Metal Gear Solid for dummies

Metal Gear 2: Solid Snake

In 1990 kwam dan eindelijk het vervolg op Metal Gear uit. Metal Gear 2: Solid Snake kende hetzelfde diepe verhaal als zijn voorganger, en was op veel punten zelfs verbeterd. Het spel verscheen alleen op de MSX2 waardoor veel Amerikaanse en Europese gamers dit deel niet hebben gespeeld. Ondanks de verbeterde gameplay was de game minder populair en was het een minder groot commercieel succes dan zijn voorganger.

Verhaal
Vier jaar na de vernietiging van Outer Heaven lijkt de wereld een stukje vrediger te worden. Alle landen zijn het eens geworden over nucleaire wapens en hebben afgesproken deze allemaal te ontmantelen. Helaas wordt alles verstoord doordat de olie-reserves opraken en er een energiecrisis uitbreekt. Wetenschapper Kio Marv weet een micro-organisme te kweken dat olie kan raffineren. Veel landen hebben wel oor naar deze nieuwe uitvinding, maar Dr. Marv wordt ontvoerd naar Zanzibar. In Zanzibar is op dat moment een regime aan de macht gekomen dat nucleaire wapens van andere landen weet te stelen. Door de energie en nucleaire markt volledig te bezitten heeft Zanzibar de wereld in de houdgreep, en daar moet natuurlijk een einde aan komen.

FOXHOUND wordt gevraagd om dit te regelen, en de nieuwe commander Roy Campbell stuurt Solid Snake er wederom op uit om de wereld te redden. Als Snake aankomt in Zanzibar komt hij er al snel achter wie er de leiding heeft over de militanten: Het is Grey Fox, een oud-lid van FOXHOUND. Snake weet Fox te verslaan en gaat verder op zoek naar Dr. Marv. Hij weet het micro-organisme terug te vinden, maar komt er dan achter dat er wederom een Metal Gear gemaakt is. Snake is verbaasd als hij er achter komt dat niemand minder dan BigBoss hiervoor verantwoordelijk is. BigBoss heeft de vernietiging van Outer Heaven overleefd, en is terug. Ditmaal zorgt Snake ervoor dat hij echt een einde maakt aan BigBoss’ leven, en vernietigt Zanzibar.

Gameplay
Met Metal Gear 2 zijn een aantal gamplayelementen veranderd ten opzichte van het vorige deel. Één van de belangrijkste toevoegingen was de radar. In een vierkant blok in de rechter bovenhoek was het mogelijk vijanden te zien. De vijanden hadden nu de mogelijkheid hun hoofden te draaien waardoor je als speler goed moet opletten waar ze naar keken. Ook hadden de vijanden nu de mogelijkheid om te patrouilleren door verschillende schermen, en waren ze dus niet meer gebonden aan maar één kamer. Snake daarentegen kreeg de mogelijkheid om te kruipen waardoor hij dekking kon zoeken onder auto\\\'s en tafels.

Verder lag de nadruk bij deze game erg op het verhaal. Er zitten veel meer gesprekken met andere karakters in dan in het vorige deel. Ook de plottwists waar de Metal Gear Solid-serie om bekend staat waren in dit deel veel meer aanwezig dan hiervoor.