FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 24 november 2011

Scheiding kost Hulk Hogan miljoenen

Hulk Hogan heeft aan het kortste eind getrokken bij zijn scheiding van Linda. De ruim tien miljoen dollar die op de bankrekening van de het stel stond, is grotendeels naar zijn ex gegaan. Hulk en Linda scheidden in 2007 na een huwelijk van 24 jaar.

Na twee jaar lang vechten werd in 2009 een schikking bereikt, maar de inhoud van deze overeenkomst is nu pas bekend geworden. De Amerikaanse krant St. Petersburg Times wist de hand te leggen op de papieren, die als bewijs gelden in een nog lopende rechtszaak.

De twee hadden bij het beëindigen van hun huwelijk tien miljoen dollar in bezit. In de opgedoken documenten staat geschreven dat Linda recht heeft op het grootste gedeelte, namelijk zeven miljoen dollar. Hulk, die eigenlijk Terry Bollea heet, moet het met 'maar' drie miljoen doen.

De 58-jarige Hulk betaalt zijn ex bovendien een vergoeding van drie miljoen dollar voor het onroerend goed dat zij samen bezaten. Naast al het geld houdt Linda ook nog een Mercedes, Cadillac, Corvette en Rolls-Royce over aan haar 24-jarige huwelijk met Hulk. Ook blijft ze recht hebben op veertig procent van de winst van Hogans bedrijven.

De schikking is niet alleen maar slecht nieuws voor Hulk. Hij hoeft namelijk geen alimentatie aan zijn ex-vrouw te betalen.

Het huwelijk van Hulk Hogan en Linda liep op de klippen net nadat ze de opnames van hun realityshow Hogan Knows Best hadden beëindigd. Hulk zou zijn vreemdgegaan met de beste vriendin van zijn dochter. De oud-worstelaar hertrouwde een jaar geleden.

'Overstappen met woekerpolis moet makkelijker'

Klanten met een woekerpolis moeten makkelijker en goedkoper kunnen overstappen naar een beter product. Dat schrijft minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Verzekeraars mogen daarvoor geen extra kosten rekenen.

"Deze groep klanten is al teleurgesteld door de verzekeraar en verkeert in onzekerheid", schrijft de bewindsman. Ze mogen wat hem betreft daarom 'op geen enkele wijze belemmeringen ervaren' als ze willen overstappen.

In Nederland zijn ruim zeven miljoen beleggingsverzekeringen verkocht. Verzekeraars hebben miljarden uitgetrokken om consumenten te compenseren.

Paus: economische crisis vereist broederschap

De wereldwijde economische crisis vraagt om broederschap. Dat heeft paus Benedictus XVI donderdag gezegd. In tijden als deze zijn mensen volgens de paus op zoek naar 'tekenen van hoop'.

De kerkvader zei zich zorgen te maken dat hoop afneemt als gevolg van de 'toenemende problemen, het uiteenvallen van gezinnen en de onzekerheden waarmee de jeugd zich geconfronteerd ziet'. "De wereldwijde economische crisis is opnieuw een teken des tijds, dat vraagt om de moed van broederschap", aldus Benedictus. "De scheiding tussen het noorden en zuiden in de wereld en de schade die is toegebracht aan de menselijke waardigheid van zovelen, vereisen liefdadigheid die in staat is om zich in concentrische cirkels uit te breiden, van kleine economieën naar grote."

Volgens Benedictus heeft de mensheid 'niet alleen weldoeners nodig, maar ook nederige en harde mensen', die 'weten hoe zij zichzelf achter hun broeders kunnen scharen, en een beetje in de zware last kunnen delen'. "Anders gezegd: de mensheid zoekt naar tekenen van hoop", zei de paus.


Paus: economische crisis vereist broederschap (Foto: Novum)

Volgend jaar eerste eicelbank in Nederland

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) start begin volgend jaar met de eerste eicelbank in Nederland. Dat zei de Utrechtse gynaecoloog Bart Fauser donderdag in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Nu kunnen vrouwen die onvruchtbaar zijn en een eicel van een andere vrouw willen, in Nederland nergens terecht. Veel vrouwen zoeken hun toevlucht daarom tot klinieken in het buitenland of op internet. Fauser vindt het daarom hoog tijd dat er in Nederland een eicelbank komt.

Omdat commerciële donatie van lichaamsorganen in Nederland verboden is, wil Fauser aan de donoren een onkostenvergoeding geven. "De donor krijgt bij ons een vergoeding, die in Europees verband ook gezien wordt als een redelijke en dat is een bedrag van duizend euro. Dat mag volgens Europese regelgeving waar de Nederlandse politiek zich ook aan gecommitteerd heeft."

Volleyballers niet naar Spelen na nederlaag

De Nederlandse volleyballers gaan niet naar de Olympische Spelen. De mannen van bondscoach Edwin Benne verloren tijdens het olympisch prekwalificatietoernooi in Osijek met 3-2 van gastland Kroatië. Oranje gaf een 2-0 voorsprong in sets uit handen. Eerder verloor Nederland al met 3-1 van Finland.

Nederland won de eerste twee set betrekkelijk eenvoudig met 24-18 en 25-19. Ook in het derde bedrijf leek er geen vuiltje aan de lucht, maar in de slotfase nam Kroatië de regie over en bleef dankzij een 21-25 in leven.

De vierde set ontwikkelde zich vervolgens tot een thriller. Kroatië nam een grote voorsprong, maar Oranje kwam op 20-20 langszij. Nederland liet vervolgens vier matchpunten liggen en Kroatië liet zes setpunten onbenut voordat het thuisland op de zevende kans alsnog toesloeg: 33-35.

In de slotset raakte Oranje, dat zich ook in de twee sets daarvoor al opwond over beslissingen van de scheidsrechter, afgeleid en keek plots tegen een 7-12 achterstand aan. Het gat werd tot 12-13 gedicht, maar verder lieten de Kroaten het niet meer komen. Op hun eerste matchpunt sloegen ze toe.

Nederland had het prekwalificatietoernooi moeten winnen om zicht te houden op Londen. Dan had de ploeg zich geplaatst voor het kwalificatietoernooi in mei volgend jaar, waar een ticket te vergeven is.

Van Veldhoven twijfelt over toekomst bij Roda

Roda JC raakt aan het eind van dit seizoen misschien zijn trainer kwijt. Harm van Veldhoven overweegt een nieuw avontuur aan te gaan omdat hij weinig perspectief ziet bij de club uit Limburg.

De Belgische trainer kan slechts weinig investeren in zijn selectie en aan het begin van dit seizoen verlieten een aantal bepalende spelers de club. Roda JC speelde afgelopen seizoen nog voor Europees voetbal, terwijl dit seizoen een plaats in de middenmoot het hoogst haalbaar is.

"Er moet perspectief zijn. Je moet als speler en trainer je persoonlijke ambities kunnen waarmaken. Ik speel op een bepaald moment ook graag om de prijzen", aldus Van Veldhoven tegenover de het regionale medium L1.

Game over?

Momfer de Mol noemen we hem sinds kort. Omdat hij zich het liefst opsluit in zijn kamertje. Vanaf het moment dat hij uit school komt, tot het moment dat hij moe en met vierkante oogjes weer zijn bed induikt. ‘Momfer’, roepen dochterlief en ik steevast elke avond om acht uur. ‘Kom je gezellig koffiedrinken?’ Maar Momfer laat steeds vaker verstek gaan. En dat baart ons zorgen. Zeker na het zien van allerlei enge documentaires op televisie. En na het jarenlang aanhoren van verslavingsdeskundige Keith Bakker, die gameverslaving lastiger te behandelen vond dan heroïneverslaving en het één van de grootste gevaren van onze tijd noemde. Later kwam hij daar gedeeltelijk op terug en gaf hij vooral ouders de schuld, maar toch: de toon was gezet. Gamen is gevaarlijk.

Charouz vrijdagrijder HRT in Brazilië

Jan Charouz zal morgen voor HRT de eerste vrije training gaan rijden in Brazilië. Het is voor het eerst dat de testrijder van Renault tijdens een grandprixweekend in actie zal gaan komen. Vitantonio Liuzzi zal zijn auto hiervoor tijdelijk af moeten staan.

Charouz mocht vorige week al voor HRT bij de rookietest in actie komen. Hij maakte toen genoeg kilometers zodat hij zich verzekerd heeft van de superlicentie die nodig is om in raceweekenden te mogen rijden. "Ik ben erg blij met deze kans. Ik hoop dat ik het goed kan doen tijdens de training, maar realiseer me ook dat het niet gemakkelijk gaat worden. Ik heb nog niet eerder over het circuit van Interlagos gereden, maar heb de baan al wel verkend in de simulator. Hopelijk kan ik het verschil met mijn teamgenoot beperkt houden."

Kernafvaltransport leidt tot protest Duitsland

De politie in de Duitse deelstaat Nedersaksen heeft donderdag waterkanonnen ingezet tegen betogers die zich opmaakten voor de aankomst van een kernafvafvaltransport uit Frankrijk. De betogers gooiden met vuurwerk en verf naar agenten. Eerder op de dag hadden ze bij Metzingen, in de buurt van de eindbestemming van het transport, een kruispunt geblokkeerd.

Het kernafval is afkomstig uit Frankrijk en wordt per spoor vervoerd. De trein met kernafval vertrok donderdagochtend vanuit Valognes en heeft als bestemming Gorleben. Het transport wordt als te hachelijk beschouwd door de demonstranten, die graag zouden zien dat kernafval helemaal niet meer per trein, vrachtwagen of schip wordt vervoerd. Het is niet bekend wanneer het transport in Duitsland aankomt.

Eerder op de dag zette de Franse oproerpolitie traangas in om demonstranten te verjagen die het transport probeerden te dwarsbomen. Zo'n driehonderd betogers raakten in de velden van het dorp Lieusaint, nabij Valognes, slaags met de politie.

Fiennes en Branagh gelauwerd voor hele oeuvre

Ralph Fiennes en Kenneth Branagh worden onderscheiden tijdens de British Independent Film Awards. Dat laat de organisatie weten.

De 48-jarige Fiennes ontvangt de Richard Harris Award voor zijn uitzonderlijke bijdrage als acteur aan de Britse film. De 50-jarige Branagh krijgt de Variety Award, een oeuvreprijs voor een acteur, regisseur, producent of scenarist die internationale belangstelling heeft weten te wekken voor Groot-Brittannië.

De British Independent Film Awards worden uitgereikt aan makers van onafhankelijk gefinancierde Britse films. De prijsuitreiking vindt op 4 december plaats in Old Billingsgate in Londen.

Fiennes maakte zijn doorbraak in het Tweede Wereldoorlogdrama Schindler's List. De Engelsman was afgelopen zomer voor de vijfde maal te zien als schurk Lord Voldemort, in Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2. Volgend jaar is hij in Wrath of the Titans weer te zien als de Griekse god Hades.

Branagh is zowel op het witte doek als op toneel een gevierd acteur en staat bekend om zijn brede oeuvre, waaronder vele Shakespeare-bewerkingen. De geboren Ier regisseerde de dit jaar verschenen superheldenfilm Thor en is vanaf 19 januari te zien in My Week With Marilyn, waarin hij de rol van acteur Sir Laurence Olivier speelt.

'Abidal en Barcelona bereiken akkoord over nieuw contract'

Éric Abidal en FC Barcelona lijken alsnog een akkoord te hebben bereikt over een nieuw contract. De verbintenis van de Franse verdediger loopt na dit seizoen af en beide partijen zijn al lang in onderhandeling over een nieuw contract.

Het lijkt er nu op dat Abidal en FC Barcelona elkaar gevonden hebben over de verlenging van het contract. Het is nog niet bekend tot wanneer zijn nieuwe verbintenis zal lopen. "Ik ben blij mijn loopbaan bij Barça te kunnen voorzetten", liet Abidal al weten. Ook zijn ploeggenoot Jonathan dos Santos heeft zijn contract verlengd bij Barcelona. Het talent heeft zijn handtekening gezet onder een verbintenis tot medio 2015.

Davids: "Cruijff moet excuses aanbieden"

Edgar Davids vindt dat de voetbalwereld niet genoeg onderneemt om racisme uit te bannen. Dit liet de voormalig Ajacied weten tegenover de camera's van CNN. Ook is hij van mening dat Johan Cruijff zijn excuses moet maken voor zijn racistische opmerkingen richting De Pitbull.

"Er is een grens en tegen racistische opmerkingen moet opgetreden worden. De persoon moet gestraft worden en opgevoed. Wat Blatter deed was onvergeeflijk, maar hij heeft zijn excuses gemaakt. Zoiets als dat gebeurde ook in Nederland met een racistische opmerking van Johan Cruijff. Maar hij maakte geen excuses", liet Davids zijn ongenoegen duidelijk merken.

Davids kan het niet begrijpen dat er niet wordt opgetreden tegen het racisme: "De Nederlandse media heeft het een beetje laten lopen, en dat moet je veroordelen. Als iemand een racistische opmerking maakt, is hij geen racist. Maar je moet dan opstaan en aangegeven dat een grens is overschreden en je jouw excuses moet maken. Niet alleen tegen de betreffende persoon, maar iedereen die dagelijks met racisme te maken heeft. Ik vind het onacceptabel als dat niet gebeurt."

Voetbalvrouwen kloppen Kroatië

De Nederlandse voetbalvrouwen hebben donderdag met 2-0 gewonnen van Kroatië. Het EK-kwalificatieduel in Den Haag werd al in de openingsfase beslist. Na zes minuten opende Chantal de Ridder de score, zes minuten later was ook Sherida Spitse trefzeker. Ondanks veel kansen voor Oranje, werd de score niet verder uitgebouwd.

Voor de voetbalsters betekent de zege de vierde in vijf kwalificatieduels. Alleen tegen Engeland werd eind vorige maand gelijkgespeeld. Nederland staat met dertien punten uit vijf duels bovenaan in poule 6. Engeland haalde acht punten, maar speelde pas vier wedstrijden. Servië heeft zeven punten en speelde wel al vijf duels.

Super Monkey Ball: Banana Splitz neemt je op reis door de tijd

Super Monkey Ball: Banana Splitz zal je op een reis door de tijd nemen. Dit spel zal levels bevatten gebaseerd op meerdere tijdsperiodes. Dit valt in de trailer hieronder te zien.

Degene met een goed geheugen zullen de eerste 30 seconden van de trailer herkennen, maar deze trailer is met 50 seconden verlengd. In deze trailer worden levels getoond in bijvoorbeeld het tijdperk van de dinosauriërs. Sega belooft ons nieuwe werelden, originele minigames en ge-updatete graphics. Hiernaast heeft Sega ook bekend gemaakt dat er multiplayer in het spel zal zitten voor vier spelers, die ook Wi-Fi zal ondersteunen.

Super Monkey Ball: Banana Splitz zal verschijnen voor de PlayStation Vita. Over een release-datum is op het moment nog niets bekend.

Boete voor onnodig toeteren bijna verdubbeld

De boetebedragen voor een aantal verkeersovertredingen worden volgend jaar bijna verdubbeld. Zo zijn automobilisten vanaf 1 januari voor onnodig toeteren 350 euro kwijt, tegenover 180 nu. Parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats kost straks geen 180 euro meer, maar 340 euro.

Het was al bekend dat de boetes omhoog zouden gaan, maar RTL Nieuws publiceerde donderdag de exacte bedragen per overtreding. De boetes voor bellen in de auto, door rood licht rijden en het rijden over een verdrijvingsvlak gaan van 180 naar 220 euro.

Het boetebedrag voor het niet dragen van een autogordel stijgt in het nieuwe jaar met twee tientjes naar 120 euro en wie rijdt met een lekke uitlaat kan een boete van 240 euro tegemoetzien; een verhoging van veertig euro.

MythBusters niet verbaasd over succes

Jamie Hyneman en Adam Savage zijn eigenlijk niet verbaasd over het succes van MythBusters. Dankzij hun wetenschappelijke programma op Discovery Channel zijn de Amerikanen wereldberoemd geworden. De Universiteit Twente kent de twee vrijdag een eredoctoraat toe voor hun rol in de popularisering van wetenschap en technologie.

"We hadden het niet verwacht. Maar achteraf gezien ben ik niet verbaasd dat een televisieprogramma dat plezier combineert met wetenschap en bouwkunde zo succesvol is", zegt Hyneman tegen Novum Nieuws. "Ik ben er juist verbaasd over dat zoveel inhoudsloze shows succesvol zijn. En dat is toch wel de meerderheid."

Hynemans collega Savage was donderdag in Enschede om een lezing te geven. Vrijdag neemt hij het eredoctoraat in ontvangst. "Het is een geweldige eer om op deze manier erkenning te krijgen", zegt Hyneman. "Of we het verdienen weet ik niet, maar we slaan het niet af."

Scandinavië vraagt zich af: waar is de sneeuw?

Het is in Scandinavië ongebruikelijk warm voor de tijd van het jaar. De intrede van de winter, die normaal gesproken nu al had moeten zorgen voor een dikke sneeuwlaag, laat nog even op zich wachten.

Het gebrek aan sneeuw is een domper voor sportliefhebbers. De wereldkampioenschappen skiën, die in het Finse Levi hadden moeten plaatsvinden, zijn verplaatst naar Oostenrijk en de wereldkampioenschappen crosscountry werden gehouden op kunstsneeuw. Skigebieden kunnen vooralsnog geen sneeuwliefhebbers verwelkomen.

Ook de natuur is van slag. Er zijn berichten dat op sommige plaatsen bloemen opnieuw in bloei staan. "Sommige bloemen, zoals rozen, staan voor de tweede keer in bloei", aldus Mats Rosenberg, een bioloog uit het Zweedse Örebro.

Volgens weerdeskundigen wordt deze herfst een van de warmste ooit. De intrede van de winter is op sommige plekken al meer dan een maand verlaat. In het Finse dorp Sodankyla, 130 kilometer ten noorden van de Poolcirkel, begon het pas op 17 november te sneeuwen. De afgelopen honderd jaar is het nog nooit zo laat begonnen met sneeuwen, zei Pauli Jokinen, woordvoerder van het Finse meteorologisch instituut.

Van dieren, zoals hermelijnen, hazen en korhoenders, wordt de vacht in de winter wit. Weken voordat er sneeuw viel kregen de dieren al een witte vacht. "Het was echt ontzettend raar - witte figuurtjes als geesten die door de gele bladeren en korstmossen dartelen", zei Viljo Pesonen, de burgermeester van Sodankyla. Hun vachten 'veranderen niet door de weersomstandigheden, maar ze veranderen van kleur op een bepaald moment'.

Volgens de Zweedse meteorologische dienst SMHI lag de gemiddelde temperatuur in november 7 graden hoger dan normaal. In Kiruna, in het noorden van Zweden, was het in de nacht van woensdag op donderdag 0 graden. Normaal gesproken is het daar in deze tijd van het jaar veel kouder.


Scandinavië vraagt zich af: waar is de sneeuw? (Foto: Novum)

Foutje: bekeuring van nul euro

Vierhonderd inwoners van de Belgische plaatsen Riemst, Bilzen en Hoeselt hebben vermoedelijk weinig bezwaren tegen de bekeuringen die ze hebben ontvangen. De boetes bedragen namelijk nul euro.

Het lijkt erop dat er bij het postbedrijf iets mis is gegaan. De politie had de processen-verbaal digitaal opgestuurd, waarna de post deze verder zou verwerken.

Hoewel de politie wil dat de overtreders alsnog het juiste boetebedrag betalen, acht een advocaat de kans klein dat dit gebeurt. Iemand kan immers niet twee keer verbaliseerd worden voor hetzelfde feit. De advocaat raadt alle mensen die een bekeuring hebben gekregen aan om een bedrag van één euro over te maken.

Ramsteijn met succes geopereerd

Feyenoord-speler Kaj Ramsteijn is woensdagochtend met succes geopereerd.

Het talent scheurde in de wedstrijd tegen AZ zijn voorste kruisband af. Inmiddels heeft hij een nieuwe kruisband. "De operatie is uitstekend verlopen", vertelt clubarts Casper van Eijck op de clubsite.

Ramsteijn zelf reageerde een dag na zijn operatie. "Gisteren was ik echt moe en heb ik bijna de hele dag gesslapen. Vandaag voel ik me weer goed. Ik leef sinds een maand naar deze operatie toe, samen met de medische staf. Hoe beter je de operatie ingaat, hoe beter het herstel zou moeten gaan."

Het herstel van het jonge talent begint eerdaags en het wordt een lange weg. "Ja, de revalidatie gaat nu echt beginnen. Ik moet het gewricht eerst volledige rust geven om te herstellen van de ingreep. Ik moet eerst twee weken op krukken lopen. Daarna ga ik op de club revalideren."

Blatter: "WK 2022 blijft in zomer"

FIFA-president Sepp Blatter heeft kenbaar gemaakt dat hij geen plannen heeft om het WK van 2022 naar de winter te verplaatsen.

Het idee om het WK in 2022 te verplaatsen naar de winter werd geopperd, omdat het voor de voetballers moeilijk zou zijn om in de hitte van Qatar te spelen. Volgens Blatter kwamen vanuit het gastland geen verzoeken om het toernooi te verplaatsen.

"Het besluit dat is genomen is heel duidelijk", vertelde Blatter aan Fox Soccer. "Volgens de lijst van eisen voor het toernooi moet het WK gespeeld worden in juni en juli. Dat moet ook als je kijkt naar de internationale kalender."

Op dit moment zijn er in Qatar plannen om airconditioning te laten inbouwen in de stadions omdat de temperatuur in de zomer kan oplopen tot veertig graden. Onder andere UEFA-voorzitter Michel Platini, de Duitse oud-international Franz Beckenbauer en de Engelse bondscoach Fabio Capello wilden dat het toernooi verplaatst werd naar de winter.

Contactverbod stalker Selena Gomez verlengd

Het contactverbod dat de vermeende stalker van Selena Gomez kreeg opgelegd wordt tijdelijk verlengd. De hoorzitting is uitgesteld naar 6 januari.

Thomas Brodnicki moest eigenlijk woensdag voor de rechter verschijnen, maar kwam niet opdagen omdat hij nog in een psychiatrische inrichting zit. De rechter bepaalde dat de verdachte het recht heeft om zichzelf te verdedigen. Omdat Brodnicki niet in de rechtbank was, is de zaak uitgesteld.

Selena Gomez diende vorige maand een verzoek om een contactverbod in. Brodnicki zou tegen zijn psychiater hebben gezegd dat hij met God sprak over een plan om de 19-jarige actrice te vermoorden, weet entertainmentzender E! Online.

De 46-jarige Brodnicki moet minstens negentig meter uit de buurt blijven van Gomez. De zangeres liet eerder in een verklaring weten 'verschrikkelijk bang' te zijn voor de man.

Jumbo betaalt 900 miljoen voor C1000

Jumbo betaalt 900 miljoen euro voor C1000. Dat wordt volledig gefinancierd door een bankenconsortium. Dat melden beide bedrijven donderdag.

"De 900 miljoen euro die we bieden op alle aandelen van C1000 worden volledig gefinancierd door een consortium van ABN Amro, ING en Rabobank", zegt financieel topman Ton van Veen van Jumbo. Voor de overname wordt geen eigen vermogen of risicokapitaal ingezet.

Volgens de CFO zal Jumbo de lening binnen enkele jaren kunnen aflossen. De 700 miljoen euro voor de overname van Super de Boer in 2009 is nu ook 'voor het overgrote deel' afgelost, aldus Van Veen.

Chief executive Frits van Eerd van Jumbo benadrukt dat de banken geen invloed krijgen in de aansturing van de holding. Hij voegt toe dat Jumbo geen beursgang voor de nieuwe combinatie overweegt.

Het is nadrukkelijk de bedoeling dat de winkelformules van Jumbo en C1000 beide blijven bestaan, zegt Jumbo's CEO van Eerd. Dat is anders dan bij de overname van Super de Boer, waarvan de gekochte winkels allemaal worden omgebouwd naar de Jumbo-formule. Jumbo hoopt de overname van C1000 in het eerste kwartaal van 2012 af te ronden.

Jumbo en C1000 verwachten op nationaal niveau geen mededingingseisen van de Nederlandse Mededingingsautoriteit, "maar we verwachten wel dat we in een aantal regio's winkels moeten afstoten", zegt Jumbo CFO Van Veen.

De vakbond FNV Bondgenoten feliciteert Jumbo met de overname, en maakt van de gelegenheid gebruik om betere arbeidsvoorwaarden te eisen voor de distributiemedewerkers van C1000. "Die hebben een beduidend minder goede cao dan hun Jumbo-collega's", zegt vakbondsbestuurder Murat Sekercan. Ook wil de vakbond dat het supermarktconcern minder flexibele arbeidscontracten inzet en meer mensen vast in dienst neemt.

Geredde potvis alsnog overleden

De potvis die begin deze maand werd gered voor de kust bij het Zuid-Hollandse Stellendam, is alsnog overleden. Het dier spoelde vorige week dood aan op het Duitse Waddeneiland Pellworm, meldt Stichting SOS Dolfijn.

Het ruim twaalf meter lange dier zwom zich op 3 november vast op een zandplaat voor de kust bij Stellendam. Na vijf uur wisten medewerkers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij en zeehondencrèche Pieterburen de potvis richting open zee te helpen door een geul te maken.

Na het uitwisselen van beeldmateriaal met de Duitse onderzoekers bleek dat de dood aangespoelde potvis hetzelfde dier is dat eerder in Nederland strandde.


Geredde potvis alsnog overleden (Foto: Novum)

Broer omgebrachte honkballer 14 dagen vast

De 22-jarige broer van honkballer Gregory Halman is voor 14 dagen in bewaring gesteld. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Rotterdam donderdag bekendgemaakt. De verdachte is donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De 24-jarige Halman kwam maandagochtend door een steekpartij in Rotterdam om het leven. Hij zou ruzie hebben gekregen met zijn broer over de radio die te hard stond.

Honkbalinternational Halman speelde als prof bij Seattle Mariners in de Major League Baseball.

Webber wijt matige prestaties aan gewicht

Mark Webber presteert dit seizoen minder goed dan zijn ploeggenoot Sebastian Vettel, die onlangs zijn wereldtitel pronlongeerde. Het verschil tussen beide coureurs in het rijdersklassement bedraagt op dit moment 141 punten.

Volgens Webber is dit grote verschil aan zijn gewicht te wijten. "Ik weeg tien kilo meer dan Sebastian", liet de Duitser aan de vooravond van de laatste Grand Prix van dit seizoen weten. "Dat is van grote invloed op de gewichtsverdeling, die weer van grote invloed is op de start en hoe de banden zich houden."

Vettel was dit seizoen goed voor elf zeges, waar Webber geen enkele race op zijn naam wist te schrijven. Toch blijft de Australiër positief over met name de laatste races. "Het was misschien niet voor iedereen zichtbaar, maar ik heb de laatste races beter gereden dan in het begin van het seizoen. Dat wil ik meenemen naar volgend jaar."

Migranten verdronken in Griekenland

Twee migranten zijn bij een poging illegaal de Griekse grens over te steken via de snelstromende rivier de Evros om het leven gekomen. Dat heeft de Griekse politie bekendgemaakt.

Een man verdronk in de rivier die de grens vormt tussen Griekenland en Turkije. Een tweede is vermoedelijk als gevolg van onderkoeling gestorven. De lichamen werden woensdag gevonden nabij het stadje Alexandroupolis, ongeveer 350 kilometer ten oosten van Thessaloniki.

Een van de slachtoffers is volgens de politie een Chinees, de andere was van Afrikaanse of Aziatische afkomst.

De afgelopen twee maanden hebben al acht mensen de dood gevonden toen ze de Evros probeerden over te steken. Veel Aziaten en Afrikanen proberen via Griekenland de Europese Unie binnen te komen. Jaarlijks gaat het om tienduizenden personen, die vanuit Turkije de oversteek wagen.

DFB sluit Dynamo Dresden uit van bekertoernooi

Dynamo Dresden is door de Duitse voetbalbond DFB uitgesloten van deelname aan het bekertoernooi voor 2012/2013. deze straf is een gevolg van zware rellen na het bekerduel tegen Borussia Dortmund op 25 oktober.

Bij die rellen raakten supporters van Dresden slaags met de politie en werd het duel diverse keren stilgelegd. De aanhangers van de thuisclub lieten onder meer zwaar vuurwerk ontploffen. Bovendien vielen er 17 gewonden en ontstond er voor 150.000 euro schade aan het stadion.

De tuchtcommissie besloot daarom vandaag dat de club uit de tweede Bundesliga het komende seizoen niet mag deelnemen aan het Duitse bekertoernooi.

Duitse president Wulff houdt 5 meilezing

De Duitse president Christian Wulff houdt volgend jaar op Bevrijdingsdag de 5 meilezing. Dat maakte het Nationaal Comité 4 en 5 mei donderdag bekend.

De nationale viering van de bevrijding start elk jaar in een andere provincie. Volgend jaar is dat in Noord-Brabant. Wulff spreekt de lezing uit in de Grote Kerk van Breda. Centraal staat welke gebeurtenissen in de wereld bepalend zijn voor beeldvorming over vrijheid in verschillende generaties.

In 1995 was koningin Beatrix de eerste die de 5 meilezing uitsprak. Vorig jaar hield oud-politicus en hoogleraar Jaap de Hoop Scheffer de 5 meilezing. Anderen die de lezing hebben gehouden, zijn de oud-premiers Ruud Lubbers en Wim Kok.

Sinterklaas overboord op meer

Sinterklaas heeft vanmiddag in Drenthe een nat pak gehaald. De Goedheiligman sloeg met zijn boot om op het Paterswoldsemeer.

De Sint was met een paar gasten van TV Drenthe en een paar van zijn Pieten onderweg van een eilandje naar het vaste land. Ineens kapseisde het scheepje en gingen zowel Snieklaas en zijn knechten als tv-crew kopje onder.

Wees maar gerust mijn kind: Sinterklaas heeft slechts een nat pak opgelopen en is niet gewond geraakt. Ook de rest van de bemanning heeft het avontuur zonder kleerscheuren overleefd.


Sinterklaas houdt het voortaan wel bij zijn paard...

OM wil zaak pedovereniging voor burgerrechter

Het Openbaar Ministerie vraagt de burgerlijke rechter pedofielenvereniging Martijn te verbieden. Dat heeft het OM donderdagavond laten weten. Volgens het OM zijn de activiteiten van de vereniging 'in strijd met de goede zeden'.

De vereniging 'vergoelijkt en verheerlijkt' pedofilie, vindt het OM. Het beschermen van kinderen weegt daarom zwaarder dan de vrijheid van vereniging. Het OM dient binnen drie weken een formeel verzoek in bij de rechtbank om Martijn te verbieden en te ontbinden.

De voorzitter van Martijn, Ad van den Berg, werd onlangs tot 2,5 jaar celstraf veroordeeld wegens het bezit van een grote hoeveelheid kinderporno. Het gerechtshof in Leeuwarden bepaalde maandag dat het OM Martijn niet strafrechtelijk hoeft te vervolgen. Het OM, dat eerder geen mogelijkheden zag om Martijn juridisch aan te pakken, liet vorige maand weten toch te bekijken of ontbinding mogelijk is. Eerder donderdag maakten het CDA en de ChristenUnie bekend te werken aan een wetsvoorstel dat een verbod op Martijn gemakkelijker moet maken. De twee partijen willen dat verenigingen kunnen worden verboden als een of meerdere leidinggevenden zijn veroordeeld voor seksuele handelingen met kinderen.

Weer doden Jemen ondanks aftreden Saleh

Het aftreden van de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh heeft vooralsnog geen einde aan het geweld in Jemen gemaakt. Aanhangers van Saleh hebben donderdag vijf antiregeringsdemonstranten doodgeschoten in de hoofdstad Sanaa.

Jemenitische veiligheidstroepen en aanhangers van Saleh openden het vuur op het grootste kampement van de antiregeringsbetogers in Sanaa. Daarbij kwamen vijf mensen om, aldus een gezondheidswerker.

Duizenden mensen gingen donderdag opnieuw de straat op in Sanaa, Taiz en andere steden in Jemen. Ze protesteerden tegen de overeenkomst over de machtsoverdracht die Saleh woensdag in Saudi-Arabië ondertekende. Saleh heeft in ruil voor zijn aftreden immuniteit van rechtsvervolging gekregen. De betogers scandeerden: 'Geen immuniteit voor de moordenaar'.

Palestijnse leiders nader tot elkaar

De leiders van de twee rivaliserende Palestijnse facties hebben een groot aantal meningsverschillen bijgelegd. Beiden zeiden donderdag in Caïro aan een nieuw hoofdstuk in hun verzoeningsgesprekken te beginnen.

In hoeverre er daadwerkelijk sprake is van vooruitgang in de gesprekken tussen Palestijns president en Fatah-leider Mahmoud Abbas en Hamas-leider Khaled Mashaal blijft onduidelijk. In mei kwamen beide leiders overeen een interim-regering te vormen, parlements- en presidentsverkiezingen te organiseren en hun beider veiligheidstroepen te verenigen.

Abbas en Mashaal spraken donderdag voor het eerst sinds de machtsovername van Hamas in de Gazastrook in 2007 met elkaar. Eerdere pogingen de twee leiders te verzoenen liepen op niets uit.

Geen van beide leiders ging donderdag dieper in op de geschillen die zouden zijn bijgelegd. Een gezant van Abbas liet weten dat activisten van beide partijen zouden worden vrijgelaten en dat de verkiezingen, zoals gepland, in mei plaatsvinden. Toch weigerde ook hij meer uitleg te verschaffen.

Ongeacht de overeenkomsten van donderdag is het niet waarschijnlijk dat er op alle fronten overeenstemming is bereikt. Een politieke samenwerking zou Abbas internationaal kunnen opbreken, omdat het Westen Hamas als terroristische organisatie beschouwt. Zowel Fatah als Hamas lijkt bovendien niet al te enthousiast over verkiezingen. Fatah vreest grote verliezen te lijden, terwijl Hamas met argusogen naar Israël kijkt, dat kan besluiten verkiezingskandidaten van de islamitische beweging uit voorzorg op te pakken.

De belangrijkste reden dat Abbas en Mashaal met elkaar onderhandelen is de enorme druk die op hen uitgeoefend wordt door de Palestijnse bevolking. Die zijn de politieke verdeeldheid zat. Daarbij komt dat de verdeelde Palestijnen zwakker staan tegenover Israël, met wie de onderhandelingen over vrede op niets zijn uitgelopen.

Volgende maand, op 20 december, komen Fatah en Hamas weer bijeen. Dan staat de hervorming van de Palestijnse bevrijdingsorganisatie (PLO) op de agenda.

Dolce & Gabbana toch voor de rechter

Het ontwerpersduo Dolce & Gabbana moet zich toch voor de rechtbank verantwoorden. De Britse versie van modeblad Vogue meldde donderdag dat een besluit van de rechter om de twee niet te vervolgen, nietig is verklaard.

Domenico Dolce en Stefano Gabbana zouden zich hebben schuldig gemaakt aan belastingontduiking en fraude. Beiden zouden 416 miljoen euro aan inkomsten hebben verzwegen voor de fiscus door hun bedrijf in 2004 naar Luxemburg te verhuizen.

Een rechter in Milaan oordeelde in april dat er geen bewijs was voor criminele activiteiten en zette het proces stop. De kous leek daarmee af, maar de aanklager ging in beroep en kreeg deze week gelijk. De ontwerpers hebben eerder verklaard onschuldig te zijn, maar weigeren verder commentaar.


Dolce & Gabbana toch voor de rechter (Foto: Novum)

'AC Milan wil Tévez hebben'

AC Milan heeft interesse om zich in januari met Carlos Tévez te versterken. De Italiaanse club is in gesprek met de adviseurs van de Argentijnse spits, meldt de BBC donderdag. Milan heeft zich nog niet officieel bij Tevez' club Manchester City gemeld. Ook Internazionale en Juventus zouden interesse hebben om Tevez deze winter aan hun selectie toe te voegen.

Tevez is bij Manchester City in ongenade gevallen. De Argentijn, die al enige tijd laat weten terug naar Zuid-Amerika te willen, zou eind september een invalbeurt in de Champions League hebben geweigerd. Sindsdien speelde hij niet meer voor de Citizens. Eerder deze maand vertrok hij plotseling naar Argentinië, zonder dat hij daar toestemming voor had.

Kwart homo's blijft op werk in de kast

Bijna een kwart van alle homo- en biseksuele werknemers in het midden- en kleinbedrijf zwijgt over zijn of haar seksuele geaardheid. Tegelijkertijd denkt slechts negen procent van de werkgevers werknemers te hebben die hun geaardheid geheim houden. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van FNV en Company Pride Platform.

Het onderzoek wijst verder uit dat bij de helft van de mkb-bedrijven af en toe grappen worden gemaakt over homo- en biseksuele mannen en vrouwen. De meeste werkgevers geven aan specifieke maatregelen niet nodig te vinden. Wel denkt driekwart dat voorlichting op school een bijdrage levert aan een toekomstig prettig werkklimaat.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius heeft het onderzoek donderdag aangeboden aan voorzitter van MKB Nederland Hans Biesheuvel.


Kwart homo's blijft op werk in de kast (Foto: Novum)

Red Hot Chili Peppers op Rock Werchter

De Red Hot Chili Peppers staan volgend jaar op Rock Werchter. Het grootste muziekfestival van België heeft donderdag de eerste namen van zijn line-up bekendgemaakt.

Naast de Amerikaanse rockband is ook het Franse houseduo Justice van de partij. Rock Werchter 2012 vindt plaats van 28 juni tot en met 1 juli. De kaartverkoop voor het festival gaat op 3 december van start.

Eerder deze week werd al bekend dat de Red Hot Chili Peppers naar Nederland komen. De rockers geven op 28 juni een openluchtconcert in het Goffertpark in Nijmegen.

'Gemeente moet meer doen voor drinkende jongeren'

Gemeenten kunnen meer doen om alcoholgebruik onder jongeren te verminderen. Op de grote groep regelmatige drinkers hebben ze nog onvoldoende zicht. Dat stelt het Integraal Toezicht Jeugdzaken (ITJ) in een donderdag gepubliceerd rapport.

Het ITJ, een samenwerkingsverband van vijf inspectiediensten van de overheid, deed onderzoek in de gemeenten Enschede, Rijssen-Holten, Helmond en Gemert-Bakel. In de gemeenten zijn volgens het ITJ goede initiatieven om het alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen, maar ze hebben de doelgroep nog onvoldoende in beeld.

Nederlandse jongeren drinken volgens deskundigen te jong, te veel en te vaak. Ruim een op de drie scholieren in het voortgezet onderwijs drinkt wel eens vijf glazen of meer bij een gelegenheid, zo blijkt uit onderzoek. Vorig jaar werden 684 jongeren in het ziekenhuis opgenomen met een acute alcoholvergiftiging. Dat is een stijging van 37 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Volgens de onderzoekers is er vaak wel samenwerking tussen hulpverleningsinstanties, maar zijn er nog te weinig afspraken met alcoholverstrekkers als supermarkten en sportkantines. Ook moeten jongeren en ouders meer bij het beleid worden betrokken.

Verder bepleit ITJ het verhogen van de leeftijdsgrens voor alcoholverkoop tot 18 jaar. Onlangs werd echter duidelijk dat daar geen Kamermeerderheid voor is.

Boom doet mee aan zes veldritten

Lars Boom zal deze winter aan zes veldritten meedoen. De wereldkampioen van 2008 zal zijn winterprogramma beginnen op 18 december in Namen. Daarna zal hij nog drie weken te bewonderen in het veld.

De Rabobankrenner zal na namen meedoen aan Surhuisterveen (20 december), Heusden-Zolder (26 december), Loenhout (28 december), Leuven (30 december) en de NK in Huijbergen op 8 januari. Zoals eerder bekend werd gemaakt zal hij niet meedoen aan het wereldkampioenschap in Koksijde.

"Ik wil in de voorjaarsklassiekers goed zijn", zei Boom over het niet meedoen aan het WK. "Ik vind crossen nog steeds heel erg leuk. Het is voor mij een prima overwintering en het explosieve karakter spreekt me aan. Deze zes crossen zijn in een tijdsbestek van drie weken. Dat is net een mooi aantal."

'Proces Joran op 5 januari van start'

Het proces tegen Joran van der Sloot gaat op 5 januari van start. Dat bevestigt donderdag een medewerker van Edward Alvarez, de advocaat van de familie van de omgekomen Stephany Flores, na een bericht in de Peruaanse krant El Comercio.

De voorlopige hechtenis van Van der Sloot is met achttien maanden verlengd, meldt de medewerker van Alvarez verder.

Maandag werd bekend dat de hoogste openbaar aanklager de aanklacht tegen Van der Sloot heeft bekrachtigd. Van der Sloot wordt vervolgd voor moord op de 21-jarige Flores op 30 mei 2010, gevolgd door roof. Hij wacht al bijna achttien maanden op zijn proces.

De Nederlander hangt dertig jaar cel boven het hoofd. Verwacht wordt dat het proces twee tot vier maanden duurt.

De advocaat van Van der Sloot in de VS, Aldo Cotrina, overweegt volgens El Comercio de Peruaanse staat voor het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten te dagen. Er zouden onregelmatigheden in het politieonderzoek zitten.

De Peruaanse wet schrijft voor dat als zijn proces binnen achttien maanden niet is begonnen, hij moet worden vrijgelaten. De strafrechtsdeskundige Giovanna Gismondi uit Peru laat desgevraagd weten dat zij niet verwacht dat dit ook zal gebeuren. "Dat gebeurt in de praktijk nooit", zegt zij.

De advocaat van Van der Sloot in Peru, Jose Jimenez, liet onlangs weten dat hij bij het verstrijken van de termijn aan de rechter zal vragen Van der Sloot vrij te laten. De termijn zou op 4 december aflopen.


'Proces Joran op 5 januari van start' (Foto: Novum)

Aviodrome vraagt faillissement aan

Themapark Aviodrome in Lelystad heeft faillissement aangevraagd. Het verzoek is donderdag ingediend bij de rechtbank in Haarlem, laat het luchtvaartpark donderdag weten.

Eerder werd al bekend dat het park er financieel zeer slecht voor staat. De bewindvoerder is in gesprek met meerdere partijen die het park mogelijk willen voortzetten.

Het Aviodrome is het grootste Nederlandse lucht- en ruimtevaartmuseum. Sinds 2003 is het gevestigd op de luchthaven van Lelystad, daarvoor was het ondergebracht op Schiphol. Het park blijft voorlopig nog wel open.

Nederlander eet minder vaak vis

Nederlanders hebben de afgelopen 12 maanden minder vis gegeten dan een jaar daarvoor. Dat heeft het Nederlands Visbureau donderdag bekendgemaakt op basis van cijfers van marktonderzoekbureau GfK.

De Nederlander eet gemiddeld 3,6 kilo vis per jaar, tegen 3,7 kilo een jaar geleden. Zo is de consumptie van verse vis en schaal- en schelpdieren met 2 procent afgenomen ten opzichte van vorig jaar. De consumptie van vis uit blik is gedaald met 10 procent, terwijl het volume van diepvriesvis redelijk stabiel is gebleven.

McLaren ontkent terugkeer van Honda

McLaren heeft ontkend dat Honda op korte termijn naar de Formule 1 terug zal keren en dat het Britse team vanaf 2014 met de Japanse motorenpartner samen zal gaan werken. In plaats daarvan benadrukt directeur Jonathan Neale dat de samenwerking met Mercedes voortgezet zal worden.

Het verhaal in de Duitse media dat McLaren en Honda weer zouden gaan samenwerken is volgens Neale dus onzin. "We zijn erg blij met en genieten van de samenwerking met Mercedes-Benz. Eerlijk gezegd weten we niet waar dat verhaal vandaan komt. Ik kan de geruchten stoppen en zeggen dat we ons volledig richten op onze relatie met Mercedes-Benz."

McLaren vindt niet dat Mercedes haar eigen team voor zal gaan trekken. "Ik denk niet dat daar sprake van is. Mercedes heeft natuurlijk hun eigen team en het is volkomen normaal dat daar een deel van de aandacht naartoe gaat. Ik heb vanochtend gesproken met Thomas Kerr bij Mercedes-Benz, we spreken elkaar vaak, en wij willen hetzelfde. Thomas was tevreden dat Mercedes zes auto's de top tien in kreeg op de zaterdag in Abu Dhabi. Ze putten daar echt genoegen uit, zoals het hoort. Het spreekt voor zich dat we ze willen verslaan, dus dat werkte goed voor ons. Zij zijn geweldige technische partners en wij genieten van de samenwerking."

FOK!sport in gesprek met... Nigel Hasselbaink (St. Mirren FC)

Ook dit seizoen zullen DerMeister en Wessenator onze voetballende landgenoten in het buitenland weer wekelijks volgen. Deze week namen wij via de mail contact met Nigel Hasselbaink, oud-speler van onder meer PSV en Go Ahead Eagles. Tegenwoordig speelt hij in Schotland voor Saint Mirren.

Nigel, hoe is het op dit moment bij St. Mirren FC? Heb je het er goed naar je zin?

"Ja het gaat goed hier. We staan nu gedeeld vierde in de competitie. Persoonlijk gaat het ook erg goed. Ik speel veel."

Wat zijn de grootste verschillen tussen het Schotse en Nederlandse voetbal?

"Hier word veel op kracht gedaan en in Nederland niet. In Nederland zijn ze technisch wel verder... alhoewel wel wij bij St. Mirren wel goed voetbal spelen/proberen te spelen."

Wat heeft je ertoe gezet om de overstap naar Schotland te maken?

"Ik had trek in iets anders en toen kwam Schotland ineens op mijn pad. Wel raar, maar ik heb 't nu wel naar m'n zin hier."


Nigel Hasselbaink, tegenwoordig spelend in Schotland (Foto: Pro Shots)

Hoop je uiteindelijk nog in Nederland terug te keren? Zo ja, welke club heeft dan je voorkeur?

"Ik heb 't hier naar me zin, maar je weet maar nooit wat de toekomst je brengt. Ik heb niet speciaal een voorkeur, natuurlijk streef je als speler naar het hoogst haalbare."

Heb je nog veel contact met spelers die hetzelfde traject hebben doorlopen en nu ook ergens in het buitenland actief zijn?

"Jazeker, ik spreek dagelijks Nederlandse spelers die ook in 't buitenland voetballen."

Wat voor doelstelling heb je nog in je voetbalcarrière?

"Alles eruit halen wat erin zit."

Wat vonden mensen uit je familie/vriendenkring van je overstap naar Schotland?

"Ze vonden het jammer, maar ze hebben het beste met me voor. Mijn vrienden en familie zijn hier geregeld dus dat zit wel goed."

Volg de verrichtingen van Nigel Hasselbaink en andere voetballers in het buitenland elke week in Voetballers over de Grens.

Parijs en Berlijn willen EU-verdragen aanpassen

Frankrijk en Duitsland presenteren de komende dagen voorstellen om de verdragen van de Europese Unie te veranderen en het bestuur van de eurozone te verbeteren. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy donderdag in Straatsburg gezegd.

Sarkozy sprak donderdag met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Italiaanse premier Mario Monti. Volgens de president zijn alledrie de leiders toegewijd aan het redden van de euro.

Frankrijk was altijd terughoudend wanneer het onderwerp van Europees bestuur op tafel kwam, maar Sarkozy liet weten snel met 'voorstellen voor aanpassing van verdragen' te komen. Aan wat voor voorstellen gedacht moet worden, zei hij niet, maar ze zouden gereed moeten zijn wanneer EU-leiders op 9 december weer bijeenkomen.

De aanpassing van de verdragen moet duidelijk maken dat er stappen genomen moeten worden richting een fiscale unie, omdat beleid beter afgestemd moet worden om de euro stabiel te houden, zei Merkel. "We willen de euro, we willen een sterke, stabiele euro (...) we zullen alles doen om (de euro, red.) te verdedigen."

De voorgestelde veranderingen zullen de Europese Centrale Bank ongemoeid laten, beloofde de bondskanselier. Deze is verantwoordelijk voor monetair, en niet voor fiscaal, beleid, zei ze.

Ubisoft wil meer Kinect-steun buiten seizoen

Ubisoft heeft aangegeven meer ondersteuning van Microsoft te willen zien met betrekking tot Kinect. Het bedrijf geeft aan dat Microsoft de Kinect vooral aanprijst met de feestdagen door dan alleen de grote games er voor uit te brengen. Ubisoft ziet liever het gehele jaar door releases.

Ubisoft geeft aan dat als Microsoft grotere games door het jaar heen uitbrengt voor de Kinect dat ze daarmee ook de zichtbaarheid van het apparaat verbeteren. Volgens rapporten zijn de Kinect-verkopen na de feestdagen vorig jaar langzaam gegaan terwijl de Move het gehele jaar door goed verkoopt. Exacte verkoopcijfers zijn niet bekend maar Microsoft heeft Dance Central 2 en Kinect Sports 2 gepland voor rond de feestdagen, beide grote Kinectgames.

'OM moet meer gaan voor de waarheid'

Officieren van justitie moeten vaker een zaak stopzetten of vrijspraak vragen als zij betwijfelen of er wel genoeg bewijs is. Dat heeft de hoogste man van het Openbaar Ministerie, voorzitter Herman Bolhaar van het college van procureurs-generaal, donderdag gezegd in het televisieprogramma EenVandaag.

Volgens Bolhaar moet het OM waarheidsvinding altijd voorop staan, en niet de wil om een zaak te 'winnen'. "Een rechtszaal is geen voetbalveld. Het gaat daar niet over winnen of verliezen." Officieren van justitie moeten 'beslissingen durven nemen, lef tonen'. "En die beslissing kan ook zijn dat na een onderzoek ter terechtzitting vrijspraak vraagt."

Nadat bleek dat vanwege de Schiedammer parkmoord een verdachte ten onrechte was veroordeeld, kwam het Openbaar Ministerie volgens hem tot de conclusie dat er flink orde op zaken moest worden gesteld. "We hebben ernstig een been moeten bijtrekken", zegt Bolhaar.

Inmiddels heeft het OM meer kennis in huis. Zo zijn er gespecialiseerde officieren van justitie die zich richten op bijvoorbeeld fraude of medische zaken. Volgens Bolhaar moet met een open onderzoekshouding worden gewerkt, moeten officieren kritisch naar elkaars handelen kijken en moet de eigen mening continu worden getoetst.

Duitser Reimer (24) stopt met wielrennen

Martin Reimer heeft besloten een punt te zetten achter zijn nog jonge wielercarrière. De Duitse kampioen van 2009 heeft dit besloten nadat hij na een moeilijk jaar bij het Nederlandse Skil-Shimano geen nieuw contract kreeg aangeboden en hij niet lager dan ProContinental wilde rijden.

Verder is de pas 24-jarige Reimer teleurgesteld in de manier waarop zijn ploeg met hem omging. De ploeg zei dat zijn ontwikkeling stagneerde, terwijl de Duitser vond dat hij in de verkeerde koersen werd uitgespeeld.

Slechte start golfer Maarten Lafeber

Golfer Maarten Lafeber vecht in het Zuid-Afrikaans Open voor zijn laatste kans op behoud van zijn speelkaart voor de Europese Tour. De Nederlandse routinier begon donderdag weinig hoopgevend met een ronde van 73 slagen, 1 boven par.

Lafeber eindigde daarmee na de eerste dag op de Serengeti Golf Club als 98e. Hij lag 8 slagen achter op de twee koplopers, de Schot Steven O'Hara en de Zuid-Afrikaan Jbe Kruger, die beiden 65 slagen noteerden.

Geen directe problemen bij kerncentrales EU

Geen van de 143 kerncentrales in de Europese Unie moet onmiddellijk gesloten worden. Dat is de voorlopige conclusie van de stresstests die onlangs bij de centrales werden uitgevoerd. De voorlopige resultaten werden donderdag gepubliceerd.

De stresstests werden uitgevoerd na de ramp bij de Japanse kerncentrale Fukushima Dai-ichi. Er werd onder andere bekeken of de centrales natuurrampen en andere ongelukken kunnen weerstaan.

Hoewel er geen centrales direct moeten worden gesloten, blijkt uit het onderzoek wel dat de EU-lidstaten moeten werken aan gemeenschappelijke regels, ontwerpen en exploitatie van kerncentrales

De centrales worden begin 2012 nogmaals door onafhankelijke inspecteurs gecontroleerd. Op een top van regeringsleiders in juni worden vervolgens de resultaten besproken.


Geen directe problemen bij kerncentrales EU (Foto: Novum)

Moordenaar zwerver waarschijnlijk op camera

De persoon die begin september een zwerver in een fietsenstalling in Breda doodde, is waarschijnlijk vastgelegd op camera. Dat meldt de politie. Er zijn beelden van een man die in de betreffende nacht op de locatie is geweest, ten tijde van het incident.

Het is voor de politie nog niet helemaal duidelijk of het om de dader gaat. "Maar als het niet degene is die de zwerver heeft omgebracht, is het een zeer belangrijke getuige", zegt een woordvoerder.

De politie zoekt nog getuigen. "De man is omgebracht in een Bredase tippelzone. We zijn bang dat getuigen zich nog niet hebben gemeld uit angst voor herkenning."

Bij het regionale opsporingsprogramma Bureau Brabant en bij Opsporing Verzocht wordt komende week aandacht besteedt aan de zaak. In deze programma's worden beelden vertoond van de mogelijke dader.

Boekhandels vrezen kannibalisering papieren boek

Boekverkopers waarschuwen staatssecretaris van cultuur Halbe Zijlstra (VVD) voor de 'kannibalisering' van het papieren boek. Het voorstel om de vaste boekenprijs niet te laten gelden voor e-books kan grote gevolgen hebben, zegt directeur Ari Doeser van de Koninklijke Boekverkopersbond donderdag.

Dat een variabele prijs voor digitale boeken nu nog geen gevolgen heeft, komt doordat de markt in Nederland nog heel klein is. Het gaat nu om ongeveer anderhalf procent van de algemene boekenmarkt, zegt Doeser. Als die markt groter wordt, bijvoorbeeld twintig procent, kan het prijsverschil desastreuze consequenties hebben voor het boekenvak.

Secretaris Anna Bakker van de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak (KVB) vindt dat de situatie goed in de gaten moet worden gehouden. "Voorzichtigheid is geboden. De regering moet open blijven staan voor geluiden uit de branche", zegt Bakker. De uitgevers, verenigd in de Groep Algemene Uitgevers (GAU), zijn verheugd over het besluit van Zijlstra. Zij achten een vaste prijs voor het digitale boek 'niet haalbaar en handhaafbaar'.

Zijlstra liet woensdagavond aan de Tweede Kamer weten dat een vaste prijs voor het e-book niet zal helpen boekhandels te redden van de ondergang. Ook wil hij de doorbraak van het digitale boek niet belemmeren. Ook de GAU hoopt dat een niet-vaste prijs innovatie bij uitgevers stimuleert.

Boekhandels vinden dat de ontwikkelingen in Duitsland en Frankrijk worden genegeerd. Beide landen hebben een vaste prijs ingevoerd voor digitale boeken. Volgens Doeser erkennen ze daarmee dat boeken van groot maatschappelijk belang zijn.


Boekhandels vrezen kannibalisering papieren boek (Foto: Novum)

'Microsoft maakt twee Next Gen-modellen'

Volgens een rapport van Digital Foundry zou het heel goed kunnen dat Microsoft in de volgende generatie met twee consoles op de proppen komt. Dit zou dan gaan om één simpel model voor een breed publiek en één model meer gericht op de hardcoregamer.

Degene voor het brede publiek zal meer gericht zijn op Kinect en het gebruiken van de de console als mediaspeler. De console voor de hardcoregamer krijgt bijvoorbeeld een harde schijf, een optische drive en de mogelijkheid voor 'backwards compatibility'. De prijs voor de console voor het brede publiek zou goedkoper worden en die voor de hardcoregamer iets duurder. Daarnaast verwacht het bedrijf dat de Kinect een flinke upgrade zal krijgen.

Of dit rapport ook maar enige waarheid bevat zullen we moeten afwachten tot Microsoft zelf bekendmaakt wat hun plannen zijn.

Rover blij met gratis ov op sinterklaasdag

Rover vindt het een goed plan om reizigers op 5 december gratis met bus, tram en metro te vervoeren in drie grote steden. "Een leuk sinterklaascadeau", zei een woordvoerder van de reizigersvereniging donderdag.

Minder blij zijn ze bij Rover met het plan om het ov een week daarna een werkdag plat te gooien in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. De woordvoerder zegt dat reizigers al te vaak de dupe zijn van de werkonderbrekingen. "Niet zo fraai en het blijkt dat het uiteindelijk toch niet werkt."

Cameratoezicht op Robert M. moet opgeheven

Het cameratoezicht op hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak Robert M. moet per direct worden opgeheven. Dat heeft de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) woensdag bepaald. Dat gebeurde na een verzoek van advocaat Tjalling van der Goot, die M. bijstaat.

M. staat sinds zijn gevangenneming in december vorig jaar onder permanent toezicht. Sinds februari probeert zijn advocaat de maatregel aan te vechten. Tot nu toe werd 23 keer een klaagschrift ingediend bij de commissie van toezicht.

Tot nu toe vond de RSJ het cameratoezicht altijd terecht. Dat het nu wel moet worden opgeheven komt doordat er geen concrete aanwijzingen meer zijn voor gevaar voor zelfmoord of zijn gezondheid.

M., die heeft bekend meer dan 85 jonge kinderen te hebben misbruikt, kreeg eerder een schadevergoeding van 140 euro omdat hij in de gevangenis onnodig in afzondering zat en onder cameratoezicht was gesteld.

Een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) laat in een reactie weten dat de penitentiaire inrichting waar M. verblijft 'op zeer korte termijn' gevolg geeft aan de uitspraak van de RSJ. Wel houdt de inrichting het cameratoezicht in de nacht in stand. "Overdag is er meer personeel aanwezig om op andere manieren toezicht te houden en in de nacht niet", legt de zegsman uit.

Capcom komt met Street Fighter X Tekken-films

Bij de release van Street Fighter X Tekken wil uitgever en ontwikkelaar Capcom een aantal reclames hebben. Het bedrijf heeft daarom aan verschillende YouTube-kanalen gevraagd om een reclame te filmen. Ook Thousand Pounds Action is gevraagd en ze hebben alvast een teaser opgenomen.

Alhoewel de teaser vijf minuten duurt zien we niks van de reclame zelf. In het filmpje zien we de crewleden vechten en discussieren over hun favoriete personages. De reclames moeten allemaal rondom de launch van Street Fighter X Tekken uitkomen in maart 2012, als de game voor PS3, pc en Xbox 360 uitkomt.

Bos en Balkenende begin december verhoord

Oud-premier Jan Peter Balkenende (CDA) en oud-minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) worden begin december verhoord door de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar de kredietcrisis. Dat heeft de commissie donderdag gemeld.

Balkenende moet op 8 december verschijnen voor de commissie, die wordt voorgezeten door SP-Kamerlid Jan de Wit. Hij wordt gehoord over de staatssteun voor ING en de nationalisatie van ABN Amro. Bos komt twee keer: op 5 december om te praten over onder meer de ING en op 7 december om vragen te beantwoorden over ABN Amro en Icesave.

De week van 5 december is de laatste week waarin de commissie betrokkenen hoort over het optreden van de overheid ten tijde van de kredietcrisis. Ook andere prominenten komen aan het woord in de slotfase van de verhoren. Onder hen zijn eurocommissaris Neelie Kroes, ABN-topman Gerrit Zalm en minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA).

Catherine komt in februari

De licht erotische game Catherine zal in februari 2012 uitkomen. Dit maakt uitgever Deep Silver vandaag bekend, een exacte datum is er nog niet. De game zal uitkomen voor de PS3 en Xbox 360 en is al een poosje uit in Japan. Dat de game naar Europa zou komen is afgelopen zomer al bekendgemaakt.

Deep Silver maakt ook bekend dat de game een zogenaamde omdraaibare cover zal krijgen waar je kunt kiezen uit Katherine en Catherine. De twee dames maken het leven van Vincent, het hoofdpersonage, er niet makkelijker op. Hij zal in mysterieuze nachtmerries moeten vechten voor zijn leven.

Vitesse-spelers betalen mee aan kaartjes

De spelers van Vitesse gaan een deel van de toegangskaartjes voor de bekerwedstrijd tegen FC Eindhoven betalen. Op die manier hoopt Vitesse zo veel mogelijk fans mee te krijgen naar Eindhoven, meldt De Gelderlander.

De bekerwedstrijd wordt gespeeld op donderdag 22 december om 18:45 uur. De winnaar plaatst zich voor de kwartfinales. Vitesse heeft samen met de officiële supportersvereniging een actie gestart, waarmee het reisje naar Eindhoven slechts tien euro moet kosten (inclusief wedstrijdkaartje). De bekerwedstrijd in Brabant is voor de Arnhemmers de laatste officiële wedstrijd van dit kalenderjaar.

De ploeg van John van den Brom wist in de eerste twee rondes van de KNVB Beker af te rekenen met NAC Breda en ADO Den Haag. Beide duels vonden plaats in de Gelredome. De huidige nummer acht van de Eredivisie gaat zondag op bezoek bij de nummer drie, FC Twente.

De Sims volgende maand op iPhone en iPad

Spelers kunnen volgende maand op elk moment van de dag het leven van hun Sims beïnvloeden. Electronic Arts gaat namelijk The Sims FreePlay uitgeven voor de iPhone en iPad. Het spel vertoont gelijkenissen met The Sims Social, dat speelbaar is via netwerksite Facebook. Dat schrijft entertainmentwebsite IGN.

Gelijk aan het spel op Facebook moet The Sims FreePlay geld opleveren met de verkoop van virtuele objecten. Spelers kunnen het gratis spel uitbreiden met gekochte virtuele meubels en geldstukken.

In tegenstelling tot The Sims Social kunnen gamers op de iPhone zestien gamepersonages maken. Deze keuze is gemaakt omdat alle opdrachten live worden uitgevoerd door de sims. Het uitvoeren van dergelijke opdrachten kan versneld worden door virtueel geld in te leggen.


De Sims volgende maand op iPhone en iPad

FOK!filmtip: Poltergeist

Iedere dag komen er meerdere films op televisie. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft jou iedere dag onze tip van de dag. Vandaag is dat... Poltergeist.

In de horrorklassieker Poltergeist heeft de familie Freeling last van klopgeesten in hun nieuwe huis. De geesten praten via de televisie met dochter Carol Anne (Heather O'Rourke). Eerst lijken de geesten niet gevaarlijk te zijn. Dit verandert echter als Carol Anne naar hun dimensie wordt ontvoerd en als gids moet dienen om de geesten naar het licht te kunnen brengen. De hel breekt los.


Poltergeist trailer (1982)

Poltergeist is een horrorfilm uit 1982 van horrorgrootmeester Tobe Hooper. Het verhaal werd geschreven door Steven Spielberg. Poltergeist was het eerste en meest succesvolle deel van een trilogie. 

Er wordt van de Poltergeist-trilogie wel beweerd dat er een vloek op rust. In de zes jaren dat de drie films uitkwamen overleden vier leden van de cast van de Poltergeist films. Zo werd Dominique Dunne, die de oudste dochter Dana speelde in de eerste Poltergeist film, op 4 november 1982 gewurgd door haar ex John Thomas Sweeney. Julian Beck (Henry Kane in Poltergeist II: The Other Side) overleed in 1985 aan maagkanker, Will Sampson (medicijnman Taylor in Poltergeist II) overleed in 1987 aan een nierkwaal en Heather O'Rourke (dochter Carol Anne in alle drie de Poltergeist films) overleed op 12-jarige leeftijd aan de gevolgen van de ziekte van Crohn.


Kijk hier naar The Making Of Poltergeist.

Poltergeist is te zien om 21.00 uur op TCM.

Ibrahimovic: "Wij kunnen de CL winnen"

AC Milan verloor woensdag thuis van Barcelona, de favoriet voor de eindzege in de Champions League. Zlatan Ibrahimovic is echter nog steeds vol vertrouwen over het verdere verloop van het toernooi.

"Wij kunnen de Champions League winnen. We zijn een team dat nog steeds groeit. We doen er alles aan om het niveau van Barcelona te bereiken", zegt de Zweedse spits op de FIFA-website. Milan speelde in Camp Nou nog met 2-2 gelijk, maar woensdag wonnen de Catalanen met 2-3. Ibrahimovic maakte tegen zijn oude club één van de twee Italiaanse goals. "Het was een prachtige wedstrijd. Er vielen vijf doelpunten en beide teams gaven 100 procent, ondanks dat we allebei al waren geplaatst."

Door de nederlaag van Milan is Barcelona groepswinnaar, terwijl de ploeg van Ibrahimovic als nummer twee ook doorgaat. De laatste poulewedstrijd, op 6 december tegen Viktoria Plzen (uit), is er een voor de statistieken. Op vrijdag 16 december is de loting voor de achtste finales.

Zlatan Ibrahimovic
Ibrahimovic: "Wij kunnen de CL winnen" (Foto: Pro Shots)

[WTF] Federer blijft ongeslagen in Londen

Roger Federer heeft donderdag ook zijn derde poulewedstrijd bij de ATP World Tour Finals in winst omgezet. Tegen Mardy Fish liet de Zwitser slechts bij vlagen hetzelfde niveau zien als dinsdag tegen Rafael Nadal, maar hij won de partij wel in drie sets: 6-1, 3-6, 6-3. Federer gaat nu als groepswinnaar naar de halve finale. Debutant Fish is uitgeschakeld.

Later donderdag strijden Rafael Nadal en Jo-Wilfried Tsonga tegen elkaar om de tweede plek in de poule en dus een plaats in de halve finale. Beiden verloren eerder in het toernooi van Federer, maar wonnen van Fish. De verliezer is uitgeschakeld.

Lilly Collins wilde dolgraag Sneeuwwitje spelen

Actrice Lilly Collins wilde zo graag de rol van Sneeuwwitje spelen dat ze voor twee films over het beroemde sprookje auditie deed. "Het zijn twee nog niet eerder vertelde verhalen, dus het zijn twee verschillende films", vertelt de actrice aan het Amerikaanse entertainmentprogramma Access Hollywood.

Uiteindelijk kreeg ze de rol van Sneeuwwitje in Mirror Mirror met Julia Roberts als kwade stiefmoeder. Kristen Stewart speelt Sneeuwwitje naast Charlize Theron in Snow White and the Huntsman. "Ik vind het zo spannend voor Kristen, ze is perfect voor die rol." Mirror Mirror van Immortals-regisseur Tarsem Singh is een grappige versie van het eeuwenoude sprookje. De andere film is een duistere vertelling waarin de jager Sneeuwwitje opleidt tot vechtersbaas. De 22-jarige Lilly, dochter van zanger Phil Collins, vreest niet voor de concurrentiestrijd. "Ik vind het heel spannend om deze film te maken en ik denk dat de twee films totaal verschillend bioscooppubliek trekken."

De filmstudio's Universal en Relativity vechten elkaar de tent uit om het meeste geld binnen te halen. De premièredata zijn talloze keren vervroegd en Mirror Mirror van Relativity komt nu op 22 maart uit. Twee weken later verschijnt Snow White and the Huntsman van Universal.

Sterktste Man van Nederland wint scenarioprijs India

De Nederlandse familiefilm De Sterkste Man van Nederland heeft een Gouden Olifant voor beste scenario gewonnen tijdens het International Children's Film Festival India. Dat maakt coproducent NL Film donderdag bekend.

"Wij zijn vreselijk trots op deze film", zegt producent Alain de Levita van NL Film. "Toen ik destijds de eerste versie van het script las, riep ik uit: Dit is het beste scenario dat ik sinds tijden gelezen heb. Deze prijs komt de schrijvers dan ook van harte toe!"

De film onder regie van Mark de Cloe en met een scenario van Maarten Lebens en Pieter Bart Korthuis won vorige maand al de Prix Europa in Berlijn voor beste televisie fictie. De film werd dit jaar ook geselecteerd voor het Internationale Film Festival van Berlijn en werd dit jaar genomineerd voor de MovieSquad Junior Award, tijdens het Nederlands Film Festival. Ook ontving de film dit jaar een nominatie voor Beste Kinderfilm op Cinekid. De telefilm werd voor het eerst op 8 januari van dit jaar door de KRO op Z@pp uitgezonden en trok die avond 415.000 kijkers.

De Sterkste Man van Nederland gaat over de 12-jarige Luuk die opgroeit zonder vader. Hij denkt dat zijn vader de sterkste man van de wereld is. Tijdens een Sterkste mancompetitie komt Luuk René tegen, van wie hij denkt dat het zijn vader is. Als Luuks moeder dat hoort, biecht ze de waarheid op: Luuk komt uit een buisje.


Sterktste Man van Nederland wint scenarioprijs India (Foto: Novum)

Ben Stiller veilt figurantenrol in komedie

Ben Stiller heeft een figurantenrol voor zijn film Neighborhood Watch geveild voor 23 duizend dollar. Wie de gelukkige is, is onbekend, maar de winnaar mag een week lang rondlopen op de set van de komedie en zal ook op het witte doek te zien zijn. Dat schrijft de Amerikaanse nieuwsblog The Huffington Post.

De hoogste bieder zal ook acteurs Jonah Hill en Vince Vaughn ontmoeten bij het filmen van de komedie. De opbrengst van de veiling gaat naar de Stiller Foundation. Met zijn stichting wil de acteur kansarme kinderen in Haïti onderwijs bieden.

De 45-jarige Stiller heeft nog meer in de verkoop. Op de website Charity Buzz kan geboden worden op een reis naar Haïti met Stiller en mode-ontwerpster Donna Karan. De minimale inzet voor het weekendje weg is 26 duizend dollar.

Neigborhood Watch is een sciencefictionkomedie over een stel vaders dat een buitenaardse invasie op het spoor komt. De film moet volgend jaar zomer in de bioscopen draaien.


Ben Stiller veilt figurantenrol in komedie (Foto: Novum)

Robert de Hoog wil doorbreken in Hollywood

Robert de Hoog gaat een poging wagen om door te breken in Hollywood. "Ik wil graag dat veel mensen zien wat ik maak. En waar kan dat beter dan in Hollywood?", zegt de acteur in Spits.

De Hoog vertrekt binnenkort naar Los Angeles. "Ik ben nog jong en naïef genoeg om te geloven dat het echt kan gaan werken", vertelt de 23-jarige. "En als ik over een paar jaar constateer dat het helaas niet gelukt is, dan zien we wel weer verder."

De acteur is vanaf februari te zien in de film War Horse van Steven Spielberg. Ook speelt hij een rol in de nieuwe film van regisseur Reinout Oerlemans, Nova Zembla. Deze is vanaf donderdag in de bioscoop te zien.


Robert de Hoog wil doorbreken in Hollywood (Foto: Novum)

Twee zeebevingen in noorden Japan

In het noorden van Japan hebben zich donderdag twee zware zeebevingen voorgedaan. De bevingen hebben geen schade aangericht of een tsunami veroorzaakt.

De ene beving, met een kracht van 6,1, deed zich ten zuiden van het eiland Hokkaido voor op een diepte van 30 kilometer onder het zeeoppervlak, meldde de Japanse meteorologische dienst.

De andere beving, met een kracht van 6,0, voltrok zich vlak voor de noordoostkust van Japan, in de buurt van de kerncentrale Fukushima Dai-ichi die bij de beving en daaropvolgende tsunami in maart zwaar beschadigd raakte. Deze beving was donderdag ook voelbaar in Tokyo.

De beving van 11 maart had een kracht van 9,0. De tsunami die erop volgde verwoestte grote delen van de noordoostkust van Japan. Bijna twintigduizend mensen kwamen om of raakten vermist. De ramp bij de kerncentrale dwong zo'n honderdduizend mensen huis en haard achter te laten.

Proef met snelwegbussen uitgebreid

Vanaf volgend jaar rijden tussen Breda en Utrecht in de spits twee tot zes bussen per uur, evenals tussen Almere en Utrecht. Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) wil kijken of deze zogenoemde snelwegbussen zorgen voor minder files. De proef duurt drie jaar, heeft zij donderdag bekendgemaakt.

Tussen Hilversum en Amsterdam rijden sinds juli al snelwegbussen. Per dag zouden die meer dan 1200 passagiers vervoeren. "De start is veelbelovend", aldus Schultz.

De snelwegbussen tussen Hilversum en Amsterdam rijden in de spits zes keer per uur. Buiten de spits is dit tot middernacht vier keer per uur. De lijn tussen Breda en Utrecht moet in de loop van 2012 van start gaan en die tussen Almere en Utrecht begint vanaf februari. Op deze twee lijnen rijden tijdens de spits twee bussen per uur en daarbuiten tot 22.00 uur een keer per uur.

Reizigers die gebruik willen maken van de bussen kunnen voor de normale prijs opstappen bij transferia, carpoolplaatsen en een aantal gewone bushaltes. Het ministerie van Infrastructuur steekt 10,5 miljoen euro in de proef. De provincies Noord-Holland, Noord-Brabant en Flevoland leggen 1,5 miljoen euro in. De provincie Noord-Holland coördineert de test.

Numerus fixus bij populaire studies

Voor de studies rechten en bedrijfseconomie wordt vanaf het collegejaar 2013/2014 nog maar een beperkt aantal studenten toegelaten. De dertien universiteiten stellen gezamenlijk een numerus fixus in om het aantal studenten voor deze populaire studies te beperken, meldt de vereniging van universiteiten VSNU donderdag.

Het beperken van de instroom van studenten moet de kwaliteit van het onderwijs waarborgen. Het is nog niet duidelijk hoeveel studenten worden toegelaten en hoe de universiteiten gaan selecteren.

Voor de studies geneeskunde en psychologie bestaat al langer een numerus fixus.

CDA en CU: wettelijk verbod van pedoclubs

Pedofielenverenigingen moeten verboden kunnen worden. CDA en ChristenUnie werken aan een wetsvoorstel waarin staat dat een vereniging ontbonden kan worden als bestuurders kinderen hebben misbruikt.

Dat hebben de twee partijen donderdag bekendgemaakt. CDA en ChristenUnie vinden dat minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) het Openbaar Ministerie opdracht moet geven pedofielenvereniging Martijn te vervolgen. Het hof in Leeuwarden oordeelde maandag nog dat een strafrechtelijke aanpak er niet in zit.

Opstelten stelde dat nog wordt bekeken of Martijn langs civielrechtelijke weg kan worden aangepakt. Volgens het Verdrag van Lanzarote kan een organisatie verboden worden als een leidinggevende is veroordeeld voor bezit van kinderporno. CDA en ChristenUnie vinden dat dit in de Nederlandse wet moet komen te staan.

Zij voeren aan dat acht huidige en voormalige bestuursleden van Martijn een veroordeling voor zedenmisdrijven op hun naam hebben staan.

Drakenfeest in Skyrim

In Skyrim op de pc is het mogelijk draken te spawnen. Zodoende heeft een gamer geprobeerd om te kijken hoeveel draken hij kan spawnen met zijn systeemsettings op Ultra om te zien of het vastloopt.

Het is mogelijk om met een stukje code een draak te spawnen in Skyrim op de pc. Onderstaand filmpje gaat over een gamer die vijftig draken gespawned heeft.

"I stopped at 50 dragons because FRAPS started having issues keeping up the framerate while I was recording and I had to enable God Mode right away because they would have killed me within seconds.", aldus de gamer, Legend of Myth

Manager Kubica: "Renault verdraaide woorden"

De manager van Robert Kubica, Daniele Morelli, zegt dat de Poolse coureur gewoon op tijd fit zal zijn voor de start van het Formule 1-seizoen 2012. Hiermee gaat hij lijnrecht in tegen het bericht dat Lotus Renault GP naar buiten bracht over het tegenvallende herstel van de F1-rijder.

Kubica herstelt nog steeds van de rallycrash die hij in februari kende. De Pool zou eerder deze week Renault hebben laten weten dat hij niet klaar zal zijn voor de seizoensopener van 2012. "Ik begrijp niet waarom Renault de woorden van Robert heeft veranderd. Het is niet waar dat Robert niet op tijd fit zou zijn voor de eerste race van 2012. Robert heeft alleen gezegd dat hij niet zeker wist of hij wel op tijd in vorm zou zijn voor de eerste tests in februari," liet Morelli weten aan La Gazetta dello Sport.

Volgens de manager heeft Kubica ook helemaal geen contract meer bij Lotus Renault GP voor 2012. "Het contract loopt eind december af, dus vanaf 1 januari zijn we vrij om te gaan en staan waar we willen," zei Morelli die hiermee een voedingsbodem creëert voor de geruchten dat Kubica mogelijk naar Ferrari over zal stappen. Onderhandelingen met Renault zijn zeker niet aan de orde. "We hebben het nooit over 2013 gehad."

Turkse president komt naar Venlo

De Turkse president Abdullah Gül bezoekt volgend jaar Venlo, de thuisstad van PVV-leider Geert Wilders. Gül is uitgenodigd door minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA). Dat heeft het ministerie van Verhagen donderdag bekendgemaakt.

Gül brengt een bezoek aan de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade, met in zijn kielzog een grote delegatie uit het bedrijfsleven. De Floriade vindt van 5 april tot 7 oktober plaats in Venlo. Verhagen ondertekende donderdag de plannen voor het Nederlandse paviljoen op de Floriade.

Het bezoek van Gül aan Venlo is opmerkelijk, omdat Wilders zich afgelopen weekend uitsprak tegen de komst van Gül naar Nederland.

Een woordvoerder van Verhagen meldt donderdag desgevraagd dat het toeval is dat Gül de geboortestad van Wilders bezoekt. "Het bezoek aan de Floriade maakt deel uit van zijn staatsbezoek. De Floriade vindt eens in de tien jaar plaats. Regio's doen erg veel moeite om de tentoonstelling binnen te halen. Het is puur toeval dat die volgend jaar in Venlo plaatsvindt."

Wanneer het staatsbezoek precies plaatsvindt, is nog niet bekend.


Turkse president komt naar Venlo (Foto: Novum)

Knapen tornt niet aan budget ontwikkelingshulp

Het kabinet blijft 0,7 procent van het bruto nationaal product (bnp) besteden aan ontwikkelingshulp. Dat beloofde staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) donderdag aan de Tweede Kamer. "Die 0,7 procent staat", zei hij tijdens de begrotingsbehandeling van Buitenlandse Zaken.

Het budget voor ontwikkelingshulp werd door dit kabinet teruggeschroefd van 0,8 procent tot 0,7 procent van het bnp. De EU-landen hebben dit percentage als norm gesteld. "Ik sta achter het regeerakkoord. En ik hecht aan internationale afspraken", zei Knapen.

D66-leider Alexander Pechtold noemde de toezegging het belangrijkste nieuws dat hij deze week had gehoord. "Veel dank hiervoor", zei hij tegen de staatssecretaris.

De discussie over hoe veel Nederland uitgeeft aan ontwikkelingshulp leidde vorige week tot spanning tussen regeringspartij CDA en gedoogpartner PVV. Geert Wilders opperde dat als er extra moet worden bezuinigd, vier miljard euro moet worden weggehaald bij ontwikkelingshulp. Het CDA was 'not amused'. Kamerlid Kathleen Ferrier liet weten dat er niet te tornen valt aan het percentage van 0,7 procent.

Tankstations weer bierloos na boete

De vijf tankstations die donderdag begonnen met de verkoop van bier zijn daar dezelfde dag weer mee gestopt nadat de Voedsel en Waren Autoriteit een boete had uitgedeeld. "De bekeuring is binnen. Daar ben ik heel bij mee, want daar was het om te doen", zegt voorzitter van branchevereniging Beta Ewout Klok.

Klok is eigenaar van een tankstation in Hoogeveen waar de boete om 12.55 uur werd uitgedeeld. "We kunnen nu formeel de rechtsgang maken, want daarvoor moet je een strafbaar feit hebben gepleegd", legt Klok uit. Hij spreekt van een historisch moment.

De VWA bevestigt een boete van negenhonderd euro te hebben uitgedeeld en dat de eigenaar de alcohol gelijk uit de schappen heeft gehaald. De controleurs blijven tankstations extra in de gaten houden.

Het is sinds 2000 verboden om alcohol te verkopen op tankstations. Sinds 2008 is twaalf keer een boete opgelegd voor overtreding van dit verbod.

Klok en een aantal collega's zeggen veel omzet mis te lopen door het verbod. Ze vinden dat ze worden benadeeld ten opzichte van wegrestaurants en supermarkten. De tankstationhouder verwacht een gunstige uitspraak van de Europese rechter.

Dijkstra afgeknapt op bondscoach Caldas

Hockeyster Wieke Dijkstra heeft donderdag in scherpe bewoordingen haar interlandloopbaan beëindigd. De 27-jarige aanvoerster van Laren spreekt in een persbericht van een "respectloze en ziekmakende selectieprocedure" voor de komende Olympische Spelen van Londen 2012.

Bondscoach Max Caldas heeft het volledig bij de 123-voudige international verbruid. "Ik ga de winterstop gebruiken om wat afstand te nemen en te herstellen van de persoonlijke en emotionele schade die mij is toegebracht."

Dijkstra werd afgelopen zomer door Caldas buiten zijn EK-selectie gehouden.

Dijkstra afgeknapt op bondscoach Caldas
Dijkstra afgeknapt op bondscoach Caldas (Foto: ANP)

Dexia rekent op steun centrale banken eurozone

Het Frans-Belgische Dexia rekent op steun van de Emergency Liquidity Assistance (ELA) voorzieningen van de centrale banken in de eurozone. Dat meldt een bron bekend met de situatie donderdag.

De centrale banken van de eurozone verstrekken leningen aan financials. Deze kunnen vanwege een gebrek aan financieel onderpand geen gebruik maken van de leningen die de Europese Centrale Bank beschikbaar stelt.

De vorm van financiering door het ELA is over het algemeen duurder dan lenen bij de ECB. Deze vorm wordt verleend wanneer centrale banken van oordeel zijn dat financiële instellingen liquiditeitsproblemen hebben, maar nog niet insolvent zijn.

Dexia maakt momenteel alleen gebruik van ELA fondsen van de Belgische en Franse Centrale Bank, aldus de bron.


Dexia rekent op steun centrale banken eurozone (Foto: Novum)

Robben wil wel tegen Ajax spelen

Arjen Robben vindt het hoog tijd om in de Champions League eens tegen een Nederlandse club te spelen. Bayern München is al zeker van de poulewinst in groep A, terwijl Ajax een goede kans heeft om tweede te worden in groep D.

Robben hoopt dat beide teams aan elkaar worden gekoppeld voor de achtste finales. "Ik speel nu zeven jaar op rij in de Champions League en nog nooit heb ik tegen een Nederlandse club gespeeld. Het wordt wel eens tijd!" zegt hij in TZ. Ondertussen baalt Robben wel van de berichten in de Duitse media dat hij te vaak voor eigen succes gaat. "Het klopt niet en ik word er een beetje zenuwachtig van. Daarom heb ik vaak geen zin om me tegen die onzin te verdedigen. Mijn collega's bij Bayern hebben vertrouwen in mij. Dat is het enige dat telt."

"Als het goed gaat, wordt er altijd naar iets negatiefs gezocht"
, gaat Robben verder. "Maar daar wil ik verder helemaal niets mee zeggen. Iedereen mag zijn mening hebben." Bayern won deze week met 3-1 van Villarreal en het herstelde zich daarmee van de thuisnederlaag in de competitie tegen Borussia Dortmund. De Rekordmeister en koploper staat nog twee punten voor op de concurrent.

Krajicek strikt ook Söderling en Berdych

De Zweed Robin Söderling verdedigt volgend jaar zijn titel bij het ABN Amro-tennistoernooi in Rotterdam. Dat maakte de organisatie donderdag bekend.

De Tsjech Tomas Berdych is van 13 tot en met 19 februari ook actief in Sportpaleis Ahoy. Toernooidirecteur Richard Krajicek legde eerder al Roger Federer, Juan Martin del Potro en Robin Haase vast.

Söderling is door de ziekte van Pfeiffer afgezakt naar de 13e plek op de wereldranglijst. Berdych is de nummer 7 van de wereld.

Söderling en Berdych naar Rotterdam
Söderling en Berdych naar Rotterdam (Foto: ANP)

Contador in wachtkamer na afronden hoorzitting

De hoorzitting in de dopingzaak rond wielrenner Alberto Contador is na vier dagen afgerond. Donderdag werden voor het internationaal sporttribunaal CAS in het Zwitserse Lausanne de laatste pleidooien gehouden. De Spanjaard moet nu waarschijnlijk tot januari op de uitspraak wachten. Tegen de renner is een schorsing van twee jaar geëist.

De zitting bij het CAS vond plaats achter gesloten deuren, waardoor de exacte inhoud van de verhoren onduidelijk is. Bij het verlaten van de rechtbank wilde Contador geen tekst en uitleg geven. De afgelopen dagen werden in totaal ongeveer twintig getuigen gehoord.

Contador testte in de door hem gewonnen Tour de France van 2010 positief op het gebruik van clenbuterol. Volgens de Spanjaard kwam het middel in zijn lichaam door het eten van besmet vlees. De Spaanse wielerbond ging akkoord met die verklaring, waarop de internationale wielerunie UCI en antidopingwaakhond WADA naar het CAS stapten.

Rosenthal wil Kamer niet informeren over staatsbezoek

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) voelt er niets voor om de Tweede Kamer vooraf te informeren over staatsbezoeken. Dit lijkt hem 'niet gepast', zei hij donderdag in de Tweede Kamer tijdens de begrotingsbehandeling van Buitenlandse Zaken.

De discussie over de staatsbezoeken van Beatrix laaide vorige week op, nadat bekend werd dat de koningin in januari naar Oman gaat. SP-Kamerlid Harry van Bommel is tegen dit bezoek en eist dat het wordt afgeblazen. Ook de PvdA, PVV en GroenLinks hebben hun bedenkingen.

PvdA-Kamerlid Nebahat Albayrak wil dat staatsbezoeken voortaan eerst met de Tweede Kamer worden besproken voordat ze worden gepland. Rosenthal vindt dit een slecht plan. Hij zei dat hij verantwoording wil afleggen voor iedere officiële reis van Beatrix, maar vooraf informeren vindt hij niet nodig.

Rosenthal wees erop dat het staatsbezoek aan Oman 'een goede gelegenheid biedt om de bilaterale houding te bestendigen'. Hij wees op de positieve ontwikkelingen die het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden in het land. Zo zijn er verkiezingen geweest, heeft het parlement meer bevoegdheden gekregen, zijn er hervormingen op sociaaleconomisch gebied doorgevoerd en is de positie van vrouwen sterk verbeterd, zei Rosenthal.

Van Bommel riposteerde dat er nauwelijks persvrijheid is in Oman, dat internet geblokkeerd wordt door het regime en dat in delen van het land de sharia geldt. D66-leider Alexander Pechtold eiste dat hier ook aandacht aan wordt besteedt tijdens het staatsbezoek. Rosenthal beloofde de Kamer in een brief uiteen te zetten wat het programma wordt.

De minister zei eerder in het debat dat Nederland zich minder 'met het opgeheven vingertje' op het wereldtoneel moest bewegen. Mensenrechten en internationale veiligheid zijn belangrijke punten in het buitenlandse beleid, maar zouden altijd in samenhang met de economische belangen van Nederland moeten worden nagestreefd.

Rosenthal weersprak dat Nederland zijn internationale focus kwijt zou zijn en alleen maar met zichzelf bezig zou zijn. "Opkomen voor de eigen belangen is iets anders dan naar binnen gekeerd zijn. Het buitenland is voor Nederland van het grootste belang."

CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel wees de minister er donderdag op dat economische belangen niet de spil van het beleid moeten zijn. "Nederland is meer dan een bakkerij. Nederland is ook een samenleving waar de menselijke waardigheid centraal staat. Dat zou in het buitenlands beleid moeten worden uitgedragen."

Diplomaten en ambtenaren uitten afgelopen zaterdag in NRC Handelsblad kritiek op Rosenthal. Die zou niet diplomatiek genoeg opereren en alleen maar met Nederlands eigenbelang bezig zijn.

Rosenthal uitte donderdag opnieuw zijn onvrede over ambtenaren die achter zijn rug om met de pers hadden gepraat, iets waar hij een 'broertje dood' aan heeft. "Ambtenaren die met journalisten praten moeten zich aan de spelregels houden. Ze moeten dit eerst aan de bewindspersoon vragen." Hij ontkende dat hij een spreekverbod heeft opgelegd aan zijn ambtenaren.


Rosenthal wil Kamer niet informeren over staatsbezoek (Foto: Novum)

Woede over plaszak klinkt door in taalverkiezing

Plaszak maakt kans om te worden verkozen tot woord van het jaar. De plaszak was een voorstel van de NS als oplossing in wc-loze sprinters. In oktober leidde het idee tot verontwaardiging in politiek Den Haag en bij treinreizigers.

Taalliefhebbers konden de afgelopen twee weken hun favoriete woord of term indienen op de site van het Genootschap Onze Taal. Opvallend is dat veel geopperde woorden te maken hebben met de crisis of mobiele telefonie. Bijna vierhonderd mensen gaven aan dat wordfeud, app of juist eurocrisis of schuldencrisis het woord van het jaar moest worden.

Ook occupy, Arabische lente, weigerambtenaar, casinopensioen, bedrijfspoedel maken kans om woord van het jaar te worden. Ruim 1400 bezoekers van het congres van het taalgenootschap zullen zaterdag stemmen op hun favoriete woord.

Vorig jaar kwam gedoogsteun als winnaar uit de bus. Ook het woordenboek Van Dale organiseert een dergelijke verkiezing.


Woede over plaszak klinkt door in taalverkiezing (Foto: Novum)

Tram, bus en metro duurder

Het openbaar vervoer met tram, bus en metro wordt met ingang van 1 januari duurder. Het basistarief stijgt van 79 naar 83 cent, het kilometertarief gaat met 0,6 cent omhoog naar 12,7 cent.

Over deze tariefsverhogingen is landelijk overleg gevoerd tussen decentrale overheden (provincies en stadsregio's) als opdrachtgevers van het ov en de vervoersbedrijven.

Dat maakte de stadsregio Rotterdam, waarvan het dagelijks bestuur inmiddels heeft ingestemd met de verhogingen, donderdag bekend.

'Harde aanpak probleemwijken niet nodig'

De roep om een 'harde aanpak' in zogeheten probleemwijken, ook wel 'kansenwijken' genoemd, is niet of nauwelijks onderbouwd door ervaringen uit de wijken zelf. Repressieve maatregelen zijn volgens criminologe Monique Koemans dan ook niet nodig.

Koemans onderzocht in het kader van haar promotieonderzoek elf als problematisch gekarakteriseerde wijken in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Ze constateert een gapende kloof tussen de beleving van bewoners en het beeld dat wordt geschetst in de media en in politieke kringen, met betrekking tot problematiek rond de zogeheten hang-, rel-, of 'kansen'-jeugd.

Politici en de media houden elkaar volgens Koemans in een 'houdgreep'. Kiezers moeten met harde taal worden gepaaid, en de media doet er graag een schep bovenop om lezers te trekken. Volgens de promovenda komen politiek en nieuwsmedia vervolgens in een spiraal terecht waarin voortdurend op elkaar wordt gereageerd, en een steeds ernstiger beeld wordt geschapen. Dat heeft uiteindelijk weinig meer met de werkelijkheid te maken, stelt de criminologe.

In het kader van haar onderzoek liet Koemans de situatie in de wijken observeren, en werden interviews afgenomen met agenten, buurtbewoners, sociaal werkers en winkeliers. Die herkennen het in de media en door politici geschetste beeld niet, en zijn doorgaans dan ook niet voor harde maatregelen. Integendeel, ze zien juist verbeteringen in de wijk, en Koemans adviseert dan ook om het al bestaande beleid beter in uit te voeren.

Woonblok met satellietschotels
'Harde aanpak probleemwijken niet nodig' (foto: Tasja, licentie: publiek domein)

Battlefield 3 en de Battlerecorder

Deze week is er natuurlijk een Battlefield 3-patch de deur uitgegaan voor de pc. Er zijn weer diverse dingen verbeterd en nieuwe upgrades staan ook op de planning. Bijvoorbeeld de Battlerecorder.

Community Manager Ian Tornay geeft namelijk aan dat er compleet nieuwe upgrades aan zitten te komen. Alleen nu de uitbreiding Back to Karkand om de hoek staat en er toch nog wat glitches en bugs waren ondanks de patch, weet hij geen exacte datum te vertellen.

Onderstaande vernieuwde spelelementen zullen er naar alle waarschijnlijkheid komen.

  • In-game VOIP
  • Various nerfs including Taclight
  • changes to chat window (size, positioning)
  • Additional changes to squad interface, including the ability to make squads
  • Beep beeps (Which will be implemented, just not in this patch)
  • Squad and in-game interface changes (mostly revolving around the proposed fan-designed interface)
  • TV Missles - definitely known
  • Spectator/Battlerecorder - Another very popular request. 

Aissati terug bij A-selectie Ajax

Ismaïl Aissati is door trainer Frank de Boer teruggehaald bij de A-selectie van Ajax. De middenvelder werd net als spits Mounir el Hamdaoui verbannen naar Jong Ajax, omdat beide spelers overbodig waren. Het is onbekend of El Hamdaoui weer terug keert bij de selectie van De Boer.

"Zijn goede prestaties op de trainingen en in de wedstrijden van Jong Ajax hebben ertoe geleid dat Ismaïl Aissati vanaf morgen weer deel uit maakt van de A-selectie", aldus Ajax-trainer Frank de Boer tegen het AD. Na afloop van de wedstrijd tegen Lyon dinsdag in de Champions League zinspeelde de trainer al op een terugkeer van de speler.

De 23-jarige Aissati keerde aan het begin van dit seizoen na een verhuurperiode bij Vitesse terug in Amsterdam. Vanwege privéomstandigheden begon hij later aan de voorbereiding, waarna hij zich niet meer in de selectie wist te knokken. Tussen 2008 en 2010 speelde de oud-PSV'er 25 wedstrijden in de hoofdmacht van Ajax en scoorde hij vier keer.

Microsoft onderzoekt fraude

Microsoft is op onderzoek gegaan naar aanleiding van een aantal klachten die ze binnenkregen op het Xbox Live Customer Center. Er kwamen voornamelijk veel klachten binnen van mensen met betrekking tot phishing. Vandaag kwam de krant The Sun met een headline naar buiten genaamd XBOX CYBER FRAUD. Met daarin een aantal boze gamers dat zich niet eerlijk behandeld voelden door Microsoft.

Deze gamers gaven ook aan dat ze nergens hun gegevens hadden ingevuld en ook niet op rare links hadden geklikt. Zij denken dat Microsoft gehackt is door China of Rusland.

Microsoft heeft excuses aangeboden tegen iedereen die vindt dat hij of zij geen goede service heeft gehad. Ook willen ze benadrukken dat Xbox Live niet gehackt is. Wel zegt Microsoft dat ze bezig zijn uit te zoeken hoe het komt dat er diverse accounts misbruikt worden. Eerder deze maand hadden namelijk een hoop mensen het FIFA Ultimate Team Pack gekocht terwijl ze van niks wisten. Deze DLC is waarschijnlijk gekocht door mensen die misbruik hebben gemaakt van diverse accounts.

Tijgertje viert kerst mogelijk in gevangenis

De kans bestaat dat Oh Oh Tirol-ster Tijgertje kerst achter de tralies moet vieren. De realityster heeft donderdag een gevangenisstraf van drie weken opgelegd gekregen wegens diefstal. Omdat Tijgertje nog in haar proeftijd zat, krijgt ze hiernaast nog dertig dagen cel opgelegd.

De straf gaat in vanaf 9 november, de Haagse zit al in voorarrest. Tijgertje, die eigenlijk Tatjana Liefhebber heet, werd eind september veroordeeld voor een reeks winkeldiefstallen. Ze kreeg van de rechter 96 dagen celstraf, een werkstraf van zestig uur en een voorwaardelijke celstraf opgelegd.

Volgens een woordvoerder van de Haagse rechtbank wil de advocaat van Liefhebber nog een poging doen om te zorgen dat ze kerst toch thuis kan vieren. Door in hoger beroep te gaan wil hij proberen onder de celstraf van de extra dertig dagen uit te komen. De advocaat was niet bereikbaar voor commentaar.

Tijgertje pleegde de afgelopen maanden zes winkeldiefstallen, waarvan vier samen met haar moeder. De laatste keer werd ze alleen opgepakt. Verschillende keren verzette ze zich bij haar aanhouding en schold ze agenten uit.

Personeel zorginstelling moet loon inleveren

De zorginstelling Zonnehuizen heeft het personeel in een brief gevraagd om arbeidsvoorwaarden in te leveren om zo het bedrijf te behoeden voor een faillissement. Dat bevestigt een woordvoerder van vakbond Abvakabo FNV donderdag.

Het schrijven is afkomstig van een interimbestuurder van de zorginstelling, die twintig vestigingen heeft door het gehele land. Het hoofdkantoor in Zeist zegt pas donderdagmiddag te kunnen reageren op de berichtgeving. Een medewerker van een van de instellingen bevestigde een bericht te hebben ontvangen, maar wilde niets zeggen over de inhoud.

De vakbond reageert verbijsterd op het verzoek. "We zijn onaangenaam verrast", zegt de woordvoerder. "Vorige week was er nog een overleg tussen deze bestuurder en de vakbonden. Toen kwam dit niet aan de orde." Volgens de woordvoerder is het belachelijk om aan personeel dat hard werkt om goede zorg te leveren, te vragen geld in te leveren.

Volgens het jaarverslag had het bedrijf eind 2009 nog een eigen vermogen van zes miljoen euro. In dat jaar werd een winst geboekt van bijna een half miljoen euro. Nu zou het bedrijf op de rand staan van een faillissement. De instelling meldde eerder in onderhandeling te zijn met investeerders om een 'gezonde en slanke' organisatie mogelijk te maken.

Verschillende Kamerleden willen een onderzoek naar de gang van zaken.

Spaarloon wordt opgepot

Nederlanders gaan hun 1 januari vrijkomende spaarloon nauwelijks uitgeven. Bijna zestig procent is van plan het geld op te sparen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg in opdracht van het EO-radioprogramma Dit is de dag.

De spaarloonregeling houdt per 1 januari op te bestaan. Hierdoor komt in het nieuwe jaar bijna vier miljard euro vrij.

Het percentage dat gaat sparen is hoger dan vorig jaar, toen een gedeelte van het spaarloon vrijkwam. Destijds gaf vijftig procent aan het geld op een spaarrekening te zetten.

Maar een klein deel van de Nederlanders, zestien procent, geeft aan het geld uit geven. Zij gaan bovendien een lager percentage van het bedrag uitgeven dan vorig jaar, elf procent nu ten opzichte van zestien procent vorig jaar.

Het aandeel Nederlanders dat nog niet weet wat hij of zij gaat doen met geld is ten opzichte van vorig jaar verdubbeld van tien naar twintig procent. De onderzoekers wijten dit aan onzekerheid bij de bevolking vanwege de economische crisis.

Europa: opheldering cameratoezicht grens

Nederland moet tekst en uitleg geven aan de Europese Commissie over het voornemen om camerabewaking langs de grenzen in te voeren. Een brief daarover is vorige week verstuurd, heeft een woordvoerder van EU-commissaris Cecilia Malström donderdag in Brussel laten weten.

De regering is van plan om vanaf januari op vijftien grensovergangen het verkeer met camera's in de gaten te houden. Dat is nodig in de strijd tegen criminaliteit en illegale immigranten. De Europese Commissie wil weten of het voornemen niet in strijd is met EU-wetgeving en de afspraken uit het Schengen-akkoord over het vrije verkeer van personen en goederen binnen Europa.

Brouwers verlengt contract bij Gladbach

Roel Brouwers heeft zijn contract bij Borussia Mönchengladbach verlengd tot medio 2014. Technisch directeur Max Eberl bevestigt tegen Kicker dat beide partijen een overeenkomst hebben bereikt. Brouwers, die in Nederland bij Roda JC speelde, is bij Borussia aan zijn vijfde seizoen bezig. Sinds vorig seizoen is hij echter niet altijd zeker van een basisplaats.

Mönchengladbach presteert dit seizoen boven verwachting in de Bundesliga. De club staat op de derde plaats, slechts twee punten achter koploper Bayern München. Regerend kampioen Borussia Dortmund heeft evenveel punten als Gladbach.

Door de goede prestaties is BMG druk bezig om meer spelers langer aan zich te verbinden. Onlangs verlengde doelman André Ter Stegen zijn contract al en de club is nog in gesprek met Juan Arango en Roman Neustadter.

Roel Brouwers
Brouwers verlengt contract bij Gladbach (Foto: Pro Shots)

Schaken hervat training bij Feyenoord

Afgelopen zondag kwam Ruben Schaken niet in actie voor Feyenoord. De buitenspeler had last van een knieblessure. De aanvaller trainde donderdag voor het eerst weer voluit mee met de selectie van coach Ronald Koeman.

Topscorer in de Kuip is Johan Guidetti. Ook hij trainde vandaag weer mee. Gisteren ontbrak hij vanwege ziekte. Zowel Guidetti als Schaken zijn komend weekend hoogstwaarschijnlijk gewoon beschikbaar voor de ploeg uit Rotterdam. Feyenoord gaat zondag op bezoek bij RKC Waalwijk.

Herfstachtig weer op komst

Nederland krijgt vanaf vrijdag te maken met herfstachtig weer. Na ruim drie weken met amper regen en vaak hardnekkige mist, gaan herfstdepressies het tij keren. Vrijdagmiddag trekt een eerste storing met wolken en regen van west naar oost en gaat het krachtig tot hard waaien, meldt weerplaza.nl donderdag.

Het aantal millimeters regen dat vrijdag gaat vallen is trouwens niet groot, aldus weerplaza.nl. Het zal gaan om hooguit twee tot vijf millimeter. Zaterdag blijft de regen beperkt tot een enkele bui en schijnt geregeld de zon.

Zondag veroorzaakt een depressie echter in de buurt van Nederland een zware storm, die vermoedelijk vooral in de Deense kustgebieden zal razen. In Nederland krijgt de noordkust zondag de meeste wind te verduren en wordt het er mogelijk stormachtig. Opnieuw valt er zondag hier en daar een drupje regen.

Weerplaza.nl benadrukt overigens dat het nog onduidelijk is hoe de stormdepressie zondag uiteindelijk exact aanpakt. Het lagedrukgebied ligt op dit moment langs de Canadese oostkust en kan tijdens de reis over de oceaan nog enigszins van koers en intensiteit veranderen.

Alcohol en wiet gevonden in auto jongste Hilton

In de gecrashte auto van Conrad Hilton zijn twee flessen wijn en wiet gevonden. Het broertje van Paris Hilton reed zaterdagnacht in Los Angeles met hoge snelheid in op een geparkeerde auto. Volgens de entertainmentwebsite TMZ komt dat wellicht doordat de 17-jarige Hilton onder invloed van verdovende middelen was.

De jongste Hilton-telg hoeft zich desondanks niet bij de politie te melden. Na het ongeluk heeft hij zijn gegevens netjes afgegeven bij de gedupeerden. Ook met de vondst van verdovende middelen in Hiltons auto wordt niets gedaan, meldt TMZ op basis van politiebronnen. Paris' broertje liet zijn auto achter op de plek van het ongeluk. De alcohol en drugs zouden door iemand anders in het voertuig kunnen zijn gelegd.

Voor de politie mag er dan geen genoeg bewijs zijn voor een arrestatie, volgens omstanders was de jongen wel degelijk fout bezig. Hij was namelijk stomdronken, zo zou hij aan een buurtbewoner verklaard hebben. "Het spijt me meneer. Ik ben dronken en heb iets heel doms gedaan. Ik ben pas 17 en had allang thuis moeten zijn."

Richard Hilton, Conrads vader, vertelde eerder voor de camera's van TMZ dat zijn zoon voor een hondje moest uitwijken en daardoor de geparkeerde auto raakte.

Opheffing dreigt voor Virgin Racing

Het Formule 1-team Marussia Virgin Racing loopt het risico om opgeheven te worden. Volgens The Independer heeft de renstal nagelaten om financiële gegevens in te dienen bij de Britse overheid.

Het team wordt door Manor Motorsport gerund, maar was tot de overname door Marussia in handen van de Virgin Group en Lloyds Development Capital. Die laatste is in handen van de Lloyds Bank die Brits staatsbezit is. Zowel Virgin als Lloyds gaven eind vorig jaar hun meerderheidsbelang in Manor Holdco op ten faveure van Marussia.

Manor Holdco heeft in haar bestaan nooit financiële gegevens afgegeven aan de Britse overheid en wordt nu met opheffing bedreigd door de Companies Act, een wet die dit soort nalatigheid aanpakt. De zaak wordt als een misdrijf behandeld, waarbij de Companies House, een soort van Britse Kamer van Koophandel en tegelijk ook financiële waakhond NMA, als aanklager optreedt. Manor Holdco is op 26 oktober te verstaan gegeven dat binnen vier weken alles in orde moest zijn, anders zou het bedrijf opgeheven kunnen worden.

Deze termijn is inmiddels verstreken zonder dat er verandering in de situatie is gekomen. Hierdoor kunnen enkele bestuursleden van Lloyds, maar ook Virgin-teambaas John Booth vervolgd worden. De renstal zelf wilde niet op de mogelijke zaak reageren, behalve dat de brief van de Companies House is ontvangen en dat het een standaardbrief betreft.

'Janssen gaat niet in op afscheid Twente'

Bryan Ruiz neemt volgende week, voorafgaand aan het duel met Fulham, afscheid van het Twente publiek. De club had Theo Janssen ook uitgenodigd om afscheid te nemen op 1 december. Echter ging de Ajax-middenvelder niet in op deze invitatie. Dit meldt de Twentse Courant op haar website.

Janssen gaf geen reden op waarom hij op 1 december geen afscheid neemt van de Tukkers. Volgens TC/Tubantia neemt de Arnhemmer waarschijnlijk op een ander tijdstip afscheid van de Twente supporters.

Het duel met Fulham staat dus vooral in het teken van het afscheid van Ruiz. De aanvaller uit Costa Rica verruilde FC Twente afgelopen zomer voor Fulham. De spits is echter niet speelgerechtigd voor Fulham in de Europa League.

Britse politie pakt verdachte hacker op

De Britse politie heeft donderdag in Milton Keynes, ten noorden van Londen, een 52-jarige man opgepakt die wordt verdacht van het inbreken in computers. De arrestatie heeft aanknopingspunten met het onderzoek naar afluisterpraktijken door de opgedoekte sensatiekrant News of the World, zei de politie. De identiteit van de man is niet bekendgemaakt.

De arrestatie vond plaats in het kader van Operatie Tuleta, een onderzoek naar privacyschendingen dat buiten het gaande politieonderzoek naar afluisterpraktijken door journalisten plaatsvindt.

Strafrechtelijk onderzoek naar politiemedewerker

Een medewerker van de Utrechtse politie is vorige week aangehouden vanwege niet-integer gedrag. De rechter-commissaris heeft zijn voorarrest vrijdag verlengd, laat de politie weten. De medewerker is geschorst en wordt vermoedelijk ontslagen.

Het bureau Veiligheid en Integriteit van het korps had onlangs een disciplinair onderzoek ingesteld naar de medewerker. Hieruit kwamen feiten naar voren die volgens het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek noodzakelijk maakte. Wat de man precies heeft gedaan, is niet bekendgemaakt.

Schiphol-automaat spuugt welkomstspandoek uit

Thuisblijvers kunnen op Schiphol passagiers verrassen met een 'zelfgemaakt' spandoek. Op de luchthaven staat een automaat dat binnen enkele minuten een spandoek creëert.

Lakens en verf hoeven voortaan niet meer uit de kast te worden gehaald. Met vijf stappen is snel een spandoek gemaakt. Mensen kunnen kiezen uit drie lengteformaten. Nadat een thema en achtergrond zijn gekozen, kan een persoonlijke tekst worden ingevoerd.

"Met de spandoeken bieden we mensen die iemand op komen halen de gelegenheid om deze persoon op een ludieke manier te verrassen. Voorlopig hebben we alleen een automaat in aankomsthal twee, maar als het een succes is kunnen meerdere locaties volgen" zegt een woordvoerder van de luchthaven.

Van der Meyde: "Ik had Mister Ajax moeten worden"

Nadat PSV Andy van der Meyde niet langer wilde behouden werd het stil rondom de speler met een opmerkelijke carrière. Nu geniet hij van zijn vrije tijd en blikt hij terug tegenover De Pers.

Van der Meyde had niet verwacht dat zijn voetbal loopbaan al in 2010 zou stoppen. "Ik had echt het gevoel dat ik zou gaan bijtekenen bij PSV. Ik was weer fit, wachtte op een kans, maar toen zei Fred Rutten: het gaat niet door. In de auto, terug naar Diemen, hoorde ik al het bericht op de radio dat PSV afscheid had genomen van Andy van der Meyde. Het was net alsof het over iemand anders ging, heel onwerkelijk."

De Nederlander vertelt ook regelmatig last te hebben gehad van zijn Ajax tattoo. "Het verhaal ging dat ik een Ajax-tatoeage had. Dat is me de hele tijd blijven achtervolgen. Voor de wedstrijd tegen Ajax stond bij de training een groepje van de harde kern van PSV-fans me op te wachten. Ze wilden dat ik mijn kuit liet zien. Drie van hen werden binnengelaten in het gebouwtje op de Herdgang. Ze werden van harte welkom geheten. Stond ik daar in mijn onderbroek. Daarna was alles oké. Ik had hem al anderhalf jaar niet meer."

Achteraf baalt van der Meyde dat hij zo weinig wedstrijden heeft gespeeld. "Ik heb mooie clubs achter mijn naam staan, maar veel te weinig wedstrijden. Dat is onbevredigend." Volgens zichzelf is hij ook helemaal niet het type om in het buitenland te voetballen. "Ik ben geen type voor het buitenland, kun je achteraf stellen. Als ik een week op vakantie ben, dan wil ik al terug naar Nederland. Als ik het over zou mogen doen, dan zou ik nooit naar het buitenland zijn gegaan."

"Ik had gewoon Mister Ajax moeten worden. Maar ja, dat is achteraf. Dan is het altijd makkelijk lullen hè."

Indie-game To the Moon nu beschikbaar

Eens in de zoveel tijd komt er een interessant project voorbij wat wellicht epische proporties aan zou kunnen nemen. To the Moon lijkt zo'n project te zijn en is alle aandacht dan ook meer dan waard. 

Dr. Eva Rosalene en Dr. Neil Watts hebben een nogal eigenaardige baan, ze geven mensen de kans op een ander leven. Letterlijk. Er bestaat een technologie om de herinneringen van mensen aan te passen, zodat ze zich dingen herinneren die eigenlijk nooit gebeurd zijn. Het nadeel van deze technologie is dat de nieuwe herinneringen in strijd zijn met de originele herinneringen, wat ertoe leidt dat personen niet meer normaal kunnen functioneren. Daarom wordt deze technologie enkel toegepast op mensen die op hun sterfbed liggen en dingen in hun leven gedaan willen hebben die zij eigenlijk helemaal niet gedaan hebben.

De technologie geeft de dokters de mogelijkheid om in het geheugen van de patiënt te stappen en deze door het doorlopen van interactieve scènes aan te passen. Zo reizen zij terug in het geheugen totdat ze de kindertijd bereiken, alwaar ze de nieuwe herinnering implementeren. Samen met de dokters leidt de patiënt dan zijn leven opnieuw zodat hij zelf zijn wensen in vervulling kan laten gaan. En als alles goed gaat wordt de patiënt wakker, waarna hij gelukzalig heengaat.

To the Moon volgt het verhaal van Johnny, een oude man die op zijn sterfbed nog een wens heeft om te vervullen. Dr. Rosalene en Dr. Watts reizen terug naar Johnny's jeugd, terwijl ze ondertussen zijn merkwaardige herinneringen herbeleven. Met elke stap terug in de tijd komen de dokters weer een stukje van Johnny's geschiedenis tegen. Zodoende proberen de dokters het geheim rond Johnny's wens te ontrafelen en uit te zoeken waarom zijn doodswens nou juist is wat het is. Johnny's laatste wens is, zoals de titel van het spel al doet vermoeden, om naar de maan te gaan.

To the Moon is een indie RPG/adventure-game uitgegeven door ontwikkelaar Freebird die vanaf nu beschikbaar is. Op de site van Freebird kun je de game downloaden voor ongeveer 10 Euro en ook is er de mogelijkheid om de game eerst een uurtje gratis te spelen. Mocht je de soundtrack kopen, dan gaat de helft van het geld naar goede doelen die zich richten op autisme. Ik zou zeggen overweeg het, want deze game zou zoals gezegd wel eens epische proporties kunnen aannemen. Hieronder volgen nog enkele screenshots. 

tothemoon1 (geschaalde kopie)tothemoon3 (geschaalde kopie)

Middagje jatten... Eh, winkelen!

Ik had verwacht, dat de winkeliersvereniging blij zou zijn met deze test en deze uitkomst. Want dan kan je er toch met z'n allen wat aan doen? Je bent toch niet dag en nacht in de weer om je te laten beroven van alle spullen waar jij al een inkoopsprijs voor hebt betaald, en waar je nu winst op wil halen? Je gaat toch niet laconiek toekijken hoe alles onder je handen wordt weggekaapt? En dan héb je een duur alarmsysteem aan laten leggen, en dan laat je klanten gewoon maar lopen als het alarm daadwerkelijk afgaat.

Jongen gepakt voor afpersing met naaktfoto's

Een 15-jarige jongen die een 19-jarige vrouw probeerde af te persen met webcamfoto's, is dinsdag op de Dam in Amsterdam opgepakt. Ook een vriend die met de jongen mee was, is aangehouden. De jongen had zijn slachtoffer gemeld de foto's te wissen als zij 2500 euro zou betalen, meldt de politie donderdag.

De vrouw had de jongen kort geleden leren kennen via internet. Ze wisselden telefoonnummers uit en stuurden elkaar regelmatig berichten via hun mobiele telefoon. Ook chatten ze via computers, met de webcam aan.

Op een gegeven moment vroeg de jongen de vrouw haar naakte bovenlichaam te laten zien, wat ze deed. Een dag later zei de jongen dat hij daar foto's van had gemaakt en probeerde hij zijn slachtoffer te chanteren.

De twee spraken voor de overdracht van het geld af op de Dam. Het meisje had echter geen 2500 euro en sprak op straat een agent aan. Die haalde collega's erbij, die de jongen en zijn vriend tijdens de zogenaamde overdracht oppakten.

Tien jaar cel en tbs voor doodsteken ex

Een 47-jarige man die zijn ex-vrouw vorig jaar doodstak in haar woning in Oss is donderdag veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs. Het Openbaar Ministerie had elf jaar geëist voor moord, maar de rechtbank ziet geen bewijs dat de man zijn daad had gepland.

De rechtbank in Den Bosch acht wel bewezen dat hij zijn voormalige echtgenote in juni 2010 meerdere malen in haar hals en bovenlichaam heeft gestoken. De man had twee messen bij zich.

Hij had tijdens de zitting verklaard dat hij ze eerder op de dag had meegenomen, omdat hij overwoog zelfmoord te plegen. Kort voor het misdrijf was de man op eigen verzoek via de GGZ enkele dagen opgenomen geweest. In afwachting van opname in een rusthuis was hij naar huis gestuurd.

Uit rapporten van een psychiater en een psycholoog blijkt dat de man wellicht handelde in een 'plotselinge hevige gemoedsopwelling'. Zij oordelen dat de man verminderd toerekeningsvatbaar was en steeds depressiever was geworden. Omdat ze de kans op herhaling groot achten als hij een nieuwe relatie zou aangaan, kreeg hij tbs opgelegd.

Vanwege het 'afschuwwekkende' karakter van de moord viel de celstraf zwaar uit. Hun jongste zoon trof zijn moeder kort na de steekpartij stervend of net gestorven aan.

Videosurf overgenomen door Microsoft

Microsoft heeft videoservice Videosurf overgenomen. Dit doen ze zodat ze een betere positie zullen hebben in het zoeken en vinden van entertainment films. Met videosurf kun je online video's, webvirals, volledige films en volledige tv-shows kijken.

In de press release van Microsoft vanochtend staat dat Videosurf standaard aangeboden zal gaan worden voor de Xbox360.

"This holiday we will launch voice search across our entertainment partners on Xbox Live. Over time, as we integrate VideoSurf's technology into our system, we are excited about the potential to have content tagged in real time to increase the speed and relevance of the search results", aldus Xbox Live director Alex Garden.

"We zijn enorm blij dat we samen kunnen werken met Microsoft en onze passie kunnen delen, ervoor kunnen zorgen dat de beleving van de consument beter zal en ervoor zorgen dat mensen het weer leuk gaan vinden om televisie te kijken", zei Videosurf CEO, Lior Delgo.

Holtby: "Stevens heeft de juiste snaar geraakt"

Onder Huub Stevens kijkt Schalke 04 weer naar boven. De Duitse club zit in een flow en werkt met vertrouwen toe naar de wedstrijd tegen aartsrivaal Borussia Dortmund van zaterdag.

"Huub Stevens heeft de juiste snaar bij ons weten te raken", verklaart middenvelder Lewis Holtby de goede vorm van Schalke. Op 15 oktober werd voor het laatst verloren. "Sinds onze laatste nederlaag staan we als elftal veel compacter. Het is momenteel voor iedere ploeg lastig om tegen Schalke 04 te voetballen. En voorin hebben we enorm veel kwaliteit."

Lewis zelf was in eerste instantie niet blij met de veranderingen die Stevens doorvoerde. Het talent kreeg een meer defensieve rol en was daar niet blij mee. "Ik heb aangegeven dat ik bij de nationale ploeg vaker in het vijandelijke strafschopgebied kan opduiken. Stevens is naar me toegekomen en zei te begrijpen wat ik bedoelde. Dat was voor mij erg fijn. Stevens is in de omgang dan ook prettig, heeft humor. Maar hij is ook autoritair als het nodig is. Deze eigenschap waarderen we bij Schalke 04."

Vraag naar gratis juridisch advies neemt af

Het Juridisch Loket had vorig jaar bijna 830.000 klantencontacten. Dat is ruim twee procent minder dan in 2009, terwijl de groei de afgelopen jaren rond de tien procent schommelde. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het Juridisch Loket geeft gratis advies en informatie en verwijst door naar advocaten die rechtsbijstand verlenen. Vorig jaar kende de Raad voor Rechtsbijstand die gesubsidieerde juridische ondersteuning 430.000 keer toe, ruim een procent minder dan in 2009.

De daling in de vraag naar rechtsbijstand in strafzaken zette al in 2008 in, maar op het terrein van het civiele en het bestuursrecht stijgt het aantal zogeheten toevoegingen nog steeds.

Meer dan de helft van de contacten met het loket is telefonisch. Bijna een kwart van de rechtzoekenden komt aan de balie.

Zoon leidt dronken vader naar politie

Een man uit Den Haag heeft woensdagavond onbedoeld zijn vader uitgeleverd aan de politie. Bij een verkeerscontrole aan de A13 bleek dat hij nog driehonderd euro moest betalen waarna hij zijn vader belde. Die stapte vervolgens dronken in de auto om het geld af te leveren, meldt het Korps landelijke politiediensten (KLPD) donderdag.

De vader, een 53-jarige Hagenaar, zou het geld wel even brengen omdat zijn zoon het geld niet bij zich had. Agenten roken echter een sterke alcohollucht toen de man zich bij de controle meldde. De man had bijna drie keer de toegestane hoeveelheid alcohol achter de kiezen. Hij werd direct aangehouden.

Op het bureau mocht de man flink in de buidel tasten. Naast de boete van zijn zoon had hij zelf ook nog een rekening van 131 euro openstaan. De politie kon hem daar bovenop nog eens verblijden met een proces-verbaal. Ook is zijn rijbewijs ingenomen.

Microsoft met Sony ingesprek voor Kinect in de televisie

Na eerder deze week over Kinect voor Windows te hebben gesproken, komt Microsoft vandaag naar buiten met het feit dat ze Kinect standaard in tv's willen gaan aanbieden in samenwerking met Sony.

Microsoft is namelijk op dit moment in gesprek met Sony om erover te discussiëren of het mogelijk is om Kinect standaard te leveren in de tv. Wanneer deze deal doorgaat zal het dus in de toekomst zo zijn dat je naar je tv kunt schreeuwen welk kanaal je op wilt zetten of dat het volume harder of zachter moet. Als je dat niet wilt dan kun je natuurlijk altijd nog je handen gebruiken om Kinect aanwijzingen te geven.

Momenteel speculeren diverse gamers over het feit dat wanneer tv's die uitgerust zijn met Kinect, Kinect mogelijk ook personen zal kunnen herkennen en dat de tv automatisch afgesteld zal worden op deze personen.

Diverse bronnen melden overigens ook dat Microsoft overal Kinect in wilt gaan leveren. Ook bij mensen die geen Xbox360 hebben maar alleen een televisie. Verder melden deze bronnen dat we wellicht aan het einde van volgend jaar een Microsoft-tv zullen krijgen waar dit alles in verwerkt zit.

Tourstart 2013 op Corsica

In 2013 zal de start van de honderdste editie van de Tour de France plaats gaan vinden op Corsica. Het is voor het eerst dat de Franse rittenkoers het eiland aan zal gaan doen. Op 6 december zal meer duidelijk worden over hoe de eerste etappes er uit zullen gaan zijn.

Komend seizoen zal de Tour van start gaan in Luik. In deze stad is Philippe Gilbert geboren, de Waal die dit wielerseizoen heerste in de klassiekers en enkele touretappes op zijn naam schreef.

Noord-Korea dreigt Seoul met 'zee van vuur'

Noord-Korea heeft donderdag gedreigd het kantoor van de Zuid-Koreaanse president te veranderen in een 'zee van vuur'. Het dreigement volgt op Zuid-Koreaanse militaire oefeningen in de buurt van het eiland Yeonpyeong in de Gele Zee dat vorig jaar werd beschoten door Noord-Koreaanse artillerie.

Bij de aanval kwamen twee mariniers en twee burgers om het leven. Het Noord-Koreaanse leger waarschuwde donderdag met een soortgelijke 'zee van vuur' rond het kantoor van de Zuid-Koreaanse president als tijdens de oefeningen ook maar één schot naar Noord-Koreaans grondgebied wordt gelost. Volgens Noord-Korea heeft Zuid-Korea de beschieting vorig jaar zelf uitgelokt door in omstreden wateren oefeningen met scherpe munitie te houden.

Sinds de aanval vorig jaar heeft Zuid-Korea miljoenen uitgegeven om zijn arsenaal te versterken. Voorzitter van de chefs van staven Jung Seung-jo liet weten dat de Zuid-Koreaanse strijdkrachten 'de vijand zullen verpletteren' als die opnieuw toeslaat. Bij de woensdag begonnen oefeningen worden vliegtuigen, raketlanceerders, artillerie en marineschepen ingezet, maar wordt niet met scherp geschoten.

Noord- en Zuid-Korea zijn formeel nog steeds in oorlog omdat de oorlog van 1950-53 nooit met een vredesverdrag is afgesloten. De betrekkingen tussen de twee landen bereikten in 2010 hun diepste punt sinds jaren na twee incidenten: de beschieting van Yeonpyeong en de torpedering van een Zuid-Koreaans marinekorvet, waardoor 46 matrozen om het leven kwamen. De laatste maanden leken de betrekkingen echter licht te verbeteren.

De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak zei woensdag tijdens een bezoek aan een militair commando dat Pyongyang nog steeds excuses moet aanbieden voor de beschieting.

Nieuwe verdachte Duitse neonazigroep opgepakt

Een arrestatieteam van de Duitse politie heeft donderdagochtend in de deelstaat Brandenburg een 32-jarige man opgepakt die verdacht wordt van ondersteuning van de extreemrechtse terreurgroep Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU). Dat heeft het federale openbaar ministerie in Karlsruhe bekendgemaakt.

De verdachte, André E., werd opgepakt in Zwickau. Volgens de Bundesanwaltschaft onderhield hij sinds 2003 nauw contact met leden van de NSU. In 2007 zou hij de propagandavideo hebben gemaakt waarin de NSU de verantwoordelijkheid opeist voor de moord op negen buitenlanders en de moord op een politieagente in Heilbronn. De video bevat ook journaalbeelden over twee bomaanslagen in Keulen die nu aan de terreurgroep worden toegeschreven.

André E. zou in mei 2009 ook de NSU-leden Beate Zschäpe en Uwe Böhnhardt van de treinabonnementen van hemzelf en zijn vrouw gebruik hebben laten maken.

In het kader van het onderzoek werden vier woningen in Dresden, Jena en Zwickau doorzocht.

Content Ridge Racer Vita wat karig

De Japanse pers heeft Ridge Racer voor de PlayStation Vita al onder ogen gehad en weet ons weer nieuwe informatie te verschaffen, waaruit blijkt dat content wel wat karig is.

Het spel ziet er prima uit, waar Namco Bandai ook trots op is, maar de grafische pracht en praal zorgt er wel voor dat het spel op 30FPS draait. Daarbij zitten er slechts vijf auto’s en drie tracks in het basisspel. Je kunt rondscheuren op Harborline 765, Highland Cliffs en Southbay Docks, die ook al in voorgaande delen aanwezig waren.

De prijs van het spel ligt onder dat van normaal, als we de Japanse prijzen omrekeningen gaat Ridge Racer vijftig euro kosten in plaats van zestig. Het spel heeft in het startmenu een directe link naar de PlayStation Store. Namco Bandai wil met de lage instapprijs mensen trekken en dan hopen dat ze het spel uitbreiden met DLC.

Ridge Racer is een launch titel voor de Vita die 17 december in Japan uitkomt.

Trine 2 ondersteunt cross-platform multiplayer

Ontwikkelaar Frozenbyte zal de grens tussen Mac en pc doen vervagen in de game Trine 2. De game zal namelijk een cross-platform multiplayer bevatten. 

Spelers die de game op Steam hebben gepre-ordered krijgen toegang tot een bètaversie van deze multiplayerdienst en kunnen deze dus direct uitproberen. De multiplayer zal maximaal drie personen ondersteunen, aangezien er maar drie personages in de game te spelen zijn. Wanneer je de collector's edition van de game koopt, krijg je hier als extra de eerste game bij. Trine 2 staat gepland voor december dit jaar.

trine2 (geschaalde kopie)

EA geeft Battlefield 1943-vouchers vrij

Deze zaterdag zullen alle PlayStation 3-gamers die Battlefield 3 hebben gekocht een voucher kunnen claimen voor Battlefield 1943.

EA kwam deze week in het nieuws vanwege een rechtzaak die tegen hen was aangespannen vanwege het feit dat ze hun beloftes niet nakwamen. Deze belofte was dat, wanneer mensen Battlefield 3 kochten, ze meteen een voucher kregen voor Battlefield 1943.

Via onderstaande stappen kun je alsnog de voucher claimen

PS3

  1. Activate your Battlefield 3 Online Pass for the PlayStation 3 using the voucher included in the game (see step #5 for additional instructions).
  2. Visit 1943redemption.battlefield.com on or after the dates outlined above for your region and log in with your Origin ID and password. Click here if you need help with retrieving your account information.
  3. Select your territory. Note vouchers do not work across regions.
  4. You will then receive a PlayStation 3 voucher for Battlefield 1943.
  5. Input your voucher into the PlayStation Network store. Instructions below

Been: "Kon moeilijk slaap vatten"

Mario Been beleefde gisteravond is Estadio Mestalla een van zijn zwaarste avonden uit zijn trainersloopbaan. Zijn club Racing Genk kreeg in de Champions League met 7-0 klop van Valencia en is kansloos voor een Europees vervolg. Toch kon hij na de wedstrijd alweer wat lachen.

"Thuis zijn we nog ongeslagen," zei Been die er aan toevoegde dat "het wel even moeilijk zal worden om de slaap te vatten. Deze tegenstander, deze poule in de Champions League, was veel te sterk voor ons. We hebben vooral kinderlijk verdedigd tegen Valencia."

De trainer vond zijn ploeg in balbezit niet slecht spelen. "Uitstekend zelfs. De eerste twee kansen in de wedstrijd waren voor ons. Maar bij balverlies stonden we veel te open. We gaven Valencia veel te veel ruimte. Ze kwamen in de eerste helft vier keer voor ons doel en vier keer viel er een goal. Op dit niveau worden fouten cash betaald," zei Been die met één goal uit vijf wedstrijden niet wil weten van een mislukt avontuur. "Maar thuis zijn we nog ongeslagen. Dat willen we tegen Leverkusen in de laatste poulewedstrijd graag zo houden."

Friese bussen in vlammen op door kachelbrand

Bij een brand in het Friese Oosterwolde zijn donderdagochtend vier bussen in vlammen opgegaan. Het vuur is ontstaan in de kachel van een van de bussen, zegt een politiewoordvoerder. Niemand raakte gewond. De brandweer kon voorkomen dat de brand oversloeg.

Een tijdelijke kantoorruimte en een wasstraat bij de remise raakten zwaar beschadigd. Tijdens de brand werden meerdere explosies gehoord. Dit waren de banden van de bussen die ontploften.

De brand ontstond rond 06.00 uur. Het sein brand meester werd vijf kwartier later gegeven. De bussen van vervoerbedrijf Qbuzz vertrokken daardoor later dan normaal.

E3 Prijs adopteert de Muur

De Muur van Geraardsbergen wordt volgend jaar toch beklommen in het klassieke voorseizoen. De helling is opgenomen in het parcours van de Belgische wielerkoers E3 Prijs Harelbeke. De Muur verwierf faam als een van de scherprechters in de Ronde van Vlaanderen, maar moet daarin ondanks protesten van wielerfans na 38 jaar wijken.

De E3 Prijs kwam de afgelopen jaren al door Geraardsbergen, maar de Muur lieten de renners toen links liggen. "Vanaf 2012 is dat dus anders", zegt de wethouder van sport van de Vlaamse gemeente in het Nieuwsblad. "De passage wordt rechtstreeks in beeld gebracht op televisie, want de uitzending begint als de renners richting Geraardsbergen rijden."

Omdat de finish van de E3 Prijs in Harelbeke ligt, komen de renners de Muur al relatief vroeg tegen. De beruchte kasseistrook ligt op ongeveer negentig kilometer van de finish.

'Opleiden Afghaanse agent kost half miljoen'

De opleiding van Afghaanse politieagenten kost Nederland ruim een half miljoen euro per cursist. Dat schrijft de Volkskrant donderdag op basis van cijfers van het ministerie van Defensie en de politie in Kunduz.

Dit jaar kost de trainingsmissie zo'n 105 miljoen euro. In totaal worden 189 Afghaanse agenten opgeleid. Volgens Defensie zijn bij dat bedrag ook de opstartkosten meegerekend. "Daarom kunnen de kosten dit jaar niet zomaar worden toegeschreven aan opgeleide agenten", zegt een woordvoerder in de krant. De kosten van de missie zijn in de komende jaren echter niet lager.

In 2012 en 2013 zijn de kosten beraamd op 109 miljoen euro. In 2014 gaan de kosten omlaag naar 94 miljoen euro. Er zijn genoeg Nederlandse opleiders om de kosten per agent te drukken, maar het aantal cursisten is beperkt. Trainers hadden nauwelijks werk en zijn in sommige gevallen eerder naar huis gestuurd.

Directeur van het instituut Clingendael Ko Colijn noemt de kosten per opgeleide agent 'verbazingwekkend'. "Helaas is de regering vaag over het verwachte aantal cursisten", reageert hij in de krant. Hij vindt de missie 'duur, maar niet duurder dan die van andere landen.'


'Opleiden Afghaanse agent kost half miljoen' (Foto: Novum)

Toch een goed jaar voor vlinders

Veel vlindersoorten hebben in 2011 toch een goed jaar gehad. Vlinderkenners dachten aanvankelijk dat het natte zomerweer slecht voor de vlinders zou zijn. Daarnaast leek het waarschijnlijk dat het zeer droge voorjaar de voortplanting van veel soorten in de weg zou zitten, meldt De Vlinderstichting donderdag.

Een vlindertelling heeft nu uitgewezen dat het vlinderjaar 2011 niet veel verschilde van 2010. Van de 54 soorten dagvlinders lieten 29 geen enkele verandering zien. Twaalf soorten deden het iets minder. Het overige deel vloog veel meer dan normaal.

Twee soorten dagvlinders, de dagpauwoog en de gehakkelde aurelia, waren beduidend minder aanwezig dan vorig jaar. Een aantal soorten deed het ook beter. Het boomblauwtje, het bonte zandoogje en het oranjetipje werden dit jaar meer geteld dan in 2010.


Toch een goed jaar voor vlinders (Foto: Novum)

Messi tekent contract met EA Sports

Lionel Messi, lang het gezicht van Konami's Pro Evolution Soccer, heeft een contract getekend met EA Sports. Ook zal hij in maart 2012 voor het eerst op de nieuwe FIFA Street-cover komen.

De Barcelona-speler heeft een meerjarig contract getekend met EA Sports om het gezicht te worden van de FIFA-franchise.

"Onze FIFA-franchise is de nummer één verkopende sportvideogame-franchise in de hele wereld, Lionel Messi is de nummer één speler in de wereld. Dit is dus een contract tussen twee supersterren," aldus Matt Bilbey, vice-president en hoogste voetbalbaas van EA Sports.

Ook Messi had een duidelijke mening over dit contract. "Ik wil graag bij het team werken dat de beste voetbalgames in de wereld maakt en vind het een eer om geassocieerd te worden met de EA Sports-naam. EA Sports is namelijk een merk dat goed overeenkomt met mijn creativiteit, uitmuntendheid en sociale verantwoordelijkheid," aldus Messi.

Doordat Messi deze deal gesloten heeft is hij momenteel een EA Sports Football-ambassadeur. We zullen zijn gezicht op veel meer dingen tegenkomen, campagnes, dozen en social media voor de FIFA-spellen.

[NBA] Onderhandelingen weer hervat

De onderhandelingen om tot een oplossing te komen in het arbeidsconflict in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA zijn weer hervat. Vertegenwoordigers van de clubs en de spelers hebben zich ten doel gesteld om de competitie rond de kerstdagen weer van start te laten gaan.

De spelersvakbond NBPA ging op 14 november niet akkoord met het laatste voorstel van de clubeigenaren waarin de meer dan vier miljard dollar aan inkomsten verdeeld worden. De eigenaren van de clubs leden de laatste jaren verlies en willen daarom een groter deel van de koek. Het voorstel van een verdeling van 50-50 en enkele andere kostendrukkende maatregelen vielen niet in goede aarde bij de spelers, waardoor de op 1 juli ingegane lockout voortduurt. Tot dit seizoen kregen de spelers 57% van de inkomsten.

Mochten de onderhandelaars er uit komen dan kan er een seizoen van 66 wedstrijden gespeeld worden, zestien minder dan normaal.

Apple stopt samenwerking na één dag

Gisteren maakte Apple bekend dat ze een service gaan aanbieden samen met Big Fish waardoor subscribers gaming content kunnen downloaden en spelen als ze willen van een bepaalde uitgever. Vandaag maakt Apple echter weer bekend dat ze hier weer mee stoppen en hebben de eerste apps alweer verwijderd.

Big Fish games was een van deze aanbieders. Big Fish Games bood een app aan waarmee consumenten tegen een maandelijkse betaling kleine spelletjes kunnen spelen. Toch lijkt het erop dat Apple de stekker eruit trekt.

"We kregen bericht dat de applicatie verwijderd was. We proberen nu contact te krijgen met Apple wat er precies gebeurd is," aldus Big Fish founder, Paul Thelen.

Thelen werkte samen met Apple om dit op te starten en het was toegestaan door Apple.

Een van de games van Big Fish

 

Miljoenenverlies voor GP van België

De Grand Prix van België heeft dit jaar een verlies van 5,5 miljoen euro opgeleverd, zo heeft de Waalse overheid laten weten. Hiermee is het verlies kleiner dan in 2010 toen er ruim zes miljoen euro verlies werd geleden.

De omzet op het circuit Spa-Francorchamps bedroeg 12,8 miljoen euro, iets hoger dan in 2010. In totaal werden er 45.289 kaarten aan de man gebracht, terwijl er 65.000 moeten worden verkocht om geen verlies te lijden. Het rijden van de Belg Jerôme d'Ambrosio heeft geen positieve invloed op de kaartverkoop gehad.

Volgend jaar kan het voor het laatst zijn dat de race in België jaarlijks zal worden gehouden. Er liggen plannen op tafel om de race af te wisselen met Frankrijk dat zo ook weer een race op de Formule 1-kalender krijgt.

Greenpeace voert actie tegen ondergronds kernafval

Actievoerders van Greenpeace hebben woensdagnacht borden geplaatst om te waarschuwen voor het gevaar van ondergrondse kernopslag in tientallen gemeenten in het midden en zuiden van Nederland. De milieubeweging voert daarmee actie tegen de plannen van minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA).

Verhagen wil voor het afval van een tweede kerncentrale een ondergrondse berging bouwen. Volgens Greenpeace is nog altijd onduidelijk hoe het zit met dat afval. "Als Verhagen zo graag een tweede kerncentrale wil, moet hij ook het lef hebben om te zeggen waar dat afval heengaat", zegt een woordvoerder van de milieuorganisatie.

"Niemand zit te wachten op levensgevaarlijk kernafval in zijn achtertuin en het risico op radioactief besmet grondwater." Volgens Greenpeace wordt het tijd dat de minister inziet dat hij 'nergens heen kan met zijn kernafval'.

Mannen staren naar borsten, vrouwen naar ring

In het kader van 'Open deur is open', hebben Franse wetenschappers onderzocht waar zowel mannen als vrouwen het meest naar staren. De uitslag laat zich raden: mannen kijken het vaakt naar tieten, terwijl de aandacht van vrouwen vooral wordt getrokken door ringen.

Het onderzoek is uitgevoerd door het Franse bedrijf Miratech. Met behulp van hun 'oogvolg'-technologie werden de oogbewegingen van de proefkoningen getraceerd. Het onderzoek is uitgevoerd in maar liefst zeven landen.

De onderzochte personen kregen allen dezelfde foto van een bevallige vrouw te zien. Met behulp van de camera is gebleken dat de mannenogen maar liefst 37 procent langer op borsthoogte bleven hangen. Franse mannen deden dit zelfs nog 2,7 keer zolang als de Britten. Onder de vrouwen keken de Franse en Deense dames ruim tweemaal zolang naar de tieten als hun Britse en Spaanse collega's.

Vrouwen keken juist 27 procent langer naar de ring om de vinger van de afgebeelde jongedame dan mannen. Vooral onder de Britten is dit verschil groot. Britse dames hebben maar liefst 149 procent langer gekeken dan hun tegenpool.

Tenslotte werd de deelnemers nog gevraagd wat zij van de dame op de foto vonden. "Doorsnee en ordinair", zo klonk het uit de vrouwenmonden. De heren waren echter een stuk positiever. "Zeer aantrekkelijk en sexy", luidde hun oordeel.


De uitslag van de mannen


De uitslag van de vrouwen

Mogelijk volgend seizoen al doellijntechnologie

Scheidsrechters in de Premier League krijgen mogelijk volgend seizoen al hulp van technologische middelen. Dat laat secretaris-generaal Alex Horne van de FA weten aan de BBC.

De technologie moet arbiters helpen beoordelen of een bal de doellijn gepasseerd is. Een commissie van de FIFA test op dit moment negen systemen. Naar verwachting wordt in juli 2012 besloten of er een systeem klaar is voor gebruik.

"Het is mogelijk dat we in het seizoen 2012-2013 al gebruik kunnen maken van de doellijntechnologie. Al wordt het wel krap. We kennen allemaal voorbeelden van situaties waarbij scheidsrechters en hun assistenten niet konden zien of een bal over de doellijn was. We moeten ze daar bij helpen," zei Horne.

De FIFA was lange tijd tegen het gebruik van technologische hulpmiddelen. Door de toenemende druk is de wereldvoetbalbond echter overstag gegaan.
 


De onterecht afgekeurde goal van Lampard

Inverted aim voor Splinter Cell HD Trilogy

Ubisoft heeft eindelijk een patch uitgebracht voor de inverted aim-functie in Splinter Cell HD Trilogy. Gamers hebben namelijk geklaagd over het feit dat deze functie ontbrak.

Ubisoft geeft aan dat de update momenteel alleen te verkrijgen is op het PlayStation Network in Noord-Amerika en de EMEA regions. Een patch voor de rest van de gamers moet binnenkort komen.

In bijna elke game is inverted aim in te stellen. Bij de oorspronkelijke Splinter Cell-games was dit ook het geval. Alleen in Splinter Cell HD Trilogy ontbrak deze optie.

Chu Chu Rocket! komt naar Android

Chu Chu Rocket! komt ook naar Android. Dit kat-en-muisspel was al te spelen op je iPhone en GameBoy Advance, nu zal deze topper ook uitkomen voor Android-toestellen.

Momenteel is het spel te koop voor $0,99 cent in de Marketplace van Android. Sega zegt hierbij dat er ook een gratis versie uit zal komen ergens begin volgend jaar. Ook zal Chu Chu Rocket! uitkomen voor meerdere mobile-platforms in de komende maanden, waarschijnlijk voor onder andere Windows Phone.

Chu Chu Rocket! is een spel waar je speelt met een muis. Met deze muis moet je proberen naar de andere kant te komen zonder door de katten gegrepen te worden. Dit spel is van origine een Dreamcast-game.

Luiten en Derksen starten World Cup Golf goed

De Nederlandse golfers Joost Luiten en Robert-Jan Derksen zijn de World Cup Golf goed begonnen. Het Nederlandse team zette op de eerste dag van de WK voor landenteams in China een score neer van 64 slagen (-8) en is hiermee goed voor een vierde plaats.

Na de eerste ronde gaat Australië aan de leiding van het met 5,5 miljoen euro gedoteerde toernooi. Zijn hadden 61 slagen nodig (-11). twee minder dan Ierland en Schotland die de tweede plaats delen. Vandaag werd er gespeeld volgens het principe van de fourballs, wat betekent de laagste score van een tweetal op een hole telt. Morgen staan de foursomes op het programma. Hierbij delen twee spelers een golfbal en moeten ze om de beurt slaan.

Luiten maakte vandaag zes birdies. Derksen had moeite om op gang te komen, maar trok zich op aan het spel van zijn 25-jarige landgenoot en maakte op de zeventiende hole een goede parr-put en op de achttiende en laatste hole zelfs een birdie van tien meter afstand. "Het was goed dat Joost in het begin een paar birdies maakte, dan doe je in ieder geval mee. Anders loop je er meteen achter aan. Gelukkig was ik in het slot belangrijk. En ja, die birdie op achttien is een bonus," zei Derksen.

Geruchten nieuwe Dante's Infero duiken op

Er duiken momenteel geruchten op over een nieuwe Dante's Inferno. Ruben, wie ook Assasin's Creed 2 voor Ubisoft heeft gemaakt, heeft namelijk op zijn Twitter een bericht gezet over het feit dat hij bezig is met het vervolg op een grote game.

Om daarbij nog een hint te geven stuurde hij een link met daarin de trailer van de orginele Dante's Inferno.

Natuurlijk mogen we er nog niet van uitgaan dat er daadwerkelijk een nieuwe Dante's Inferno komt, maar wanneer je het bericht leest en daarbij ook een link krijgt van een trailer zullen er toch geruchten komen. We zullen ongetwijfeld meer te weten komen binnenkort.

Woede over inval bij Cannabis Cup

De Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) reageert met 'afschuw' op de politie-inval bij de High Times Cannabis Cup Expo in Amsterdam Zuidoost. "Dat krijg je al snel als mensen overrompeld zijn, het was gewoon een controle", reageert een politiewoordvoerder. Een verdachte werd aangehouden omdat hij te veel softdrugs bezat.

Bij de actie waren woensdagmiddag volgens de vereniging tussen de 150 en 200 agenten betrokken, die alle bezoekers fouilleerden en alle stands doorzochten. De zegsvrouw wil geen uitspraken doen over de omvang van de politie-inzet. Bij de controle in sporthal Borchland bij de Amsterdam Arena waren ook de Belastingdienst en het Horeca Interventie Team betrokken. Er werd bij diverse mensen een 'behoorlijke hoeveelheid softdrugs' in beslag genomen.

De High Times Cup is al 24 jaar een vreedzaam besloten evenement, waarvoor cannabisliefhebbers uit de hele wereld naar Amsterdam komen, stelt de VOC. Sinds de eerste editie in 1988 heeft het grootschalige Amerikaanse evenement nog nooit tot problemen of overlast geleid, memoreert de vereniging. "De VOC vraagt zich af of dit in crisistijd de aangewezen manier is om goed betalende gasten uit het buitenland te behandelen."

Het 'spierballenvertoon' is helaas symptomatisch voor een klimaat waarin cannabis en coffeeshops structureel worden gedemoniseerd, stelt de vereniging. "De 'war on cannabis' is ook in Nederland een realiteit geworden en daarmee de criminalisering van de cannabisconsument, vervolgt de VOC, die belooft zich tegen deze 'desastreuze koerswijziging' te blijven verzetten. "Niet de plant is het probleem, maar het verbod."

Aantal hiv-besmettingen onder homo's daalt

Het aantal hiv-besmettingen onder homoseksuelen lijkt te stabiliseren. Het aantal infecties is de afgelopen twee jaar een fractie gedaald. Dat blijkt donderdag uit het jaarrapport van de Stichting HIV Monitoring.

Sinds 1998 telde de stichting jaarlijks steeds meer hiv-besmettingen. In 2008 steeg het aantal nieuwe infecties tot een recordhoogte van ruim achthonderd. Nu blijkt dat het aantal nieuwe diagnoses in 2009 en 2010 met 750 besmettingen iets lager uitvalt.

De stichting denkt dat de daling te maken heeft met een verbetering in het testgedrag. Daardoor kan in een eerder stadium van de infectie worden gestart met behandeling en is de kans op verspreiding een stuk lager.

Directeur van Stichting HIV Monitoring, Frank de Wolf, noemt dat positief nieuws. "Het lijkt erop dat succes wordt geboekt met het testen en behandelen", reageert hij. Dat de hiv-epidemie nu onder controle is, wil hij nog niet zeggen. "Het blijft een fragiele balans. Iets meer risicogedrag of een verslapping in het testgedrag kan deze balans gemakkelijk verstoren, net als de verspreiding van een resistent virus."

Het aantal besmettingen onder hetero's neemt overigens wel iets toe. In tegenstelling tot asielzoekers die de ziekte in hun land van herkomst hebben opgelopen, stijgt het aantal onder autochtonen. "Dat heeft te maken met een toename van onveilige seks", licht De Wolf toe.

In totaal, dus inclusief hetero's, werden vorig jaar zo'n duizend nieuwe hiv-besmettingen geregistreerd. Dat waren er in 2009 nog 1100. Volgens het rapport is de stijgende trend in het aantal infecties voorbij.

Groei horeca halveert

De omzetgroei van de horeca is in het derde kwartaal gehalveerd ten opzichte van de eerste twee kwartalen van dit jaar. Cafés leverden zelfs omzet in. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag.

De omzetgroei van gehele horecasector kwam uit op 3,1 procent ten opzichte van het hetzelfde kwartaal vorig jaar. De hogere omzet is vooral toe te schrijven aan hogere prijzen. De groei in volume bleef steken op 0,5 procent.

Cafés leverden omzet in, de eerste omzetdaling na een heel jaar van groei. Mede door het slechte weer in augustus daalde de omzet in het derde kwartaal met 0,7 procent. De prijzen voor een versnapering in een café lagen 3,3 procent hoger, terwijl het volume 3,8 procent kromp.

Van alle horecagelegenheden presteerden de cafetaria's nog het beste. Hun omzet groeide met zes procent op jaarbasis. Hotels en restaurants boekten een omzetgroei van gemiddeld 3,5 procent.

Amish-baardensnijders opgepakt in Ohio

De politie in de Amerikaanse staat Ohio heeft woensdag zeven mannen uit de Amish-gemeenschap opgepakt die verdacht worden van haatmisdrijven tegen andere Amish.

Leden van de groep zouden van Amish-mannen en -vrouwen de baarden of het haar hebben afgeknipt en hen vervolgens hebben gefotografeerd. Voor Amish, die op grond van een strikt letterlijke uitleg van de Bijbel moderne techniek schuwen en na hun huwelijk hun baard moeten laten staan of lang haar moeten dragen, zijn dat zeer grove vernederingen.

De aangehouden Amish voerden volgens de politie een schrikbewind uit over andere Amish-gemeenschappen in Ohio, Pennsylvania en Indiana. '" Wij hebben honderden en honderden telefoontjes gehad van mensen die in angst leefden", zei sheriff Fred Abdalla. Het feit dat gedupeerden naar de politie zijn gestapt onderstreept dit: Amish zijn pacifistisch en geloven sterk in vergeving, hierdoor regelen zij zaken vaak in eigen kring en laten zij de politie er meestal buiten.

De zeven mannen die dinsdag werden aangehouden zijn Sam Mullett en enkele van diens zonen en aanhangers. In een interview in oktober liet hij weten dat hij zijn zonen geen opdracht had gegeven de baarden van anderen af te knippen, maar hun het ook niet te hebben verboden. De bedoeling was andere Amish duidelijk te maken dat zij zich moesten schamen voor de manier waarop zij de clan van Mullett behandelden. "Zij hebben de regels van onze kerk veranderd en proberen ons die door de strot te duwen", zei Mullett.

Volgens de FBI had Mullett een conflict met Amish-bisschoppen, die niet meewilden in zijn wens om verscheidene leden te excommuniceren.

Een schoondochter en een ex-zwager van Mullett vertelden de politie dat Mullett alles en iedereen in zijn gemeenschap controleert. Hij liet volgelingen die ongehoorzame leden van de groep in elkaar sloegen hun gang gaan en dwong sommigen voor straf te slapen in een kippenhok. Ook ging hij met getrouwde vrouwen in de gemeenschap naar bed 'om hen te zuiveren van de duivel', aldus de aanklacht.


Amish-baardensnijders opgepakt in Ohio (Foto: Novum)

Echtgenoot sleept Doutzen door onzekere periode

Doutzen Kroes heeft tijdens de opnamen van Nova Zembla veel kracht geput uit de woorden van haar man dj Sunnery James. Het topmodel maakt in de film van Reinout Oerlemans haar acteerdebuut en was niet altijd zeker van haar zaak.

"Hij is een enorme steun geweest, want ik vond het af en toe best wel zwaar en moeilijk", vertelt Doutzen over haar echtgenoot voor de camera van Novum Nieuws. "Hij steunt me in alles wat ik doe en dat is gewoon geweldig als je man dat doet."

Dj Sunnery James beaamt dat hij zijn vrouw regelmatig moed insprak. "Ik zei: luister, als je het voelt en je wilt, ga er vooral van genieten. Je acteert al zes, zeven jaar op hoog niveau voor de camera, alleen zonder te praten. Je hebt alles in huis om het te doen."

Doutzen en Sunnery beloofden elkaar een jaar geleden eeuwige trouw. Begin dit jaar werden ze ouders van hun eerste kindje, zoon Phyllon. De film Nova Zembla met Doutzen is vanaf donderdag te zien in de bioscopen.

Batman: Arkham City speelt traag op DirectX 11

Gamers die Batman: Arkham City spelen zullen het ongetwijfeld gemerkt hebben dat het traag speelt op DirectX 11. Rocksteady bevestigt dat en verzoekt gamers tijdelijk op DirectX 9 te spelen.

Gamers worden aangeraden om het spel via DirectX 9 te spelen totdat er een patch komt voor dit probleem. Om het spel op DirectX 9 af te spelen kunnen onderstaande stappen worden doorlopen.

Games for Windows LIVE

Start > All Programs > Games > Right click on Batman: Arkham City and select Launcher > Setting

  1. Open the Start Menu
  2. Select All Programs and then the Games folder
  3. Right click on Batman: Arkham City and select Launcher
  4. Choose Settings then click on the arrow next to DX options to change

Steam:

Launch Steam Client > Library > Right click on Batman: Arkham City > Configure PC Option

  1. Open Steam
  2. Select Library
  3. Right click on Batman: Arkham City and select Configure PC Options
  4. Choose Settings then click on the arrow next to DX options to change

Krajicek naar kwartfinale in Japan

Michaëlla Krajicek heeft bij het ITF-toernooi in het Japanse Toyota de kwartfinale bereikt. De Nederlandse was in de tweede ronde met 6-2, 6-3 duidelijk te sterk voor de Oekraïense Elina Svitolina. Als Krajicek ook haar volgende partij wint, sluit ze het jaar af in de top honderd.

Krajicek, momenteel de nummer 107 van de wereld, speelt in de kwartfinale tegen Tadeja Majeric. De 21-jarige Sloveense bezet op de mondiale ranglijst de 282e plaats.

Rust weergekeerd in Caïro

De botsingen tussen betogers en de oproerpolitie in het centrum van Caïro zijn in de nacht van woensdag op donderdag weggeëbd. Voor het eerst sinds de onlusten zaterdag oplaaiden laten betogers en ordehandhavers elkaar met rust, hebben waarnemers gemeld. Betogers op het Tahrirplein lieten de politie weten dat ze op dat plein blijven.

De demonstratie op het centrale plein op de rechteroever van de Nijl tegen de militaire machthebbers gaat onverminderd door.

Rust weergekeerd in Caïro
Rust weergekeerd in Caïro (Foto: ANP)

Nationale-Nederlanden wordt gesplitst

Verzekeraar Nationale-Nederlanden wordt in twee delen opgesplitst. Hiermee wordt het bedrijf klaargestoomd voor de beursgang van het Europees-Aziatische verzekeringsbedrijf van ING Groep volgend jaar. Dat zegt de CEO van het bedrijf Tom Kliphuis in het Financieele Dagblad van donderdag. Honderden banen staan op de tocht.

Het consumentendeel van Nationale-Nederlanden splitst zich in een onderdeel dat levensverzekeringen van bestaande klanten beheert en een onderdeel dat producten aan nieuwe klanten verkoopt. Het eerste deel onder de naam Nationale-Nederlanden Services wordt dan uiteindelijk wellicht verkocht.

De splitsing is een gevolg van de zeer ingewikkelde manier waarop de oude polissen in elkaar steken, met name door een stapeling van allerlei geautomatiseerde systemen uit het verleden. Meer verzekeraars hebben daar last van. Als het onderdeel dat oude polissen beheert goed draait, kan het op termijn ook portefeuilles van andere verzekeraars overnemen en beheren.

Bij de reorganisatie verdwijnen de komende jaren 'een paar honderd arbeidsplaatsen per jaar', aldus Kliphuis. Gedwongen ontslagen sluit hij niet uit. Momenteel werken er 6500 mensen bij de verzekeraar.


Nationale-Nederlanden wordt gesplitst (Foto: Novum)

Vermist Nederlands schip Brazilië gevonden

De Braziliaanse luchtmacht heeft dinsdag voor de kust van de Braziliaanse deelstaat Rio de Janeiro een Nederlandse zeilboot gevonden die al twee dagen werd vermist. De 72-jarige Nederlandse schipper bleek ongedeerd. Dat meldde de Braziliaanse luchtmacht FAB woensdagavond lokale tijd.

Het dertien meter lange schip met de naam Rolleman werd door een Orion-vliegtuig van de luchtmacht 315 kilometer voor de kust van Rio de Janeiro gesignaleerd. De Nederlander was aan een reis begonnen om zijn vrouw te bezoeken in de stad La Paloma in Uruguay. Nadat het schip zaterdag een tussenstop had gemaakt in Brazilië was het vermist geraakt.

De man heeft, volgens de luchtmacht, zijn reis naar Uruguay inmiddels voortgezet.

Veilingkartel al jaren bekend bij NMa

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) wist al in 2005 dat vastgoedhandelaren een kartel vormden om executieveilingen van huizen naar hun hand te zetten. Dat concludeert de Volkskrant donderdag op basis van gesprekken met handelaren, notarissen en een vertrouwelijk dossier van de NMa.

Ruim twee jaar geleden deed de NMa een inval bij tien huizenhandelaren. Op grond van de in beslag genomen administratie concludeerde de kartelwaakhond dat sprake was van een 'complexe en voortdurende inbreuk' op de mededingingsregels bij het veilen van huizen waarvan de eigenaren de lasten niet meer konden betalen.

De twee hoofdverdachten, Jan Semplonius (66) en zijn zoon Henk (34), stellen nu dat de NMa al jaren eerder wist van de praktijken. "Wij hebben er nooit een geheim van gemaakt dat wij als groep op de veiling actief waren", stellen zij. "De notarissen die de veilingen controleerden wisten ervan, en de NMa is ook al jaren op de hoogte."

De handelaren probeerden door samen te werken panden tegen lage prijzen te kopen. Als dat lukte, werd de winst of het verlies naderhand verdeeld. De handelen hielden lijsten bij van de deelnemers, zodat makkelijk achteraf verrekend kon worden.

De NMa zou die deelnemerslijsten in 2005 al in handen hebben gekregen via de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie. De NMa zegt in een reactie dat het onderzoek nog loopt, en dat er in 2005 'onvoldoende bewijsmateriaal' was om in te grijpen.

'CIA-agenten opgepakt in Iran'

In Iran zijn volgens een lid van de Iraanse parlementscommissie voor buitenlands beleid en nationale veiligheid twaalf agenten van de Amerikaanse geheime dienst CIA opgepakt.

Zij moesten met hulp van Israël Iraanse belangen treffen, zei het parlementslid Parviz Sorouri volgens het staatspersbureau IRNA.

Sorouri zei dat het spionnennetwerk schade moest toebrengen aan de veiligheids-, militaire en nucleaire sectoren van Iran.

Stalker John Ewbank volgende week voor rechter

John Ewbank is jarenlang lastiggevallen door een stalker. Een 43-jarige man uit Hilversum moet volgende week voorkomen bij de Amsterdamse rechtbank op beschuldiging van stalking, schrijft De Telegraaf. De verdachte zou Ewbank tussen februari 2007 tot november 2010 hebben gestalkt.

De 42-jarige Ewbank werd bekend als producent en liedjesschrijver van Marco Borsato. Zijn zusje Jennifer timmert aan de weg als zangeres. Ewbank trouwde in 2005 met presentatrice Vivian Reijs. De twee zetten vorig jaar een punt achter hun huwelijk. Ze hebben samen een dochter.

Meer mensen lossen hypotheek af

Steeds meer Nederlanders lossen hun hypotheek af. Dit blijkt uit een rondgang bij banken en hypotheekverstrekkers door RTL Nieuws. Rabobank, Van Lanschot en De Hypotheker zien allemaal een duidelijke trend: door de onzekerheid over de economie en de huizenmarkt kiezen veel mensen voor het aflossen van de hypotheek en dus voor lagere maandlasten.

In totaal hebben Nederlanders zo'n 630 miljard euro aan hypotheekschuld bij banken openstaan, terwijl er 344 miljard euro aan spaargeld op de bank staat. Bij De Hypotheker merkt men dat huizenbezitters hun hypotheekschuld steeds meer als een zware last ervaren en dus hun spaargeld inzetten.

Weer alcohol te koop bij tankstations

Bij vijf pompstations is sinds donderdag weer alcohol te koop. Een van hen, het benzinestation van Ewout Klok in Hoogeveen, weet dat alcoholverkoop vanuit zijn tankshop wettelijk verboden is, maar hij wil met de actie een proefproces uitlokken.

Sinds 2000 is het benzinestations niet meer toegestaan alcohol te verkopen. Het verbod is ingesteld om de verkeersveiligheid te bevorderen. Klok: "Dit is symboolwetgeving waar wij als enige branche de dupe van zijn. Wij beroepen ons op rechtsongelijkheid: in omringende landen worden zelfs sterke dranken zoals cognac en whisky verkocht."

Doel van de illegale alcoholverkoop is een uitspraak te krijgen van de Europese rechter. Klok is voorzitter van de BETA, een belangenorganisatie waarbij 1200 zelfstandige pomphouders zijn aangesloten.

De Hoogeveense ondernemer kondigde in oktober zijn actie aan. De politiek, het ministerie van Volksgezondheid, Veilig Verkeer Nederland en het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) reageerden meteen afwijzend. De handhaving van het verbod ligt in handen van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit.

Weer alcohol te koop bij 5 tankstations
Weer alcohol te koop bij 5 tankstations (Foto: ANP)

Scheepvaart op Waal weer op gang

De scheepvaart op de Waal komt langzaamaan weer op gang. De stremming na een frontale botsing woensdagmiddag bij het Gelderse Doornenburg is voorbij. Dat zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat donderdag op Radio 1.

"Het komt nu mondjesmaat weer op gang. Dat gaat langzaam omdat schepen moeilijk op gang komen", zegt hij. Woensdag botste een met kolen geladen schip op een boot dat een aantal lege bakken voortduwde. Het kolenschip raakte daarbij ernstig beschadigd en maakte water. Bergers konden voorkomen dat het binnenvaartschip zonk.

De oorzaak van de aanvaring wordt nog onderzocht. Mogelijk komt het door een scherpe bocht in de rivier. "Schepen kunnen elkaar daardoor moeilijk zien op de radar. Door de mist is het mogelijk extra fout gegaan", zegt de woordvoerder. Ook de lage waterstand zou een oorzaak kunnen zijn.

Schreeuwend van de daken springen met veel a's

Dejobaan Games en Owlchemy Labs heb gezamenlijk de opvolger voor AaaaaAAaaaAAAaaAAAAaAAAAA!!! A reckless disregard for gravity uitgebracht onder de toepasselijke titel AaaaaAAaaaAAAaaAAAAaAAAAA!!! for the Awesome (afgekort Awesome).

Met een compleet herschreven broncode is Awesome te downloaden via Steam voor USD 9,99.

Het spel wordt enkel op pc en Mac uitgebracht, maar met de samenwerking met Owlchemy Labs, de makers van Snuggle Truck, zou er ook in de toekomst wel eens een iOS-versie van het spel kunnen komen.

Serviërs slaags met NAVO in Kosovo

NAVO-militairen zijn in de nacht van woensdag op donderdag slaags geraakt met honderden Serviërs in het noorden van Kosovo. Die probeerden te verhinderen dat de NAVO wegversperringen verwijderde die zij afgelopen zomer hadden opgeworpen in hun strijd tegen de etnisch-Albanese machthebbers, zo meldden ooggetuigen

Kosovo verklaarde zich in 2008 onafhankelijk van Servië. Met name in het noorden, waar zij in de meerderheid zijn, verzetten de Serviërs zich daartegen. Afgelopen zomer kwam het tot geweldsuitbarstingen toen de autoriteiten gewapenderhand de controle probeerden over te nemen van een aantal grensposten in het gebied.

Serviërs slaags met NAVO in Kosovo
Serviërs slaags met NAVO in Kosovo (Foto: ANP)

520 kalkoenen voor Texaans Thanksgiving-maal

In het Amerikaanse San Antonio in de staat Texas staan 520 kalkoenen op het menu voor het traditionele Thanksgiving-diner donderdag. Meer dan 25.000 mensen zullen aanschuiven in een enorme zaal in de stad.

Sinds zondag zijn zo'n 4000 vrijwilligers al bezig met de bereiding van het eten voor ouderen, militairen en anderen die niet alleen willen zijn op deze feestdag. De maaltijd wordt volledig betaald door donateurs. Het vervoer van en naar de feestlocatie is gratis voor 55-plussers.

Een restaurateur startte de traditie van een Thanksgiving-diner voor de hele gemeenschap in 1979, omdat het hem was opgevallen dat veel mensen die hij die dag kalkoen bezorgde, alleen thuis zaten.

520 kalkoenen voor Texaans Thanksgiving-maal
520 kalkoenen voor Texaans Thanksgiving-maal (Foto: ANP)

Dortmund-middenvelder Bender breekt kaak

Borussia Dortmund-middenvelder Sven Bender heeft woensdag in het Champions League-duel tegen Arsenal zijn kaak gebroken. De 22-jarige Duitser raakte in de 25e minuut geblesseerd na een botsing met oud-Ajacied Thomas Vermaelen. "Hij moet geopereerd worden", liet trainer Jürgen Klopp weten aan Bild.

Dortmund kan zaterdag in de beladen competitiewedstrijd tegen Schalke 04 in ieder geval niet beschikken over Bender. De Duitse kampioen zag bovendien Mario Götze uitvallen met een blessure. Of Götze dit weekeinde inzetbaar is, is niet duidelijk.

Dortmund ging mede dankzij twee treffers van Arsenal-aanvaller Robin van Persie met 2-1 onderuit in Londen.

Nederlandse drugsverdachte opgepakt in Portugal

De Portugese vreemdelingendienst heeft een van drugshandel verdachte 65-jarige Nederlander aangehouden toen hij zich bij de Portugese gemeente Lagos wilde inschrijven. Dat meldt de vreemdelingendienst SEF woensdag.

Tegen de man liep een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd door de Nederlandse autoriteiten. De aanhouding werd verricht in het toeristische district Algarve in Zuid-Portugal. De dienst meldt niet van welke feiten de Nederlander precies verdacht wordt. Tegen de man wordt een uitleveringsprocedure op gang gezet. Hij zit vast.

Vorige week werd nabij de Spaanse stad Marbella een 41-jarige Nederlander aangehouden omdat er een Europees aanhoudingsbevel tegen hem liep. Ook hij werd verdacht van drugshandel.

Man verwart nooduitgang vliegtuig met toilet

Een bejaarde vliegtuigpassagier uit Taiwan heeft tijdens een vlucht naar Vietnam voor opschudding gezorgd door te proberen de nooduitgang te openen. Hij dacht achter de nooddeur de toiletten aan te treffen. Een medepassagier wist de 81-jarige man op tijd bij de deur weg te trekken.

Dat berichtte de Vietnamese krant Dan Tri donderdag. De man hangt mogelijk een boete boven het hoofd van 20 miljoen dong (ongeveer 720 euro). Het incident deed zich voor aan boord van een toestel van Vietnam Airlines dat op weg was van Taiwan naar Ho Chi Minh-stad.

Eerder deze maand probeerde op de luchthaven van diezelfde Zuid-Vietnamese stad een 22-jarige student tijdens het taxiën voor de start de nooduitgang van zijn vliegtuig te openen. Hij deed dat naar eigen zegen omdat hij voor het eerst vloog en hoopte zo beter van het uitzicht te kunnen genieten.

Lineage II-uitbreiding komt in december en wordt free-to-play

Uitgever Innova heeft bevestigd dat zij begin december gaan komen met Lineage II: Goddess of Destruction, een uitbreiding voor Lineage II. Met de uitbreiding stapt men ook over naar een free-to-playsysteem nadat men zeven jaar met abonnementen heeft gewerkt.

Lineage II is een van de meest succesvolle kleine MMORPG's met een vaste userbase van ongeveer 500.000.

Schade na serie explosies in Brunssum

Bewoners in de Limburgse stad Brunssum zijn woensdagnacht opgeschrikt door een serie explosies. De ontploffingen zorgden voor schade aan woningen en een auto. Niemand raakte gewond, meldt de politie.

De explosies vonden plaats tussen 23.30 en 01.00 uur aan de Ruyterstraat, Wijenweg en de Klingbemden. In de eerste twee straten raakten voordeuren van woningen beschadigd. De derde explosie richtte schade aan een auto en een garagepoort. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Plamuurmeisje

Ik heb een nieuwe werkplek, maar dat wist u al. Wat u niet wist, is dat het leuk werk is. Of wacht, dat kan helemaal niet. Werk is nooit leuk. Werk is iets dat moet en ik houd niet van dingen die moeten. Het is een verplichting en ook daar houd ik niet van. Laat ik het beter formuleren: van alle soorten werk die er bestaan, heb ik de minst erge. Iedere keer als zij langskomt, dan realiseer ik me weer dat ik in een bevoorrechte positie zit. Ik mag hier werken. Ik mag naar haar kijken.

Ziekenhuis aborteert verkeerde helft tweeling

Artsen in een Australisch ziekenhuis hebben bij een vrouw die zwanger was van een tweeling waarvan een van de kinderen een levensbedreigende hartafwijking had, per ongeluk het verkeerde kind weggehaald. Dat heeft het hospitaal donderdag bevestigd.

Het ziekenhuis sprak in een verklaring van "een verschrikkelijke tragedie" en heeft de familie excuses aangeboden. Hoe de vergissing kon worden gemaakt, wordt grondig onderzocht, zo hebben de plaatselijke autoriteiten verzekerd.

Kortfilm: Le voyage dans la lune

Van 3 tot 10 december wordt in Leuven voor de 17e keer het Internationaal Kortfilmfestival gehouden. Op het festival draait een kleurrijke selectie van het beste wat de laboratoria van de filmwereld te bieden hebben; honderden nieuwe speelfilms, animatiefilms, clips, documentaires en avontuurlijke cross-overs, geselecteerd uit duizenden inzendingen vanuit de hele wereld.

Op het festival draait ook een programma getiteld Milestones in Short Film History. In dit programma zijn een dertigtal films te zien uit de periode 1900 tot 2000. De meest opvallende titel van dit programma is gelukkig ook te vinden op YouTube en die willen we de FOK!film-lezers niet onthouden.

Op 21 november 1902 was in een Amsterdamse bioscoop de film Een avontuur bij de maan te zien. De film, die oorspronkelijk Le voyage dans la lune heette, was geproduceerd door Georges Méliès, die als producer van 1896 tot 1913 zo'n 552 (!!!) films maakte. Le voyage dans la lune is één van de eerste sciencefiction films ooit gemaakt. De film is losjes gebaseerd op 'From the Earth to the Moon' van Jules Verne en 'The First Men in the Moon' van H.G. Wells.

De film zou jaren later nog een eerbetoon krijgen in de vorm van een videoclip voor 'Tonight Tonight' van the Smashing Pumpkins. Het Milestones programma is op Zon 4 december (15u30) Din 6 december (22u15) en Vrij 9 december (19u45) in Leuven te zien. Voor meer informatie kan je hier kijken. Bekijk hieronder de stomme film uit 1902.


Een avontuur bij de maan (1902)

Oorzaak vuurwerkramp blijft onduidelijk

De oorzaak van de vuurwerkramp in Enschede in 2000 blijft onduidelijk. Er zijn geen nieuwe feiten aan het licht gekomen die duidelijkheid geven over de oorzaak of die een nieuw strafrechtelijk onderzoek rechtvaardigen. Dat heeft de hoofdofficier van justitie in Almelo woensdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Wel wordt er opnieuw gekeken naar de rol van de voormalig hoofdverdachte André de V. Hij werd verdacht van brandstichting, maar is in 2003 vrijgesproken. Hij zat toen bijna tweeënhalf jaar vast.

Volgens de hoofdofficier is er een nieuw feitenonderzoek nodig om de twijfels die zijn ontstaan over de rol van De V. weg te nemen. Er is onder meer onduidelijkheid over de sporen op de sportbroek van De V. Het nieuwe onderzoek wordt geleid door het Openbaar Ministerie in Rotterdam.

Het onderzoeksteam concludeerde verder dat het dossier niet intact is en moeilijk toegankelijk is. Dat komt door de vele onderzoeken die tot nu toe zijn gehouden. Ook is er sporenmateriaal vernietigd. Het dossier moet opnieuw worden geordend zodat de waarde van nieuwe getuigenverklaringen in de toekomst sneller kan worden gecontroleerd.

Burgemeester van Enschede Peter den Oudsten heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) gevraagd om een onafhankelijk oordeel te vellen over het dossier rond de vuurwerkramp. Er moet onder meer duidelijkheid komen of er juist is gehandeld en of er nader onderzoek nodig is. Opstelten neemt het verzoek in overweging.

De vuurwerkramp ontstond op 13 mei 2000 in het vuurwerkbedrijf SE Fireworks in de wijk Roombeek. In totaal 23 mensen kwamen om het leven. Bijna duizend mensen raakten gewond. De complete wijk werd bij de explosie weggevaagd.

Schultz: geen mist over hsl-deal

Het is niet de bedoeling geweest om mist te creëren rond de ware kosten van de deal met de NS over de hogesnelheidslijn (hsl). Dat zei minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) woensdag tijdens de behandeling van haar begroting.

De bewindvrouw maakte vrijdag bekend dat de NS het recht krijgt om over de hsl te rijden. Daarmee wordt een faillissement afgewend van exploitant HSA, dat bestaat uit de NS en KLM. Dat consortium verkeert in grote financiële problemen, doordat HSA destijds veel te veel geld heeft geboden om de lijn te mogen uitbaten. Een faillissement zou de staat maximaal 2,4 miljard euro hebben gekost.

Met name D66'er Kees Verhoeven verwijt de minister dat ze onduidelijk is geweest over de kosten die zijn gemoeid met de deal. Tijdens de persconferentie vrijdag had de bewindsvrouw alleen van het verlies van 390 miljoen dat op haar eigen begroting terecht komt, terwijl het ministerie van Financiën ook nog tweehonderd miljoen bijdraagt. Op het verspreide persbericht ontbreekt de bijdrage van Financiën.

Bovendien wordt vierhonderd miljoen euro aan toekomstige inkomsten ingeboekt. In totaal gaat het dus om één miljard euro, concludeerde Verhoeven, die de minister een handboek voor transparantie overheidscommunicatie overhandigde. "Ik hoop echt dat de minister dit voor de allerlaatste keer heeft gedaan."

Schultz sprak tegen dat ze verwarring heeft geschapen. "Ik heb er geen enkele baat bij om die mist te scheppen." Tijdens de persconferentie heeft ze slechts geantwoord op vragen van journalisten over de gevolgen voor haar begroting, stelde ze. Ook verwees ze naar de brief aan de Kamer, waarin alle bedragen zijn vermeld.

De lijn kost de belastingbetaler 590 miljoen euro, zei ze. De vierhonderd miljoen aan toekomstige inkomsten kunnen niet worden meegerekend, omdat dat geen uitgaven zijn, aldus de bewindsvrouw.

Timisela vertrekt na vijf jaar bij VVV

Michael Timisela vertrekt aan het einde van het seizoen bij VVV-Venlo. De 25-jarige rechterverdediger gaat op zoek naar een nieuwe uitdaging. "Ik zit al bijna vijf jaar bij VVV en ben toe aan iets anders", laat hij weten aan zijn belangenbehartiger Sports Entertainment Group.

Timisela genoot zijn jeugdopleiding bij Ajax, waar hij op 19 februari 2006 zijn debuut maakte in het eerste elftal tegen RBC Roosendaal. Hij kwam tot vier wedstrijden voor de Amsterdammers. In 2007 stapte de rechtsback over naar VVV. "Ik heb me in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een goede eredivisiespeler", zegt Timisela.

"Ik haal altijd wel een zes, speel redelijk constant. Het zou heel mooi zijn om hogerop te komen in Nederland, maar ik sta ook open voor een buitenlands avontuur."

Voorzitter ChristenUnie stapt op

Voorzitter Peter Blokhuis van de ChristenUnie treedt in mei af, een jaar eerder dan gepland. Dat heeft Blokhuis woensdag bekendgemaakt.

Blokhuis zegt eerder te vertrekken, zodat zijn opvolger zich kan inwerken voor er weer Tweede Kamerverkiezingen zijn. "Als het kabinet de rit uitzit is dat in 2015, maar we mogen niet uitsluiten dat het eerder aan de orde zou kunnen zijn."

Blokhuis is partijvoorzitter sinds 2005.

Canadese politie ontruimt Occupy-kampement Toronto

De Canadese politie is woensdag overgegaan tot de ontruiming van St. James Park in het centrum van de hoofdstad Toronto. Demonstranten van de Occupy-beweging hadden daar medio oktober hun tenten opgeslagen. Zij boden nauwelijks verzet.

Politieagenten omsingelden het kampement in de ochtendvroegte. Zij vroegen elk van de kampeerders om uit eigen beweging te vertrekken voor de politie met de afbraak van hun tentenkamp zou beginnen. Sinds een Canadese rechter maandag de voorgenomen ontruiming goedkeurde hadden veel betogers St. James Park al verlaten.


Canadese politie ontruimt Occupy-kampement Toronto (Foto: Novum)

Bedrijf moet riool Raalte schoonmaken

Het bedrijf Beaphar moet er voor donderdag 08.00 uur voor zorgen dat een stuk riool in Raalte is schoongemaakt. Dat heeft de gemeente Raalte de onderneming te verstaan gegeven. Beaphar lijkt achter de vergiftiging van het riool in de Overijsselse plaats te zitten.

Dit weekend werd bekend dat door een lozing van een bedrijf in Raalte een giftige stof terecht was gekomen in het riool. Die stof, een insectenbestrijdingsmiddel, bleek schadelijk voor de bacteriën in de rioolwaterzuivering. Daardoor werkte de zuivering in Raalte niet goed.

Om verdere verspreiding te voorkomen, werd het deel van het riool waar de schadelijke stof binnenkwam afgesloten. Daardoor kon rioolwater uit Raalte niet meer afgevoerd worden.

Onderzoek heeft volgens een woordvoerder van de gemeente Raalte uitgewezen dat bij Beaphar een leiding blijkt te zijn aangelegd, waarmee bedrijfsafval op het riool kan worden geloosd. De leiding is illegaal. Dit weekend was er al voor gezorgd dat de leiding niet meer kan lozen.

Het bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat de leiding niet meer op het riool is aangesloten. Beaphar heeft volgens de zegsvrouw van de gemeente aangegeven het stuk riool schoon te maken. Momenteel is dit stuk, waarop vijf aansluitingen zitten, nog afgesloten van het riool. Als de schoonmaak klaar is, wordt dit gedeelte weer aangesloten.

Rellen Egypte houden aan

De Egyptische politie is woensdag voor de vijfde dag op rij slaags geraakt met antiregeringsbetogers in het centrum van Caïro. Volgens een Egyptische mensenrechtengroepering zijn er sinds zaterdag 38 mensen omgekomen en zeker tweeduizend gewond geraakt.

Volgens het Egyptische ministerie van volksgezondheid zijn er sinds zaterdag niet 38 maar 29 doden gevallen. De politie ontkent met scherp te hebben geschoten.

Leden van de internationale gemeenschap hebben het geweld tegen demonstranten in Egypte scherp veroordeeld. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties betreurde het brute optreden van de ordetroepen. "Sommige beelden van de gebeurtenissen op het Tahrir-plein, waaronder die van de wrede mishandeling van reeds geboeide betogers, zijn schokkend, evenals de berichten over ongewapende demonstranten die door het hoofd zijn geschoten", zei Hoge Commissaris Navi Pillay.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel riep woensdag de Opperste Militaire Raad, die de dienst uitmaakt in Egypte, op de macht spoedig over te dragen aan een burgerregering. De Verenigde Staten en de secretaris-generaal van de VN spraken al eerder hun zorg uit om het lot van de Egyptische demonstranten.

Het bestand dat de veiligheidstroepen en demonstranten dankzij de bemiddeling van islamitische geestelijken waren overeengekomen hield in de loop van woensdagmiddag geen stand. De confrontaties hadden vooral plaats bij het zwaarbeveiligde ministerie van binnenlandse zaken. De politie zette traangas en rubberkogels in om te beletten dat de betogers het ministerie bestormden. De betogers zeiden dat helemaal niet van plan te zijn, maar alleen te willen voorkomen dat het leger en de politie hen verdrijven van het Tahrir-plein.

De Opperste Militaire Raad stelde daarop meer concessies voor. Zij gelastte de vrijlating van 312 gevangen betogers. Voorts ontnam de raad het leger de verantwoordelijkheid voor het gerechtelijke onderzoek naar een op 9 oktober in bloed gesmoord protest van christenen. Het leger wordt ervan beticht een aandeel in het geweld te hebben gehad. Civiele aanklagers buigen zich nu over de zaak.

Het militaire interimbestuur zegde dinsdag al toe dat op 30 juni 2012 presidentsverkiezingen worden gehouden. Deze stap werd door tienduizenden betogers als onvoldoende verworpen. Zij eisen dat het leger de macht overdraagt aan een burgerregering. Veldmaarschalk Hussein Tantawi, de leider van de Opperste Militaire Raad, zei dat de raad overweegt een referendum te houden over een directe overdracht van de macht aan een burgerregering, maar noemde geen datum.

"Onze eisen zijn duidelijk", aldus Khaled El-Sayed, een kandidaat voor de parlementsverkiezingen die maandag plaatshebben. "We willen dat de militaire raad aftreedt en de macht overdraagt aan een regering van nationale redding die de volledige macht heeft." De bevelhebber van de militaire politie en tevens minister van binnenlandse zaken moet worden aangeklaagd voor de 'afschuwelijke misdaden' van de afgelopen dagen, voegde El-Sayed daaraan toe. De Moslimbroederschap, de sterkste en best georganiseerde partij in Egypte, houdt zich afzijdig van het oplaaiende geweld. Waarnemers denken dat de Moslimbroeders vrezen dat de protesten de aanstaande verkiezingen zullen doorkruisen. De conservatieve islamitische beweging hoopt die verkiezingen te winnen. Een Amerikaanse documentairemaakster heeft een collega per telefoon laten weten dat zij door de Egyptische politie is opgepakt. De politie arresteerde Jehane Nojaim toen ze verslag deed van de protesten op het Tahrir-plein en nam haar camera in beslag. Nojaim maakte eerder de meermaals onderscheiden documentaire Control Room over de Arabische tv-zender Al-Jazeera.


Rellen Egypte houden aan (Foto: Novum)

Russin heeft dikste lippen ter wereld

Sommige mensen gaan ver om apart te zijn. De een wil een dikke kont en laat haar billen vol met cement spuiten. De ander laat haar lippen honderd keer volspuiten met collageen omdat ze graag op Jessica Rabbit wil lijken. De Russische Kristina Rei heeft nu de twijfelachtige eer om te boek te staan als ‘de vrouw met de dikste lippen ter wereld’.

De 22-jarige is er maar wat trots op, ze was ontevreden over haar lippen en heeft zich laten inspireren door haar zus en door haar favoriete stripfiguur, Jessica Rabbit. “Ik vind zelf dat ik er nu fantastisch uit zie”, weet de nagelstyliste te melden. “Soms word ik op straat nageroepen, maar dat maakt me niet uit. Ik wil zelfs nog extremer gaan, eruit zien als een stripfiguur, daar hou ik van”.

Al dat moois komt uiteraard niet zonder offers. Iedere injectie is pijnlijk en ook het prijskaartje begint op te lopen, daarom laat zich nu nog maar een keer in de twee maanden injecteren. In totaal heeft Kristina al ruim vijfduizend euro aan haar ‘schoonheid’ uitgegeven.

Ze heeft de smaak wel te pakken, “als ik het geld ervoor heb dan wil ik mijn borsten van een C-cup laten vergroten naar cup DD”. Ze wil ook haar oren laten punten als een elf en een neuscorrectie ligt ook in de planning. “Het is goed om apart te zijn”, zegt Kristina.

Kijk in de bron en oordeel zelf of deze dame er inderdaad mooier op is geworden.
 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.