Metal Gear Solid for dummies

Metal Gear Solid 2

Na de release van Metal Gear Solid konden fans niet wachten op de opvolger. In 2001 werden de gebeden van de fans verhoord met Metal Gear Solid 2. Het team van Kojima wist de kracht van de Playstation 2 erg goed te benutten, en voor die tijd waren de graphics ontzettend mooi. Dit was vooral te zien in de vele, nog grotere cutscenes. Toch kwamen veel fans van een koude kermis thuis omdat je het spel niet speelde met Solid Snake, maar met Raiden. Ook de zeer lange cutscenes vielen niet bij elke gamer goed. Toch is er een groep Metal Gear-fans die dit deel in de serie het beste vindt door het zeer sterke en ingewikkelde verhaal, dat meer vragen oproept dan antwoorden geeft. Ik zal hieronder proberen het verhaal samen te vatten, maar deze is zo uitgebreid, dat ik helaas veel details weg heb moeten laten.


Verhaal
Door het incident op Shadow Moses zijn overal in de wereld landen begonnen met het ontwikkelen van hun eigen Metal Gear. Samen met Otacon richt Solid Snake de organisatie Philanthrophy op en reizen ze de hele wereld af om alle Metal Gears te vernietigen. Het spel begint in 2007, als Snake een nieuwe Metal Gear op het oog heeft. Metal Gear RAY, geproduceerd door de Amerikaanse Marines, wordt op dat moment vervoerd op een grote tanker. Op het moment dat Snake ariveert op het schip, wordt het schip aangevallen door een groep terroristen onder leiding van Sergei Gurlukovich. Snake gaat op zoek naar RAY en onderweg ontmoet hij Olga Gurlukovich, de dochter van Sergei Gurlukovich, en verslaat haar in een gevecht.

Snake weet tot het ruim van het schip te komen en ziet daar de nieuwe Metal Gear. Op dat moment verschijnt Revoler Ocelot op het toneel met een nieuwe arm. Hij schiet Sergei Gurlukovich en de leider van de marines Scott Dolph dood, klimt in RAY en blaast het halve ship op. Tijdens het zinken van het schip komt Snake tevoorschijn en confronteert Ocelot. Op dat moment gaat Ocelot zijn arm trillen, en komt er ineens een andere stem uit zijn mond. Het is namelijk de arm van Liquid, en via zijn arm, weet hij Ocelot te besturen. Het schip zinkt en Snake gaat met het schip ten onder.

Het verhaal maakt een sprongetje naar twee jaar later. Door het zinken van de tanker is er veel rotzooi in het kanaal gekomen, en op die plaats is een groot opruimingscomplex gemaakt, genaamd de Big Shell. Dit complex is in handen gevallen van terroristen die dreigen het complex op te blazen en hierdoor een grote milieuramp te veroorzaken als ze niet snel 32 miljoen dollar krijgen. Dit is niet het ergste, want op het moment van de aanval was de President van Amerika, James Johnson, aanwezig op de Big Shell en is hij gevangen genomen. Dat is nog niet alles. De terroristen staan onder leiding van een groep genaamd Dead Cell die wordt geleid door Solid Snake.

Nieuweling bij FOX genaamd Raiden wordt opgeroepen om de President te bevrijden en de terroristen te stoppen. Hij wordt geholpen door Roy Campbell die ook de leiding had bij het Shadow Moses incident. Als Raiden net is gearriveerd struikelt hij over de lichamen van dode soldaten van SEAL team 10 die vlak voor Raiden waren gearriveerd. Tussen de lijken staat Vamp, een lid van Dead Cell, die het bloed uit de soms nog levende soldaten zuigt. Op dat moment springt één van de soldaten op en valt Vamp aan. Vamp gooit hem tegen de muur en zegt dat deze soldaat, genaamd Iroquois Pliskin, erg bekend ruikt. Raiden jaagt Vamp weg en ontmoet Pliskin. Samen gaan ze naar Peter Stillman, die samen met het SEAL team was aangekomen op de Big Shell. Deze vertelt ze hoe ze de bommen die overal op de Big Shell liggen kunnen deactiveren.

Nadat alle bommen onschadelijk zijn gemaakt en Raiden Fatman heeft verslagen ontmoet hij Fortune, een ander lid van Dead Cel. Ze is opgezadeld met de vloek dat ze niet dood kan. Elke kogel die Raiden op haar afvuurt buigt van haar weg. Op dat moment komt Vamp binnen, en één van de afbuigende kogels belandt recht in zijn hoofd. Raiden weet langs ze te sluipen en gaat verder. Op dat moment verschijnt er een Cyborg Ninja, net als Gray Fox. Deze helpt Raiden zodat hij bij Richard Ames, een FBI agent die samen met de president gevangen was genomen, kan komen. Ames vertelt Raiden dat de vernietiging van de tanker een vooropgezet plan was om de Big Shell te kunnen maken. De Big Shell is eigenlijk een grote cover-up voor een nieuwe Metal Gear.

Raiden gaat dan op zoek naar de President maar stuit op de leider van Dead Cell. Dit blijkt niet Solid Snake te zijn, maar Solidus Snake. Dit is een derde kloon van het Les Enfants Terribles project. Pliskin duikt op met een helikopter met Otacon aan het stuur, en Pliskin blijkt Solid Snake te zijn. Raiden gaat dan verder en vindt de President die hem vertelt over een geheime organisatie genaamd “The Patriots”. Deze organisatie heeft in Amerika alle touwtjes in handen. Solidus wil deze organisatie omver werpen. Ook komt Raiden erachter dat de nieuwe Metal Gear een reausachtig schip is, dat bewaakt wordt door honderden Metal Gear Rays. Het bevat ook een AI die het mogelijk maakt om informatie te filteren. Dit is de ultieme vorm van propaganda want mensen lezen en horen alleen wat de Patriots willen dat ze doen.

De President zegt dat Raiden Emma Emmerich (EE, stiefzusje van Otacon) moet vinden want dat is de enige manier om deze Ai te stoppen. Raiden gaat op zoek naar EE en komt Vamp tegen, die blijkbaar toch niet dood is. Hij verslaat Vamp wederom en vindt EE. Zij heeft de mogelijkheid om een virus los te laten op de AI waarmee het vernietigd wordt. Op hun weg naar de computerruimte duikt Vamp weer op, en neemt EE gevangen. Met een kogel uit Raidens sniper-geweer door het hoofd van Vamp verslaat Raiden hem weer. Toch weet Vamp EE te verwonden met zijn mes waardoor ze sterft. Rainden en Snake weten het virus alsnog in de computer te laden. Helaas blijkt deze niet te werken. Op dat moment verschijnt de Ninja weer ten tonele. Het blijkt Olga te zijn, die Raiden knock-out slaat.

Als Raiden wakker wordt, zit hij vastgebonden. Solidus blijkt Raiden zijn oude mentor te zijn. Olga vertelt dat ze haar kind verloren is, omdat die is ontvoerd door de Patriots. Raiden weet te ontsnappen, en hij vecht zich een weg door Arsenal Gear samen met Snake. Na een gevecht met een horde aan RAY’s komt Ocelot te voorschijn. Hij vertelt Raiden dat dit allemaal een opgezet plan was. Het S3-plan was om te kijken of door middel van de goede situaties, elke soldaat getraind kon worden als een echte Solid Snake. De situatie op de Big Shell was volkomen opgezet om Raiden te trainen. Ocelot zijn arm begint weer te trillen en Liquid verschijnt. Hij zegt dat hij precies weet waar de Patriots zijn, en dat hij ze gaat vermoorden. Dan vlucht hij en Solid Snake gaat achter hem aan.

In een laatste gevecht verslaat Raiden Solidus. In een allerlaatste Codec-conversatie tussen Snake en Otacon vertelt Otacon dat hij een lijst heeft met de namen van alle Patriots. Wat blijkt: deze zijn allemaal al ruim honderd jaar dood.

Thema
Het thema van deze game ligt in de wijze waarop wij niet biologisch maar cultureel evolueren, ook wel meme genoemd. De gedachte is dat er door de jaren heen kleine veranderingen plaatsvinden in de manier hoe onze samenleving werkt. Oude gebruiken worden langzaam vergeten en veranderen langzaam naar nieuwe. Door de informatiebronnen die wij nu hebben als het internet, wordt alle kennis opgeslagen en niet meer vergeten. De Patriots willen dit controleren. Zij hebben de AI gemaakt om onnodige informatie en informatie over henzelf te wissen.

Gameplay
Zoals jullie hierboven al kunnen lezen is het verhaal zeer complex en lang. Kwa gameplay is er eigenlijk weinig veranderd ten opzichte van het vorige deel. Grootste toevoeging is het verdovingsgeweer waarmee je vijanden in slaap kan brengen. Samen met de mogelijkheid deze in first person mode te kunnen richten, was dit een dodelijk wapen. Ook is het nu mogelijk om met je geweer snel vanachter een muurtje vandaan te springen en te schieten.

De AI van vijanden was sterk verbeterd en het was een stuk moeilijker om van ze af te komen op het moment dat ze je zagen. Een van de mogelijkheden om dit te doen is om over een reling te springen en er aan te hangen. Je moet wel opletten, want dit hou je niet te lang vol. Verder lijkt het spel enorm op het vorige deel mede omdat het volgens het verhaal, een simulatie is van het vorige spel.