Metal Gear Solid for dummies

Metal Gear Solid 3

In 2004 verscheen het vervolg op Metal Gear Solid 2. Ik zeg vervolg, maar eigenlijk is de game een prequel op alle games in de Metal Gear-serie. Na de releases van de eerste trailers gingen er al veel geruchten dat dit een prequel zou zijn door de muziek uit de jaren 60 en de koude oorlog als toneel. Solid Snake zou nooit oud genoeg kunnen zijn om in die tijd al te kunnen vechten en dus werd er meteen gedacht dat we met Big Boss zouden spelen. Dit bleek inderdaad het geval. In het spel speel je niet met Solid Snake, maar zien we alles vanuit de ogen van Big Boss. Het spel was een zeer groot succes en fans kregen het gevoel dat met deze game de Metal Gear-serie weer was wat ze ervan verwachtten. Het verhaal is wederom zeer meeslepend en volgens velen de beste in de serie.


Verhaal
De Virtuous Mission
We zitten in het jaar 1964. Een nieuweling van special forces unit FOX wordt naar Rusland uitgezonden om Sokolov te redden. Sokolov is een wetenschapper die zich voornamelijk bezighoudt met het ontwerpen van raketten. Sokolov is uiteindelijk gevlucht uit Rusland naar Amerika totdat Amerika werd opgeschrikt door de Cuban Missle Crisis. Rusland had een lanceerbasis opgebouwd in Cuba, waarmee ze Amerika zouden kunnen aanvallen. Rusland zou deze basis opdoeken in ruil voor één ding: Sokolov. Omdat Amerika bang is dat Sokolov onder dwang bezig is aan een superwapen wordt Naked Snake erop uitgestuurd om hem te redden. Snake wordt bijgestaan door Mayor Zero, Para-Medic en zijn mentor The Boss, een legendarische soldaat.

Als Snake Sokolov bereikt wordt hij verrast door Ocelot, commander van de Ocelot Unit. Deze unit is deel van een groepering onder leiding van generaal Volgin die de macht in Rusland wil grijpen door de huidige president Kruschev af te zetten. Ocelot probeert Snake neer te schieten maar zijn kogel blijft in zijn pistool steken waardoor Snake de kans krijgt met zijn CQC om Ocelot uit te schakelen. Hij vlucht samen met Sokolov totdat ze op een hangbrug The Boss tegen komen. The Boss vertelt dat ze overstapt naar de groep van Volgin, en als cadeautje heeft ze twee kleine nucleaire raketten meegenomen. Dan verschijnt de Cobra Unit, de groep van The Boss, die Sokolov gevangen nemen. The Boss gooit Snake van de hangbrug het ravijn in. In dit ravijn ziet Snake nog net dat Volgin één van de nucleaire raketten afvuurt.

Operation Snake Eater
Na een week in een ziekenhuisbed wordt Snake weer op een nieuwe missie gestuurd. De president van Rusland Kruschev denkt dat de US de nucleaire aanval op zijn land hebben uitgevoerd omdat er op het tijdstip van de explosie een Amerikaans viegtuig over Rusland vloog. Snake moet bewijzen dat het niet de schuld is van de US, hij moet Volgin stoppen met de ontwikkeling van de Shagohod en hij moet The Boss uitschakelen.

Als eerste moet Snake in contact komen met ADAM. Hij is één van de Amerikaanse spionen die undercover voor Volgin werken. Helaas is het niet ADAM die hij ontmoet, maar EVA, die hem informatie geeft over waar hij Sokolov kan vinden. Na een confrontatie met Ocelot en zijn Ocelot Unit gaat Snake op weg naar Graniny Gorki waar hij denkt Sokolov te vinden. Die vindt hij daar niet, maar ontmoet Granin, een andere wetenschapper die bezig is aan een andere supertank (Metal Gear Rex uit MGS) die de link zou moeten zijn tussen infanterie en artilerie. Granin is niet blij met de Shagohod van Sokolov en vertelt Snake hoe hij in de basis van Volgin kan komen.

Na een lange tocht waarbij hij het moet opnemen tegen verschillende leden van de Cobra Unit komt Snake uit bij Groznyj Grad waar hij ziet hoe Volgin een einde maakt aan Granin omdat hij denkt dat hij een Spion is. Snake gaat op zoek naar Sokolov en vindt deze. Hij vertelt hem over hoe hij de Shagohod wil vernietigen. Op dat moment verschijnen Volgin en The Boss. Ze nemen Snake gevangen en doden Sokolov. Volgin weet nog steeds niet wie de Spion is, en beschuldigt The Boss daarvan. Om haar loyaliteit te laten zien moet ze het oog van Snake eruit snijden. Als The Boss dit wil doen komt Tatyana (de vermomde Eva) tussen beide. Ocelot wil haar neerschieten maar dit keer is het Snake die er tussen springt waardoor de kogel alsnog het rechteroog van Snake treft.

Na het martelen weet Snake met de hulp van Eva te ontsnappen. Na een barre tocht waarbij hij bijna verdrinkt krijgt hij een aantal staven C3 van Eva, waarmee hij de Shagohod kan opblazen. Snake gaat terug naar Groznyj Grad en weet de C3 bij de Shagohod te plaatsen voordat hij door Ocelot en Volgin gezien wordt. Volgin vertelt Snake over de Philosophers. Dit is een groep belangrijke mensen uit China, Rusland en Amerika die na de Tweede Wereldoorlog een groot geldbedrag bij elkaar hadden gespaard, bekend als de Philosophers Legacy, om de wereld te kunnen beschermen tegen de Nazi’s. Na de oorlog willen alle drie de landen aanspraak maken op het geld. De vader van Volgin gaat ermee vandoor, en nu is het geld in handen van Volgin, die daarmee Rusland op haar knieën wil brengen. Na een gevecht met met Volgin ontploft de C3 en Snake ontsnapt samen met Eva in haar motor. Op dat moment komt Volgin achter ze aan in de Shagohod die blijkbaar toch bestand was tegen de explosies. Na een lange achtervolging weten Snake en Eva de Shagohod en Volgin te verslaan.

Snake heeft al zijn missies volbracht op één ding na: het doden van zijn oud mentor, The Boss. Snake ontmoet haar in een bloemenveld en na een lang en emotioneel gevecht, verslaat hij haar. Als ze op de grond ligt vertelt ze over haar zoon die is meegenomen door de Philosophers. Ze zegt dat Snake zijn missie moet afmaken, en hij schiet haar met haar eigen geweer genaamd de Patriot door het hoofd. Snake en Eva gaan er vandoor met een vliegtuig.

Snake en Eva brengen één romantische nacht met elkaar door. Als hij de volgende morgen wakker wordt is Eva verdwenen. Het enige wat ze heeft achtergelaten is een bandrecorder waarin ze uitlegt dat de hele missie anders is verlopen dan Snake eigenlijk denkt. Eva was eigenlijk een spion voor China, en het was haar missie om de Philosophers Legacy te verkrijgen.

The Boss was niet overgestapt naar Volgin, maar was undercover om de Philosophers Legacy te bemachtigen. Toen Volgin de nucleaire raket op Rusland afvuurde werd haar missie herzien. Ze zou nu ook moeten sterven voor haar land. Deze missie accepteerde ze omdat ze zoveel van haar land hield. Tijdens de missie heeft ze Snake zoveel mogelijk geholpen zodat hij zijn missie volledig kon uitvoeren.

Snake krijgt na de missie een medaille van de President en krijgt de titel Big Boss. Snake voelt zich verraden door zijn land omdat hij zijn mentor moest doden. Hij gaat weg bij FOX.

Na de credits horen we een gesprek tussen Ocelot en de baas van de CIA. Ocelot was al dit tijd op zoek naar de Legacy en heeft Eva een valse kopie gegeven. Hij heeft Volgin en de CIA om te tuin geleid want hij werkte eigenlijk direct voor de Philosophers en gaat er met het geld vandoor.


Het einde van MGS3 waarin alles duidelijk wordt<\/center>
Thema
In deze game gaat het vooral over de manier hoe mensen veranderen door de omstandigheden en tijden waarin ze zich bevinden. Duidelijkste voorbeeld hiervan is Big Boss. Hij en Solid Snake zijn genetisch identiek. Toch is Big Boss veranderd in een slechterik doordat hij in een andere tijd leefde.

Ook de Boss is een mooi voorbeeld. Zij en The Sorrow waren geliefden totdat de VS en Rusland vijanden van elkaar werden en zij tegen over elkaar kwamen te staan. Hierdoor moest The Boss hem doden. Hetzelfde geldt voor Big Boss. Door verschillende omstandigheden waarin hij zich bevindt komt hij zonder er enige invloed er op te hebben in de situatie waarbij hij zijn mentor moet doden. Sokolov, bekend van zijn ruimteraketten, wordt door de koude oorlog gedwongen zijn kennis voor nucleaire raketten te gebruiken.

Gameplay
Met Metal Gear Solid 3 heeft Kojima veel nieuwe elementen toegevoegd aan de game. Als eerste was het nu noodzakelijk goede camouflage te dragen. Door deze precies goed te kiezen kon je jezelf bijna onzichtbaar maken voor de tegenstander. Dit wordt weergegeven met een percentage in de rechterbovenhoek van het scherm. De bekende radar van Metal Gear Solid 1 en 2 was verdwenen. Hierdoor werd het spel een stuk moeilijker. Gadgets die deze radar deels vervingen waren de motion detector, personal detector en sonar. Deze werken op een batterij die langzaam leeg gaat waardoor je goed moet nadenken wanneer je deze wil gebruiken.

Het sneaken zelf werd makkelijker en overzichtelijker door een nieuw camera-standpunt. Nu was het mogelijk het spel te spelen met een schouder-camera waardoor je net een wat beter beeld krijgt van de omgeving. Andere toevoeging is de staminameter. Dit is een meter onder je health meter. Dit metertje wordt steeds minder hoe meer je beweegt of als je gewond ben geraakt na een gevecht. Hoe lager deze wordt, hoe minder goed je een geweer kan richten en je kan zelfs flauwvallen. Om deze meter bij te vullen is het mogelijk om eten te zoeken. Dit doe je door dieren en planten die je tegenkomt in het spel te doden en op te eten. Het is ook mogelijk je eigen wonden te verzorgen. Zo moet je breuken spalken en verbinden, kogels moet je verwijderen met je mes en je moet jezelf inspuiten met serum als je door een slang bent gebeten. Doe je dit niet, dan gaat je staminameter steeds sneller leeg.