Metal Gear Solid for dummies

Brein achter de Metal Gear serie is de Japanner Hideo Kojima. Kojima is geboren in Setagaya in 1963, maar groeide op in Tokyo. In zijn jeugd is hij door zijn ouders veel blootgesteld aan films, en dat was de reden voor Kojima om filmregisseur te willen worden. Tijdens zijn studie economie kwam hij in aanraking met zijn eerste video-games. Met name de Nintendo Famicon wist de jonge Kojima ontzettend te boeien, en hij besloot een carrière in de gamesindustrie na te streven.

De gamesindustrie stond in die tijd nog in de kinderschoenen, en het was niet makkelijk om erin aan de slag te gaan. In 1986 werd Kojima een baan aangeboden bij Konami Entertainment. In eerste instantie was Kojima niet erg geïnteresseerd in de baan omdat Konami voornamelijk games produceerde voor de MSX, en Kojima liever wilden werken aan games voor de NES die in die tijd een stuk populairder was. Toch heeft hij de baan aangenomen omdat het voor hem een mooie start zou zijn. De eerste game waar Kojima aan werkte was Penguin Adventure. In deze platformer speelde je als Penta de pinguïn, die op zoek moest naar een gouden appel om zijn vriendinnetje te redden. Het spel bevatte RPG elementen, eind-bazen en verschillende mini-games. De game was één van de beste games voor de MSX, en een goede start voor Kojima.

De jaren daarna heeft Hideo Kojima nog aan veel andere games gewerkt. Al zijn games hebben eigenlijk allemaal één ding gemeen: een diep en sterk verhaal. Hij heeft als geen ander laten zien dat een mix van games en films heel erg goed mogelijk is. Door de jaren heen is Kojima steeds belangrijker geworden voor Konami, en zo werd hij de Vice President van Konami Computer Entertainment Japan. In 2005 besloot Konami om verschillende subgroepen samen te voegen, waaronder het team van Kojima, tot Kojima Productions. Vorig jaar werkten er meer dan 200 mensen in Kojima Productions. Allemaal aan Metal Gear Solid 4.

Games
Naast de Metal Gear-serie, heeft Hideo Kojima nog andere games op zijn naam staan. Geen van de games kunnen tippen aan het succes van de Metal Gear serie, maar hebben bijna allemaal een bijzonder plekje in het hart van gamers.

Snatcher: Deze point & click adventure werd gereleased in 1988 op de MSX2 en de NEC PC-8801. Nadat 80% van de wereldpopulatie is gestorven door een giftig gas genaamd Lucifer-Alpha, blijken wezens genaamd Snatchers de plaats van mensen in te nemen. Jij als speler moet onderzoeken wat voor wezens dit zijn, en wat de rol is van JUNKER, een geheime organisatie.

Policenauts: Dit was wederom een point & click adventure die werd gereleased 1994 op de PC-9821, en kreeg een re-release op de PlayStation en de Sega Saturn in 1996. Het spel werd helaas geen commercieel succes, maar toch zijn er veel fans van het spel. Het spel draait om Jonathan Ingram, één van de vijf Policenauts, die de veiligheid moeten waarborgen van de eerste ruimte-kolonie genaamd Beyond Coats.

Zone of the Enders: Net voor de release van Metal Gear Solid 2, kwam Kojima met het spel Zone of the Enders op de Playstation 2 in 2001. Het spel kreeg slechte reviews maar werd ontzettend goed verkocht. De reden daarvoor: Er zat een gratis demo van Metal Gear Solid 2 bij. Zone of the Enders: The 2nd Runner werd de opvolger en kwam on 2003 naar de Playstation 2. Deze game werd wel goed ontvangen door de media en werd tevens een groot succes.

Trivia
Kojima heeft het er een sport van gemaakt om in zijn games te refereren naar andere games of films. Hieronder een lijstje met wat voorbeelden van referenties aan of uit Metal Gear games.

- In Snatcher heeft één van de karakters een robot side-kick. Deze heeft dezelfde naam als de side-kick van Snake in MGS4: Metal Gear Mk. II
- In Policenauts speel je als Jonathan Ingram met Ed Brown en Meryl Silverburgh als teamgenoten. Dit zijn alledrie karakters in MGS4, die samen in één squad samen vechten. Daarnaast is Meryl in Policenauts een oud-lid van FOXHOUND, de naam van de groep waarin ze vecht in MGS4.
- Als Otacon in MGS vertelt over zijn interesse in Anime, is op de achtergrond de lancering van een raket te zien uit Policenauts.
- Het Ninja-pak dat Raiden draagt in MGS4, is gemaakt door Tokugawa Heavy Industries, een bekende naam in Policenauts.
- De namen van de hoofdrol spellers in MGS, David (Snake) Hal (Otacon) en Naomi Hunter, komen allemaal uit de film 2001: A Space Odyssey (1968). Het karakter Major Tom in MGS3 komt uit een lied van David Bowie uit diezelfde film.
- Als je in MGS in gevecht bent met Psycho Mantis, is het mogelijk een geheime boodschap van Kojima te krijgen, als je savegames van Snatcher of Policenauts op je memory kaart hebt staan.
- Pliskin uit MGS2 komt uit de film Escape from New York uit 1981 met Kurt Russel als Snake Pliskin.
- In MGS2 hangen verschillende posters van Zone of the Enders, Policenauts en Metal Gear: Ghost Babel.
- De echte naam van Raiden is Jack en zijn vriendin heet Rose: De hoofdrolspelers van de film Titanic.
- Als na de ontsnapping uit een cel in MGS3 de transmitter niet verwijderd wordt uit je lichaam, zal er een cutscene afspelen met Eva, die geïnspireerd is op Austin Powers.

Dit zijn maar een aantal voorbeelden. Ook hebben alle games van Kojima een bepaalde soort humor zoals bijvoorbeeld Johnny Sasaki. Dit is een karakter dat in elke Metal Gear Solid game terug komt als een grap. Fans van de verschillende games hebben er een sport van gemaakt om zoveel mogelijk van zulke easter-eggs te vinden.


Johnny Sasaki in Metal Gear Solid 4<\/center>