Interview: Avalanche Studios over Renegade Ops

Van het Zweedse Avalanche Studios, bekend van Just Cause (2), is deze week Renegade Ops verschenen. Koei sprak met Senior Producer Andreas Thorsén en gamedirector Axel Lindberg over deze nieuwe PC-, PSN- en Xbox Live Arcade-game.

Wat voor soort spel is Renegade Ops?
"Renegade Ops is puur plezier hebben met je vrienden. Je kunt rijden en vliegen over gigantische maps en daarop allerlei dingen opblazen. De basis van het spel is old school gameplay, maar wel met hedendaagse looks."

Het spel focust zich vooral op online gameplay?
"Het spel bevat een singleplayer campaign modus en daarnaast een lokale en online multiplayer modus waarin je met maximaal vier spelers kunt spelen. De multiplayer noemen we competitive co-op, want je hebt een gezamelijk objective in de game en moet daarvoor samenwerken, maar tegelijkertijd is er een continue strijd voor power-ups."

In hoeverre kun je je karakter in de game upgraden?
"Er zijn vier karakters in het spel die elk hun eigen specifieke eigenschappen hebben. De één heeft een schild welke beschermt tegen wapens, de ander kan een luchtaanval oproepen, weer een ander kan met een EMP-puls vijandelijke wapens voor korte tijd uitschakelen en tot slot is er een karakter met een soort kanon op zijn rug waar hij mee kan schieten. Door elk level verspreid liggen upgrades waardoor bijvoorbeeld je machinegeweer sterker kan worden en je kunt secondary wapens oppikken zoals vlammenwerpers en rocketlaunchers. Daarnaast ligt er natuurlijk ook overal health verspreid, wat je nodig hebt om niet dood te gaan. Elk level begin je opnieuw met een schone lei, maar je kunt tijdens het spelen wel je karakter levelen en dan tussendoor in de shop vrijgespeelde upgrades toepassen. Deze upgrades kunnen invloed hebben op de werking van je wapens en sterkte, maar ze kunnen ook invloed hebben op je special ability."

Just Cause 2, jullie vorige game, was een spel met over de top actie. Is dit soort actie ook in Renegade Ops te verwachten?
"Ja, zeker weten. Het spel is geïnspireerd op over de top Hollywood-actie uit films en series uit de jaren tachtig zoals bijvoobeeld The A-team en The Expandables."

Wat voor voertuigen zitten er in de game?
"Elk karakter heeft zijn eigen voertuig, maar er zijn er nog meer voertuigen zoals bijvoorbeeld helikopters. Het gebruik van dit soort voertuigen is afhankelijk van het level. De nadruk ligt in het spel op het basisvoertuig van het personage dat je ook kunt upgraden, maar af en toe gebeurt er iets speciaals in het level waardoor er andere voertuigen gebruikt worden zoals bij een gevecht op zee."

Renegade Ops is een download-only game voor PC, PSN en XBLA. Zijn er plannen voor een iOs-versie?
"Nee, die zijn er niet. Renegade Ops is een dual stick game en er is veel tijd besteed om de de controls goed krijgen voor het spel. Het overzetten naar een touchscreen apparaat gaat daarom niet werken, want die hebben geen goede controllers. We raden PC-gamers ook aan om de 360-controller te gebruiken voor de PC-versie."

De PlayStation Vita heeft ook twee sticks op het apparaat.
"Dat klopt. Dat zou goed kunnen werken..."

Waarom is er gekozen voor online distributie?
"We hadden een aantal ontwikkelaars die een kleine game wilden maken, met een kleiner team en een kortere ontwikkeltijd. Online distributie past beter bij het formaat van de game. Iedereen wilde graag een kleinere geweldige arcade-game maken."

Wat voor technologie zit er achter de game?
"We hebben de Just Cause 2-engine gebruikt maar deze is wel aangepast. We wilden graag 60 FPS en we hebben een nieuw special effect systeem in Hollywoodstijl. De art director was een grote liefhebber van explosies en hij moest soms afgeremd worden omdat je anders enkel nog maar explosies zag, en geen voertuigen."

Jullie zijn Zweeds, is dit merkbaar in de game zoals bijvoorbeeld in Killzone de Amsterdamse trams te horen zijn?
"Eén van onze karakters heet Gunnar, wat een Zweedse naam is, en hij is ook Zweeds. Dat paste erg goed, omdat hij een goede schutter is met een groot kanon op zijn rug."

Wat wordt jullie nieuwe project?
"We zullen door gaan met kleine games zoals dit, op welk platform dan ook. In ieder geval kleinere meer casual games, samen met triple A-titels."

Triple A-titels zoals Just Cause 3?
"Daar zeg ik niets over"