Metal Gear Solid for dummies

Metal Gear Solid

1998 was een mooi jaar voor gamers met een PlayStation. Dit was het jaar dat het volgende deel in de Metal Gear-serie uitkwam. Het spel had een totale make-over gekregen. Het was helemaal in 3D en voor die tijd had het revolutionaire graphics. De cutscenes waren prachtig weergegeven en hiermee had Kojima eindelijk zijn doel bereikt: het samenvoegen van games en films. Na de release op de PlayStation kwam de game twee jaar later uit op de PC. Er is ook een remake van verschenen met betere graphics en andere cutscenes voor de GameCube.

Verhaal
Het verhaal speelt zich af in Alaska. Op een eiland genaamd Shadow Moses ligt een geheim militair complex waar tests worden uitgevoerd met een nieuw superwapen: Metal Gear Rex. Het complex wordt aanngevallen en ingenomen door een groep terroristen. Solid Snake wordt erbij gehaald omdat de groep geleid wordt door een aantal oud-leden van FOXHOUND, Snakes oude unit. De eisen van de terroristen zijn simpel: ze willen het lijk van Big Boss, of er zal een nucleaire aanval worden uitgevoerd op Amerika. Het wordt Snakes missie om de basis te infiltreren, een aantal gijzelaars te bevrijden en te voorkomen dat er een nucleaire aanval plaatsvindt.

Als Snake eenmaal de basis is binnengedrongen gaat hij eerst op pad om de gijzelaars te bevrijden. De eerste die hij vindt is de baas van DARPA, Donald Anderson. Hij vertelt Snake dat de terroristen de codes - die nodig zijn voor de lancering van een nucleaire bom - in handen hebben. Het gesprek komt vroegtijdig ten einde als Anderson al schreeuwend een hartaanval krijgt. Snake gaat op pad om de drie sleutels te vinden, zodat hij het lanceringsprogramma kan stoppen. Hij komt terecht bij een volgende gijzelaar genaamd Kenneth Baker, die wordt bewaakt door FOXHOUND-lid Revolver Ocelot. Na een shootout met Ocelot verschijnt er opeens een ninja die zijn hand eraf hakt, en dan ineens weer verdwijnt en Revolver Ocelot vlucht. Na een gesprek met Kenneth Baker sterft deze ook weer aan een hartaanval waardoor Snake in de gaten krijgt dat er iets niet klopt.

Hij ontmoet Meryl Silverburgh, het nichtje van Campbell, en computertechneut Hall “Otacon” Emmerich die Snake helpen om obstakels te overwinnen en hem steeds meer informatie geven. Snake komt erachter dat de soldaten die de basis bewaken genetisch gemodificeerd zijn waardoor ze betere zintuigen en vechttechnieken hebben. Dit verklaart ook waarom de terroristen het lichaam van de legendarische BigBoss willen hebben.

Na een lange tocht door de koude gangen van de basis ontmoet Snake dan eindelijk de leider van de terroristen: Liquid Snake. Hij is geschokt als hij hoort dat Liquid en hij broers zijn en allebei klonen van de super-soldaat BigBoss. Ze zijn allebei afkomstig uit het “Les Enfants Terribles”-project waarbij, volgens Liquid, hij alle slechte genen kreeg, en Solid alle goede. Dit is de reden dat Liquid Solid wil vernietigen. Liquid weet Metal Gear Rex op te starten en Solid gaat het gevecht aan met deze reusachtige robot. Op dat moment komt de ninja weer te voorschijn. Het blijkt Gray Fox te zijn. Gray helpt Solid met het verslaan van REX maar overleeft het niet omdat Liquid hem weet te doden.

Na een lang gevecht krijgt Snake het voor elkaar om REX te vernietigen. Liquid blijkt iets moeilijker te verslaan, en na een vuistgevecht en een achtervolging in een jeep sterft ook Liquid aan een hartaanval. Dan wordt Snake verteld dat hij geïnjecteerd is met FoxDie, een virus dat alleen mensen aanvalt met een bepaalde genetische code. Omdat Solid en Liquid dezelfde genen hebben, zou het dus zo moeten zijn dat Solid ook snel zal sterven aan FoxDie. Met deze informatie vertrekken Snake, Meryl en Otacon het eiland waarna het wordt platgebombardeerd.

Na de aftiteling van het spel is er een codec conversatie tussen Revolver Ocelot, die het blijkbaar ook heeft overleefd, en de president van Amerika Solidus. In dit gesprek kom je er achter dat het niet Solid was met de goede genen, maar dat het Liquid was, en dat de winst van Solid dus bewijst dat het niet je genen zijn die je leven bepalen.

Thema
De eerste game in de Metal Gear Solid-serie heeft het thema “genen”. Het maakt niet uit hoe superieur je bent in het genenpakket, want het zijn de opvoeding en de motivatie die tellen. Ondanks dat Liquid betere genen had dan Solid is het Solid die Liquid wist te verslaan, en was het Liquid die uiteindelijk ten onder ging aan FoxDie.

Gameplay
Dit deel van de Metal Gear-serie bracht het sneaken naar een nieuw level. Het was volkomen 3D wat tot meer gameplay elementen leidde. Toch bleef de gameplay grotendeels hetzelfde. Nog steeds was het de bedoeling om het pad van de soldaten in te schatten en goed te timen wanneer je er langs kon rennen om zo ongezien te blijven. De camera stond nog steeds ver boven het veld, maar als je jezelf tegen een muur aan drukte veranderde de camera en had je de mogelijkheid om om de hoek te kijken. Ook was het mogelijk om met een druk op de knop in Snake te kruipen, en zo rond te kijken. De radar was ook weer aanwezig met een kleine aanpassing, want het was nu mogelijk het blikveld van de vijanden te zien. Oude favoriete items van de vorige delen waren ook nu weer terug. Wederom was daar de Ration om jezelf te genezen, de bekende Socom en de cardboardbox.


De eind-cinematic van Metal Gear Solid<\/center>