Metal Gear Solid for dummies

Metal Gear

De allereerste Metal Gear verscheen in 1987, en was de grote doorbraak van Kojima. In Japan verscheen de game op de MSX2 en introduceerde een hele nieuwe manier van spelen. Het was namelijk de eerste game waarin het de bedoeling was om te sluipen en ongezien te blijven. Naast deze hele nieuwe spelervaring had het spel ook nog een diep verhaal, wat in die tijd ongekend was. Kojima zette hiermee de eerste stap om de spelervaring van games te combineren met de verhaallijn van films. Toch hebben gamers in Europa en de Verenigde Staten nog iets langer moeten wachten tot ze dit meesterwerk konden aanschouwen. De MSX was daar stukken minder populair dan de NES. De game werd met net iets andere looks over gezet naar de NES. Op deze console werd de game uiterst populair en kreeg het bekendheid bij het grote publiek.


Verhaal
In Metal Gear kruipen we voor het eerst in de huid van Solid Snake. Het verhaal speelt zich af in 1995 in het zuiden van Afrika. Een groep huurlingen heeft daar een vestiging gebouwd genaamd Outer Heaven. Special Forces eenheid FOXHOUND wordt opgeroepen om de basis te onderzoeken want de huurlingen zouden een nieuw geheim wapen, genaamd Metal Gear, tot hun beschikking hebben. In eerste instantie wordt FOXHOUNDs beste man, Grey Fox, erop uit gestuurd om de basis te verkennen. Plotseling wordt het contact met Grey Fox verbroken, en het lijkt erop dat hij gevangen is genomen. Op dat moment wordt besloten om rookie Solid Snake erop uit te sturen om Fox te bevrijden en Metal Gear te vernietigen.

Snake weet de basis binnen te dringen en bevrijdt Grey Fox. Die vertelt hem dat Metal Gear een reusachtige lopende tank is, die in staat is een nucleaire bom af te vuren. Snake gaat op zoek naar Metal Gear en uiteindelijk vindt hij deze en weet hij hem uit te schakelen. Op dat moment komt hij erachter dat BigBoss, de leider van FOXHOUND, achter Outer Heaven zit. Snake gaat het gevecht met hem aan, en verslaat BigBoss.

Gameplay
Zoals hierboven al beschreven werd, was dit de eerste game waarin het niet de bedoeling was om iedereen af te maken, maar om ongezien je doel te bereiken. Op het moment dat je gezien werd, kreeg je het aan de stok met een grote groep soldaten. Het was dan de bedoeling om snel dekking te zoeken en voor een korte tijd ongezien te blijven. Je speelt het spel vanuit het vogelperspectief waardoor het goed mogelijk is om de bewegingen van je vijanden te zien, en daarop te kunnen anticiperen. Net als in de andere games begin je het spel zonder uitrusting. Alle wapens, healthkits en andere gebruiksvoorwerpen moesten worden verzameld in het spel zelf. De enige uitrusting die je al die tijd bij je hebt is de Codec. Dit is een kleine radio waarmee je contact kan hebben met verschillende mensen die je helpen met de missie.