen en Veenendaal op 30 april.

Daarnaast is het dagenlang niet toegestaan auto's of bromfietsen in het centrum van de Utrechtse plaats te parkeren. Fietsen mag nog wel. Ook komt er cameratoezicht in het centrum.

De strenge maatregelen zijn volgens burgemeester Van Oostrum nodig gezien het drama dat in 2009 in Apeldoorn plaatsvond. Bij de aanslag op de Koninklijke familie kwamen toen acht omstanders om.

De inwoners van Rhenen zijn niet allemaal even blij met de maatregelen. Tegenstanders werden door de burgemeester gewaarschuwd. Niet meewerken betekent mogelijk een arrestatie.

Square Enix lanceert 'Barcode Society'

Vandaag lanceert Square Enix de Barcode Society. De Barcode Society is de community website over Hitman. Hier zal veel content over de Hitman-series en over Hitman: Absolution te vinden zijn.

De website zal veel nieuws bevatten over Hitman: Absolution, behind-the-scenes over Hitman en informatie over hoe Square Enix games maakt. Ook competities en goodies zijn te vinden op de Barcode Society. “Cool assets, exclusive competitions and other goodies that you can’t find anywhere else.”

Hitman: Absolution komt dit jaar uit voor de PS3, Xbox360 en pc.

Hitman

Battlefield 3 klimt weer omhoog

Het schietspel Battlefield 3 heeft aan populariteit gewonnen in de Benelux. De versie voor de PlayStation 3 is deze week van de zevende naar de vierde plaats gesprongen in de verkooptoptien. Wel moet Battlefield 3 het concurrerende schietspel Call of Duty: Modern Warfare 3 voor de PlayStation 3 voor zich dulden.

Het is niet de eerste keer dat Battlefield 3 goed verkoopt. Toen de game eind oktober op de markt kwam, vormden alle drie de versies van de game gezamenlijk de top drie. Het spel raakte zijn positie al snel kwijt aan Call of Duty en The Elder Scrolls V: Skyrim.

De eerste drie plaatsen van de verkooptoptien zijn onveranderd ten opzichte van vorige week. De dansgame Just Dance 3 voor de Nintendo Wii staat op twee, gevolgd door het voetbalspel FIFA 12 voor de Playstation 3.

Onderin de top tien komen het avontuurlijke rollenspel The Elder Scrolls 5: Skyrim voor de Xbox 360 en Super Mario 3D Land voor de Nintendo 3DS terug in de lijst. Hierdoor staan voor het eerst sinds begin december weer twee spellen voor de Nintendo 3DS bij de eerste tien.

01. Call of Duty: Modern Warfare 3 (PlayStation 3)
02. Just Dance 3 (Nintendo Wii)
03. FIFA 12 (PlayStation 3)
04. Battlefield 3 (PlayStation 3)
05. The Elder Scrolls V: Skyrim (PlayStation 3)
06. Mario & Sonic op de Olympische Spelen 2012 (Nintendo Wii)
07. Call of Duty: Modern Warfare 3 (Xbox 360)
08. Mario Kart 7 (Nintendo 3DS)
09. The Elder Scrolls V: Skyrim (Xbox 360)
10. Super Mario 3D Land (Nintendo 3DS)


Battlefield 3 klimt weer omhoog (Foto: Novum)

Actrice Laura Smet naakt door Parijs

De Parijzer politie had vanochtend de handen vol aan Laura Smet. De 28-jarige actrice liep naakt door een chique buurt van Parijs.

De politie van de Franse hoofdstad rukte rond half negen massaal uit. Twee jonge vrouwen zouden naakt te zien zijn op de eerste verdieping van een appartementencomplex.

Eenmaal ter plaatse zagen de agenten Smet naakt over straat lopen. De dochter van de Franse rocklegende Johnny Hallyday en actrice Nathalie Baye had veel te diep in het glaasje gekeken. De politie heeft de mooie Française ter ontnuchtering in een cel opgesloten.

De actrice woonde gisteravond een feestje bij ter ondersteuning van AIDS-bestrijding. Tot op heden zijn helaas nog geen beelden opgedoken van de dronken stunt van Laura.


Je zou haar maar naakt op straat tegenkomen...

Van Ass betuigt spijt aan De Nooijer en Taekema

Bondscoach van de hockeymannen Paul van Ass heeft donderdagavond zijn excuses aangeboden aan Teun de Nooijer en Taeke Taekema. Dat meldt de KNHB vrijdag. De coach had zich in een interview met de Volkskrant zeer kritisch uitgelaten over de rol van de twee routiniers bij het Nederlands team.

"In het gesprek heb ik mijn excuses aangeboden voor het feit en de wijze waarop ik naar buiten ben getreden in de Volkskrant eerder deze week", meldt Van Ass. "Zij verdienen dat niet en dat had niet mogen gebeuren." Hij zegt de gang van zaken te betreuren. "Voor beide hockeycarrières heb ik groot respect en zij hebben een grote bijdrage geleverd aan het Nederlands elftal."

Van Ass besloot eerder deze maand om De Nooijer en Taekema niet mee te nemen op trainingsstage naar Spanje en Australië. De oefencampagne van Oranje dient als voorbereiding op de Olympische Spelen, die van 27 juli tot en met 12 augustus worden gehouden in Londen.

De 35-jarige De Nooijer is met 445 interlands recordinternational voor Nederland. Taekema speelde tot dusver 240 wedstrijden voor het Nederlands team.

OM aarzelt over vervolging Jorge Zorreguieta

Het Openbaar Ministerie twijfelt over de berechting van de vader van prinses Máxima. Tegen Jorge Zorreguieta is in Nederland aangifte gedaan van het laten verdwijnen van mensen in Argentinië tijdens het Videla-regime, maar justitie heeft nog vragen over onder meer het 'toepasselijk recht' en de haalbaarheid van een eventueel strafrechtelijk onderzoek.

Dat schrijft NRC Handelsblad vrijdag op basis van een brief van justitie aan de advocaten die de aangifte deden. De schoonvader van de Nederlandse kroonprins kan alleen worden vervolgd als er concreet bewijs is dat hij 'persoonlijk betrokken is geweest bij of op de hoogte is geweest van concrete verdwijningen'.

De officier van justitie vraagt de advocaten met dat bewijs te komen. Alejandra Slutzky, een van de drie ondertekenaars van de aangifte, noemt die opstelling eigenaardig. "Dat lijkt mij toch meer het werk dat zij zouden moeten verrichten", zegt zij tegen de krant.

De junta van Jorge Videla, die na een coup de macht greep, heerste van 1976 tot en met 1983 over Argentinië. Tijdens het Videla-regime werd gewelddadig opgetreden tegen linkse guerrilla's en hun aanhangers. Dat hardhandige optreden kostte aan zeker dertienduizend mensen het leven.

Zorreguieta werd in maart 1976 na de staatsgreep onderminister en in maart 1979 minister van landbouw in Argentinië. Deze functie bekleedde hij tot maart 1981, toen hij een andere baan kreeg.

Drie mensen deden in september in Nederland aangifte tegen Jorge Zorreguieta. Tien jaar geleden wees justitie een aangifte tegen de 83-jarige Zorreguieta nog af wegens gebrek aan rechtsmacht. De advocaten van de drie stelden in september dat vervolging nu wel mogelijk zou zijn, onder meer vanwege gewijzigde Nederlandse wetgeving.

Bekentenis in explosiezaak Ritthem

Een van twee verdachten die dinsdag zijn aangehouden voor de ontploffing van een caisson vorig jaar op het strand van Ritthem, heeft bekend daarbij betrokken te zijn geweest. Het gaat om een 45-jarige man uit Hilversum. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

De Hilversummer en de 24-jarige man uit het Zeeuwse Zoutelande, die dinsdag ook werd aangehouden, blijven voorlopig vastzitten. De rechter-commissaris van de rechtbank in Middelburg heeft hun hechtenis vrijdag verlengd. Bij doorzoekingen in woningen in Zoutelande, Hilversum en Diemen zijn explosieven aangetroffen.

Eerder waren al drie mensen opgepakt in de zaak. Het ging om een toen 20-jarige man en zijn ouders van 59 en 50 jaar uit Ritthem. Volgens justitie lijkt het er steeds minder op dat zij iets te maken hebben met de ontploffing in september.

De explosie vernielde de caisson, een betonnen funderingsconstructie uit de Tweede Wereldoorlog, en sloeg een diepe krater in het strand. Ook sneuvelden diverse ruiten in de buurt. De brokstukken werden honderden meters verderop gevonden. Er vielen geen gewonden.

John Hurt krijgt Bafta voor hele oeuvre

John Hurt krijgt een Bafta voor zijn gehele oeuvre en zijn bijdrage aan de cinema. Dat maakte de British Academy of Film and Television Arts vrijdag bekend. De 71-jarige acteur maakte in 1962 zijn debuut in de tv-serie Z Cars en was sindsdien te zien in talloze film- en televisierollen.

Hurts omvangrijke oeuvre op filmgebied omvat zware kost als The Elephant Man, The Osterman Weekend, 1984 en V for Vendetta. Hij was echter ook te zien in beduidend luchtiger producties als de superheldenfilm Hellboy en de Harry Potter-films, waarin hij toverstafverkoper Mr. Ollivander speelde.

Deze twee uitersten komen wellicht het best naar voren in de sciencefictionklassieker Alien uit 1979 waarin hij wetenschapper Kane speelt, de eerste man die door het buitenaardse wezen van binnenuit wordt opgegeten. Die rol, waarvoor hij overigens werd genomineerd voor een Bafta voor beste bijrol, nam Hurt acht jaar later stevig op de hak in de komedie Space Balls.

De acteur won vier maal een Bafta en werd nog eens drie maal genomineerd voor de prestigieuze Britse filmprijs. Ook werd hij tweemaal genomineerd voor een Oscar.

Hurt krijgt zijn Outstanding British Contribution to Cinema Award tijdens de uitreiking van de Bafta's, die op 12 februari in de Royal Albert Hall in Londen plaatsvindt.


John Hurt krijgt Bafta voor hele oeuvre (Foto: Novum)

R. Koeman boos op Van der Wiel

Twitter-berichten van Gregory van der Wiel hebben al vaker stof doen opwaaien. Nu heeft de rechtsback van Ajax met een van zijn berichten de woede van Feyenoord-trainer Ronald Koeman op de hals gehaald. Van der Wiel plaatste in aanloop naar de Klassieker van aankomende zondag het bericht "020 is de baas van 010". Met dit bericht stootte hij tegen het zere been aan van Koeman.

De trainer van Feyenoord vindt het "domme uitspraken, die niet kunnen". "Het is de taak van de KNVB en de club Ajax om in zulke gevallen in te grijpen", aldus een boze Koeman in de Telegraaf. "Als mijn speler zoiets had gedaan, had ik ook ingegrepen en sancties opgelegd. Laten we hopen dat het goed gaat met de supporters."

De uitlatingen van Van der Wiel vielen bij Koeman in verkeerde aarde. "Dit kan gewoon niet. Het heeft geen enkele zin. Ik heb John Guidetti bij ons ook wel eens gewaarschuwd. 'Zet nou niet alles op Twitter of Facebook wat je ziet, hoort, voelt of denkt', zei ik tegen hem.."

Over de afwezigheid van Ajax-supporters in De Kuip heeft Koeman ook een mening over: "Dat is jammer. We hopen juist dat het volgend jaar wel weer kan. Het moet sportief en gezellig blijven zondag. Daarom is deze uitlating van Van der Wiel zo dom. Het is niet de eerste keer dat hij onverstandig bezig is. Ik zeg daarom tegen mijn eigen spelers: hou het gewoon sportief", stelt Koeman.


Koeman boos op Twitterende Van der Wiel (Foto: Pro Shots)

Terraria krijgt retail-versie in Europa

Terraria, de 2D indie-hit, gaat op 16 maart zijn weg naar winkels graven. Is het nog wel indie als het overal te koop is? De retailversie wordt in ieder geval gelijk een collector's edition die gericht lijkt op de liefhebber.

Wat te denken van een ketting met een houweel aan het uiteinde, trading cards, een poster en een exclusief in-game item. Dit alles verpakt in een mooi hoesje uiteraard. Het pakket gaat £19.95 (€23.80) kosten. Op Steam kost de game op dit moment €9,99.

Opstelten: Holleeder moet eigen veiligheid regelen

De overheid zal de veiligheid van Willem Holleeder niet garanderen. Hij is in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid, zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag na afloop van de ministerraad.

Omwille van de veiligheid van de topcrimineel is niet bekendgemaakt onder welke omstandigheden en hoe laat Holleeder vrijdagochtend is vrijgelaten. Opstelten wilde daar ook niet op reageren en maakte verder weinig woorden vuil aan de kwestie. "Hij is een vrij man. Dat is het."

Holleeder zat zes jaar achter de tralies. Hij heeft daarmee twee derde van zijn straf voor het afpersen van vastgoedhandelaren, onder wie Willem Endstra, uitgezeten.

PSG trekt Chelsea-verdediger Alex aan

Chelsea-verdediger Alex vertrekt per direct naar de Franse koploper Paris Saint-Germain (PSG). Dat heeft PSG-trainer Carlo Ancelotti bevestigd tegenover Franse media. De 29-jarige Braziliaan wordt naar verwachting vrijdagmiddag gepresenteerd door de Franse club. Chelsea en PSG hebben geen uitlatingen gedaan over de hoogte van de transfersom.

Na drie seizoenen op huurbasis bij PSV kwam Alex in 2007 naar Chelsea. Dit seizoen kwam de Braziliaan, die in het verleden ook actief was voor Santos, nauwelijks in actie. In de competitie maakte trainer André Villas-Boas pas drie keer gebruik van Alex. Ancelotti, zijn nieuwe trainer, werkte tot vorig jaar mei bij Chelsea.

Persona 4-fighter vanaf maart in Japanse arcades

Een vechtgame wordt pas goed als het uitgebreid getest wordt door hardcore spelers in Japanse arcades. Zweterige handen kunnen vanaf maart op knoppen rammen om de meest absurde combo's in beeld te toveren met Persona 4: The Ultimate in Mayonaka Arena.

De spin-off van de populaire JRPG met dating sim-elementen - die weer een spin-off van de Shin Megami Tensei-serie is - wordt door Arc Systems Works (BlazBlue, Guilty Gear) ontwikkeld. Consoleversies voor zowel PS3 als 360 staan in de planning voor deze zomer, in Japan althans. Een Westerse release is nog niet aangekondigd.

hj

KPN en T-Mobile weigeren Pirate Bay-blokkade

Internetproviders KPN en T-Mobile geven geen gehoor aan de oproep van stichting Brein om hun klanten vrijwillig de toegang tot torrentsite The Pirate Bay te ontzeggen. De bedrijven geven aan dat het niet aan een private stichting, maar aan een rechter is om te oordelen of een site geblokkeerd zou moeten worden.

KPN gaf dinsdag al aan niet te willen blokkeren, maar trok die woorden later om onduidelijke redenen terug. Nu geeft het telecombedrijf aan definitief geen gehoor te geven aan het verzoek. Volgens de provider past een blokkade niet 'in de zienswijze van KPN': "KPN ziet het blokkeren van sites als een zwaar middel, waarvoor een rechterlijk vonnis nodig is. In de zienswijze van KPN is blokkeren niet het antwoord. Wat nodig is zijn robuuste, aantrekkelijke businessmodellen, die makkelijk in gebruik zijn en een fair deal bieden aan zowel de producenten als de afnemers van content."

T-Mobile verklaarde: "T-Mobile is een groot voorstander van open internettoegang en is principieel tegen het afsluiten van sites op het internet." Dit standpunt is ook aan Brein gemeld.

Donderdag gaf provider UPC al aan niet te voldoen aan het verzoek van Stichting Brein. Als 'onafhankelijke en onpartijdige partij' wil UPC niet meewerken aan een vrijwillige blokkade, aldus een woordvoerster.

De rechtbank in Den Haag heeft op woensdag 11 januari besloten dat providers Ziggo en XS4ALL de toegang tot The Pirate Bay voor al hun klanten moeten blokkeren. Ziggo en XS4ALL hebben aangekondigd in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. Ondertussen moeten zij wel een blokkade opzetten, deze moet uiterlijk 1 februari in werking treden.

Kabinet zet boerkaverbod door

Mensen die op straat een boerka, een bivakmuts of een integraalhelm dragen, kunnen straks een boete tegemoet zien. Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met een verbod op gezichtsbedekkende kleding.

Minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) noemde vrijdag na afloop van de ministerraad het boerkaverbod ,,van onvoorstelbaar groot belang". Ze zei het heel belangrijk te vinden dat mensen elkaar in een open samenleving open benaderen.

Kabinet stemt in met boerkaverbod
Kabinet stemt in met boerkaverbod (Foto: ANP)

[AO] Djokovic bereikt finale na thriller tegen Murray

Novak Djokovic staat voor de derde keer in zijn carrière in de finale van de Australian Open. De titelverdediger had in Melbourne vier uur en vijftig minuten nodig om de als vierde geplaatste Schot Andy Murray in vijf sets te verslaan: 6-3, 3-6, 6-7 (4), 6-1, 7-5. Djokovic treft in de finale de Spanjaard Rafael Nadal (2), die donderdag Roger Federer (3) uitschakelde.

Djokovic begon uitstekend aan de halve finale. De nummer een van de wereld dicteerde, brak Murray twee keer en trok binnen drie kwartier de eerste set naar zich toe. Murray, die de voorgaande twee jaren in de finale stond, vocht zich echter terug in de wedstrijd. De Schot voerde het tempo op en won steeds meer lange rally's. Dankzij drie breaks in de tweede set kwam hij op gelijke hoogte.

Ook in het derde bedrijf werd een verbeten strijd uitgevochten. Beide heren leverden twee keer hun service in, waardoor een tiebreak uitkomst moest bieden. Murray bleek daarin over de langste adem te beschikken en trok de set naar zich toe. Het verzet van de Serviër was echter niet gebroken, want binnen 25 minuten pakte Djokovic de vierde set.

Terwijl de titelverdediger zijn ritme had teruggevonden, moest Murray steeds meer moeite doen om zijn servicegames binnen te halen. Djokovic brak de Schot en leek op weg naar de zege. In de slotfase forceerde Murray nog een break, maar uiteindelijk was de nummer een van de wereld net iets sterker.

Djokovic gaat zondag op jacht naar zijn derde titel in Melbourne. Eerder was hij de sterkste in 2008 en 2011. Tegenstander Nadal schreef de Australian Open op zijn naam in 2009.

Japan krijgt Kingdom Hearts-boxset

De eerste Kingdom Hearts-game viert dit jaar zijn tiende verjaardag. God, wat voel je je dan oud. Om de verjaardag te vieren heeft Square Enix besloten om een boxset uit te brengen met een aantal games en andere goodies.

Voor ¥15,000 (€149) krijg je Kingdom Hearts 3D (nieuwe game voor 3DS), Kingdom Hearts 358/2 Days (DS-versie), Kingdom Hearts re:Coded (DS-versie), een beschermhoesje met een origineel ontwerp en twaalf postkaarten met KH-illustraties. 

Square Enix is ook van plan om een speciaal ontworpen Kingdom Hearts 3DS uit te brengen. Daar zullen onze Japanse vrienden diep voor in de buidel moeten tasten, de KH-3DS gaat ¥21,090 (€209) kosten.

kh

Aanhoudingen bij ontruiming Shellgebouw

Twee krakers zijn vrijdag opgepakt tijdens de ontruiming van een gebouw op het voormalige Shellterrein in Amsterdam-Noord. De politie hield ze aan voor kraken en omdat ze geen gehoor gaven aan het bevel het pand te verlaten.

De politie was vrijdagochtend in alle vroegte het Groot Laboratorium binnen gegaan om iedereen te sommeren te vertrekken. Er waren toen nog ongeveer 20 mensen binnen. Tegen 10.00 uur ging de ME het pand in om te controleren of iedereen ook echt weg was. Rond 13.30 uur was de politie nog bezig het gebouw uit te kammen.

Het Groot Laboratorium werd eind vorig jaar gekraakt. Burgemeester Eberhard van der Laan heeft besloten het te ontruimen omdat de situatie er volgens hem zeer ernstig is. Er wonen criminelen, half januari lag er een dode man die was overleden aan een overdosis en deze week was er een steekpartij.

Aanhoudingen bij ontruiming Shellgebouw
Aanhoudingen bij ontruiming Shellgebouw (Foto: ANP)

Van der Wiel lijkt niet op tijd fit tegen Feyenoord

Ajax kan zondag in het competitieduel met Feyenoord waarschijnlijk geen beroep doen op Gregory van der Wiel. De 23-jarige vleugelverdediger laat zich vrijdag behandelen door een specialist, maar de klassieker lijkt te vroeg te komen voor de Oranje-international. Van der Wiel kampt met een liesblessure.

"Hij gaat naar een specialist van het VU medisch centrum", liet trainer Frank de Boer vrijdag op een persconferentie weten. "Dan kijken we wat verstandig is."

De 20-jarige Ricardo van Rhijn start zondag in de basis als vervanger van de geblesseerde Toby Alderweireld. De jonge verdediger speelde tot dusver twee competitieduels voor Ajax. De Boer neemt ook de 18-jarige aanvaller Davy Klaassen mee naar Rotterdam.

Volgens De Boer is Ajax nog niet kansloos voor de titel als de klassieker verloren wordt. "Dat dachten we vorig jaar ook", grapte de trainer van Ajax. De Amsterdammers keken toen na de winterstop tegen een ruime achterstand aan, maar werden op de laatste speeldag kampioen.


Van der Wiel lijkt niet op tijd fit tegen Feyenoord (Foto: Novum)

B-licentie voor schaatsers iSkate

De schaatsploegen verenigd onder de naam iSkate hebben van schaatsbond KNSB de B-licentie gekregen. Dit betekent dat de ploegen APPM (mannen) en Anker Verzekert (vrouwen) bij wedstrijden met extra sponsoren op de pakken mogen rijden. Komend weekend doen Hein Otterspeer en Sjoerd de Vries die al op het WK-sprint.

De manager van iSkate, Yuri Solinger, wist te melden dat sponsor Flynth in ieder geval tot het einde van het seizoen aan zal blijven. De teams APPM en Anker Verzekert kunnen zich nu met de B-licentie op zak op een meer professionele wijze voorbereiden op de Olympische Winterspelen van 2014 in Sochi.

Demi Moore verlaat ziekenhuis

Demi Moore is donderdag ontslagen uit het ziekenhuis. Na twee dagen in het ziekenhuis te hebben gelegen vanwege een aanval mag zij nu naar huis, meldt de Amerikaanse entertainmentzender E!

De actrice werd eerder deze week met spoed naar het ziekenhuis gebracht omdat ze meerdere aanvallen had. Er wordt gespeculeerd dat de 49-jarige actrice op een feestje bij haar thuis experimenteerde met lachgas en daar verkeerd op reageerde. Ingewijden beweren dat Moore de hele avond erg hyperactief was. Toen ze ineens begon te stuiptrekken belde een van de gasten een ambulance.

Haar ex-man, Ashton Kutcher, was op het moment van haar opname aan het werk in Brazilië, maar kwam toevalligerwijs op dezelfde dag terug als dat Moore werd ontslagen. Of hij speciaal terugkwam voor zijn ex-vrouw, is niet duidelijk.

Vrienden van de actrice maakten zich al langer zorgen over de aftakelende gezondheid en toenemende stress die Moore voor de kiezen krijgt. Haar huwelijk met Kutcher strandde in november en ook verloor ze een goede vriend.

Hoewel de oorzaak van haar aanval niet bekend is, vertelde een woordvoerder dat Moore heeft besloten om hulp te zoeken voor haar gezondheid en vanwege oververmoeidheid.

VS willen speciale operaties uitbreiden

Het Amerikaanse leger moet meer geheime operaties gaan uitvoeren, in plaats van voluit ten strijde te trekken. Dat is het voorstel van admiraal Bill McRaven, de leider van de speciale operaties van de Amerikaanse krijgsmacht. McRaven had onder andere de leiding over de operatie in Pakistan waarbij vorig jaar Osama bin Laden werd gedood. De admiraal kan voor zijn voorstel op de steun van de hoogste echelons in het Pentagon en het Witte Huis rekenen.

Invasies door grote legers, zoals in Irak en Afghanistan, moeten worden vervangen door snelle operaties door elitetroepen die opereren zonder een spoor achter te laten. In het beste geval kunnen invallen worden uitgevoerd door lokale troepen, opgeleid door de Verenigde Staten.

De Amerikaanse minister van defensie Leon Panetta wilde donderdag bij de presentatie van de nieuwe begroting van het Pentagon niet in detail treden, maar ingewijden hebben de plannen uit de doeken gedaan tegenover persbureau Associated Press.

Elitetroepen, die de afgelopen jaren meerdere raids per nacht uitvoerden in Irak en Afghanistan, zullen worden ingezet in gebieden die de afgelopen jaren bij gebrek aan voldoende elite-eenheden zijn verwaarloosd. Dat moet de Amerikaanse krijgsmacht in staat stellen vaker eenzijdige operaties uit te voeren zoals de inval in het huis van Bin Laden, of de reddingsoperatie in Somalië eerder deze week, waarbij twee gijzelaars werden bevrijd uit handen van piraten.

De Amerikaanse regering kondigde donderdag aan de komende tien jaar zo'n vijfhonderd miljard dollar te willen bezuinigen op defensie. De plannen van McRaven spelen hierbij een belangrijke rol. Door Amerikaanse elitetroepen buitenlandse militairen op te laten leiden hoeven de VS niet meer alles zelf te doen.

Hoewel er in de toekomst fors wordt bezuinigd op de krijgsmacht, heeft Panetta gezegd dat er meer geld zal worden vrijgemaakt voor speciale operaties en het vergaren van inlichtingen. Momenteel zijn McRaven en de zijnen beperkt bevoegd om operaties uit te voeren. In de meeste gevallen worden er alleen operaties uitgevoerd als de president of de minister van defensie daartoe opdracht geeft. Als het plan van McRaven wordt ingevoerd krijgt de admiraal mogelijk meer zeggenschap over speciale operaties.

In plaats van meer manschappen toebedeeld te krijgen wil McRaven in staat worden gesteld zijn elitetroepen sneller in te zetten. Momenteel moeten dergelijke operaties eerst een bureaucratisch proces doorlopen, onder andere in het Pentagon. Dit kan in sommige gevallen tot weken of maanden vertraging leiden.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft gemengde gevoelens over het idee van een sterker netwerk voor de speciale operaties van de Amerikaanse krijgsmacht. HRW heeft het Witte Huis opgeroepen de controle over geheime acties van de CIA tegen terreurverdachten over te dragen aan het leger.

"Als het betekent dat meer taken aan het leger worden overgedragen, kan het een verbetering zijn op het gebied van transparantie", aldus HRW, dat ook wil dat de VS bekendmaken hoe terreurverdachten op de lijst met doelwitten terechtkomen. "Maar als het publiek nog steeds niet kan uitvinden wat er aan de hand is, is het niet goed genoeg."

Defensie laat Vierdaagse vallen

De organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse kan dit jaar niet rekenen op de steun van het ministerie van Defensie. Door de bezuinigingen kan Defensie het evenement niet meer sponsoren, meldt voorzitter van de Vierdaagse Johan Willemstein vrijdag.

De organisatie heeft maatregelen genomen om de verminderde sponsorinkomsten en hogere kosten op te vangen. Wandelaars van de Vierdaagse moeten dit jaar onder meer acht euro meer betalen als zij mee willen doen, wat de kosten van deelname op 48 euro brengt. Ook is de grote openingsceremonie versoberd.

De Vierdaagse, waar vorig jaar 2100 militairen aan deelnamen, moet nu zelf zorgen voor hospitaaltenten en voor de aanvulling van medisch personeel op rust- en verzorgingsplaatsen. Ook het leggen van een pontonbrug komt voor rekening van de organisatie. Defensie geeft bovendien de coördinatie en inschrijving van de militairen in handen van de organisatie.

De organisatie zegt begrip te hebben voor de moeilijke situatie waarin Defensie zich bevindt. "Als er aan de ene kant gedwongen ontslagen vallen, kun je aan de andere kant bijdragen aan een prachtig wandelfeest als de Vierdaagse niet ongemoeid laten", stelt voorzitter Johan Willemstein in een reactie.

Wandelaars kunnen zich vanaf 6 februari inschrijven voor het evenement dat dit jaar tussen 17 en 20 juli wordt gehouden.


Defensie laat Vierdaagse financieel vallen (Foto: Novum)

Steun troonswisseling groeit

Meer Nederlanders kunnen ermee leven dat koningin Beatrix afstand doet van de troon. Het percentage voorstanders van troonsafstand is licht toegenomen van 32 procent vorig jaar tot 34 procent dit jaar. Het aantal mensen dat per se wil dat de vorstin blijft, is tegelijkertijd gedaald van 36 naar 28 procent.

38 procent van de 1250 Nederlanders die deelnamen aan het onderzoek van Ipsos Synovate heeft geen mening over de opvolging van Beatrix door kroonprins Willem-Alexander. "Eigenlijk zijn de meningen in Nederland erg verdeeld", zegt een woordvoerder van Ipsos Synovate.

Het vertrouwen in Willem-Alexander is vergeleken met vorig jaar gelijk gebleven. Wel heeft een iets kleiner percentage, 11 tegenover 14 procent vorig jaar, het idee dat de Nederlandse kroonprins nog niet klaar is om de taak van zijn moeder over te nemen.

Koningin Beatrix wordt dinsdag 74 jaar. Al een aantal jaar onderzoekt Ipsos Synovate de week voorafgaand aan haar verjaardag wat het Nederlandse volk van een eventuele troonsafstand vindt.

Hogan vond zich te slecht voor The Wrestler

Hulk Hogan heeft het aanbod van de hoofdrol in het drama The Wrestler meermaals afgeslagen. "Die film was te goed voor mij", zegt de Amerikaanse worstellegende tegen de Britse entertainmentsite Digital Spy.

"Het scenario was zo goed dat mensen de film niet serieus hadden genomen met mij in de hoofdrol", zegt de 58-jarige Hogan over de film van Darren Aronofsky uit 2008. "Toen Mickey Rourke voor de hoofdrol tekende, wist ik dat de film een goede kans van slagen had. En Mickey was fantastisch, met die film zette hij zijn hele carrière weer op de rails."

Rourke won voor The Wrestler een Golden Globe voor beste acteur en werd genomineerd voor een Oscar. Hij is er altijd duidelijk over geweest dat de film inderdaad zijn carrière nieuw leven inblies.

Terry Bollea, zoals Hulk Hogan eigenlijk heet, zegt in de jaren tachtig en negentig vele filmrollen te hebben afgewezen. "Mijn worstelcarrière ging toen zo goed dat ik me dat kon veroorloven." Hij was toen een van de hoofdrolspelers bij de Amerikaanse worstelfederatie WWF.

Zo sloeg hij ooit een filmrol naast Pamela Anderson af. "Ik kreeg ooit een scenario waarin ik een politieagent moest spelen. Mijn jonge partner, een soort Brad Pitt, was verliefd op Pamela's personage maar werd tijdens een dienst doodgeschoten. Uiteindelijk zou Pamela voor mijn charmes vallen. Dat heb ik ook afgewezen."

Toch heeft de 'Hulkster' inmiddels ruim dertig titels op zijn naam staan, waaronder zijn realityprogramma Hogan Knows Best, verslagen van worstelevenementen en zelfs filmrollen. Zo was hij even te zien in bijrolletjes in de boksfilm Rocky III en de komedie Spy Hard, maar ook in de hoofdrol in de familiefilms Mr. Nanny en Santa with Muscles.

Hulk Hogan is sinds 2010 niet meer actief als worstelaar. Hij was vorig jaar te zien in de tv-serie China, IL, waarin hij de rol van The Dean speelt.

F1-circuit Valencia hoopt op Ecclestone

De organisatie van de Grand Prix van Europa die in Valencia wordt gehouden hoopt dat Formule 1-baas Bernie Ecclestone bereid is om het bestaande contract open te breken. De regio waarin de Spaanse stad ligt verkeert in financiële problemen en besprak onlangs de situatie met de Brit.

Valencia wacht nog op antwoord van Ecclestone die weet dat het ontbinden van het huidige contract voor de stad geen optie meer is. Een oplossing om de financiële pijn iets te verlichten en toch een race te houden kan zijn om de race met Barcelona af te wisselen, al ligt dit gevoelig bij de organisatie van beide wedstrijden.

"Op het ontbinden van het contract staat een boete op van twee keer het jaarbedrag, plus een rechtszaak in Engeland om eventuele verdere straffen te bepalen. De enige oplossing is opnieuw onderhandelen over het contract. We wachten op een reactie van Ecclestone. Hij kan ons vertellen wat de alternatieven zijn, na contact te hebben opgenomen met verschillende andere organisaties, waaronder Catalonië, waar de Spaanse Grand Prix verreden wordt," zei Alberto Fabra, de baas van de regio Valencia tegen El Pais.

'Baby doodt slang'

Een baby zou in Israël een slang hebben doodgebeten. Dat beweren althans de ouders van de kleine Imad in de Israëlische krant Yediot Achronot vrijdag. De moeder vertelde dat ze het uitgilde van schrik toen ze haar 1-jarige zoontje in zijn kamer aantrof, kauwend op het dode reptiel.

Een slangenexpert zei dat de jongen geluk heeft gehad. Het was een niet-giftige soort, maar de beet kan wel erg pijnlijk zijn. Het was onbekend of de slang nog leefde toen die in handen viel van de kleine Imad. De 1-jarige doorstond het voorval in de stad Schfaram in elk geval ongedeerd.

Apple en Samsung nek aan nek in smartphoneverkopen

Apple was in het vierde kwartaal weer de grootste producent van smartphones ter wereld. Daarmee nam het bedrijf de koppositie in de markt over van zijn Zuid-Koreaanse concurrent Samsung, dat een kwartaal eerder nog de grootste was. Over het hele jaar gezien was Samsung juist de grootste.

Eerder deze week kwam het Amerikaanse Apple met kwartaalresultaten waaruit bleek dat het in de laatste drie maanden van 2011 ongeveer 37 miljoen smartphones heeft verkocht. Concurrent Samsung verkocht er in dezelfde periode een half miljoen minder, blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers.

Het marktaandeel van Apple staat nipt hoger met 23,9 procent tegen 23,5 procent voor Samsung. Nokia, in volume de grootste mobieletelefoonproducent ter wereld, verkocht in het vierde kwartaal 19,6 miljoen smartphones waarmee het met een marktaandeel van 12,6 procent de derde plaats inneemt op de markt. Het marktaandeel was een jaar eerder nog 28,1 procent maar daalde sterk vanwege een tegenvallende verkoop en een beperkte rol op de grote Amerikaanse markt.

Nokia zal zich, in samenwerking met Microsoft, in 2012 richten op de zogenaamde 4G Long Term Evolution (LTE) markt. Deze technologie zou snellere downloads mogelijk maken dan de 3G-technologie.

Vierde qua aantal verkopen is Sony Ericsson met zes miljoen verkochte smartphones. Motorola staat op de vijfde plaats met vijf miljoen verkochte telefoons in het vierde kwartaal. Wereldwijd werden er in de laatste drie maanden van 2011 155 miljoen smartphones verkocht.

Het Zuid-Koreaanse Samsung verkocht wel de meeste smartphones in heel 2011. Het Zuid-Koreaanse bedrijf sleet 97,4 miljoen smartphones tegenover 93 miljoen voor Apple. Daarmee had Samsung een aandeel van 19,9 procent op de markt en Apple 19 procent.

De twee concurrenten zijn wereldwijd al een tijd verwikkeld in allerlei rechtszaken nadat Apple Samsung vorig jaar beschuldigde van het kopiëren van iPhone- en iPad-modellen. Samsung klaagde Apple andersom ook in meerdere landen aan voor patentinbreuk op bepaalde technologieën.

3DS meest verkochte console in 2011

Nintendo 3DS is in 2011 de meest verkochte console wereldwijd. Dit blijkt uit cijfers die Nintendo verzameld heeft van onder andere de NPD-groep en Media Create. In het overzicht hieronder vind je de lijst, alsmede wat cijfers voor Nintendo 3DS-games.

Console Totaal* USA Europa Japan
3DS 11,8 4,1 3,5 4,3
360 11,0 7,3 3,7 0,1
PS3 11,0 4,5 4,9 1,5
Wii 9,5 4,5 4,0 0,9
NDS 7,5 3,8 3,0 0,7
PSP 5,8 1,4 2,3 2,1
PSV 0,5 0 0 0,5

- US: NPD
- JP: Media Create
- EU: Schatting door Nintendo

* Getallen in miljoenen, afgerond op 100.000.

Wat betreft games is Mario 3D Land de best verkochte game voor 3DS. De teller staat inmiddels boven de 5 miljoen wereldwijd, gevolgd door Mario Kart 7 met zo'n 4,5 miljoen. Zelda is nummer drie met ongeveer 2,5 miljoen verkochte exemplaren.

Sylvie wil met lingerie vooral vrouwen prikkelen

Sylvie van der Vaart hoopt met haar lingeriefoto's vrouwen aan te spreken. "Ik doe het vooral voor vrouwen", vertelt Sylvie voor de camera van Novum Nieuws over de onlangs aangekondigde Europese campagne van lingerieketen Hunkemöller.

De blonde voetbalvrouw is er niet mee bezig dat mannen haar zien als een sekssymbool. "Daar heb ik niet eens over nagedacht", vertelt ze. "Ik doe de campagne voor de ervaring van vrouwen, het willen kopen en het zien. In plaats van dat ik nadenk over hoe mannen ernaar gaan kijken."

Sylvie vindt het niet niks om in sexy lingeriesetjes te poseren. "Ik vind het ontzettend spannend", zegt de 33-jarige. "Ik heb laatst voor het eerst zo'n shoot gedaan en ik was best zenuwachtig. Maar het is heel goed gegaan."

Van der Vaart draagt zelf dan ook nooit een grote 'oma-onderbroek'. "Nee, Rafael is ook echt een lingerieman", vertelt ze. "Hij houdt van mooie lingerie. Hij weet precies wat ik heb en als ik elke keer dezelfde bh aan heb zegt hij: kom op, niet elke keer dezelfde!"

Een stapje verder gaat de presentatrice niet, ze wil zich nooit naakt laten fotograferen. "Absoluut nooit, dat heb ik mijn hele carrière altijd gezegd", vertelt ze. "Ik vind het een grens die ik niet overschrijd, ik voel me daar niet prettig bij. Maar in lingerie wel."

Verloskundigen willen over busbaan rijden

Verloskundigen willen dat gemeenten vaker ontheffingen voor het rijden over busbanen geven. Bij spoedgevallen zien verloskundigen zich nu nog genoodzaakt verkeersregels te overtreden om snel ter plaatse te zijn. Dat meldt een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Organisatie voor Verloskundigen vrijdag.

De organisatie reageert op het bericht dat wegbeheerders er door het ministerie nog eens extra op zijn gewezen dat ze zelf kunnen bepalen dat verloskundigen een ontheffing kunnen krijgen voor het rijden over busbanen. Het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 biedt deze mogelijkheid, liet minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) vrijdag weten.

Op dit moment heeft alleen de gemeente Enschede een dergelijke ontheffing verleend. "Andere gemeenten weigerden tot nu toe. We hopen dat ze daar nu toch anders tegenover gaan staan", aldus de woordvoerder.

Volgens de zegsvrouw zijn er geen gevallen bekend dat het echt fout is gegaan doordat verloskundigen ergens niet snel genoeg konden komen. "Maar bij spoedgevallen is het prettig als verloskundigen over busbanen mogen rijden."

FOK!filmtips van de dag: Eastern Promises (2007)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!film.

X-Men Last Stand

Vanavond is het weer een walhalla voor de liefhebbers van de betere films. Er zijn namelijk maar liefst tien films op tv waaronder een aantal pareltjes. Om 20.30 uur is een zware keuze tussen RTL5 waar de superheldenfilm X-Men: The Last Stand (2006) te zien is, SBS6 met de avontuurlijke actiefilm The Librarian: Quest for the Spear (2004) en gaat het RomCom alarm af bij het zappen naar RTL8 waar The Family Stone (2005) met onder meer Sarah Jessica Parker te zien is. 

Eastern Promises

Zoals de vaste lezers van de filmtips weten is Dekatophetspek een liefhebber van cultfilms en een grootmeester in dat genre is zonder enige twijfel David Cronenberg. Om 22.20 uur is op Canvas de thriller Eastern Promises (2007) te zien. De film draait om ene Anna die door onverwachte omstandigheden in de wereld van de Russische maffia in Londen terecht komt. Zeer onderhoudende thriller van een regisseur die we eigenlijk beter kennen van zijn horrorfilms maar die zich ook prima weet te redden met misdaadfilms. Sterke cast met Viggo Mortensen, Naomi Watts en Vincent Cassel in de hoofdrollen.

Eastern Promises 02

Op RTL5 om 22.30 uur een aardige remake van de horror klassieker The Omen (2006). Op Nederland 2 voor de liefhebbers van dramafilms de Nederlandse kortfilm Nina Satana (2011). In de film zien we de lotgevallen van een verwend gothic meisje en een jonge moslim. Gebaseerd op een scenario van Urszula Antoniak (Nothing Personal). Om 23.35 uur op BRT één nog meer drama met A Short Stay in Switzerland (2009). Een vrouwelijke arts krijgt te horen dat ze dezelfde terminale ziekte heeft als haar man die net is overleden. De vrouw wil euthanasie plegen maar de kinderen zijn het er niet mee eens. Ik zou zeggen zet maar een rol keukenrolpapier naast je tv-stoel. Heb je daarna nog meer zin drama en ellende dan is om 00.10 uur Alamar te zien op Nederland 2. Een Mexicaanse film over de relatie tussen een vader en een zoon die overkomt als een soort van documentaire.

Starship Troopers

Om 00.30 uur voor de nachtbrakers de Paul Verhoeven klassieker Starship Troopers op BBC1. Heerlijke over the top sciencefiction film van één van de Nederlandse grootmeester in de wereld die cinema heet. Om 00.50 tenslotte op BBC2 The Notorious Bettie Page over de wereldberoemde exotisch danseres Bettie Page. Brak in Amerika door toen ze poseerde op S.M. foto's in de preutse jaren vijftig.

The Notorious Bettie Page

Zoals je ziet genoeg keuze op deze vrijdagavond. Veel kijkplezier.

Spanningen tussen Tibetanen en China lopen op

De spanningen in de Chinese provincie Sichuan, waar veel Tibetanen wonen, lopen steeds verder op. Veiligheidstroepen schoten vrijdag in het district Rangtang een Tibetaanse betoger dood, aldus mensenrechtenorganisaties.

Deze week zijn bij confrontaties tussen actievoerders en de ordetroepen al zeker drie Tibetanen gedood, aldus de in de Verenigde Staten gevestigde Internationale Campagne voor Tibet (ICT).

De laatste tijd komen opnieuw veel Tibetanen in verzet tegen de Chinese overheersing van hun land. Hun protesten worden steeds vaker met geweld de kop ingedrukt. De Volksrepubliek lijfde het gebied in de Himalaya in de jaren vijftig gewapenderhand in.

Abshero razendsnel in marathon Dubai

De Ethiopiër Ayele Abshero heeft met een toptijd de marathon van Dubai op zijn naam geschreven. De 21-jarige loper snelde bij zijn debuut op de 42 kilometer en 195 naar 2.04,23 waarmee hij minder dan een minuut boven het wereldrecord van de Keniaan Patrick Makau (2.03,38) bleef.

Ook bij de vrouwen kwam er een snelle tijd op de klokken. De Ethiopische Asselefech Medessa wist net als vorig jaar in Dubai te winnen en klokte ditmaal een tijd van 2.19,31 op de marathon.

[OS 2012] Redgrave, de Engelse olympische held

Op 27 juli gaan de Olympische Spelen in Londen van start. In aanloop naar het grootste sportevenement aller tijden brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van de Spelen. Elke vrijdag kun je een special lezen die gaan over Londen, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

Elk land heeft zijn olympische sporthelden. In Nederland zijn dit misschien wel Fanny Blankers-Koen en Pieter van den Hoogenband, al zal iedereen daar wel een andere mening over hebben. In Engeland, de gastheer van de Spelen, is er minder twijfel; roeier Steven Geoffrey Redgrave is de grote olympische sportheld van de Engelsen.

AZ trekt rechtsback Johansson aan

AZ heeft zich versterkt met de Zweedse jeugdinternational Mattias Johansson. De 19-jarige rechtsback tekende vrijdag in Alkmaar een contract tot medio 2016. Johansson komt per direct over van het Zweedse Kalmar FF, de club waar hij in 2009 voor debuteerde.

De jonge verdediger is blij met zijn overgang naar de koploper in de Eredivisie. "Eindelijk is het zover. Vorige zomer wilde ik al graag naar AZ, maar toen liet Kalmar me niet gaan", zegt Johansson.

Johannson krijgt bij de Alkmaarse club de tijd om zich in de basis te spelen. "We geven Mattias eerst een halfjaar de tijd om te wennen aan Nederland, de cultuur, de club en onze manier van spelen. Op die manier kan hij in de zomer optimaal meedoen met de voorbereiding op het nieuwe seizoen", laat directeur voetbalzaken Earnest Stewart weten.

Starbucks boekt hoogste kwartaalwinst ooit

De Amerikaanse koffiewinkelketen Starbucks heeft in het afgelopen kwartaal een recordwinst geboekt. De nettowinst steeg met tien procent tot 382,1 miljoen dollar (290 miljoen euro). Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt.

De netto-omzet van Starbucks steeg in de laatste drie maanden van 2011 met zestien procent tot 3,4 miljard dollar. De omzet exclusief nieuw geopende winkels steeg met negen procent. Zeven procent van de gestegen omzet komt door gestegen verkopen, twee procent door hogere prijzen.

In het afgelopen kwartaal werden wereldwijd 241 nieuwe Starbucks-winkels geopend, waardoor de teller nu op ruim zeventienduizend staat. Bij de keten werken wereldwijd tweehonderduizend mensen.

Het bedrijf is sinds 2007 ook aanwezig in Nederland. Inmiddels zijn er negentien Nederlandse vestigingen, waarvan een flink aantal in samenwerking met NS-dochter Servex op treinstations.


Starbucks boekt hoogste kwartaalwinst ooit (Foto: Novum)

Overvaller verdacht van verkrachting hoogbejaarde

De 21-jarige man uit Utrecht die vorig jaar werd opgepakt voor het aanranden van een hoogbejaarde plaatsgenoot, wordt verkrachting van het slachtoffer ten laste gelegd. Vrijdag werd een procedurele zitting voor de rechtbank in Utrecht gehouden.

Het destijds 93-jarige slachtoffer was op de avond van 31 augustus zijn vuilnis buiten aan het zetten bij zijn flatwoning aan de Mexicodreef in de wijk Overvecht toen hij bij zijn kelderbox door een man werd gegrepen. De dader sloot de hoogbejaarde man op in de kelderbox, toonde een mes en zei dat hij geld wilde hebben.

Toen dat mislukte zou hij zich aan de man hebben vergrepen. Een 82-jarige buurvrouw van het slachtoffer werd ook met een mes bedreigd. Het voorval riep veel verontwaardiging op.

Chauffeur vermorzeld door eigen truck

Een vrachtwagenchauffeur is vrijdagochtend overleden bij een ongeluk tussen twee vrachtwagens op de Maasvlakte. De 45-jarige man werd aangereden toen hij een voorrangsweg op reed en was mogelijk verblind door de zon. Hij vloog bij de aanrijding uit de cabine en werd geraakt door zijn eigen vrachtwagen.

De botsing vond rond 09.30 uur plaats op de kruising van de Sontstraat en de Dardanellenstraag. Hulpverleners hebben geprobeerd het slachtoffer te reanimeren, maar hij overleed ter plaatse. De andere bestuurder bleef ongedeerd. De politie onderzoekt de oorzaak van de aanrijding. De weg is afgesloten.

The Hobbit-acteur Martin Freeman speelt kerstelf

Martin Freeman gaat een stem inspreken in Saving Santa. De animatiefilm gaat over een klungelige kerstelf die het verblijf van de Kerstman, Santa's Kingdom, moet redden nadat het door een slechterik is ontdekt. Dat schrijft Variety.

De 40-jarige Freeman werd vooral bekend door zijn rol in de Britse versie van de comedyserie The Office en speelt de hoofdrol van hobbit Bilbo Baggins in het nog te verschijnen fantasytweeluik The Hobbit. Ook Joan Collins, Tim Curry en Noel Edwards zijn in Saving Santa te horen.

De productie van Saving Santa moet vrijdag van start gaan. Wanneer de film in de bioscoop verschijnt is nog onbekend.


The Hobbit-acteur Martin Freeman speelt kerstelf (Foto: Novum)

Nintendo onthult online plannen

Nintendo heeft haar plannen voor het online netwerk vandaag onthuld. De service, die nu nog Nintendo WiFi Connection heet, wordt omgedoopt tot Nintendo Network en er komen een aantal features bij.

De service zal gebruik maken van communities, zoals ook al het geval is bij Mario Kart 7. Dat wil zeggen dat een groepje FOK!kers een community kan starten waarmee je tegen elkaar kunt racen zonder dat je elkaar als vrienden hebt toegevoegd. Ook wordt het straks mogelijk om digitaal aankopen te doen via het Nintendo Network. Dit betreft dan onder andere DLC, demo's en download-games. Een uitbreiding op wat er nu mogelijk is.

Nintendo geeft ook aan dat het mogelijk wordt om te communiceren met elkaar, maar of dit ook daadwerkelijk om een volwaardige voicechat gaat is nog niet bekend.

De eerste game die het Nintendo Network-logo krijgt is Final Fantasy Theatrhythm, een muzikale game waarbij je extra liedjes kunt gaan downloaden. De game verschijnt 16 februari in Japan.

Het grootste nieuws is echter dat we op Wii U persoonlijke accounts kunnen aanmaken. Dit betekent dat je hardware kunt delen met vrienden of familie maar wel steeds onder je eigen naam kunt spelen. Het account dat je aanmaakt wordt dus persoonsgebonden, en niet meer console-gebonden zoals nu het geval is.

In de Wii U-controller komt daarnaast een NFC-chip. NFC staat voor Near Field Communication en waarschijnlijk wordt het mogelijk om via accessoires zaken vrij te spelen in een game. In mobiele telefoons wordt het ook gebruikt om betalingen mee te doen.

nn

Rutten: "Ik ga Reis niet opfokken"

Jonathan Reis gaat vrijdag met Vitesse op bezoek bij zijn oude club PSV. Coach Fred Rutten past op zijn woorden over de Braziliaan.

"Ik ga hem niet opfokken", zegt de trainer in het Algemeen Dagblad. "Als je Jonathan boos maakt, dan laat hij zijn kwaliteiten nog nadrukkelijker naar boven komen. Zo was het ook met Mateja Kezman."

De spelers van PSV nemen het Reis niet kwalijk dat hij na zijn blessure Arnhem verkoos boven Eindhoven. "Ik vind het geweldig dat hij weer op het veld staat", zegt Wilfred Bouma. "Ik ben zelf lang geblesseerd geweest, dus ik weet hoe loodzwaar de weg terug is. Natuurlijk had ik liever gezien dat hij weer voor PSV had gevoetbald."

Ola Toivonen verheugt zich op het weerzien met Reis. "Het is mooi om zijn lach weer te zien, de lach die ook anderen vrolijk maakt. Nee, ik verwijt hem niks. Dat Jonathan nu voor Vitesse voetbalt, is niet mijn zaak. Dat is voetbal."

'Moord Arnhem voor 100 euro'

De 14-jarige jongen uit Capelle aan de IJssel, die vorige week zaterdag een meisje van 15 jaar in Arnhem neerstak, zou 100 euro hebben gekregen voor zijn daad. Dat vertellen medescholieren en vrienden van het slachtoffer elkaar via sociale media als Twitter.

Ook de politie onderzoekt of er geld is betaald voor de aanval op de Arnhemse, die enkele dagen later aan haar verwondingen overleed.

De Capellenaar zou zijn ingehuurd door een 17-jarige inwoner van Rotterdam. De Rotterdammer deed dat op aandringen van zijn vriendin, een 16-jarige Arnhemse. Dit meisje moet vrijdag voor de rechter-commissaris in Arnhem verschijnen.

'Terminator 5 weer ouderwets hard'

Het lijkt erop dat de vijfde Terminator-film weer hard en bloederig wordt. "We kunnen jullie nog maar weinig vertellen over Terminator 5, maar die krijgt een R-rating, zoals God en James Cameron het bedoeld hebben", twittert producent Megan Ellison.

Het geweld in Terminator Salvation, de vierde film in de Terminator-reeks, werd bewust afgezwakt om de film geschikt te maken voor een groter publiek. In de Verenigde Staten kreeg de film een PG-13 rating, in Nederland werd de film geschikt bevonden voor kijkers van 12 jaar en ouder.

Echte fans moeten overigens nog wel even wachten voordat Terminator 5 in productie gaat, want er wordt nog steeds gezocht naar een regisseur. Ook over een cast is nog vrijwel niets bekend. De film staat vooralsnog gepland voor 2014.

Aanslag in sjiitische wijk Bagdad

Bij een zelfmoordaanslag in een sjiitische wijk van de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn vrijdag 28 doden en 61 gewonden gevallen. De dader bracht een bomauto tot ontploffing in de wijk Zafaraniyah, waar op dat moment mensen zich hadden verzameld voor de begrafenis van iemand die donderdag omkwam bij een aanslag. Dit heeft de politie bekendgemaakt.

Sinds het Amerikaanse leger vorige maand uit Irak vertrok is het geweld in het land toegenomen. Tot op heden dit jaar zijn meer dan tweehonderd mensen door geweld om het leven gekomen.

Van Persie doet Facebook-oproep naar fans

Robin van Persie heeft op zijn Facebook-pagina een opmerkelijk bericht geplaatst. De Nederlandse aanvaller van Arsenal is teleurgesteld over de kritiek die zijn ploeg de laatste tijd krijgt en roept via de sociale media op tot eensgezindheid.

Op zijn Facebook-pagina heeft hij een verklaring gezet, waarin hij de fans en criticasters vraagt om als één blok achter Arsenal te gaan staan. Hij deed deze oproep vanwege de FA Cup-wedstrijd tegen Aston Villa van komende zondag. De Engelse club kan wel wat steun gebruiken na de 2-1 verliespartij tegen Manchester United.

Dit verlies betekende het derde verloren competitieduel op rij voor de Gunners. Tevens was er veel kritiek op de wissel van Arsène Wenger. De Franse trainer wisselde jongeling Alex Oxlade-Chamberlain voor Andrei Arshavin. Die laatste maakte vervolgens een grote fout waaruit Manchester United het winnende doelpunt maakte. Ook Van Persie was verbaasd over de wissel.

"Er zijn nog veel wedstrijden te spelen dit seizoen. We hebben ons hersteld van de laatste wedstrijden en willen opnieuw winnen. Dat iedereen ons afschrijft, is een grote fout", vertelde Van Persie. "Dit kan nog steeds een goed seizoen voor ons worden. We kunnen de FA Cup winnen en we zitten nog steeds in de Champions League. We zullen altijd 100 procent geven en we zullen één van de deze prijzen thuis brengen. Hopelijk allebei. Laten we ons allemaal verenigen en strijden." aldus de spits.

AOb-bestuurder neemt woorden niet terug

Bestuurder Marten Kircz van de Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft geen spijt van zijn harde woorden aan het adres van minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA). Hoewel verschillende partijen de bond niet meer als serieuze gesprekspartner beschouwen, wil hij zijn uitspraken niet terug nemen.

"De persoon Marja van Bijsterveldt ken ik niet. Het gaat mij om de beleidsmaker, de politicus Marja van Bijsterveldt", zei Kircz vrijdag tegen BNR Nieuwsradio. "In de 38 jaar dat ik voor de klas sta, heb ik het nooit beroerder gehad dan nu. Het beleid van deze minister voor het voortgezet onderwijs is rampzalig."

Kircz liet donderdag weten zich te schamen voor de minister. Van Bijsterveldt zou niet het intellectuele niveau hebben om minister van Onderwijs te zijn en niet in staat zijn een redelijke gedachte te hebben over het onderwijs

Volgens Kircz was het nooit de bedoeling om de persoon Van Bijsterveldt te beledigen. "Als dat het geval is: mijn oprechte excuses. Maar de beleidsmaker Van Bijsterveldt heeft mij heel lelijk in de kou laten zitten en dat neem ik haar zeer kwalijk vanuit mijn leslokaal."

Kircz sprak naar eigen zeggen vanuit zijn lerarenhart en namens vele andere leraren die donderdag bij de onderwijsmanifestatie in Utrecht aanwezig waren. Bij veel politieke partijen ging dat er echter niet in. CDA, VVD, PVV en SPG lieten donderdag weten geen contact meer met de AOb te willen totdat de bond het bijgelegd heeft met Van Bijsterveldt.


AOb-bestuurder neemt woorden niet terug (Foto: Novum)

Chadli: "Seizoen afmaken bij Twente"

Nacer Chadli is van plan om in ieder geval tot de zomer bij FC Twente te blijven. De aanvallende middenvelder van de Tukkers staat in de belangstelling van diverse Engelse clubs, waaronder Everton en Fulham. De Belg geeft echter aan dat hij nog niet aan een vertrek uit Enschede denkt.

"Ik wil nog niet weg", aldus Chadli tegen TC Tubantia. "Ik wil het seizoen afmaken bij FC Twente. Daarna zie ik wel weer verder. Ik heb dan tot de zomer de tijd om uit te zoeken waar ik mijn carrière eventueel voort kan zetten."

Chadli speelt sinds de zomer van 2010 voor FC Twente. Daarvoor kwam de 22-jarige speler uit voor AGOVV. Sinds zijn komst naar Enschede is de Belg uitgegroeid tot een bepalende speler. Hij kwam echter dit seizoen nog niet veel in actie vanwege blessureleed. Chadli zal komende zondag ook niet in actie komen tegen FC Groningen. "Ik heb een keelontsteking en voel me nog niet goed", besluit Chadli.

Zelfstandige pakketbezorgers dagen PostNL

Zelfstandige pakketbezorgers die rijden voor PostNL spannen een rechtszaak aan tegen hun opdrachtgever. De Stichting Subcontractors Vervoersbedrijven die namens de pakketbezorgers spreekt, stelt dat tussen PostNL en de zzp'ers sprake is van een arbeidsovereenkomst.

Veel van deze eenpitters werken fulltime voor PostNL en hebben geen andere opdrachtgever. Hoogleraar arbeidsrecht Ronald Beltzer concludeert dat sprake is van een arbeidsovereenkomst. Hij bestudeerde de contracten van de zzp'ers voor een uitzending van Zembla, die vrijdagavond wordt uitgezonden.

De pakketbezorgers eisen daarom dezelfde arbeidsvoorwaarden als de vaste medewerkers van PostNL. Ze willen pensioen opbouwen, overuren uitbetaald krijgen en vakantiedagen.

PostNL bevestigt in de uitzending van Zembla dat het een convenant heeft afgesloten met de Belastingdienst over zzp'ers, maar het bedrijf wil niets zeggen over de inhoud. Voorzitter van de stichting Dirk den Besten vermoedt dat in het convenant is afgesproken om af te wijken van de wettelijke regels rond zzp'ers.

Coach: "Wil dat Krajicek verder komt"

Eric van Harpen wil zijn samenwerking met Michaëlla Krajicek op korte termijn gaan bekijken. De coach zag zijn pupil vorige week in de tweede ronde van de Australian Open uitgeschakeld worden door Ana Ivanovic en vindt dat ze niet het optimale uit haar carrière haalt.

"Ik ga haar een brief schrijven en die stuur ik ook naar haar vriend. Daarin vraag ik haar openlijk wat ze wil doen voor het tennis," zei Van Harpen tegen NUsport. Onder leiding van de coach keerde Krajicek terug in de top 100, maar dat moet volgens hem niet het eindpunt zijn. "Ik heb haar nu rond de tachtig gebracht, kan mijn geld pakken en daarop teren."

"Nee, wat doe ik? Ik zeg dat we meer moeten doen. Dan moet je als speler toch denken: waarom doet hij dat zichzelf aan? Omdat ik zie dat ze talent heeft en wil dat ze verder komt," zei de coach die wil dat Misa meer aan haar fysiek gaat werken. "Zo wil ik het niet meer hebben. Anders ga ik lekker golfen."

Deens talent Andersen ziet Ajax wel zitten

Mogelijk komt een nieuw Deens toptalent naar Ajax. Lucas Andersen ziet een overstap naar de Amsterdamse club wel zitten.

"Als ze op het juiste moment in mijn carrière komen, is Ajax de ideale club", zegt de 17-jarige speler van Aalborg BK tegen Tipsbladet. ''De verhalen die ik heb gehoord van Viktor Fischer zijn echt positief. Na zijn verhuizing heeft hij een goede ontwikkeling doorgemaakt, dat geeft mij vertrouwen om na te denken over een eventuele overstap."

Ook Borussia Dortmund en Liverpool zouden op het talent jagen. "Ik heb persoonlijk nog van geen enkele club iets gehoord, maar het is leuk om te lezen dat mensen mij opmerken'', vervolgt Andersen. "Dat betekent dat ik het goed doe."

"Maar ik heb nog geen idee hoe lang ik nog bij Aalborg zal blijven, nu leer ik hier veel. Op dit moment denk ik dat Nederland of Duitsland het beste bij mij past, het zijn competities net onder de grootste competities in Europa. De weg naar het eerste elftal is daar waarschijnlijk net iets korter."

Passagiers cruiseschip krijgen elfduizend euro

De passagiers van het gekapseisde cruiseschip Costa Concordia krijgen ieder elfduizend euro compensatie van de eigenaar van het schip, Costa Crociere.

Dit bedrag is bedoeld als vergoeding voor het psychische leed dat zij door de ramp hebben ondervonden en voor de bagage die verloren is gegaan.

Daarnaast wordt hun volledige reissom vergoed. Ook worden eventuele medische kosten door Costa Crociere vergoed. Dit heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt.

Concurrentie voor Twente in strijd om Coelho

De transfer van Jaja Coelho naar FC Twente leek in kannen en kruiken, maar op de valreep heeft een Braziliaanse club zich in de strijd gemengd. Dat meldt TC/Tubantia.

FC Twente zit nu in onzekerheid over de komst van de eigenzinnige spits. Eerder leek de transfer nog zo goed als rond toen zaakwaarnemer Amirov en de clubleiding eerder deze week een goed gesprek hadden. Coelho zou zelf alleen nog een gesprek met Steve McClaren voeren voordat hij in Enschede zou tekenen.

Dat gesprek had vandaag moeten plaatsvinden. Donderdag liet Amirov al weten dat er extra tijd nodig is om de zaken goed te regelen. "Het wordt een dagje later", zei hij.

FC Twente hoopt niet op het scenario van John Guidetti. De club rekende op de komst van de Zweedse spits, maar die besloot alsnog zijn contract bij Manchester City te verlengen. Inmiddels speelt hij op huurbasis bij Feyenoord.

Kramer sluit vertrek bij TVM niet uit

Sven Kramer sluit niet uit dat hij na dit seizoen het TVM-schaatsteam zal gaan verlaten. De Fries keerde dit seizoen na een jaar lang blessureleed terug aan de top en heeft in de afgelopen tijd gezien dat er meer is dan alleen zijn ploeg.

"Behalve op het ijs beleven we in het schaatsen ook ernaast interessante tijden. Sponsors stoppen of bezinnen zich, waardoor veel schaatsers na dit seizoen vrij zijn. Anders gezegd: de markt is volop in beweging en dat biedt kansen. Mijn contract bij TVM loopt na dit seizoen af. Ik heb inmiddels een eerste gesprek gehad met TVM en het is mijn insteek bij TVM te blijven, maar een vanzelfsprekendheid is het zeker niet. Uiteindelijk zal ik kiezen voor het beste totaalplaatje richting de Olympische Spelen van 2014 in Sochi. Daar moet olympisch goud gewonnen worden en daaraan is alles ondergeschikt," zei Kramer in een column op de site van de Telegraaf.

De Fries staat na een trainingskamp op Mallorca nu in Inzell weer op het ijs. Hij maakte eerder deze week net als zijn teamgenoten Jan Blokhuijsen en Ireen Wüst bekend volgende week het NK allround over te slaan om zich optimaal voor te kunnen bereiden op het WK allround dat over drie weken in Moskou plaatsvindt. De drie rijders zijn al voor dit evenement geplaatst.

Record voor tv-opnames New York

Nog nooit zijn er zoveel tv-series opgenomen in New York als vorig jaar. De Amerikaanse miljoenenstad was het decor voor een recordaantal van 23 primetime series, zoals Sex and the City en Seinfeld. Tien jaar geleden waren dat slechts negen series, meldde burgemeester Michael Bloomberg op de set van Gossip Girl.

De wolkenkrabbers, Central Park en de typerende straten zijn niet de enige reden voor opnames in New York. De staat New York biedt de tv-producenten ook een belastingkorting. De korting is verhoogd tot 30 procent om de concurrentie van tv-steden Los Angeles en het Canadese Vancouver af te troeven. De korting loopt nog minstens 4 jaar.

De tv- en filmopnames bieden werk aan circa 100.000 New Yorkers. Veel bewoners reageren daarom gelaten als de straten zijn afgesloten voor opnames van beroemdheden.

Recordjaar voor tv-opnames in New York
Recordjaar voor tv-opnames in New York (Foto: ANP)

[NBA] Boston Celtics verslaat Orlando Magic na comeback

Boston Celtics heeft voor de tweede keer binnen een week Orlando Magic verslagen in de NBA. De basketballers uit Boston keken in Orlando tegen een achterstand aan van 27 punten, maar wonnen uiteindelijk met 91-83. Paul Pierce had met 24 punten en tien assists een groot aandeel in de overwinning.

Orlando stond na de eerste helft nog op een 58-37 voorsprong. Het keerpunt van het duel was in het vierde kwart waarin een driepunter van E'Twaun Moore de opmars inluidde van Boston. Orlando kwam er niet meer aan te pas en moest de zesde nederlaag van het seizoen incasseren.

Los Angeles Clippers boekte een 98-91 thuiszege op Memphis Grizzlies. Topscorer aan de zijde van de thuisploeg was Blake Griffin met twintig punten. De Clippers stijgen dankzij de overwinning naar de vierde plaats in de Western Conference.

[AO] Vrouwendubbeltitel voor Russisch koppel

Svetlana Kuznetsova en Vera Zvonareva hebben vrijdag het damesdubbelspel op de Australian Open gewonnen. De Russische tennissters versloegen in de finale in Melbourne het Italiaanse duo Sara Errani en Roberta Vinci (11) met 5-7, 6-4 en 6-3. Voor zowel Kuznetsova als Zvonareva is het de tweede grandslamtitel bij het dubbelspel.

Esther Vergeer won het dubbelspel bij het rolstoeltennis voor vrouwen. De Woerdense was samen met Sharon Walraven met 4-6, 6-2 en 6-4 te sterk voor het eveneens Nederlandse koppel Aniek van Koot en Marjolein Buis.


Vrouwendubbeltitel Australian Open voor Russisch koppel (Foto: Novum)

'Europa wil stakingsrecht inperken'

De Europese Commissie wil mogelijk het stakingsrecht van werknemers inperken. Dat blijkt volgens vakcentrale FNV uit uitgelekte stukken van de commissie. De FNV noemt de inperking onacceptabel en heeft premier Mark Rutte (VVD) gevraagd de maatregel tegen te houden.

Volgens de FNV maakt het voorstel de inperking van het stakingsrecht mogelijk als een actie het vrije verkeer in Europa belemmert. "Met dit voorstel wordt de vrije markt belangrijker gemaakt dan het recht van mensen om te staken", stelt FNV-voorzitter Agnes Jongerius.

Staken is volgens de vakbonden een grondrecht, 'maar ook een uiterste middel', tekenen zij aan. "Bonden moeten zich al aan strenge eisen houden", schrijft de vakcentrale. "Een staking mag al verboden worden als het de maatschappij ernstig ontwricht of als er gevaar is voor de volksgezondheid."

Man trekt muis uit flappentap

Een Zweed kreeg deze week wat extra's toen hij geld uit de muur haalde. In plaats van een kwitantie, trok de beste man een levende muis uit de flappentap.

Gholam Hafezi had zojuist 700 kronen uit de geldautomaat in Ersboda gehaald en besloot dat hij wel een bonnetje wilde. In plaats daarvan bungelde er iets anders uit de automaat, dat hij aanzag voor een schoenveter. De Zweed greep deze vast en ontdekte tot zijn ontsteltenis dat het een muizenstaart was.

"Ik rukte eraan en plotseling had ik alleen een staart in handen", vertelt Hafezi aan Zweedse media. Omdat de rest van de nog altijd levende muis in de geldautomaat bleef vastzitten, besloot hij hulp te halen bij de winkel waarin zich de automaat bevindt. Hier wilden ze hem niet helpen, aangezien de flappentap geen onderdeel uitmaakt van de winkel.

Uiteindelijk kreeg hij hulp van personeel dat over de winkelwagentjes gaat. "Een van hen trok de muis eruit. Zijn koppie was nog heel, zij het een beetje bloederig. Pas toen kreeg ik mijn kwitantie." Hiij heeft geen idee hoe het nu met het knaagdier is. "Ik weet het niet, maar het was zeker weten nog steeds warm."

Agent reed 22 jaar zonder rijbewijs

Een Duitse agent heeft 22 jaar een auto bestuurd, zonder dat hij een geldig rijbewijs had. Hij mocht alleen dieven vangen op een tractor of op een motor, want daar had hij wel een geldig document voor. Dat heeft de krant Magdeburger Volksstimme vrijdag gemeld.

De zaak kwam aan het licht toen de agent zijn vergunning voor het besturen van een politieauto wilde verlengen. Kennelijk was het niemand na de Duitse hereniging in 1990 opgevallen dat de man geen rijbewijs had. Tegen de man loopt een strafrechtelijk en een disciplinair onderzoek.

Turkije zendt Holocaust-film uit

Turkije heeft stilgestaan bij de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust, ieder jaar op 27 januari, door de Franse documentaire Shoah uit te zenden. De documentaire van Claude Lanzmann was donderdagavond te zien op de zender TRT.

Volgens Lanzmann was het voor het eerst dat zijn film door de staatstelevisie van een moslimland is getoond. De uitzending vormde onderdeel van een campagne om een beter begrip te kweken tussen joden en moslims en om de ontkenning van de Holocaust te bestrijden.

In maart werd de meer dan negen uur durende documentaire al eens vanuit Los Angeles via een satellietkanaal in het Farsi uitgezonden in Iran. Vooral de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad plaatst stelselmatig zijn vraagtekens bij de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog.

Verhoeven gaat Ajax verlaten

Jeroen Verhoeven wil zijn aflopende contract bij Ajax niet verlengen. De dertigjarige doelman hoopt elders meer speeltijd te krijgen. In een gesprek met technisch directeur Danny Blind liet Verhoeven weten dat er niet gesproken hoeft te worden over een verlenging van zijn contract.

"Ik ben een topsporter en wil nu graag weer aan spelen toekomen", aldus Verhoeven, die na dit seizoen kan gaan en staan waar hij wil. De doelman is de derde keuze achter Jasper Cillessen en Kenneth Vermeer. "Als doelman van FC Volendam heb ik bij Ajax heel bewust een driejarig contract getekend als derde keeper. Ik hoop dat ik die rol heel goed heb ingevuld."

Er zijn nog geen geïnteresseerde partijen. "Omdat het allemaal nog heel vers is, niemand weet dat ik na dit seizoen weer beschikbaar ben", zegt de Ajacied in De Telegraaf. "Ik hoop dat ik mijn ervaringen kan meenemen naar mijn nieuwe club. Ik heb dagelijks met de beste voetballers van Nederland getraind. Dat vereist de grootste scherpte en maakt je een betere, allround keeper. Vooral voetballend ben ik beter geworden. Dat hoop ik snel te kunnen bewijzen."

Zuid-Korea stuurt noorderbuur voedselhulp

Zuid-Korea heeft voor het eerst sinds het overlijden van de Noord-Koreaanse oud-leider Kim Jong Il vorige maand een lading bloem naar Noord-Korea gestuurd. Een konvooi vrachtwagens bracht de 180 ton bloem vrijdag vanuit de grensstad Paju de grens over.

De hulp is bedoeld voor kinderen, zei het Zuid-Koreaanse ministerie voor hereniging. Noord-Korea kan ook op grootschalige voedselhulp rekenen, maar dan moet het land wel eerst stappen zetten richting nucleaire ontwapening, aldus Seoul.

Het nieuwe regime in Pyongyang, dat onder leiding staat van Kims zoon Kim Jong Un, zwoer na het heengaan van de oude leider niet in overleg te treden met de regering in Seoul.

Puzzel in vijf dimensies met Quantum Conundrum

Quantum Conundrum is de nieuwe game van Portal-bedenkster Kim Swift en zij legde de game uit tijdens de CES. Het spel draait om het oplossen van physics-georiënteerde puzzels.

Je bent een kind dat logeert bij je gekke oom. Hij is verdwenen en jij bent in zijn huis dat vol staat met rare puzzels en andere obstakels. Het wordt flink puzzelen, want het huis bestaat uit vijf dimensies, met natuurlijk de normale dimensie als de bekendste. In de video zien we een dimensie waarin alles behalve jij in slow motion gaat, en de omgekeerde zwaartekrachtdimensie, die gebruikt kan worden om objecten te laten hooveren. In een andere dimensie zijn objecten weer extra licht, zodat je die makkelijker kan tillen.

Quantum Conundru komt dit jaar uit op Steam, PSN en Xbox LIVE.

Smartphone en tablet stuwen winst Samsung

Samsung heeft in het vierde kwartaal zeventien procent meer nettowinst gemaakt, mede door zeer sterke verkopen van de Galaxy SII en de Galaxy Tab. De winst kwam uit op vier biljoen won (2,7 miljard euro) op een dertien procent hogere omzet van 47,3 biljoen won. Dat meldde het Zuid-Koreaaanse technologiebedrijf vrijdag.

De operationele winst van 's werelds grootste fabrikant van geheugenchips en lcd-schermen steeg in het vierde kwartaal met 75,8 procent tot 5,3 biljoen won. Dat is vrijwel in lijn met de eerder deze maand uitgegeven verwachtingen van het bedrijf van een stijging van 73 procent.

In de displaydivisie werd een verlies gedraaid van 220 miljard won, ondanks negentien procent meer verkopen. De telecommunicatietak, waar de smartphoneverkoop onder valt, draaide positief met een 52 procent hogere winst van 17,82 biljoen won.

De resultaten van het vierde kwartaal hebben de omzet van Samsung over heel 2011 tot een recordhoogte gestuwd van 165 biljoen won, een stijging van zeven procent ten opzichte van een jaar eerder. De nettowinst is uitgekomen op 13,73 biljoen won, vijftien procent lager dan een jaar eerder.

Samsung liet vrijdag weten dat de vraag naar halfgeleiders in mobiele producten en servers stabiel blijft. Naar chips in pc's is minder vraag, door de stijgende populariteit van tabletcomputers.

The Winner Is trekt ruim een miljoen kijkers

De eerste aflevering van The Winner Is heeft donderdagavond 1,1 miljoen mensen weten te boeien. De nieuwe talentenjacht van John de Mol, waarin deelnemers strijden om een geldbedrag, valt hiermee net buiten de top tien van best bekeken programma's.

Wel heeft De Mol met deze kijkcijfers zijn doel net gehaald. "Ik vind dat een programma van deze categorie, zelfs op de donderdagavond van SBS 6, minimaal een miljoen moet scoren", zei de producent eerder in Mediacourant. "En als het 1,2 wordt dan ben ik echt blij."

De meeste mensen stemden donderdag af op Goede Tijden, Slechte Tijden. Hier keken 1,8 miljoen mensen naar, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Wie Is de Mol? trok 1,5 miljoen kijkers. Naar de film Avatar keken ruim 1,2 miljoen mensen.

Twitter gaat censuur op maat toepassen

Online berichtendienst Twitter gaat voor individuele landen op maat gemaakte censuur toepassen op twitterberichten. Dat heeft het bedrijf donderdag aangekondigd.

Critici vrezen dat de vrijheid van meningsuiting in het geding komt en denken dat de speciaal ontwikkelde technologie om censuur toe te passen alleen dient zodat Twitter zijn vleugels kan spreiden in landen waar de dienst nog niet actief is.

Twitter zelf ziet dat anders. In sommige landen zullen tweets worden gecensureerd, maar in andere landen blijven deze wel zichtbaar, zegt het bedrijf. Voorheen werd censuur toegepast door het hele bericht te verwijderen en was dit nergens meer te zien.

In berichten zal te zien zijn of censuur is toegepast, aldus Twitter. Daarmee volgt de dienst dezelfde werkwijze als Google, dat in sommige landen niet alle zoekresultaten kan tonen. Net als Google wil Twitter ook verzoeken om censuur van regeringen, bedrijven of individuen publiceren.

Twitterberichten speelden onder meer een grote rol in de opstanden in de Arabische wereld vorig jaar, omdat mensen door middel van de dienst in contact met elkaar konden blijven en nieuws vlug de wereld in konden brengen. Om deze rol ook in de toekomst te willen blijven spelen, zegt Twitter zijn censuurbeleid te moeten aanpassen.

Zieke Sylvia Kristel is optimistisch

Sylvia Kristel blijft ondanks haar ziekte optimistisch. Vorige week werd bekend dat bij de 59-jarige actrice slokdarmkanker is geconstateerd. "De medici zeggen dat de vorm van slokdarmkanker die ik heb, zeer goed te behandelen is", zegt ze. "Als zij optimistisch zijn, ben ik het ook."

De actrice had twaalf maanden geleden al last van haar keel en denkt dat de diagnose eerder gesteld had kunnen worden. "Ik ga voortaan niet meer volledig af op diagnoses en ongetwijfeld goedbedoelde adviezen van huisartsen", zegt ze in het AD. "Maar ik zal meer dan ooit luisteren naar de signalen die mijn lichaam zelf uitzendt."

Kristel, onder meer bekend van de Emanuelle-films, leed in 2003 al aan keelkanker. "Het is een enorme tegenslag, omdat ik de afgelopen jaren bij medische controles steeds schoon was verklaard", vertelt de actrice. "We schrokken ons kapot."

Kristel blijft hoop houden op een goede afloop. "Ik ga voor genezing", zegt de actrice. "Ik voel me goed, heb een prima conditie en krijg erg veel steun van mijn liefdespartner Peter."

Enorme potentie door 'Superman-onderbroek'

De inwoners van een wijk in Tampoi zijn in ernstige verlegenheid gebracht door een nieuwe reclamecampagne waarvan posters de Maleisische stad sieren. Hierop wordt een Superman-boxer aangeprezen die volgens de fabrikant de drager 'enorme seksuele potentie' bezorgt.

De onderbroek is gebaseerd op een stokoude kwakzalvertheorie. Prees Tineke de Nooij vroeger al magnetische halskettingen aan, ook deze boxer is voorzien van magneten. Volgens de wijkbewoners is het echter 'belachelijk' van de reclamemakers om te berweren dat het dragen van magnetisch ondergoed zou bijdragen aan een mans potentie.

Een oudere man beweert dat de grootste zorg is dat vooral goedgelovige personen in de marketingtruc trappen. Volgens de gemeenteraad heeft het reclamebureau geen vergunning voor het ophangen van de posters en zullen ze worden beboet voor vandalisme.

KNVB wil beloning voor nette voetbalfans

De KNVB wil voetbalsupporters die zich goed gedragen belonen. De voetbalbond overweegt een gold cold-systeem invoeren om fans aan te moedigen zich altijd netjes te gedragen in en om het stadion, schrijft het AD vrijdag.

"Iemand die zich twee jaar lang netjes gedraagt, zou een zilveren seizoenskaart kunnen krijgen. Na vijf jaar goud en na tien jaar platinum", zegt directeur betaald voetbal Bert van Oostveen in de krant. "Met die kaarten kun je een betere plek in het stadion krijgen, extra informatie van de club, voorrang bij uitwedstrijden of korting op Eredivisie Live."

Eric van Dorp van het Supportersplatform Betaald Voetbal is niet erg enthousiast over het kaartsysteem. Hij heeft er geen behoefte aan zegt hij in de krant. "Ik hoef geen beloning, goed gedrag is normaal. Ik wil gewoon naar de wedstrijd kunnen met mijn potje bier."

Dinsdag liet de KNVB al weten dat supporters die betrokken zijn bij rellen harder moeten worden aangepakt. Zo moet de bewijslast worden versoepeld en alleen aanwezigheid bij ongeregeldheden moet al genoeg zijn om iemand een gebiedsverbod op te leggen. Volgens de bond zijn er nu nog onvoldoende middelen om op te treden tijdens rellen.

De KNVB en een meerderheid in de Tweede Kamer wil de Voetbalwet aanscherpen. Dat is nodig omdat de huidige wet niet afschrikwekkend genoeg is. Aanleiding zijn recente rellen zoals de bestorming van het Maasgebouw in Rotterdam en de aanval op AZ-keeper Esteban bij een wedstrijd tegen Ajax.

'Pgb-fraude vaak niet bestraft'

Fraudeurs die sjoemelen met het persoonsgebonden budget (pgb) worden nauwelijks aangepakt door justitie. Vaak wordt afgezien van vervolging omdat er geen bewijs is, schrijft de Volkskrant vrijdag.

Hoewel er in de afgelopen jaren enkele grote fraudezaken aan het licht kwamen, heeft dat nog nauwelijks tot veroordelingen geleid. Sommige rechtszaken duren al jaren. Volgens het OM komt dat doordat strafonderzoeken vaak moeizaam verlopen. "Het is lastig betrouwbare getuigen te vinden", licht een woordvoerder in de krant toe.

Met een pgb kunnen gehandicapten en ouderen zelf zorg inkopen. Het systeem is gevoelig omdat de administratie van veel patiënten vaak uit handen wordt gegeven. Voor bemiddelaars is het dan eenvoudig om een deel van het zorggeld in eigen zak te steken.

Monty Pythons bij elkaar voor nieuwe film

Verschillende leden van Monty Python slaan de handen weer bijeen voor een nieuwe film. Dat heeft Terry Jones, één van de leden van de legendarische Britse groep komieken, bekend gemaakt. De film krijgt de titel Absolutely Anything mee, wordt een soort sciencefictionfilm en wordt door Jones geregisseerd. Mede-Pythons John Cleese, Michael Palin en Terry Gilliam nemen de hoofdrollen voor de rekening.

De film, over een man die na contact met aliens werkelijk alles kan, wordt een mix van live-action en animaties van Gilliam. Ook de Amerikaanse komiek en acteur Robin Williams verleent zijn medewerking aan de productie. De producenten hopen ook het laatste nog levende lid van de groep, Eric Idle, nog te kunnen strikken.

Monty Python, waarvan ook de in 1989 overleden Graham Chapman deel uitmaakte, was in de jaren zestig en zeventig succesvol met het tv-programma Monty Python's Flying Circus. Ook maakte het gezelschap diverse films, waarvan Life Of Brian de bekendste is.

Binary Domain-demo komt op 1 februari

Sega brengt op 1 februari een demo uit van Binary Domain. Dat heeft ontwikkelaar Ryu ga Gotoku Studio bekendgemaakt tijdens een Kamurocho Radio Station-webcast.

De demo bevat twee levels van het spel en ondersteunt het spraakgebruik van het spel. Hiermee kunnen spelers stemcommando's geven aan de ondersteunende personages in het spel. De demo biedt geen online gameplaymogelijkheden.

Binary Domain komt 17 februari uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

Binary Domain

Mega Man en Pacman in Street Fighter X Tekken

Capcom heeft weer nieuwe personages bekendgemaakt die hun opwachting gaan maken in Street Fighter X Tekken. Na de eerdere reeks bekendgemaakte namen komen nu ook Pacman en Mega Man als speelbaar personage naar het spel.

Uit de bijbehorende trailer blijkt dat Mega Man een paar jaartjes ouder is geworden en dat Pacman een mechanisch lichaam nodig heeft om te kunnen vechten. Beide personages worden exclusieve personages op PlayStation 3 en PlayStation Vita.

Street Fighter X Tekken komt 9 maart uit op Xbox 360, PlayStation 3 en PlayStation Vita.

Nintendo komt met 2D Super Mario-spel voor 3DS

Nintendo-baas Satoru Iwata heeft aangekondigd dat er een nieuw 2D Super Mario-spel uit gaat komen. Het spel moet weer een ouderwets side-scrolling actiespel gaan worden. Iwata heeft geen verdere details prijsgegeven over de inhoud van het spel.

Het spel moet volgens Iwata gaan uitkomen in het volgend boekjaar, wat betekent dat het na maart van dit jaar uitkomt. Het spel zal gaan uitkomen op Nintendo 3DS.

'Holleeder komt vandaag vrij'

Omgeven met allerlei veiligheidsmaatregelen wordt Willem Holleeder deze vrijdag in alle stilte vrijgelaten om een aanslag te voorkomen. Dat heeft De Telegraaf gehoord van bronnen bij politie en justitie. De topcrimineel heeft zes jaar gevangenisstraf uitgezeten.

De politie heeft Holleeder gewaarschuwd dat andere topfiguren uit de onderwereld het op hem voorzien hebben. Daarom wordt hij in een geblindeerde auto de gevangenis uitgereden om op een geheime plek te worden afgezet. Een andere reden voor de stille aftocht is het voorkomen van een mediacircus.

Holleeder zat vast voor afpersing. Hij blijft verdachte van betrokkenheid bij liquidaties, maar daarvoor hebben politie en justitie onvoldoende bewijs.

Klimaatverandering bedreigt 'fish and chips'

Kustlijnen, werkpatronen en zelfs het beroemdste Britse gerecht worden bedreigd door de gevolgen van klimaatverandering. Dat staat in een donderdag gepubliceerd rapport over de gevolgen van klimaatverandering voor Groot-Brittannië.

Volgens de commissie, die bestaat uit onafhankelijke experts, kunnen er tot 5900 extra mensen komen te overlijden als gevolg van warmere zomers. Daar staat tegenover dat er in 2050 weer minder mensen in de winter omkomen door de kou.

Rond 2050 zullen 27 tot 59 miljoen Britten in gebieden wonen waar problemen zijn met de watertoevoer, aldus het rapport. Naar verwachting telt Groot-Brittannië in 2050 zo'n 77 miljoen inwoners. Ook de stranden en historische kustlijnen krijgen te kampen met klimaatverandering. De kusterosie zal volgens het rapport verviervoudigen. "Dit kan significante gevolgen hebben voor gemeenschappen en leefgebieden", stelt het rapport.

Zonder verbouwingswerkzaamheden zullen Britse riolen vaker overstromen en rotzooi in rivieren en zeeën lozen. Verwachte zwaardere regenval kan wegen, spoorwegen en bruggen beschadigen.

Ook bedrijven krijgen te maken met de negatieve gevolgen van klimaatverandering. Hogere temperaturen op de werkvloer zullen leiden tot een lagere productiviteit van personeel en een hogere energierekening, omdat de airconditioning harder zal moeten draaien.

Het rapport bevat ook een sombere voorspelling voor het beroemdste gerecht uit de Britse keuken, de 'fish and chips'. De Britse kabeljauwstand holt achteruit, maar de kabeljauw kan worden vervangen door andere vissoorten zoals schol en tong die talrijker zijn.

Er is echter niet louter slecht nieuws. Voor bepaalde gewassen, zoals tarwe, suikerbieten en aardappelen, zal klimaatverandering tot grotere oogsten leiden. Het smelten van poolijs zal snellere scheepvaartroutes opleveren en hogere temperaturen moeten Groot-Brittannië aantrekkelijker maken voor toeristen.

"Zonder een effectief plan om ons te wapenen tegen klimaatverandering slaapwandelt het land mogelijk richting een ramp", aldus John Krebs, de voorzitter van de groep die de Britse regering adviseert over klimaatverandering.

Nederland derde op persvrijheidsranglijst

Nederland blijft hoge ogen gooien op de ranglijst van persvrijheid van Verslaggevers zonder Grenzen. Nederland neemt samen met Estland de derde plek in. Alleen in Finland en Noorwegen is de situatie op het gebied van persvrijheid volgens de organisatie nog beter, blijkt uit de World Press Freedom Index 2012.

België doet het een stuk minder dan Nederland en staat op de twintigste plek. Eritrea, Noord-Korea en Turkmenistan staan op de laatste drie plekken: 179, 178 en 177.

Uit de ranglijst blijkt verder dat de onderdrukking van protesten in de Arabische wereld de positie van Syrië (176), Bahrein (173) en Jemen (171) geen goed heeft gedaan: die landen staan op de laagste plek ooit.

De Verenigde Staten denderden 27 plekken naar beneden en komen uit op de 47e plek, vanwege de arrestatie van journalisten die berichtten over Occupy Wall Street. Suriname stijgt dertien plekken en komt op plaats 22. Er waren vrijwel geen ernstige incidenten of inbreuken op de vrije informatievergaring.

Verslaggevers zonder Grenzen stellen in de rapportage dat dezelfde groep landen, waaronder Nederland, de hoogste posities blijven innemen. "Dit dient als een herinnering dat persvrijheid alleen kan worden gehandhaafd in sterke democratieën en dat een democratie persvrijheid nodig heeft."

Ook valt het de organisatie op dat in de Europese Unie landen als Finland en Nederland altijd goed scoren, terwijl landen als Bulgarije (80), Griekenland (70) en Italië (61) niet in staat blijken het onderwerp van het schenden van de persvrijheid aan te kunnen pakken. "Vooral vanwege een gebrek aan politieke wil."

Grieks financieringsgat mogelijk groter dan gedacht

De Griekse overheid en private schuldeisers praten donderdagavond verder over de torenhoge schuldenlast van het land. Ondertussen nemen de zorgen toe dat de financieringsbehoefte van Griekenland mogelijk groter is dan eerder werd gedacht.

Functionarissen uit de eurozone kwamen in oktober overeen om Griekenland financieel te steunen met een pakket dat zou zorgen dat de schuld in 2020 niet hoger zou zijn dan 120 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Sindsdien is de Griekse economie echter verder verslechterd en is het begrotingstekort opgelopen tot bijna 10 procent van het bbp. De nieuwe schuld- en duurzaamheidsanalyse, die de Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bekendmaken zodra de Griekse gesprekken met private schuldeisers zijn afgerond, zorgt er wellicht voor dat er opnieuw nagedacht moet worden over de omvang van de financiering die Griekenland nodig heeft om de rest van het decennium met de schuld om te gaan.

De herstructurering van de Griekse schuld zou volgens planning moeten bestaan uit een schuldenruil waarbij de schuldeiser, die in totaal ongeveer 200 miljard euro aan Griekse obligaties in handen hebben, de schuldpapieren ruilen voor nieuwe papieren die de helft waard zijn. Een belangrijk twistpunt is de rente op de nieuwe obligaties. Duitsland en het IMF hebben de schuldeisers opgeroepen een coupon van ver onder de 4% te accepteren, terwijl beleggers tot nu toe hebben aangedrongen op 4 procent als een minimum.

Het IMF en de sterkere eurozonelanden zijn tegen een hoge coupon, deels omdat zij Griekenland het geld moeten lenen en deels omdat een hoge rente het minder waarschijnlijk maakt dat Griekenland de schuld daadwerkelijk onder controle weet te krijgen.

Er blijven daardoor twee opties over: er bij private schuldeisers op aandringen meer afschrijvingen te accepteren, of accepteren dat de eurozonelanden en het IMF meer bij moeten dragen.

Het aan de private schuldeisers verbonden pakket is onderdeel van het tweede financiële steunpakket voor Griekenland ter waarde van 130 miljard euro. Zonder overeenstemming met de private schuldeisers zullen de regeringen niet bij willen dragen aan het pakket. Het lijkt er nu op dat één groep meer moet betalen als uit de schuld- en duurzaamheidsanalyse blijkt dat Griekenland meer financiering van tevoren nodig heeft.

Omdat de gesprekken met de schuldeisers al gecompliceerd zijn lijkt het erop dat elke extra bijdrage bij de lidstaten van de eurozone vandaan moet komen.

Gemeente Groningen pakt qatpanden aan

De gemeente Groningen wil zo snel mogelijk een aantal panden sluiten waar Somaliërs samenkomen om qat te gebruiken. Het kabinet kondigde eerder deze maand aan een verbod te willen invoeren op de handel in de drug, maar Groningen wil daar niet op wachten, zo maakte de gemeente donderdag bekend.

Volgens het college van burgemeester en wethouders doen Somaliërs in de stad het slechter dan alle andere minderheden in Groningen. Binnen de Somalische gemeenschap zijn verslavingen, werkloosheid, huiselijk geweld en psychosociale aandoeningen aan de orde van de dag. Vooral het qatgebruik, vaak in combinatie met alcohol, is volgens de gemeente een groot probleem.

Groningen telt ongeveer vijftig Somaliërs die overlast veroorzaken. Het gemeentebestuur ziet in de bestaande wet- en regelgeving aanknopingspunten om de overlast in en rond qatpanden tegen te gaan.

Het kauwen op de bladeren van een qatplant heeft een stimulerende werking. Het bezit van en handel in qat is in veel landen al verboden.


Gemeente Groningen pakt qatpanden aan (Foto: Novum)

[Copa del Rey] Valencia weer beter dan stadgenoot Levante

Valencia heeft ook in de return van de kwartfinale van de Copa del Rey van Levante gewonnen. De Valenciaanse derby eindigde donderdag in 3-0. Aritz Aduriz en Pablo Piatti beslisten in de eerste helft in een tijdspanne van vijf minuten de wedstrijd. Piatti maakte vlak voor tijd ook de derde goal. De heenwedstrijd in het Mestalla-stadion van Valencia was al in 4-1 geëindigd.

De beladen ontmoeting bleef in het Ciutat de Valencia-stadion 25 minuten lang doelpuntloos. Toen stelde Aduriz op aangeven van Piatti het halen van de halve finale definitief veilig. Vijf minuten later kwam Piatti zelf ook op het scoreformulier.

Na een rode kaart van Oscar Serrano halverwege de tweede helft moest Levante met tien man verder. Vijf minuten voor tijd kregen de tien van de thuisploeg nog een doelpunt te verwerken. Levante-doelman Gustavo Munua stopte een ziedend hard schot van Aduriz nog, maar de rebound was voor Piatti.

Valencia neemt het op tegen FC Barcelona in de halve eindstrijd. De andere halve finale gaat tussen het verrassende Mirandes en Athletic Bilbao.

Leipheimer snelste in tijdrit San Luis

Levi Leipheimer heeft donderdag een dubbelslag geslagen in de Ronde van San Luis. In de Argentijnse plaats raffelde de Amerikaan van Omega Pharma-Quick Step een 19,5 kilometer lange tijdrit af in 22.33 seconden. Daarmee was hij 23 tellen sneller dan Vincenzo Nibali (Liquigas). Stefan Schumacher (Cristina Watches) was in 23.11 derde.

Leipheimer neemt door zijn etappezege, de derde voor zijn ploeg nadat Francesco Chicchi de eerste twee dagen in de sprint zegevierde, de leiderstrui over van Alberto Contador. De Spaanse kopman van Saxo Bank won woensdag de bergetappe van de Argentijnse ronde, maar gaf donderdag ruim een minuut toe op Leipheimer.

Kovalainen: "Caterham wil iedere race Q2 halen"

Het Caterham F1 Team legt de lat voor het Formule 1-seizoen 2012 een stuk hoger dan voor vorig seizoen onder de naam Team Lotus nog het geval was. Mede dankzij de komst van het Kinetic Energy Recovery System wil het team de sprong naar het middenveld definitief gaan maken.

Vorig jaar wist met name Heikki Kovalainen al mooie dingen te laten zien en regelmatig gevestigde namen achter zich te houden, maar dat is voor dit jaar niet genoeg. "We hebben ons als doel gesteld om deel uit te gaan maken van het middenveld en tijdens elke kwalificatie tot Q2 door te dringen," zei Kovalainen die weet dat voor het behalen van Q2 een plaats bij de beste zeventien op de startopstelling vereist is tegen Sky Sports.

"We willen de strijd aanbinden met de teams die vlak boven ons staan. Het zit in dat groepje van renstallen namelijk allemaal erg dicht bij elkaar, en wij willen ons daar tussenin nestelen," zei de Fin die weet dat onder meer KERS hierbij enorm kan helpen. "Het levert ongeveer vier tienden per ronde op en moet ons in staat stellen om, met name bij de start, in duel met onze rivalen een vuist te maken."

Crew Wishlist 2012 - 4: Max Payne 3

Toen Max Payne 3 in 2009 werd aangekondigd, waren mijn verwachtingen erg hoog. De Max Payne-franchise is altijd zeer goed geweest, met Remedy als developer kan het ook niet misgaan. De heerlijke noir-sfeer in het duistere New York sprak me in de eerste twee games heel erg aan. Ik hoopte ook dat dit in Max Payne 3 terug zou komen. Toen GameInformer meer details vrijgaf over de derde game in de reeks werden mijn verwachtingen nog hoger.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #950
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.