FOK! blikt terug: de NES

Nadat jullie op de vorige pagina\\\'s wat geschiedenislessen hebben gehad over de NES is het nu tijd om de NES uit elkaar te halen, schoon te maken en daarna hem meteen te \\\'pimpen\\\'. Allereerst de benodigdheden voor als je zelf een dergelijk project wilt opstarten (alles op eigen risico natuurlijk):

<\/center>

* Een NES
* Kleine kruiskop-schroevendraaier
* 220 schuurpapier (alles tussen 200 en 300 voldoet op zich)
* Sterke allesreiniger
* Verf
* Schuursponsje
* Schilderstape
* Wattenstaafjes
* Geduld

Het eerste dat je doet is het losschroeven van de schroeven aan de onderkant van de NES (hou de schroeven goed apart en leg ze op een veilige plek neer). Zodra de schroeven weg zijn kun je de bovenste kap eraf halen. Wat je nu ziet is een grote metalen kap die het cartridge-slot beschermt en ook deze kun je er vanaf schroeven. Wat je overhoudt is de een lege printplaat waarvan de onderkant het interessantst is.

<\/center>

Voordat we echter naar de onderkant van de printplaat gaan, maken we de connectors van de NES, waar de games ingaan, voorzichtig schoon met de wattenstaafjes. Ook de rest van de NES kan je voorzichtig stofvrij maken. Nadat we klaar zijn met de connectors kunnen we de printplaat zelf losschroeven en omdraaien. Let op, het enige waarmee de NES nu nog vastzit zijn de draadjes van de controllers en de av-kabels, je kan deze ook loshalen, maar ik heb ze vast laten zitten. De onderkant van de printplaat is eigenlijk de bovenkant, hierop zitten alle chips. Een interessante chips is de chip die op het plaatje de tekst 3195A heeft, dit is namelijk de regio chip. Pinnetje vier vanaf links (op de foto achter het oranje dingetje) zou je zomaar kunnen doorknippen om je NES zo regiovrij te maken.

<\/center>

We zijn nu zo\\\'n beetje klaar met de printplaat en het is tijd om de kappen aan te gaan pakken. Met een nat schuursponsje en de allesreiniger kun je flink aan de slag om die ranzige plekken (geen idee wat voor smurrie er allemaal opzat bij mij) weg te halen. Let er op dat je de printplaat en de overige elektronica droog houdt! Droog de kappen nu goed af en schuur ze voorzichtig in lengte en breedte richting zodat de verf straks goed aanhecht.