De Vijf... Beste Zombiefilms

header

In de serie de vijf... kiezen vijf FOK!film-redacteuren de film die volgens hen het best bij het onderwerp van deze week past. In de zombie-themaweek kan dat natuurlijk maar één onderwerp zijn, en dat is de beste zombiefilm. dekatophetspek, CoJackso, koei, hydraulix en MrManiak maakten hun keuze en lichten deze hieronder toe.

dekatophetspek

De beste zombiefilm: Zombi 2 (Lucio Fulci - 1979)

Redacteur: dekatophetspek

In 1978 verscheen de film Dawn of the Dead van George Romero. De film was een groot succes en het begin van een grote reeks zombiefilms. Ook Enzo G. Castellari krijgt een scenario aangeboden, maar wijst deze af en raad de schrijver aan om contact op te nemen met Lucio Fulci. Het script krijgt een ander begin en einde, zodat het verhaal aansluit op de film van Romero. Dawn of the Dead is in Italië uitgebracht onder de titel Zombi en zodoende doopt Fulci zijn film Zombi 2, zodat het lijkt alsof het een vervolgfilm is.

zombi 2

De film
Een schijnbaar verlaten jacht drijft een haven bij New York binnen. Als 2 agenten de boot gaan inspecteren worden ze aangevallen door een enorm grote kerel. Eén van de agenten wordt gedood, de moordenaar wordt neergeschoten en valt overboord. Anne Bowles (Tisa Farrow) wordt door de politie verhoord omdat de boot van haar vader blijkt te zijn. De enige aanwijzing die zij heeft is dat haar vader onderzoek deed op een tropisch eiland. Samen met een reporter reist Anne naar het eiland om haar vader te gaan zoeken. Op het eiland vinden ze echter meer dan ze ooit hadden kunnen verwachten.

Fulci's blik op levende doden is duidelijk anders dan die van zijn beroemde inspiratiebron Romero. Waar bij Romero zo nu en dan nog wat humor om de hoek komt kijken, komt het bij Fulci neer op gore effecten en sadistisch geweld. In Engeland stond de film vele jaren op de verboden lijst, de zogenaamde Video Nasties. In Nederland was de film de op één na best bezochte film van 1979.

Zombi 2 is onder liefhebbers vooral bekend om een tweetal scènes.
Ten eerste het gevecht van een zombie met een haai en ten tweede een scène waarbij een hoofdrolspeelster op een nogal gore wijze een oog kwijtraakt. De film zorgde in elk geval voor de internationale doorbraak van Lucio Fulci en dat zou resulteren in nog vele mooie films zoals Paura nella citta dei morti viventi (1980) (City of the Living Dead), E tu vivrai nel terrore - L'aldila (1981) (The Beyond) en nog vele anderen. Fulci overleed in 1996.

coJackso

De beste zombiefilm: Shaun of the Dead (Edgar Wright - 2004)

Redacteur: CoJackso

De film:
Shaun (Simon Pegg) heeft zijn leven niet op orde. Mede door zijn ambitieloze houding heeft zijn vriendin Liz hem gedumpt en woont hij samen met zijn beste vriend Ed (Nick Frost). Ook het bezoek van zijn stiefvader (Bill Nighy) maakt hem niet bepaald gelukkig. Na een avondje drinken loopt Shaun de volgende ochtend over straat, zonder dat hij zich bewust is van de vele lijken en de langzaam voortbewegende zombies. Pas wanneer Shaun en Ed aangevallen worden door een meisje in de achtertuin van Ed, komen ze erachter dat hun wereld voorgoed veranderd is. Shaun is vervolgens vastbesloten om Liz en Shaun’s moeder te redden van de zombies.

Shaun of the dead

Wat het eerst opvalt aan Shaun of the Dead is de titel, wat een directe verwijzing is naar de films van de regisseur George A. Romero (Night of the Living Dead, Dawn of the Dead). Maar waar die films vrij serieus omgingen met de zombies, kan Shaun of the Dead eerder gezien worden als een komische zombiefilm. De onervaren regisseur Edgar Wright vindt met deze film een uitstekende balans tussen zowel humor als spanning. En ook filmtechnisch oogt de film zeer goed, waarbij voornamelijk de montage in positieve zin opvalt.

De zwartgallige dialogen in de film zorgen ervoor dat dit een geslaagde en daarnaast ook moderne komedie is. Sowieso zijn de Britten hier de laatste tijd zeer bedreven in, zoals duidelijk blijkt uit recente films, zoals In the Loop en The Trip. De humor in Shaun of the Dead is opvallend doordacht en spreekt daardoor een breed publiek aan. Zo is de film in feite niet alleen een komische zombiefilm, maar maakt het ook een statement dat de huidige samenleving functioneert alsof het zombies zijn. Met name Shaun en Ed zijn daar de verpersoonlijking van.

koei

De beste zombiefilm: [Rec.] (Jaume Balagueró - 2007)

Redacteur: koei

Ik ben groot liefhebber van fake documentaires. Films die op een aparte manier opgenomen zijn, waardoor het lijkt alsof het echt gebeurd is, zoals bijvoorbeeld The Blair Witch Project. [Rec.] valt in diezelfde categorie, maar dan met zombies.

REC

De film
De film draait om een televisieploeg die opnames maken voor een documentaire over de Spaanse brandweer. Als de brandweer uitrukt om de deur open te breken van een oudere vrouw die in paniek is, blijkt dit routine klusje veel meer te zijn dat het lijkt. Eenmaal in het appartementencomplex aangekomen staan andere bewoners en politie de brandweer al op te wachten en is de deur van het huis zo open gebroken. De oude vrouw loopt verslonsd door het huis heen en reageert amper op de agenten. Als een van de agenten haar nadert gaat ze echter door het lint en valt hem aan. Hulp halen is echter onmogelijk, want het hele appartementencomplex is razendsnel afgesloten van de buitenwereld. Samen met de filmploeg kom je steeds meer te weten over wat er precies gebeurd is, maar gezien het thema van deze special kun je daar vast wel naar raden.

Wat deze film zo bijzonder maakt is de manier van filmen. Je hoort niet duidelijk aan de muziek dat er een schrikmoment aan zit te komen en je weet niet meer dan de cameraman op dat moment weet. Zeker aan het eind van de film wordt er subliem gebruik gemaakt van de mogelijkheden die een simpele camera biedt. De camera alleen even gebruiken om licht ergens op te schijnen bijvoorbeeld of de camera gewoon even neerleggen waardoor je geen idee hebt wat er op dat moment precies gebeurt. Daarnaast zorgt deze manier van filmen ook voor goede rustmomenten in de film, waarbij je meer leert over de verschillende personages en wat er precies is gebeurt in interviews die de televisieploeg afneemt met bewoners van de flat. De film heeft overigens een Amerikaanse remake gekregen met als titel Quarantine.

hydraulix

De beste zombiefilm: 28 Days Later (Danny Boyle - 2002)

Redacteur: hydraulix

Eigenlijk mag dit geen zombiefilm genoemd worden aangezien het hier niet om de ‘standaard’ zombies gaat in de film, eerder mensen geïnfecteerd met een virus. Daarnaast denken de meeste mensen al gauw aan een film vol testosteron, liters bloed, wilde achtervolgingen en een flink dosis geweld. Spanning en sensatie staan voorop en het verhaal wordt vaak naar de achtergrond gedrukt. Dat dit ook anders kan liet regisseur Danny Boyle (Trainspotting, Slumdog Millionaire) in 2002 zien, met zijn befaamde 28 Days Later.

28 days later

De film
Als Jim (Cillian Murphy, Sunshine, Inception) na 28 dagen wakker wordt in een ziekenhuis, merkt hij al snel dat er iets aan de hand is. Heel het ziekenhuis is verlaten en buiten is het beeld precies hetzelfde: Londen is veranderd in een desolate spookstad. Na enige tijd rondgezworven te hebben ontmoet hij al gauw de oorzaak van alle problemen als hij aangevallen wordt door bloeddorstige mensen, geïnfecteerd met een virus waarbij ze gewelddadig worden. Hij wordt gered door andere overlevenden en met z’n allen beslissen ze wat er moet gebeuren. De situatie is vrij somber en met weinig hoop besluiten ze op pad te gaan, op zoek naar veiligheid, andere overlevenden en antwoorden.

Spanning en sensatie zijn uiteraard te vinden in 28 Days Later, maar waar deze film in uitblinkt is hoe Danny Boyle op een realistische manier laat zien wat er met de mens gebeurt in uitzichtloze situaties. De samenleving is bijna weggevaagd en hoe gaat de mensheid ermee om. Dit is de nadruk van de film en juist doordat er meer diepgang in de karakters word geplaatst voel je daadwerkelijk de angst en leef je met de hoofdpersonen mee. Door de gevolgen van de virusuitbraak is Londen veranderd in een dystopie. Hoewel de beelden van leegte en troosteloosheid indrukwekkend om te zien zijn, geeft Boyle hiermee een teken dat het niet een virus hoeft te zijn dat hiervoor zorgt. Op een gegeven moment wordt het duidelijk dat de vijand niet alleen in de geïnfecteerden schuilt, maar ook in de normale mens zelf. 28 Days Later is een bijzonder naargeestige film die je aan het denken zet en je na het einde met een somber gevoel achter laat. Dit is iets waar niet veel zombiefilms voor kunnen zorgen.

MrManiak

De beste zombiefilm: Dawn of the Dead Remake (Zack Snyder - 2004)

Redacteur: MrManiak

Stiekem staat bij mij Shaun of the Dead op de eerste plaats, maar aangezien CoJackso deze al heeft ga ik voor mijn nummer 2: Dawn of the Dead. Het gaat dan wel om de remake van Zack Snyder, niet de Romero-classic. Je mag zeggen en denken wat je wilt, maar eerlijk is eerlijk: de remake is stukken beter. In mijn dvd-kast staat de Directors Cut, waar de scènes zelfs langer zijn dan de oorspronkelijke versie. Ook is er meer bloed te zien, waar Zack in een introductie erg blij mee is. Het is de versie die niet door de keuring is gekomen, omdat er veel te veel bloed in zat. Pluspluntje van de dvd dus. De extra's zijn ook geweldig mooi, maar daar hebben we het nu even niet over.

dawn of the dead

De film
De jonge verpleegster Anna wordt wakker tijdens een zombie-aanval. De zombies vallen mensen aan vluchten naar een veilige schuilplaats is de enige optie. Anna komt samen met een groep andere overlevers terecht bij een winkelcentrum, waar ze moeten zien te overleven.

Maar waarom deze film? Eén woord: rennen. Iedereen kent de trage wezens waar je makkelijk vanaf kan komen door een sprintje te trekken. In de nieuwere zombiefilms zoals 28 Days Later mag je blij zijn met een goede conditie, je gaat het namelijk nodig hebben. Het moment dat je de eerste rennende zombie goed meemaakt in de film, is als de groep in het winkelcentrum is aangekomen. De in- en uitgangen worden goed bekeken en als ze een achterdeur hebben gevonden, lopen twee zombies voorbij. Terwijl de deur maar niet open wil gaan, ziet een van de zombies de groep. Meteen zet hij het op een rennen, terwijl de gewone mensen nog buiten staan. Geweldig moment. Toch is het niet een van de akeligste momenten van de film. Het is ook voor het eerst in de zombiefilmgeschiedenis dat er een 'zombaby' te zien is die zo eng is. Wat een moment, gegarandeerd kippenvel.