Sony GamesCom Event

Header

Een dag voordat het grote feest in Keulen gaat beginnen, zijn er persconferenties en feestjes van onder andere Microsoft en Electronic Arts. Ook Sony heeft een exclusief previewevent de avond voordat de beurs begint en als één van de weinige van de Benelux mocht ik erbij zijn.

Het event begon niet vlekkeloos. De deuren zouden om 18.00 uur opengaan maar om 18.30 uur stonden we nog steeds buiten te wachten en begon het zelfs zachtjes te regenen. Aangekomen in de zaal, met een 3D-bril in mijn hand, kwam ik erachter dat er vrijwel geen zitplaatsen waren en dat ik mocht blijven staan. Gelukkig was er een oplettende Fransman die me nog aan een krukje heeft kunnen helpen waardoor ik de persconferentie toch volledig zittend heb kunnen aanschouwen.

Helaas is Kevin Butler door zijn speech op de E3 te beroemd geworden waardoor we hem niet als presentator te zien zouden krijgen. Als eerste kregen we een praatje waarin werd verteld dat met de introductie van de PlayStation 3 Slim, afgelopen jaar op de GamesCom, het erg lekker gaat met Sony. Van de 38 miljoen verkochte PlayStation 3's zijn er 16 miljoen in Europa over de toonbank gegaan en is de verkoop het afgelopen jaar met maar liefst 58% gestegen. Ook de PSP doet het nog steeds erg goed en Sony hoopt dat ze dit jaar de 68 miljoen daarmee kunnen halen.

Killzone 3

Na dit toch wat saaie praatje kregen we eindelijk te zien waarvoor we hier kwamen: de games. Gran Turismo 5 werd aan ons getoond en nadat bekend werd dat hij 3 november eindelijk in de winkels zal liggen, klonk er een tevreden applaus uit de zaal. Medal of Honor werd live op het podium gespeeld door Mike Shinoda van Linkin Park. We konden zien hoe hij plaatsnam in een helikopter en een Afghaans dorp bestookte met raketten. Er kwam nog meer goed nieuws van het Medal of Honor-team want Medal of Honor: Frontlines uit 2002 zal op het PSN verschijnen vanaf 15 oktober. Killzone 3 en Motorstorm Apocalypse waren op het grote scherm in 3D te bewonderen. Sony vertelde ons dat 3D dé toekomst zal zijn voor gamen, en als ik die games zo zag, dan ging ik ze bijna geloven.

Het meest interessante nieuws werd natuurlijk tot het laatste bewaard. Ted Price, founder van Insomniac Games, kwam op het podium en speelde samen met drie collega's een nieuwe Ratchet and Clank genaamd All 4 One. Je krijgt de mogelijkheid om met Ratchet, Clank, Captain Quark of Docter Nefarious te spelen. Er zullen nieuwe wapens zijn zoals de Vacuum 4000 en samenwerken zal belangrijk zijn. Als laatste kregen we een indrukwekkende trailer van Resistance 3 te zien.

Naast de persconferentie waren er ook een hoop games speelbaar. Zo heb ik onder andere een hoop Move-games kunnen spelen zoals The Fight, Sports Champions, TV Superstars, Socom Special Ops en Tumble. Ook Assassin's Creed Brotherhood, LittleBigPlanet 2 en inFamous 2 waren speelbaar en waren alle drie erg tof om te spelen en zagen er allemaal erg goed uit. Van deze games zullen jullie later nog een uitgebreide preview kunnen lezen op FOK!games.

MOve