CD: River Giant - River Giant

River Giant werd in 2009 opgericht door de uit Seattle, Washington afkomstige zanger en gitarist Kyle Jacobson, bassist Trent Schreiner en drummer Liam O'Connor. Nadat er in 2010 al de in eigen beheer uitgebrachte Vernon’s Cast EP verscheen, is het nu hoog tijd voor het eerste album van deze eigenzinnige alternatieve americana-band.

River Giant - River Giant

River Giant gaat meteen fijn ouderwets los met het nummer 'Out Here, Outside'. We wanen ons meteen terug in de zeventiger jaren toen het genre countryrock, met artiesten als Neil Young & Crazy Horse en The Eagles, enorm populair was. Net als Neil Young beschikt ook Kyle Jacobson over het vermogen om op gepaste tijden iets uit de toon te gaan. Ook 'Pink Flamingos' klinkt als een liedje dat ook zo een jaar of veertig geleden had kunnen zijn geschreven. Dit is countryrock zoals de liefhebbers die zo graag horen. Bij 'I Permute This Marriage' en 'Ra Ra' horen we dat de heren ook goed weg weten met een heerlijk slepende country-ballade.

'Western' opent als een stevig stuk gitaarrock maar kenmerkt zich vooral als een uptempo stuk countryrock met onverwachte tempowisselingen. Na het aangename tussendoortje 'Feel Like' is het tijd voor één van de favoriete nummers op dit verrassende debuutalbum. 'Taylor Mountain' is weer zo'n fijn uptempo nummer in de stijl van bands als Band of Horses of The Horse Company. Ouderwetse countryrock in een modern jasje, met daarover een fijne snufje psychedelische rock. Ook het heftig rockende 'Fast Heart' mag zeker tot de betere nummers op dit album worden gerekend, met prachtige samenzang en messcherpe gitaarriffs.

Na de ballade 'Missing', waarin we ook een heerlijk dominerend orgel waarnemen, zijn we met 'First Light' alweer aangekomen bij het laatste nummer van dit fijne album, dat met nog geen 34 minuten wel wat aan de korte kant is. Op het moment dat de laatste tonen van het laatste liedje wegsterven, heb je de smaak net te pakken en zou je eigenlijk nog wel wat meer van deze band willen horen. Het door Chris Early - de voormalige bassist van Band of Horses - geproduceerde album laat in elk geval goed horen dat Seattle ook op het gebied van de betere countrymuziek niet onderdoet voor de muzikale collega's uit bijvoorbeeld Nashville, Tennessee.

River Giant

Ben je een liefhebber van rock uit de zeventiger jaren in de stijl van Neil Young en consorten, dan mag je dit indrukwekkende debuutalbum van River Giant zeker niet in je platencollectie laten ontbreken.