Grand Theft Auto: San Andreas

San Andreas is in een aantal opzichten beter dan Vice City, en dat merk je al in de eerste paar uur spelen. Zo is er meer aandacht voor detail. Remgeluiden, om maar wat te noemen, verschillen per auto. Als je auto in brand vliegt en explodeert, is dat cooler dan bij Vice City, inclusief de daarop volgende explosies van andere auto\\\'s. Auto\\\'s hebben ook gedetailleerdere schade. Een losse bumper hangt niet alleen scheef, maar trilt ook met de bewegingen van de auto mee. Ben je tegen een paal gereden? Zoom eens in op je motorkap. Je zult zien dat je door de kreukels naar je motor kunt kijken, en nog op een realistische 3D-manier ook.

Je omgeving is ook levendiger. Zo kun je niet zomaar ongemerkt tegen een andere auto botsen. Als je zelf niet doorrijdt, zal de bestuurder uitstappen en stennis gaan schoppen. Voetgangers zullen tegen je praten en je kunt ze nog antwoorden ook. Sta je met je auto stil bij een voetganger en toeter je, dan zal deze geërgerd gebaren dat je moet kappen met die herrie. En gelijk hebben ze, druktemaker.

Rijd je, gekleed in de kleuren van de Grove, door een vijandige buurt, dan kun je erop rekenen dat je een paar kogels in je auto krijgt. Kijk dus uit, ook als je besluit het gevecht met een ander aan te gaan: als jij geen wapen hebt en de ander heeft een mes, duurt het effe voordat je \\\'m overwonnen hebt. Het is dan altijd safe om in een auto te stappen en een stuk weg te rijden.

En dat laatste is nog leuker ook. Waar Tommy Vercetti de deur opendoet, de bestuurder eruit sleept en wegrijdt, slaat Carl de bestuurder, die niet zoals bij Vice City star vooruit blijft staren, maar ook daadwerkelijk opzij kijkt, eerst een blauw oog, om het eruitslepen wat aanvaardbaarder te maken. En als je dan in je auto zit, dan kun je eens lekker een stukje gaan rijden.

Doordat het gebied zoveel uitgebreider is, is dat rondrijden ook veel leuker om te doen. Snelwegen, boulevards, gewone straten, zandpaadjes, parken, stranden, achterbuurten, Rodeo Drive, noem het maar op, je kunt er rijden, scheuren, lopen, wat je maar wilt. Het loont echt de moeite om je ogen de kost te geven. Niet alleen zul je je verbazen over hoe uitgebreid het is, ook leer je de omgeving beter kennen wat altijd van pas komt in missies.

En om nog even door te gaan op de snelwegen: dat zijn er een paar zeg! Dwars door de stad tot ver daarbuiten lopen meerbaans snelwegen met gemiddeld verkeer waar je lekker door kunt slalommen. Neem een goeie snelle bak en geef flink gas, manoeuvreer tussen het verkeer door en zie het blureffect om je heen. Way cool! Die twee lange boulevards in Vice City zijn er peanuts bij.

CJ\\\'s gezondheid is in het spel ook belangrijker dan die van Tommy. Naast een simpele healthmeter houdt het spel ook je vetgehalte, spieromvang, sex appeal en een aantal vaardigheden bij. Ga bijvoorbeeld maar eens een stuk fietsen. Als je een tijdje bezig bent geweest en je begint een beetje handig te worden, verschijnt een metertje \\\'bike skills\\\' dat een puntje omhoog is gegaan. Dit geldt ook voor in de auto, daar kun je je \\\'driving skills\\\' zien groeien.

Je stamina, vetgehalte, spieromvang zijn allemaal zaken die je zelf moet verzorgen. Natuurlijk is veel bewegen gezond. Ren dus veel, doe een hoop te voet en je conditie verbetert, je vet neemt af en je zult zelfs wat meer spieren krijgen. Wil je echter echt een spierbundel worden, dan moet je naar de sportschool, waar je kunt boksen of gewichtheffen.

En als je alleen maar beweegt, rent, fietst, is dat gezond? Nope. A man\\\'s gotta eat. Verspreid over de stad zijn diverse eetgelegenheden. Allemaal fastfood, maar je kunt kiezen uit kip, pizza of hamburgers. Ga één van zulke tenten binnen om je health weer een beetje op te krikken en energie op te doen. Zo zorg je er ook voor dat je niet te mager wordt. Word je dat wel, dan gaan je homies overigens zeuren dat je er niet goed uitziet.

San Andreas lijkt dus een simpel vervolg op Vice City, maar als je goed om je heen kijkt zie je allemaal nieuwe dingen, waar je je ogen mee uitkijkt of nog uren zoet mee kan zijn.