E3: de grootste gamesbeurs ter wereld

E3 staat voor Electronic Entertainment Expo. Het is de grootste gamebeurs ter wereld en vindt jaarlijks in het voorjaar plaats in Los Angeles. De beurs is een zogenaamde 'trade show', bedoeld voor bedrijven die actief zijn in de game-industrie. Aan de aanbodkant zijn dit de hardwarefabrikanten, gameontwikkelaars en uitgevers. Aan de afnemerskant zijn dit vertegenwoordigers van grote (Amerikaanse) winkelketens, kleine winkeliers en gamejournalisten. Gewone bezoekers zijn niet welkom.

Geschiedenis
Doel van de beurs is het presenteren van nieuwe zaken op het gebied van hardware en software. De E3 wordt elk jaar georganiseerd door de Entertainment Software Association (ESA), een organisatie die de belangen van de spelers in de game-industrie behartigt. De eerste E3 werd gehouden in 1995 en viel samen met de release van een nieuwe generatie consoles. Sega's Saturn en Sony's PlayStation waren speelbaar en Nintendo's Virtual Boy en Neo Geo CD van SNK werden aangekondigd. Tenslotte werden de specificaties van de Nintendo N64 (toen nog bekend als Ultra 64) vrijgegeven. De E3 duurt in principe drie dagen, al begint de beurs feitelijk een dag eerder met persconferenties van onder andere Sony, Microsoft en Nintendo. Tijdens deze conferenties onthullen 'de grote drie' hun belangrijkste nieuws en lichten ze alvast een tipje van de sluier op over de games die op de beursvloer speelbaar zijn. In 2007 werd de opzet van de beurs veranderd, waarbij de nadruk kwam te liggen op kleine games. Dat werd in 2009, na twee slecht bezochte beurzen (slechts 10.000 en 5.000 bezoekers) weer ongedaan gemaakt. Gemiddeld bezoeken elk jaar 55.000 mensen de E3. In 2005 liepen er in totaal zelfs meer dan 70.000 mensen rond op de beursvloer. In 2010 had de beurs 45.600 bezoekers en vorig jaar 46.800 bezoekers. Dit jaar zal er waarschijnlijk een zelfde aantal bezoekers rondlopen, waaronder FOK!games redacteuren Pheno en StefanW.

beursgebouw

De beurs
Hoewel de daadwerkelijke beurs van dinsdag 5 tot en met donderdag 7 juni is, worden de meeste persconferenties al op maandag gehouden. Aangezien de beurs in Los Angeles plaatsvindt, en het daar negen uur vroeger is, begint het E3 spektakel in Nederland pas echt op maandagavond om 19:00 uur met Microsoft. Met je bord op schoot dus voor je scherm! Wil je gezellig met andere mensen discussiëren over wat er op dat moment aangekondigd wordt? Chat dan mee op irc! Natuurlijk kun je de belangrijkste persconferenties ook volgen door middel van de live update-berichten en mocht je een persconferentie niet hebben kunnen volgen, dan kun je bij de specials precies teruglezen wat er allemaal onthuld is.

De persconferenties
Vrijdag 1 juni
Konami

Maandag 4 juni
Microsoft: 18:15 - 18:30 uur in Nederland
EA: 22:00 uur in Nederland

Dinsdag 5 juni
Ubisoft: 00:00 uur in Nederland
Sony: 03:00 uur in Nederland
Nintendo: 18:00 uur in Nederland

boothbabes

De aanwezige games
Op de volgende pagina kun je lezen welke games al zijn aangekondigd voor de E3. Deze lijst is niet compleet aangezien veel titels pas op de persconferenties officieel worden aangekondigd, maar geeft een beeld van welke games in ieder geval aanwezig zullen zijn! Ben je benieuwd wat je kunt verwachten deze E3? Lees waarom Nintendo, Microsoft of Sony deze E3 gaat winnen en wat Pheno van deze E3 verwacht.