Interview: Nicola Jenkins over De Sims 3: Beestenbende

header

De Sims-franchise blijft maar groeien. Konden we recent nog aan de slag met De Sims Middeleeuwen: Piraten en Adel en The Sims Social, binnenkort kunnen we alweer een nieuwe game verwachten: De Sims 3: Beestenbende. Zoals de titel wellicht al verklapt spelen dieren de hoofdrol in deze game.

In tegenstelling tot de eerdere uitbreidingen voor De Sims die huisdieren introduceerden, zijn de huisdieren nu ook echte sims met een eigen persoonlijkheid en eigen behoeftes. En last but not least zijn niet alleen honden en katten speelbaar, maar ook paarden, inclusief een magische eenhoorn. Alle dieren kun je naar eigen smaak ontwerpen in een erg uitgebreide editor waarbij je niet alleen de kleur aan kunt passen, maar bijvoorbeeld ook een vlek op de poot kunt maken, of een bles op het hoofd van een paard. Het precies namaken van je eigen huisdieren is dus mogelijk. Meer over de game kun je lezen in de preview ervan.

De game verschijnt als uitbreiding voor De Sims 3 voor pc en Mac, en als stand alone game voor PlayStation 3, Xbox 360 en 3DS. Koei had een interview met Nicola Jenkins, international marketing manager voor pc- en Mac-versie van De Sims 3: Beestenbende.

Een huisdierenuitbreiding voor De Sims is niet nieuw. De eerste twee delen van de serie hadden ook elk een huisdierenuitbreiding. Wat maakt deze huisdierenuitbreiding anders?
"In De Sims 3: Beestenbende heb je niet alleen huisdieren, maar zijn de dieren ook Sims en maken ze daardoor ook echt deel uit van het gezin. De dieren hebben een persoonlijkheid en eigen voorkeuren en wensen. Hierdoor kunnen ze je verrassen en hebben ze invloed op de gameplay. Het is een nieuwe manier van spelen. En natuurlijk zitten in dit derde deel ook paarden, iets waar veel naar gevraagd werd door de Sims-community."

paard

Hoe realistisch is de game? Mijn katten willen af en toe nog wel eens de boel onderkotsen en de tafelpoot is populairder dan de krabpaal om de nagels te scherpen bijvoorbeeld. Doen de dieren in het spel zulke dingen ook?
"De dieren zien er erg realistisch uit en je kunt ze customizen zodat ze er precies uitzien zoals je wil. Het aantal rassen is ook enorm uitgebreid. Om het gedrag te vertalen naar de game hebben de ontwikkelstudio's dieren uitgebreid geobserveerd om hun bewegingen te registreren, dus ook hoe de dieren bewegen is erg realistisch. Dit gedrag is ook merkbaar in de game. Je moet een kat leren dat de bank geen krabpaal is, als je dat niet doet dan kunnen ze je bank beschadigen."

Voor menselijke sims heb je bepaalde items nodig zoals een toilet, douche en koelkast. In hoeverre hebben dieren ook bepaalde items echt nodig?
"Ook dieren hebben basisbehoeftes zoals eten en slapen. Hiervoor heeft een paard bijvoorbeeld een stal nodig, en een hond een hok. Zonder deze voorwerpen is het erg lastig om goed voor het dier te zorgen en het gelukkig te maken."

Kun je ook dieren uit een asiel halen, of ze juist daarheen brengen?
"Als je niet goed voor je dier zorgt dan kan het weggehaald worden. Je kunt ook dieren adopteren, maar enkel als je goed op ze let. Als je heel slecht voor je dier zorgt kan het dier zelfs doodgaan. Er is geen dierenwinkel waar je een nieuwe hond, kat of paard kunt kopen. Er zit wel een dierenwinkel in het spel, maar hier kun je enkel dieren kopen die niet speelbaar zijn, zoals bijvoorbeeld de hamster(kooi) uit eerdere Sims-games. Dit zijn geen speelbare Sims die behoeften hebben, maar enkel een soort item in de game waar je mee kunt spelen, zoals bijvoorbeeld ook een computer. Speelbare huisdieren kun je gewoon aanmaken zoals je ook een menselijke Sim aanmaakt. Je kunt ze daarnaast ook adopteren, maar dus niet zomaar kopen. En je kunt maar een beperkt aantal dieren per huishouden hebben, ik dacht vier stuks. Hoe meer Sims je hebt, menselijke en dierlijke, des te moeilijker het spel wordt."

Ook dierlijke Sims kunnen woohoo-en. Honden en katten krijgen echter meestal meerdere jongen per nest. Lijken de jongen in één nest op elkaar en wat doe je ermee als ze groot worden?
"Simdieren kunnen puppies, kittens en veulens maken, maar slechts één per keer vanwege het maximale aantal pets in de game. Het jonge dier is wel een kruising tussen de vader en de moeder, vergelijkbaar met hoe de vader en de moeder van een menselijke baby sim invloed hebben op het uiterlijk ervan. Jonge dieren worden gewoon een deel van het gezin."

Hebben de dieren ook een bepaald nut in de game? Kun je ze handige truukjes leren bijvoorbeeld?
"De dieren hebben eigen dingen die ze graag graag doen in het spel. Daarnaast kun je ze ook trainen zodat ze zich beter gedragen of truukjes leren. Dingen die ze kunnen leren zijn bijvoorbeeld spullen pakken of apporteren, maar dieren kunnen ook nuttige dingen doen zoals het stelen van eten en het regelen van een date voor het baasje."

Wat voor dieren zitten er nog meer in de game, naast katten, honden en paarden?
"Er zitten verschillende niet speelbare dieren in de game. Dit zijn bijvoorbeeld slangen, schildpadden en vogels die je bijvoorbeeld kunt vangen en daarna toevoegen aan je huishouden. Deze dieren hebben geen eigen persoonlijkheid en behoeftes zoals de katten, honden en paarden wel hebben en ermee spelen is gewoon een activiteit."

Huisdieren zijn de grote verandering in deze game, maar is er naast de huisdieren nog meer toegevoegd?
"Ja, er zitten nieuwe features in de game. Net als alle andere uitbreidingen bevat het spel nieuwe items die je kunt verzamelen of waarmee je jouw huis aan kunt kleden. Een groot deel hiervan zijn speciale dieren-items zoals bijvoorbeeld hindernissen voor een paardrijdparcours. Daarnaast heeft een bende zijn intrek genomen in een leegstaande schuur en deze criminelen hebben ook invloed op de wereld. Er is dus meer te zien en te spelen dan enkel de dieren, maar deze game koop je wel speciaal voor de huisdieren. Huisdieren spreken iedereen aan dus waarom zou iemand een uitbreiding willen voor De Sims 3 zonder huisdieren erin?"

De Sims 3: Beestenbende verschijnt op 20 oktober als uitbreiding voor De Sims 3 op pc en Mac. De standalone-versie van de game verschijnt op dezelfde datum voor PlayStation 3, Xbox 360 en 3DS.