Crew Wishlist 2012 - 7: Hitman Absolution

Als gamer speel ik enorm veel verschillende games. Toch is er één genre waar ik een zwak voor heb en dat is het stealth-genre. Het aanbod aan stealth-games is niet erg uitgebreid maar die paar stealth-series die er zijn, zijn om je vingers bij af te likken. Speciale plek in dit genre wordt bezeten door Hitman waarvan hopelijk in 2012 het nieuwste deel zal verschijnen: Hitman Absolution.

Hitman

Bij stealth draait het om niet gezien te worden door de vijand en zo missies uit te spelen. In de Hitman-serie is dit natuurlijk ook enorm belangrijk en zul je jouw targets ongezien moeten vermoorden. Wat Hitman zo bijzonder maakt zijn de mogelijkheden die het biedt om je eigen plan te trekken. Waar je bij andere stealth-games (Metal Gear Solid, Splinter Cell) jezelf vaak in een kleine omgeving bevindt en eigenlijk maar één weg hebt om af te leggen, word je bij Hitman juist gedropt in een grotere, vrije omgeving waarbij observatie en improvisatie de sleutels zijn om je missie te voltooien. Ga je voor de directe aanpak door je target en publique neer te schieten of ga je subtieler te werk en probeer je het een ongeluk te doen lijken?

Hitman

De eerste trailer van Hitman: Absolution wist perfect weer te geven wat twee andere zeer sterke elementen van de serie zijn: character design en verhaal. Door de jaren heen heeft Agent 47 een zeer grote groep fans gekregen. Dat is vooral te danken aan de geweldige karakteropbouw waardoor je zelfs van een huurmoordenaar kan gaan houden. Agent 47 doet er alles aan om zijn missies tot een goed einde te brengen, en gaat hierbij letterlijk over lijken, maar heeft toch ook een menselijke kant. Zo heeft hij een kanarie waar hij enorm van houdt en veel liefde geeft maar als hij aan het einde Blood Money bijna gevonden wordt, heeft hij er geen moeite mee deze in een oogwenk om te leggen.

Ondanks de aankondiging van de game en de vele fans die hier al jaren op wachten, zijn er onder deze fans ook een hoop die wat negatievere geluiden laten horen. Fans zijn bang dat, net als bij veel andere (stealth-)games is gebeurd, Hitman: Absolution veel te toegankelijk wordt gemaakt en hierdoor de ziel van de game, het ongezien op briljante wijze perfect vermoorden van je doelwit, verloren gaat. Deze meningen zijn ook niet erg verwonderlijk want de eerste gameplay die we hebben gezien deed nog het meest denken aan Splinter Cell: Conviction en lieten de aspecten die de Hitman-serie zo populair heeft gemaakt volledig buiten beschouwing. Statements van IO Interactive dat de game toegankelijker is gemaakt, heeft dit geen goed gedaan.

Hitman Hitman

Toch spreken recentere previews van een game waar je als speler gigantisch veel keuze hebt en een wereld die nog nooit zo levend heeft aangevoeld. Grafisch is de game prachtig en Agent 47 is nog nooit zo badass en zo bruut geweest. Dat is dan ook de reden dat ik verwacht dat het helemaal goed gaat komen met Hitman Absolution.

Hitman