FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 4

Net als de twee voorgaande seizoenen gaan reviewers MrManiak en Beaudelaire op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Zij proberen samen én tegen elkaar de identiteit van De Mol te onthullen. Net als vorig jaar wordt het iets breder aangepakt: ook andere crew van FOK! proberen De Mol te onthullen. Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Inleiding
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 1 
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 2 
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 3 


MrManiak

Nul euro. Er zit werkelijk niets in de pot. Wat een heerlijke aflevering van de Mol was het gisteravond. Een leuke opdracht in de bunkers, lekker zwemmen in het ijzige water van IJsland en het 'executiespel'. Met een bedrag van bijna elfduizend euro zou aflevering vijf van start gaan...tot de laatste tien minuten van aflevering vier. Molletje molletje, wat heb je goed gespeeld. Maar wie ben je? Laat je je deze aflevering al zien? Ik denk van wel. Wees eerlijk, ik kan nu wel een complete anekdote en mening over de aflevering schrijven, maar daar zit je niet op te wachten. Ik ben hier voor het verzamelen van iedere tip, hint en theorie en de toevoeging van mijn eigen vondsten. Laten we snel beginnen.

De meest belachelijke theorie: Week 4 

De theorie van deze week komt van ons eigen forum. Hoe tunnelvisie je een apart denkbeeld kan geven:

Verder kwam toen bij de introductie op het bunker/loodsspel het bord 'I Am' in beeld, dat was meteen weer een verwijzing naar William, misschien voelde dat alleen zo omdat ik daar al steeds aan zat te denken. Later in het spel, tijdens de snorkelopdracht, stond iedereen op het droge bij de borden. Frits en William hadden als laatste gesnorkeld dus zij hadden de outfit nog aan, maar het was wel opvallend dat William als enige nog met snorkel en al daar bij het bord stond. Ook werd hij nog geisoleerd in een shot van hem alleen in beeld, wie weet..

Oh en de snorkel zelf: wat denken jullie daar van? Eén grote I en een M op de bril?

William met snorkel

Afleveringtitels

Net zoals vorig jaar heeft ook dit jaar iedere aflevering een eigen titel. Op dit moment is er nog geen hint in te vinden, maar wie weet is er later een bepaalde logica uit te halen.

1) De eerste twee uur
2) In de Min
3) Geen Toneel
4) Iemand Anders

Opvallend is dat bij aflevering twee het woord 'min' met een hoofdletter is geschreven. Dit kan hinten naar Hadewych MIN-is en maakt de MIN-theorie van DaMart hieronder nog geloofwaardiger.

Op dit moment schrijven de eerste letters DIGI. Nog geen idee hoe dit verder kan gaan.

MIN-theorie

De Mol zit niet alleen in IJsland te zieken, maar ook op Twitter. Mocht je het kanaal nog niet volgen, klik dan even hier. Vorig jaar waren er in de tweets van de Mol hints te filteren. De eerste berichten zijn al aardig verdacht te noemen:

Nog 51 uur 31 minuten en 11 sec, donderdagavond, 20:30 uur Nederland 1 #widm (@IkBenDeMol, 3 januari)

Temperatuur: -10. Kandidaten: 9. Mol: 1. Klok: -1. Ik heb er zin in. Jullie? Ned. 1, 20:30 uur. #widm (@IkBenDeMol, 5 januari)

-500 € en alle servers overbelast. Voor mij is #widm nu al een succes. (@IkBenDeMol, 5 januari)

FOK!moderator DaMart maakte van de tweets een van de eerste theorieën van dit seizoen op het FOK!forum:

"Ik heb een theorie voor Hadewych . De Moltwitter is telkens aan het aftellen geweest... nog 51 dagen, 31 uur en 11 minuten... temperatuur -10, klok -1... Als je dat voluit schrijft: Min1... en de 1 dan ziet als i, krijg je Mini... de achternaam van Hadewych is Minis... meerdere -1's dus . En dan begint het dagboek van de mol ook nog eens met deze tekst:

"De eerste klap is een daalder waard en in dit geval min 500 euro! Is dat wel eens eerder gebeurd? Ik bedoel: dat de pot in de min ging?"

Weer die mins... die kunnen verwijzen naar de achternaam van Hadewych!"

Hadewych Minis.

De 6-theorie

WIDM.com-gebruiker jumper plaatste de volgende theorie online:

Even over de Moltweet "Hoe goed ken ik mezelf? Zie me in een wiskundige reeks die een stijgende lijn inzet". Hier staat dus iets over een wiskundige oplopende reeks. De code die in opdracht 3 moest worden overgeseind was 4263, ofwel: 4-2, 6-3. Dit is een wiskundige reeks; deze loopt verder op naar 8-4, 10-5 en (de twaalfde mol, dus belangrijk) 12-6.
Het getal 6 is dus waar het om gaat. Dit werd ook sterk door Marit in de test benadrukt toen zij het had over Tim: "maar die zes...".
Nu naar de opdracht op de trap. Daar hoorden we als kijkers alle vragen, behalve vraag 6. In alle andere vragen werden dingen over alle kandidaten gevraagd, behalve over Marit. In vraag 6 werd dus zeer waarschijnlijk iets over Marit gevraagd. Dit past perfect in de moltweet. 
Hoe goed ken ik Marit? Niet zo goed, maar ik zie haar wel heel duidelijk in deze wiskundige reeks die een stijgende lijn inzet...

FOK!user tochweekhenk zag ook vorige week aanwijzingen naar de 6. "Het getal vorige week met die rooksignalen was 42 63. Er was 1 tweet van de mol, een wiskundige reeks die een stijgende lijn voortzet. Als je 42 63 voortzet, komt er: 42-63-84-105-126. Seizoen 12, getal 6 er bij dus."

DaMart vond in aflevering vier een hint dat kan wijzen naar de zes: "6 is een getal dat vaker terugkomt en het zesde bordje werd als laatste neergezet bij de duikopdracht. Frits hoorde daarbij."

De 15-theorie
Het getal 15 lijkt steeds belangrijker te worden. In aflevering 1 omschreef user Anonymous2012: "Ik last dat 15 vaak terugkomt, vooral in de tweets, tijd M. vd Weijden op de OS: 1:51:51.6, mogelijkheid om de 51 om te draaien. Bovendien is hij met het Nederlands Kortebaan Record 1500m vrije slag de eerste Nederlander onder de 15 minuten. Veel 15."

FOK!ker Ongedierte haalt nog een Twitter-bericht aan van vorige week: "Nog 51 uur 31 minuten en 11 sec, donderdagavond, 20:30 uur Nederland 1 #widm, 5+1+3+1+1+1+2+0+3+0 = 15, Temperatuur: -10. Kandidaten: 9. Mol: 1. Klok: -1. Ik heb er zin in. Jullie? Ned. 1, 20:30 uur. #widm, 1+0+9+1+1+2+0+3+0 = 15, Kort voor de executie komt 1843 in beeld, en daarna een boek genaamd Tivoli op de tafel, The park opened on 15 August 1843... quote van Wikipedia over Tivoli Gardens, en Jeroen Pauw is op 15 augustus geboren." In deze aflevering vond Ongedierte het getal in de cijfercode 4263 (4+2+6+3 = 15).

Verder is de vijftien aflevering drie ook ontdekt, namelijk in het kenteken van de blauwe jeep (GZF 69 --- 6+9 = 15), in vraag zes van Marit (zie bovenstaande screenshot, 6 + 4 + 3 + 2 = 15 en het gelijknummerige cijferslot van de geldkist in opdracht 2.

Aflevering 4: proloog

  • Vorige week was het Vivian opgevallen dat de letters van IJsland knipperden. Helaas konden we niet ontdekken of er meer achter zat, maar iemand via WIDM.com heeft er wel iets in kunnen vinden:

"(...)In de reeks zit een frame waarbij je alleen de "a" van "IJsland" scherp ziet en de rest vaag. Daarna is er een frame waarbij je alle letters scherp ziet behalve de "J". Dit is een mooie verwijzing naar "Anne-Marie Jung" die bij mijn weten niet eerder is gebruikt en ook nog gemakkelijk is uit te leggen. Deze zou wel eens kunnen kloppen!

Screenshots van 00:49-00:50 uit aflevering 3: "

IJsland

Met dank aan Jor_Dii voor de verwijzing.

  • Frits gooit meteen de 'bonusvraag' van William in de groep. Dit doet hij echter op zo'n overduidelijke manier dat het voordeel van deze kennis nagenoeg zinloos is geworden voor zowel Frits als William.

Aflevering 4, opdracht 1: Tandem en bunkers

  • Marit fietst als 'leidinggevende' van het tweede fietsteam tot driemaal toe naar een lege bunker. Uiteindelijk heeft de groep de opdracht wel gehaald, maar de stunt van Marit heeft wel veel tijd gekost.
  • Voor wie nog niet alle borden en de bijbehorende personen nog weet, hier een overzicht:

- I AM --- Frits (I AMsterdam, de slagzin voor 'zijn' plaats)
- Palindroom --- Liesbeth (Staats, haar achternaam kan je omdraaien en dan staat er alsnog 'Staats'. Dit heet een palindroom.)
- Gaat het weer een beetje? (Marit, zij speelde ooit de assistente van Gert-Jan Dröge)
- Gulpje (Hadewych, zij speelde deze rol)
- Hoog, kijk omhoog (William, hij speelde Ramses (Shaffy) in de gelijknamige musical)
- Nee, nou wordt ie mooi! (Anne-Marie, de zin is een zinnetje van de Dikvoormekaarshow van André van Duijn, waar zij mee speelt in het theater)
- Drie - een = twee (Tim, Hij speelt in het Monica da Silva-trio, dat bestaat uit twee personen waar Tim er een van is)

  • We blijven nog even bij de bunker van Tim. Rockiejj vond het volgende:

"Stond in de eerste opdracht, eerste aflevering niet de klok eerst op 3, en daarna op 2?
3-1=2? Toeval?"

  • William zorgde voor zo'n chaos bij Tim, dat Tim volledig gedachteloos begon aan de opdracht.
  • Tim besloot maar om niet mee te fietsen, maar gewoon achterover te leunen. "William fietste al zo hard..."
  • Hier werd het duidelijk dat, in tegenstelling tot wat er vorige week in de special stond, Marit de penningmeester is.

Aflevering 3, opdracht 2: Duiken naar foto's

Jullie hebben vijftien minuten om te duiken. Hierna ontstaat de kans op onderkoeling... En start. Wat een heerlijk begin van de opdracht, dat uiteindelijk op niets uitliep. Mol, laat je zien.

  • Marit kon luisteren naar hoe de drie duikteams een volgorde maakten. Als de Mol hiervan op de hoogte was. zou deze dus of een andere volgorde roepen of helemaal niets zeggen. Tim en Liesbeth hadden onderling zo'n matige communicatie dat Marit er niets van hoorde. Anne-Marie en Hadewych waren echter zo helder, dat de volledige volgorde door hun werd gemaakt en grotendeels door Frits en William werd bevestigd. Toch begon Marit zo vreemd te schuiven met de foto's, dat er bij zowel kandidaat als kijker enige tumult ontstond. Wat was de volgorde zoals per team was doorgegeven? :

Duiken overzicht

  • Marit riep voor de tweede keer in vier afleveringen dat ze geen fan is van zwemmen. Hier een filmpje waarin ze lekker in het water ligt te spartelen. Met dank aan roelofjan voor de oplettendheid.

Aflevering 4, Het Listige Kruis

Natuurlijk was de kleine ruzie in de bus wel opgevallen bij de meesten, maar een ander opvallend iets was het witte kruis. Na de opmerking van William dat het wel fijn is dat de groep scherp is, volgde er een shot van enkele seconden van een wit kruis.

Listig kruis

Klik op de foto voor een grotere versie.

Er staat duidelijk LIST. LIesbeth STaats?

Of wijst het kruis naar William? Hij speelt de rol van de (dode) Ramses Shaffy, die met Liesbeth List veel zong. Met dank aan Bellatrix voor deze ontdekking.

Nog over de kruizen in niet alleen deze maar ook andere afleveringen, DaMart denkt dat ze naar Hadewych wijzen: "Hadewych sloeg een aantal keer een kruis voor de test, en er komen opvallen veel kruizen in beeld."

Aflevering 4, opdracht 3: Test, executie en onderhandeling

  • Frits: "Dit is de meest historische locatie dat we in het hele seizoen gaan meemaken." Hoe weet jij dit, Frits?
  • Hoewel Liesbeth tegen Hadewych haarfijn uit zit te leggen waarom zij beiden groen moeten kiezen, keert ze de zaken bij Frits volledig om. Ze overtuigt hem om te gaan voor een rood kaartje, want de Mol is sowieso niet te vertrouwen. De 'second best case scenario' zou dan zijn dat de executie door zou gaan en geen geld uit de pot. Frits zette dit idee voort naar zijn volgende gesprek, namelijk dat met Tim. Hier wordt Tim in de verleiding gebracht om ook een rode kaart in te zetten. Tim kwam met het idee om voor 'niet doorgaan' te kiezen, waarop Frits direct instemde.
  • Een kort overzicht door Kleffe_Dop en Sherlock_Holmes over deze onderhandelingen:

Tijdens de laatste opdracht waren drie personen met elkaar in overleg om rood te stemmen, dat waren in eerste instantie Liesbeth en Frits en later Frits en Tim.
Er zijn in totaal twee rode stemmen uitgebracht, als we het commentaar van Frits mogen geloven was één van die rode stemmen van hem.
Blijven Tim en Liesbeth over, wie van deze twee heeft groen gestemd? En is dat de mol?

(...)

Dit had er moeten gebeuren:

Hadewych - groen
Anne-Marie - groen
Frits - rood
Tim - rood
Liesbeth - rood

Echter iemand van het rode team is overgegaan op groen (waardoor de pot nu op nul staat).

  • Frits in het gesprek met Tim: "Dan moeten wij voor 'doorgaan' stemmen en dan doet de Mol, of Liesbeth, of Anne-Marie, of Hadewych dat ook..."
  • Bij de onthulling van de kaarten schrikken Anne-Marie en Hadewych zeer overtuigd van de rode kaart.
  • Tim zei puur te gokken, maar toch zat hij niet bij de twee personen die de test het slechtste gemaakt hebben.
  • Terwijl bij Anne-Marie en Hadewych een zeer boos gezicht te zien is wegens het verliezen van de pot, blijft Tim er erg rustig over en lachen Frits en Liesbeth tevreden.

Dagboeken, week 4

  • Uit het dagboek van de Mol: "Moeten we het nog hebben over het verdiende geld op die tandem? Ik wist natuurlijk allang dat alles op het spel zou worden gezet in de laatste opdracht van deze aflevering, dus ik kón natuurlijk redelijk ontspannen achteroverleunen."

Tim op de fiets

'Kón' de Mol dat of deed hij dat ook? Met dank aan Vivian voor het opmerken.

  • Een ander opvallend onderdeel uit het dagboek is het volgende: "Joehoe! De droom van iedere mol... denk ik. De pot he-le-maal leeg!" Maar dat hebben wij FOK!kers het zelf een beetje naar gemaakt. Maar de 'joehoe' kan ook goed leiden naar Hadewych. Bellatrix wees me op een post van het AVRO-forum, waaruit blijkt dat Hadewych in het begin van Kruidvat-commercials ook 'JOEHOE!' roept.
Na de uitzending: Roodshow

In de radioshow Roodshow op Radio 2 wordt wekelijks een interview met de afvaller gegeven, maar ook een hint naar de identiteit van de volgende afvaller. Lees hieronder het overzicht van de gespeelde nummers:

1) Righteous Brothers - You've Lost That Lovin' Feeling. Righteous Brothers, de goede broers. Dio zijn achternaam is Braaf.

2) The Who - I Can't Explain. Het nummer duurde twee minuten en vier seconden. Dit is precies de lengte van Maarten.

3) K-Otic - I Can't Explain. Vier mannen, drie vrouwen, net zoals K-Otic.

4) Pearl Jam - Go. Volgens de mensen op het AVRO-forum kan dit wijzen naar Marit. De betekenis van haar naam is 'parel'. Met dank aan ChatGirl voor het doorgeven.

En dan nog even dit...

Gebruikers van WIDM.com hebben de beelden in het vooruitzicht kunnen koppelen aan een plaats, waar aflevering vijf zal plaatsvinden. We gaan volgende week naar Almeria in Zuid-Spanje. Met dank aan Felagund voor het attenderen.

In de vooruitblik van deze uitzending is een rood scherm te zien. Vlak daarvoor heeft Art een naam ingetoetst. Ben je benieuwd wie er waarschijnlijk volgende week gaat afvallen? (Waarschuwing: Als je dit NIET wilt weten, klik dan niet)

Klik hier voor de screenshot van het invulscherm. Met dank aan jcdragon

Conclusie

Wie is de Mol? We gaan keihard afstrepen wie het NIET is. Anne-Marie en Hadewych hebben veel te hard gewerkt en waren veel te verbaasd toen er een rode kaart werd getrokken. William is te druk, te fanatiek en te chaotisch, maar met name dit laatste zorgt voor een mooie dekking, hij kan zich hierachter schuilen. Frits zit op hetzelfde level, alleen hij wíl zich verdacht maken. Dit heeft hij meerdere malen aangegeven en op dit moment lijkt die strategie nog steeds te lukken. Liesbeth en Tim blijven bij mij alweer over. Liesbeth heeft deze aflevering zeer zitten klooien en is hoofdverantwoordelijk voor het leegvegen van de pot. Tim was niet alleen deze aflevering maar ook de drie hiervoor zo 'onwetend' en niet winstgevend dat ik ook bij hem enorme twijfels heb. Toch...Toch is Liesbeth iets te veel op de voorgrond. Door de montagemanier lijkt het alsof Liesbeth de Mol is, maar dit is eerder gedaan. Weet je nog Art, dat ook hij veel voice-overs tijdens de uitzending had en verdacht leek? Beaudelaire stonk er flink in.

Voor nu blijf ik nog bij mijn Mol. Ik ben er zeker van dat het óf Liesbeth óf Tim is, dat is zo zeker als...Tsja, als wat. In Wie is de Mol? weet je het nooit.

Tim