CDA was in 2022 bereid om Rutte IV te laten vallen vanwege stikstof

In de zomer van 2022 overwoog de top van het CDA om het kabinet-Rutte IV te laten vallen vanwege de stikstofdoelen, zo verklaarde demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (CDA) gisteravond op NPO Radio 1 in het programma Met het Oog op Morgen.

Destijds bracht de toenmalige partijleider Wopke Hoekstra van het CDA de afspraak in het regeerakkoord ter discussie waarin stond dat de stikstofuitstoot in 2030 gehalveerd moest zijn. Hoekstra noemde het stikstofdoel "niet absoluut". Hiermee week hij af van een belangrijke afspraak binnen de coalitie. Dit veroorzaakte opschudding binnen de politiek, met name bij de VVD en VVD-minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof, die juist vasthield aan het jaartal 2030.

Ook voor coalitiepartner D66 was deze afspraak zeer belangrijk. Heijnen verklaarde dat het CDA bereid was om het kabinet te laten vallen als gevolg van de uitspraken van Hoekstra. Premier Rutte plaatste na het interview met Hoekstra "staatsrechtelijk een vraagteken" bij zijn uitspraken. Hij voegde eraan toe: "Maar het kan denk ik nét." Rutte benadrukte destijds dat Hoekstra zowel lid is van het kabinet als partijleider van het CDA, wat hem iets meer ruimte geeft om zich politiek uit te spreken dan de andere kabinetsleden.