Metal Gear Solid for dummies

In de vorige pagina’s heb ik “beknopt” de belangrijkste games behandeld in de Metal Gear-serie. Naast die games zijn er nog een heleboel spinoffs en re-makes gemaakt. Hieronder geef ik een klein overzichtje van de andere games in de Metal Gear-serie.

Snake’s Revenge (NES, 1990)
Metal Gear 2: Solid Snake werd alleen in Japan gereleased en dit is het alternatieve vervolg op Metal Gear in de VS en Europa. Het spel werd goed ontvangen door de media maar slecht door de fans. Volgens hen is het namelijk geen goed vervolg op Metal Gear en heeft het eigenlijk niets met de serie te maken.

Metal Gear Solid: VR Missions (Playstation, 1999)
Dit is de uitgebreide versie op Metal Gear Solid voor de Playstation. De grootste toevoeging zijn de extra Virtual Reality missies waarin je verschillende puzzels moet oplossen in een bepaalde tijd door middel van wapens en moves uit Metal Gear Solid.


Metal Gear: Ghost Babel (GBC, 2000)
In de westerse landen ging deze game onder de naam Metal Gear Solid, maar had eigenlijk niets te maken met de versie op de Playstation. De game ging weer terug naar zijn 2D stijl net als Metal Gear 2: Solid Snake maar leende een aantal gameplay elementen van Metal Gear Solid.

Metal Gear Solid 2: Substance (Playstation 2, PC en Xbox, 2002)
Net als met Metal Gear Solid bracht Konami een uitgebreide versie van MGS2 uit. Wederom kon je meer dan 500 verschillende VR missies spelen, was het mogelijk om in de huid te kruipen van de Cyborg Ninja en kon je missies spelen van Snake tijdens het Big Shell incident.

The Document of Metal Gear Solid 2 (Playstation 2, 2002)
Dit is een documentaire met een making-of van Metal Gear Solid 2. Het is mogelijk art en models te bekijken, soundtracks te beluisteren of cutscenes opnieuw af te spelen.

Metal Gear Solid: The Twin Snakes (NGC, 2004)
Een remake van het originele Metal Gear Solid op de Nintendo Gamecube. Het spel bevatte betere graphics en geluiden, en gameplay elementen uit deel 2. De cutscenes en het verhaal waren een klein beetje anders dan uit het origineel. Dit was iets wat sommige fans fantastisch vonden, en anderen juist helemaal niet.

<\/center>
Metal Gear Ac!d (PSP, 2004)
Een tactische stealth game waarin je door middel van kaarten en beurten langs je tegenstanders moet proberen te sluipen. Door aanvallen precies te plannen en je kaarten slim te gebruiken was het de bedoeling vijanden te slim af te zijn en ze te verslaan.

Metal Gear Ac!d 2 (PSP, 2005)
Een vervolg op het eerste deel. Dit deel bevatte veel meer kaarten en had een compleet nieuwe cell-shaded look.

Metal Gear Solid 3: Subsistence (Playstation 2, 2005)
De uitgebreide versie van Snake Eater. Grootste introductie van de game was de multiplayer, waarmee het voor het eerst mogelijk was om online tegen elkaar te knallen. Ook introduceerde deze versie de “over the shoulder” camera waarmee het sneaken een stuk makkelijker ging.

Metal Gear Solid: Digital Graphic Novel (PSP, 2006)
Een digitaal stripboek waarin je het verhaal van Metal Gear Solid kan bekijken. Het verhaal is sfeervol weergegeven met getekende animaties. Door het verhaal heen is het mogelijk met de toetsen van de PSP geheimen te ontdekken.

Metal Gear Solid: Protable Ops (PSP, 2006)
Dit spel speelt zich af net na operation Snake Eater. In het spel is het mogelijk soldaten te rekruteren en deze te gebuiken bij je verschillende missies. Ook deze versie heeft een online mode waarin je tegen andere mensen kan knallen.

Metal Gear Solid: Protable Ops Plus(PSP, 2007)
Dit is een uitgebreide versie van Portable Ops. Het spel introduceert nieuwe karakters en de multiplayer werd uitgebreider.