Telltales line-up

telltale

Telltale is groot geworden met kleine games. De developer maakt vooral episodische games zoals bijvoorbeeld Strong Bad en Sam & Max. Deze games bestaan uit meerdere kleinere afleveringen van subgames die je apart aan kunt schaffen. Momenteel werken ze aan zes verschillende projecten. Back to the Future en Hector zijn al verkrijgbaar en aan Kings Quest en Puzzle Agent 2 wordt momenteel hard gewerkt. Jurassic Park en The Walking Dead zijn de nieuwste prestige-projecten van Telltale en daar zal in deze special dan ook de nadruk op liggen.

Back to the Future
Back to the Future is de bestverkopende game van game-uitgever Telltale. De game wordt in vijf losse hoofdstukken uitgegeven die spelers voor een paar euro kunnen kopen. Alle vijf de delen zijn sinds eind juni online verkrijgbaar. In het laatste deel speelt Michael J. Fox, bekend uit de gelijknamige films, twee rollen. Het eerste deel van de game is tijdelijk gratis verkrijgbaar en het spel verschijnt ook voor de iPad.

Hector
Hector is een old school adventuregame voor iOs, pc en Mac. Het spel bevat typisch Ierse humor over een slechte agent. Ook deze game is opgebouwd uit verschillende losse delen die allemaal nog dit jaar zullen verschijnen. In het nieuwste deel van de serie zul je ook de side-kick van Hector kunnen spelen.

Hector

Kings Quest
Over de nieuwe Kings Quest-game kan helaas nog weinig gezegd worden. Er wordt hard aan het spel, dat in 2012 zal gaan verschijnen, gewerkt. Roberta Williams, die aan de eerdere games werkte, is gevraagd om hulp maar weigerde dit en heeft enkel advies gegeven over de serie.

Puzzle Agent 2
Puzzle Agent was de eerste eigen game die niet gebaseerd was op een al bestaande franchise. Het spel werd uitgegeven als pilot. Het eerste deel ging over een agent in dienst van de overheid die 'puzzels' oplost die hij tegenkomt in een onderzoek naar een vermissing. Hierbij komt hij op het spoor van een geheim. Dit tweede deel start bij de cliffhanger aan het eind van het eerste deel. De Puzzle Agent is in strijd met een sheriff die niet mee wil werken. De puzzels lijken veel op de puzzels die je in Professor Layton vindt, maar dan meer geïntegreerd met het verhaal. Om een afgesloten huis binnen te komen moet je bijvoorbeeld met één knip alle linten tegelijk doorknippen, terwijl in Professor Layton iemand meestal gewoon een random raadsel heeft dat niet direct iets met het verhaal te maken heeft. De game is nu verkrijgbaar.

walking dead
The Walking Dead
The Walking Dead is in Nederland vooral bekend vanwege de gelijknamige televisieserie. De televisieserie is echter gebaseerd op een strip en deze game is ook gebaseerd op de strip, en niet op de televisieserie zoals men misschien zou verwachten. Het spel wordt de donkerste Telltale-game ooit en is erg volwassen. Het wordt niet wéér een zombieshooter, maar draait vooral om de relaties tussen mensen onderling. De hoofdpersoon Lee was als gevangene op weg naar een gevangenis maar kreeg een ongeluk. Na het ongeluk wordt hij wakker en ontdekt hij dat de stad is overgenomen door zombies. Hij komt de zevenjarige Clementine tegen en zij zorgt ervoor dat Lee de wereld anders ziet. Clementine heeft in het spel de rol van een moral compass. Zij zorgt ervoor dat Lee de juiste beslissingen neemt en rekening houdt met de gevolgen van zijn beslissing. Het spel draait niet direct om de angst voor zombies, maar ook de angst voor andere mensen. Tijdens het schuilen in een gevangenis blijkt bijvoorbeeld dat Lee en Clementine meer te vrezen hebben van de andere mensen die daar schuilen, dan van de zombies.

walking dead

Het spel wordt goed in de gaten gehouden door de schrijvers van de strips. Zij leveren regelmatig feedback en het verhaal moet trouw zijn aan het oorspronkelijke verhaal. Hoewel de game andere hoofdpersonen bevat dan de strips en de serie kom je af en toe wel figuren daaruit tegen. Zo zul je Glenn ontmoeten voordat hij kennis heeft gemaakt met Rick en zul je ook Lilly tegen het lijf lopen. Deze personages spelen geen belangrijke rol in de game maar hebben een cameo. Samen met de game zal er ook een facebook-game verschijnen die geïntegreerd wordt in de gewone versie van de game. Dit wordt een soort ´'maak je eigen Walking Dead'-fiction. The Walking Dead is verkrijgbaar vanaf eind 2011 en zal speelbaar zijn op pc, Mac, consoles, handhelds, mobiel, pads en Facebook.

Jurassic Park

Jurassic Park
Met name het eerste deel van de dinosaurusreeks Jurassic Park werd erg gewaardeerd door critici. De gelijknamige game overlapt een stuk van de eerste film en is gericht op het verhaal en een band met de mensen waar je mee speelt. De game brengt je terug naar Isla Nublar, voor de kust van Costa Rica, met nieuwe mensen die de eerste film hebben overleefd. In de film probeerde Dennis Nedry embryo's te smokkelen. Voordat hij echter deze embryo's het eiland af kon krijgen legde hij het loodje en dus komt er een team dat op het eiland op zoek gaat naar de embryo's voor biotechnologie. Het spel brengt normale mensen in een rare situatie waarbij de omgeving een belangrijke rol speelt. Een smokkelaar en zijn handelaar vinden de embryo's, maar maken daarbij ook kennis met de dinosaurussen die een einde hebben gemaakt aan het leven van Nedry. De smokkelaarster kent het eiland, maar de handelaar heeft geen idee wat hem te wachten staat. Het spel legt de nadruk op hoe mensen met elkaar omgaan in stressvolle situaties.

Jurassic Park

Het spel is een adventure waarbij je dingen moet onderzoeken en belangrijke keuzes moet maken. Meestal heb je meerdere opties en sommige opties kunnen een dramatische afloop hebben want het spel bevat een heel aantal bloederige manieren om dood te gaan. Hoewel de game verdergaat met het verhaal van de film, is er geen interactie met de filmpersonages. Wel kom je regelmatig mensen tegen die in contact stonden met de filmpersonages, maar zelf niet in de film voorkwamen, waardoor de link met de film wel duidelijk aanwezig is. Je kunt zelf het park bezoeken, inclusief delen die niet in de film getoond werden omdat ze nog niet af waren zoals een achtbaan en een tentoonstelling over zeedieren. Het spel geeft je een blik achter de schermen van de film en laat zien hoe het hele park in elkaar zit. Uiteraard kom je hierbij veel gevaarlijke dinosaurussen tegen zoals natuurlijk de T-Rex, raptors, triceratops, de bekende spuugdino en een nieuw soort dinosaurus die zich niet laat zien maar je wel stalkt en op je jaagt. Deze dinosaurus is slimmer en blijft in het donker. Hij wil de mensen puur bang maken en ze hierdoor laten doen wat hij wil. Een paleontoloog van Berkeley heeft geholpen met de bewegingen van de dinosaurussen, om ze zo realistisch mogelijk te maken.

Jurassic Park

Zoals eerder gezegd hebben acties in de game gevolgen en kun je ook doodgaan door verkeerde keuzes. Er zijn vele manieren om dood te gaan en er is bewust gekozen voor boeiende manieren om dood te gaan die niet direct voor de hand liggen. Het spel bevat meerdere karakters, is erg cinematisch in elkaar gezet en sluit goed aan op de film. Wanneer de eerste aflevering van het spel zal verschijnen is nog niet bekend, maar aan het eind van de herfst staan alle vijf de afleveringen online, ook voor PC en PSN. Voor Xbox 360 verschijnt na afloop nog het hele seizoen op een disc.

Telltale heeft een erg gevarieerde line-up waar waarschijnlijk vooral liefhebbers van adventure-games blij van worden. Ze wisselen bekende licentie-games af met onbekendere eigen games voor vrijwel alle platformen en de games zijn voor een klein bedrag in delen te koop. The Walking Dead en Jurassic Park lijken twee goede titels voor dit najaar te worden, die ervoor kunnen zorgen dat Telltale ook bekend bij en gewaardeerd door het grote publiek wordt.