Dance Central 2-workshop met Dan Karaty

Dan KaratyDan Karaty is een danser en choreograaf. Hij heeft de choreografie verzorgd van onder andere Britney Spears, Justin Timberlake en Kylie Minogue. Hij is bij het grote publiek bekend geworden als jurylid van de Amerikaanse, Canadese, Australische én Nederlandse versie van So You Think You Can Dance. Daarna is hij jurylid geworden bij My Name is Michael, Holland's Got Talent en The Ultimate Dance Battle. Karaty woont afwisselend in New York en Amsterdam. FOK! hield een interview met hem over de nieuwe dansgame Dance Central 2.

Je promoot hier de dansgame Dance Central 2. Welk onderdeel van het spel vind je het leukst?
"Het leukste aan Dance Central is niet direct een bepaald onderdeel, maar vooral het plezier dat je met het spel hebt. Als er vrienden over de vloer komen en het spel staat op de achtergrond aan dan staan er binnen een mum van tijd mensen te dansen en is iedereen aan het lachen."

Als je heel goed wilt leren dansen, heb je dan voldoende aan Dance Central?
"Dance Central geeft je zeker een goede basis als danser, maar als je écht goed wilt leren dansen dan zul je toch ook nog danslessen moeten volgen. Dance Central zorgt wel voor extra oefening dus het spelen van de game is sowieso alleen maar een voordeel als je verder wil met dansen. Als je de moeilijkheidsgraad 'hard' aankan, heb je in ieder geval een goede start."

Speel je zelf ook games? Wat voor soort games precies?
"Ik speel uiteraard zelf Dance Central. Ik heb de game thuis ook liggen. Verder speel ik graag sportspellen."

Er zijn meerdere dansspellen op de markt. Ken je spellen als Just Dance, DanceStar Party en Dance Dance Revolution? Wat vind je van deze games?
"Dance Dance Revolution is dat spel met die pijlen toch? Die heb ik in mijn jeugd nog wel gespeeld in de arcadehal en vond ik toen erg tof. Realistisch is het niet, maar wel leuk!"

Maakt Dance Central 2 de aanschaf van een Xbox 360 met Kinect waard?
"Ja. Het spel an sich is erg goed en mensen zullen daar zeker plezier aan beleven, maar daarnaast zijn er ook vele andere leuke games voor Xbox 360 die de aanschaf van het apparaat de moeite waard maken!"

Wat is je favoriete soort muziek?
"Ik hou eigenlijk van vrijwel alle muziek, van hiphop tot dance. Er is vrij weinig wat ik echt niet leuk vind."

Hoe ben je terecht gekomen in de jury van een Nederlandse talentenshow?
"Ik heb jarenlang in de jury van de Amerikaanse versie van
So You Think You Can Dance gezeten en toen het programma in andere landen uitgerold werd heb ik geholpen met het opzetten ervan. Bij de Nederlandse versie ben ik blijven hangen en via So You Think You Can Dance ben ik later ook bij andere talentenshows zoals Holland's Got Talent betrokken geraakt."

Dan Karaty

Welke show vind je het leukst om jurylid van te zijn?
"Dat is lastig. Ik vind alle shows erg leuk. Dansen is erg leuk, maar ook de afwisseling in Holland's Got Talent kan ik erg waarderen. En het is geweldig om jurylid te zijn naast Gordon, hij maakt alles leuk."

Welke So You Think You Can Dance-auditie heeft de meeste indruk gemaakt?
"Ik kan er niet eentje specifiek opnoemen nu, maar de audities die me het meest bijblijven zijn audities van mensen waarbij je het niet verwacht. Een stil of teruggetrokken meisje bijvoorbeeld die als de muziek aangaat helemaal los komt en niets meer meekrijgt van de buitenwereld. Zulke audities zien we maar één of twee keer per jaar."

Wie is je favoriete Nederlandse choreograaf?
"Een lastige vraag, ieder heeft zijn of haar specialiteiten. Isabelle Beernaert raakt me het meest met haar dansstukken. Rinus heeft me ook verrast. Ik wist dat hij goed was in zijn klassieke stukken, maar niet zo goed als dat hij liet zien in The Ultimate Dance Battle. Ook de andere stijlen gingen hem goed af. En hij is erg grappig."

Wat vind je het leukste aan Nederland?
"Het Nederlandse publiek is geweldig. Ze leven enthousiast mee en vinden het niet leuk als deelnemers afgezeken worden. Het is een erg fijn publiek om mee te kunnen werken."

Cakejes

Wat vind je van het Nederlandse eten?
"Het is algemeen bekend dat ik groot fan ben van de bitterbal. Die dingen zijn heerlijk en eet ik erg graag."

De Romeinen organiseerden al 'brood en spelen' om het gewone, meestal laag opgeleide, volk door entertainment hun problemen tijdelijk te laten vergeten. In hoeverre doen de hedendaagse talentenshows hetzelfde?
"Ik heb zelf geen problemen, maar ook ik kijk graag een entertainment-programma. Entertainment is er ter vermaak en niet zozeer om problemen te vergeten. Daarnaast geldt dat voor alle entertainment-programma's en niet enkel voor talentenshows."

Dance Central 2 is exclusief voor Xbox 360 verschenen. Het spel is enkel met Kinect te spelen. De review van de game kun je hier lezen.