FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 26 mei 2024

Go Ahead Eagles gaat Europa in na winst op FC Utrecht in verlengingen

Go Ahead Eagles heeft zich voor het eerst sinds 2015 geplaatst voor Europees voetbal. Lange tijd leek FC Utrecht er met het laatste Europese ticket vandoor te gaan, maar vlak voor tijd maakte de ploeg uit Deventer gelijk. In de verlengingen kopte Joris Kramer Go Ahead Eagles Europa in.

In de play-offs voor het laatste Europese ticket namen FC Utrecht en Go Ahead Eagles het tegen elkaar op. Na een half uur kwam FC Utrecht in de eigen Galgenwaard op voorsprong dankzij Nick Viergever. Na het openingsdoelpunt kreeg de thuisploeg kansen op de 2-0, maar deze werden niet benut.

Na rust beet Go Ahead Eagles wat meer van zich af en kreeg kansen voor de gelijkmaker, al was de eerste kans voor Utrecht. Een kopbal van Hidde ter Avest belandde halverwege de tweede helft op de lat. Daarna was het vooral de ploeg uit Deventer die gevaarlijk was, maar ze kregen de bal er niet in. FC Utrecht had het niet makkelijk en moest vijf minuten voor tijd ook nog met tien man verder na een rode kaart van Oscar Fraulo, na een harde tackle van achteren.

Ook op de tribunes was het onrustig en nadat het publiek elkaar met vuurwerk bestookte werd de wedstrijd tijdelijk stilgelegd om na een kwartier weer te worden hervat. FC Utrecht moest het nog enkele minuten volhouden, maar één minuut na de hervatting zorgde Viergever met een eigen doelpunt voor de gelijkmaker. Verlengingen moest er aan te pas komen en zowel FC Utrecht als Go Ahead Eagles kregen kansen om op voorsprong te komen.

In de tweede helft van de verlenging dacht Sam Lammers FC Utrecht op voorsprong te koppen, maar deed dat wel uit buitenspelpositie en deze poging werd dan ook terecht afgekeurd. Snel daarna kwam Go Ahead Eagles op voorsprong dankzij een rake kopbal van Joris Kramer.

NBA: Celtics één zege verwijderd van NBA Finals

De basketballers van de Boston Celtics hebben nog één zege nodig om zich te plaatsen voor de finale van de Noord-Amerikaanse competitie NBA. In Indianapolis speelden ze zaterdagavond de derde wedstrijd tegen de Indiana Pacers en ook die werd gewonnen.

Na twee zeges in eigen huis hadden de Celtics het met name in het tweede kwart moeilijk. Met een 38-25 kwart namen de Pacers een riante voorsprong, die ze in het grootste deel van het derde kwart min of meer vast konden houden.

In Q4 kwamen de Celtics echter weer dichter in de buurt en onder leiding van Jayson Tatum, goed voor 36 punten, 10 rebounds en 8 assists, kwamen ze in de laatste minuut zelfs op gelijke hoogte: Jrue Holiday legde 111-111 in de basket. Diezelfde Holiday maakte het met drie vrije worpen vervolgens af en de Celtics wonnen met 111-114.

Speelschema
Maandag 27 mei, 20.00u (02.00u NL) - Eastern Conference Finals, game 4; Indiana Pacers - Boston Celtics (0-3)

Warhammer 40k: Space Marine 2 laat multiplayer zien in nieuwe beelden

Focus interactive heeft nieuwe beelden van Warhammer 40k: Space Marine 2 online gezet via X.com.

In de korte trailer zijn meerdere multiplayer modi te zien. Je kunt straks Warhammer 40k: Space Marine 2 samen met twee vrienden co-op spelen. Het is mogelijk om zowel de campaign als 'operations' coöperatief te spelen. Er is keuze uit zes verschillende speelbare klassen die allemaal hun nodige cosmetics en unlockables met zich meebrengen. Ook kun je straks net als in het eerste deel in de huid van de volgers van Chaos kruipen om het zes tegen zes tegen de loyalisten op te nemen in de 'Eternal War' pvp modus. Warhammer 40k: Space marine 2 is al meerdere keren uitgesteld maar komt op 9 september dit jaar eindelijk uit. 

Debutant De Jong wint openingsronde op Roland Garros en stuit in tweede ronde op Alcaraz

Jesper de Jong heeft in de eerste ronde van Roland Garros voor een verrassing gezorgd. De Nederlandse debutant won in vijf sets verrassend van de Brit Jack Draper, de nummer 39 van de wereld: 7-5, 6-4, 6-7 (3), 3-6, 6-3.

Jesper de Jong had zich net zoals op de Australian Open via de kwalificaties geplaatst voor Roland Garros. In de eerste ronde moest de 23-jarige Nederlander het opnemen tegen de Brit Jack Draper. De Jong leek op weg naar een makkelijke overwinning in de eerste ronde. Hij won de eerste twee sets en in de derde set kwam de Nederlander op een break voorsprong, maar verspeelde die en verloor in de tiebreak ook de set. Na een regen onderbreking was de vierde set ook voor de Britse tennisser en was een vijfde set nodig.

Daarin kwam De Jong direct een break voor, maar leverde daarna direct zijn service in. Daarna ging het gelijk op tot 4-3 in het voordeel van de Nederlander, waarna Draper voor de tweede keer deze set zijn service in moest leveren. In de volgende game serveerde De Jong het uit op zijn eerste wedstrijdpunt en staat hij net zoals op de Australian Open in de tweede ronde. In die tweede ronde neemt de 23-jarige Nederlander het op tegen Carlos Alcaraz. De Spanjaard kende in zijn openingsronde weinig moeite met Amerikaan Jeffrey John Wolf.

Merlier sprint in Rome naar derde dagzege; eindwinst voor Pogacar in Giro d'Italia

Tadej Pogacar heeft de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De Sloveen domineerde gedurende de drie weken en won met bijna tien minuten voorsprong op de nummer twee Daniel Felipe Martinez; Geraint Thomas werd derde. De slotrit was een prooi voor Tim Merlier, die Jonathan Milan klopte in de massasprint.

Tijdens de slotrit met start en aankomst in Rome was in het begin tijd voor veel foto's. UAE Emirates, de ploeg van winnaar Tadej Pogacar, had voor de gelegenheid andere shirts aan met de mouwen in het roze. Nadat het peloton het in een groot deel van de etappe rustig aan deed werd er in het laatste uur toch gekoerst in Rome.

Nadat een kopgroep van vier even vooruit was gaan rijden werd het toch een massasprint in Rome. Jonathan Milan, de beste sprinter in deze Giro, kreeg acht kilometer voor de finish te maken met pech. Na een achtervolging geraakte de Italiaanse sprinter op twee kilometer voor de finish weer vooraan in het peloton en werd de sprint voor Milan aangetrokken, maar hij was niet opgewassen tegen Tim Merlier, die naar zijn derde dagzege sprintte in deze Giro.

Results powered by FirstCycling.com

Antifa's tegendemonstratie bij 'Let Women Speak' mislukt

Op zondagmiddag slaagden Antifa en queerdemonstranten er niet in om een demonstratie van de feministische groep Let Women Speak te verstoren. Antifa had plannen voor een gewelddadige confrontatie met de politie, maar de politie was goed voorbereid.

Aanvankelijk zou er alleen een demonstratie plaatsvinden van Let Women Speak, een zelfbenoemde feministische organisatie die zich verzet tegen transgenderpersonen. Als reactie hierop heeft de extremistische groepering Antifa opgeroepen tot een tegenprotest. Uit geluidsopnames in handen van De Telegraaf bleek dat ze niet zouden aarzelen geweld te gebruiken.

Ondanks het rumoer ter plaatse meldt een verslaggever dat de sfeer gemoedelijk is gebleven. De twee groepen stonden ongeveer 50 meter uit elkaar en werden door de ME verhinderd om dichter bij elkaar te staan.

Een woordvoerder van Antifa zegt dat de activisten hadden gehoopt dichter bij de demonstratie van Let Women Speak te mogen komen, iets wat volgens hen door de gemeente was beloofd. De politiewoordvoerder ontkent dit en meldt dat de gemeente dit verkeerd heeft gecommuniceerd.

Let Women Speak heeft gewoon hun toespraken kunnen houden van onder een partytent waar zo'n dertig mensen stonden te luisteren. Een van de deelnemers vertelt aan een verslaggever van RTV Utrecht dat hij 'opgelucht' is. "De vorige keer was er ook een tegenprotest van Antifa, dat was toen veel heftiger. Er stonden toen doodsbedreigingen op spandoeken en ze konden veel dichterbij komen."

Vreedzame protesten
Voorafgaand uitte de politie bezorgdheid over mogelijk geweld dat door Antifa-leden zou kunnen worden gebruikt. Een woordvoerder van de Utrechtse driehoek (politie, Openbaar Ministerie en burgemeester) heeft aangegeven dat signalen van potentieel geweld zijn besproken met de organisator van de tegendemonstratie. "De organisatie heeft aangegeven geweld te vermijden en zich in te zetten voor een vreedzaam protest. De driehoek zal ervoor zorgen dat dit ook echt gebeurt."

Als er toch geweld zou worden gebruikt, zal dit gevolgen hebben voor toekomstige (tegen)demonstraties, aldus de woordvoerder. Volgens een woordvoerder van Antifa zijn ze aanwezig "om te laten zien dat veel meer mensen het onzin vinden om tegen transmensen te zijn."

Geen arrestaties
Rond 16.30 uur vertrokken de demonstranten van Let Women Speak onder luid gejoel van de tegenbetogers. Zij riepen onder andere "liefde boven haat". Even later beëindigde ook Antifa de demonstratie.

De protesten verliepen zonder incidenten. Daarom waren er geen arrestaties, zo meldt een politiewoordvoerder.

Den Haag gaststad van de NAVO-top in 2025

De NAVO-top in 2025 vindt van 24 tot en met 26 juni plaats in het World Forum in Den Haag. Dit hebben minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot en de burgemeester van Den Haag Jan van Zanen vandaag bekendgemaakt. Het is voor het eerst dat Nederland een NAVO-top organiseert.

De NAVO houdt Nederland al 75 jaar veilig. Door lid te zijn van de NAVO is Nederland beter beschermd tegen grote en complexe dreigingen zoals oorlog, terrorisme of cyberaanvallen. Een betrouwbare bondgenoot zijn van de NAVO is een belangrijke investering in onze veiligheid.

Minister van Buitenlandse Zaken, Hanke Bruins Slot: "Nederland is tijdens de NAVO-top in Vilnius (Litouwen) gevraagd om de top in 2025 te organiseren. Tijdens deze internationale bijeenkomst komen ongeveer 45 staatshoofden en regeringsleiders, 45 ministers van Buitenlandse Zaken en 45 ministers van Defensie en ongeveer 6.000 delegatieleden naar Nederland. Daarnaast komen er naar verwachting 2.000 journalisten om verslag te doen. In totaal zullen er ongeveer 8.500 mensen aanwezig zijn".

Minister van Defensie, Kajsa Ollongren: “De NAVO is belangrijker dan ooit. De situatie in de wereld toont aan dat we als NAVO-landen schouder aan schouder moeten staan en solidair moeten zijn. Deze top onderstreept het belang van deze samenwerking.”

Public Forum
Tegelijk met de top vindt het NATO Public Forum plaats: een meerdaagse publieke conferentie (op uitnodiging) op het terrein van de NAVO-top. Hier is ruimte voor interactieve sessies en debatten met ongeveer 500 jongeren, politici, journalisten, opiniemakers, academici en deskundigen. Zij gaan in gesprek over onderwerpen die worden besproken tijdens de NAVO-top.

Burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen: “Den Haag, gaststad van de wereld; we zijn verheugd met komst van de NAVO-top naar Den Haag. Dit is een grote verantwoordelijkheid en vooral een enorme eer, waar we als stad en inwoners trots op mogen zijn. Den Haag is als internationale stad van vrede en recht de gaststad bij uitstek voor deze topconferentie.”

Grote logistieke operatie
Het organiseren van de NAVO-top is een van de grootste logistieke operaties in Nederland sinds tientallen jaren. Hierbij is een groot aantal (overheids)organisaties betrokken. Voor een goed verloop van de NAVO-top zal extra inzet en flexibiliteit nodig zijn van al deze organisaties en hun medewerkers.

Extreemrechtse memes: ondermijnend en lang niet altijd te herkennen

Extreemrechtse memes zijn nauwelijks strafbaar en ook online contentbeheer is moeilijk, dat concludeert de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in ‘Memes als online wapen: Fenomeenanalyse naar het gebruik van memes door extreemrechts’. Bedoelingen en effecten van extreemrechtse memes zijn moeilijk aan te tonen, maar ondertussen dragen ze wel bij aan de normalisering van extreemrechts gedachtegoed, (online) groeps- en identiteitsvorming en dienen ze in een enkel geval als mogelijke inspiratie voor geweld. Deze ongewenste ontwikkelingen kunnen het functioneren van de democratische rechtsorde en de nationale veiligheid ondermijnen.

Daarom is het nodig om extreemrechtse memes te herkennen, hun werking te begrijpen, en de samenleving er weerbaarder tegen te maken.

Wat zijn extreemrechtse memes?
Een meme is een idee, uiting of mening gevat in tekst of in visueel materiaal zoals een foto, video of gif-bestand al dan niet voorzien van tekst of geluid, die online wordt gekopieerd en verspreid. Vaak zijn memes grappig en onschuldig, maar ze dienen ook als instrument om een extreemrechtse boodschap op een laagdrempelige manier te verspreiden zodat deze niet altijd als dusdanig wordt herkend. Met memes kan extreemrechts met name jongeren bereiken die anders niet bereikt zouden worden.

Extreemrechtse memes volop aanwezig op internet
Extreemrechtse memes zijn overal op het internet te vinden en worden vanuit de extreemrechtse online subcultuur verspreid naar diverse sociale media platformen. Hoe meer contentmoderatie er op een platform plaatsvindt, hoe subtieler de extreemrechtse boodschap in de meme verpakt is. Alleen zo kan een meme met extreemrechtse boodschap de grotere platformen bereiken, de moderatie omzeilen en uiteindelijk een groter publiek aanspreken. Daarentegen komen in besloten rechts-extremistische online groepen waar moderatie ontbreekt geregeld expliciete boodschappen en gewelddadige memes voor.

De functies van memes
Extreemrechtse memes hebben vier functies: vermakelijk, informatief, wervend en extremistisch. Vermakelijke extreemrechtse memes lijken onschuldig, maar de boodschap in de meme is dat vaak niet. Informatieve memes worden vooral gebruikt binnen de groep als attendering op nieuwe feitjes of publicaties. Wervende memes bevatten propaganda of verwijzingen naar andere platformen om mensen, vooral jongeren, te interesseren voor extreemrechtse boodschappen en te lokken naar extreemrechtse groepen. En met extremistische memes worden extremistische handelingen gepropageerd en verheerlijkt. Het herkennen van de functies draagt bij aan de beoordeling of een meme onwenselijk of schadelijk is en aan een beter begrip waarom bepaalde memes worden verspreid.

Hamas lanceert 'grote raketaanval' op Tel Aviv

Voor het eerst in vier maanden tijd heeft de militante islamistische terreurorganisatie Hamas raketten afgevuurd op het gebied rond Tel Aviv. In het centrum van Tel Aviv werden verschillende explosies gehoord.

Het luchtalarm ging af in verschillende plaatsen in de agglomeratie van de kustmetropool. Volgens paramedici raakten twee vrouwen lichtgewond toen ze zich naar schuilkelders haastten.

Volgens Israëlische militaire bronnen werden acht raketten afgevuurd op Tel Aviv vanuit de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Sommige raketten werden onderschept. Een verslaggever van het persbureau AFP in de Gazastrook zag ook dat er verschillende raketten werden afgevuurd vanuit Rafah.

Al-Qassam Brigades eisen verantwoordelijkheid op voor aanval
De militaire vleugel van Hamas heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de "grote raketaanval" op Tel Aviv. Het was een reactie "op de zionistische slachtpartijen tegen burgers", aldus de verklaring van de Al-Qassam Brigades op een Telegram kanaal.

Hamas heeft tijdens de Gaza-oorlog herhaaldelijk gebieden in Israël aangevallen. Tel Aviv werd voor het laatst aangevallen met raketten vanuit de Gazastrook op 29 januari.

Trump uitgejouwd door uitzinnige menigte op Libertarische conventie

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump werd uitgejouwd en beschimpt door velen in een uitgelaten publiek op de Libertarian National Convention op zaterdagavond, een duidelijke verandering ten opzichte van de ophemeling die hij ontvangt op rally's van zijn vurig loyale aanhangers.

Libertariërs, die voorstander zijn van een minimale rol van de overheid en individuele vrijheid, verwijten Trump dat hij het COVID-19 vaccin erdoor heeft gedrukt tijdens zijn presidentschap en dat hij niet meer heeft gedaan om beperkingen voor niet-gevaccineerden tijdens de pandemie tegen te gaan. Een kleiner deel van de menigte, Trump-aanhangers, juichte hem toe terwijl hij zijn beklag deed over de regering van Biden.

F1: Uitslag Grand Prix van Monaco

Charles Leclerc heeft de Grand Prix van Monaco op zijn naam geschreven. De Ferrari-coureur leidde zijn thuisrace van start tot finish in een wedstrijd die in de eerste ronde een zware crash kende, maar voor de rest geen verschuivingen meer had. Oscar Piastri pakte de tweede positie voor Carlos Sainz. Max Verstappen kwam na een lastig weekend niet verder dan plek zes.

Leclerc startte in het Prinsdom vanaf poleposition met Oscar Piastri naast zich. Verstappen moest van plek zes komen, terwijl beide Haas-coureurs achteraan moesten vertrekken nadat de bolides gediskwalificeerd werden nadat bij een controle na de kwalificatie bleek dat de achtervleugels niet aan de regels voldeden.

Leclerc was prima vertrokken, terwijl daarachter Carlos Sainz Piastri bedreigde voor plek twee. De Spanjaard liep een lekke band op en schoot bij het Casino rechtdoor waardoor hij veel posities verloor. Verder naar achteren was een stevige klapper waarbij Sergio Perez met zijn Red Bull door Kevin Magnussen geraakt werd en hard de muur in ging, de baan weer opstuiterde en zo Nico Hülkenberg ook meenam. Er volgde een code rood omdat er zeer veel rotzooi op de baan lag, waarna de race met zestien coureurs vervolgd werd. Esteban Ocon probeerde teamgenoot Pierre Gasly in de halen, vloog door de lucht, beschadigde de Alpine linksachter en behoorde ook tot de uitvallers.

Na een lange onderbreking werd er weer gestart waarbij het hele veld van bandencompound wisselde. Sainz mocht weer vanaf plek drie vertrekken omdat niet alle rijders een door de organisatie aangewezen tijdpunt waren gepasseerd. Leclerc vertrok vanaf de eerste positie en hield deze vast voor Piastri, Sainz en Lando Norris.

Het viertal vooraan reed snel weg bij George Russell die op zijn beurt niets te duchten had van Verstappen en Lewis Hamilton. Dit trio sloeg op hun beurt weer een groot gat met Yuki Tsunoda, Alexander Albon en Pierre Gasly. Het viertal vooraan en het drietal erachter hield elkaar in de gaten omdat de gaten vrijwel gelijk bleven. Verder naar achteren liep Lance Stroll een lekke band op, waarna de Canadees terugzakte naar de laatste positie.

Na 51 ronden maakte Hamilton zijn stop, een ronde later gevolgd door Verstappen die voor zijn stop het tempo flink opvoerde. De Nederlander bleef ruim voor de Brit, waarna ze beiden hard inliepen op Russell die geen vrije stop meer kon maken. Laatstgenoemde voerde het tempo wel fors op, al kon hij niet voorkomen dat Verstappen snel aan de achterzijde van de Mercedes zat.

In de slotfase sloeg Leclerc een groot gat met Piastri die op zijn beurt Sainz en Norris in zijn nek wist. Russell bleek op zijn oude banden genoeg tempo over te hebben om Verstappen achter zich te houden en nog fors in te lopen op het leidende viertal.

Na 78 ronden won Leclerc eindelijk zijn thuisrace, voor Piastri en Sainz. Norris pake plek vier, voor Russell, Verstappen, Hamilton, Tsunoda, Albon en Gasly.

Rellen in Detentiecentrum Rotterdam, zeven medewerkers gewond

Afgelopen donderdag heeft er in het Detentiecentrum Rotterdam, dat is gevestigd bij luchthaven Rotterdam The Hague Airport, een forse geweldsexplosie plaatsgevonden. Dat meldt het AD. 

In het Detentiecentrum verblijven vreemdelingen die wachten op uitzetting naar het land van herkomst. Het ging mis toen één van de gedetineerden onderzocht werd op drugs. Dit resluteerde in een gevecht waarbij in totaal zo'n 60 vreemdelingen zich tegen het personeel keerden. 

Bij de opstand raakten zeven medewerkers gewond, waarvan twee zo ernstig dat zij voor controle naar het ziekenuis werden gebracht. Inmiddels zijn zij weer thuis aldus een woordvoerder van Veiligheid en Justitie. Op basis van camerabeelden zijn 17 van de verdachten in een isoleercel gezet, op verdenking van zware mishandeling. 

Er werden verder geen mededelingen gedaan over de nationaliteit van de verdachten of hoelang zij al / nog op hun uitzetting naar het land van herkomst (moeten) wachten. 

Grand Prix van Catalonië in MotoGP kent valpartijen, maar mooie race

De Grand Prix van Catalonië in de MotoGP heeft zondag weer een mooie race opgeleverd. Het was feest op het circuit van Barcelona, waar de poleposition in handen was van thuisheld Aleix Espargaro, die onlangs aankondigde na dit jaar afscheid te nemen van de sport.

Op de eerste startrij stonden Aleix Espargaro, Francesco Bagnaia en Raul Fernandez, die in de sprint nog vanaf de leiding onderuit ging. Brad Binder, Pedro Acosta en Fabio Di Giannantonio volgden, voor Jorge Martin, Alex Rins, Jack Miller, Franco Morbidelli, Enea Bastianini en Maverick Viñales.

Bagnaia kende een goede openingsfase en pakte de leiding, maar Acosta viel wel aan. Martin sloot aan op plek drie, voor Binder, Espargaro en Fernandez. Het duurde niet lang voor Martin goed op dreef was, wat al snel resulteerde in een nieuwe leider in de race.

Martin reed een strak tempo en alleen Acosta kon echt volgen, maar dat werd duur: de jongeling gleed het grind in. Een paar ronden later was het Morbidelli die vanaf de zesde plek onderuit ging, terwijl Bagnaia voorin het gat naar Martin dicht had gereden en we zo een duo aan kop hadden.

Bagnaia ging zes ronden voor het einde langs Martin naar de leiding en reed vervolgens beetje bij beetje weg, op weg naar de overwinning. Martin finishte als tweede, Marc Marquez bekroonde een uitstekende race met de derde plek, vlak voor de afscheid nemende thuisfavoriet Espargaro.

Vrouwen Barcelona winnen tweede Champions League op rij

In het San Mamés-stadion in Bilbao is zaterdagavond de finale van de Champions League voor vrouwen gespeeld. Titelverdediger FC Barcelona nam het daarin op tegen Olympique Lyon, waar Nederlands internationals Damaris Egurrola en Daniëlle van de Donk in de basis stonden.

De eerste helft leverde hier en daar wat kansen op, maar niks wat echt voor grote opwinding zorgde. Na een ruim uur was het dan echt raak: Aitana Bonmati's korte inzet verdween via een Lyon-voet achter doelvrouw Christiane Endler.

Lyon probeerde de gelijkmaker te maken, maar echte kansen kwamen er niet, op een net over het doel gekopte bal na. In blessuretijd werd het vervolgens definitief beslist: Alexia Putellas werkte de 2-0 tegen de touwen en Barcelona, waar Esmee Brugts in de slotfase nog haar opwachting mocht maken, kon de tweede opeenvolgende titel vieren.

Ogura wint eindelijk weer in Moto2, punten voor Van den Goorbergh in Barcelona

In de Moto2 is zondag de Grand Prix van Catalonië verreden. Op het circuit van Barcelona kreeg men een vrij spannende race te zien, waarbij de nodige valpartijen deels voor de beslissingen zorgden.

Kampioenschapsleider Sergio Garcia vertrok voor het eerst vanaf poleposition, naast Fermin Aldeguer en Celestino Vietti. Aron Canet, Albert Arenas en Daniel Muñoz stonden op rij twee, voor Alonso Lopez, Joe Roberts en Manuel Gonzalez. Zonta van den Goorbergh begon vanaf de vijftiende plek.

In de openingsfase knokten Garcia en Aldeguer om de leiding, gevolgd door Arenas, Vietti en Lopez. Van den Goorbergh begon lekker en werkte zich snel op naar plek elf, terwijl Aldeguer en Garcia zich voorin een beetje los wisten te rijden van de rest.

Zeven ronden voor het einde kreeg Aldeguer een long lap-penalty wegens track limits. Hij wilde gelijk zijn straf pakken, maar dat ging niet lekker: de leider in de race schoof onderuit. Garcia pakte zo de leiding, voor de goed naar voren gekomen Ai Ogura, terwijl Canet een paar bochten later vanaf plek drie ook het grind in dook.

Met vier ronden te rijden ging Ogura voorbij Garcia naar de leiding, terwijl de derde plek op ruime afstand in handen was van Jake Dixon. Ogura gaf het niet meer uit handen en pakte zijn vierde overwinning in de Moto2, voor Garcia en Dixon. Van den Goorbergh kreeg nog een kleine straf wegens track limits en werd zo uiteindelijk twaalfde.

Ten Voorde pakt 3e Porsche Supercup-zege in Monaco

Op de straten van Monaco is de tweede race van het jaar verreden in de Porsche Supercup. Op Imola was Larry ten Voorde vorige week de beste en in het prinsdom was dat niet anders: als eerste coureur ooit in het al decennia lopende kampioenschap won hij voor de derde keer in Monaco.

Ten Voorde had zich in de kwalificatie verzekerd van de poleposition en na een goede start kwam hij in de race eigenlijk geen moment in de problemen. Harry King reed de hele race achter hem aan, maar kon niet serieus aanvallen en moest genoegen nemen met de tweede plek, ruim voor de Zuid-Afrikaan Keagan Masters.

Kas Haverkort kwam als vierde over de meet, ook Jaap van Laagen (6e), Huub van Eijndhoven (7e) en Robert de Haan (9e) eindigden in de top-10.

Giro: Etappe 21 - Sprinten in Rome

De twintigste etappe van de Giro d'Italia liet zien wat eigenlijk al voor de start duidelijk was: Tadej Pogacar is vijf klasses beter dan de rest. Hij kwam vier seconden tekort om zijn voorsprong op nummer twee Daniel Felipe Martinez naar de tien minuten te brengen, maar dat zal hem weinig kunnen schelen.

Vandaag is de laatste dag, de champagnerit rondom Rome. Daar mag men best veel kritiek op hebben, want het ligt meer dan 500 kilometer van de finish van gisteren, een totaal onnodige grote verplaatsing om nog een ritje om de oude kerken te rijden. Enfin, in Rome gaat men de lokale ronde een aantal keer rijden, uiteindelijk staat er 125 kilometer op de planning en zal er in principe gesprint gaan worden.

Om half vier stapt men op, rond een uur of vijf wordt het peloton op de lokale ronde in Rome verwacht en de finish staat na acht ronden ergens rond half zeven op het schema.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Veijer strijdt weer om Moto3-podium in Grand Prix van Catalonië

Op het circuit van Barcelona is de racezondag begonnen. De jongelingen in de Moto3 werkten er de Grand Prix van Catalonië af, met wederom een Nederlandse troef volop in de strijd om de podiumposities.

Ivan Ortola vertrok vanaf poleposition, Collin Veijer stond naast hem en Jose Antonio Rueda completeerde de eerste startrij. Op rij twee stonden Taiyo Furusato, Ryusei Yamanaka en David Alonso, gevolgd door David Muñoz, Adrian Fernandez en kampioenschapsleider Daniel Holgado.

Veijer kende een prima openingsfase en na de eerste vier ronden had hij de leiding in handen, voor Alonso, Holgado, Luca Lunetta en Ortola. Men bleef, zoals in de Moto3 wel vaker gebeurt, met een forse groep bij elkaar, maar met een handvol ronden te gaan werd de kopgroep toch wat uitgedund.

Alonso, Ortola en Veijer bepaalden het tempo, Holgado, Lunetta en Rueda probeerden aan te blijven haken. Bij het ingaan van de laatste ronde waren het Alonso, Ortola, Veijer en toch ook Rueda die om de podiumplekken vochten, waarbij Alonso de sterkste was en naast de zege tevens de leiding in het WK pakte. Ortola werd tweede, Rueda troefde Veijer nét af en werd derde.

NHL: Rangers en Stars trekken stand gelijk in conferencefinales

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL zijn de conferencefinales in volle gang. Zowel in het oosten als in het westen is de tweede wedstrijd inmiddels gespeeld en in beide best-of-sevenseries is de stand na twee wedstrijden gelijk.

New York Rangers - Florida Panthers (0-1)
In Madison Square Garden was het al na ruim vier minuten raak en dit keer konden de thuisfans daar wel om juichen: Vincent Trocheck zette de Rangers op voorsprong. Nog voor de eerste periode voorbij was trok Carter Verhaeghe de stand echter weer gelijk, waarna de tweede periode én de derde periode niks opleverde. In overtime duurde het veertien minuten tot de Rangers de winst pakten: Barclay Goodrow scoorde en de Rangers trokken de stand in de serie gelijk.

Dallas Stars - Edmonton Oilers (0-1)
De fans in het American Airlines Center konden al na ruim drie minuten juichen: Jamie Benn tekende voor de openingstreffer, maar Connor Brown trok de stand nog geen minuut later gelijk. Vroeg in de derde periode was het weer raak voor de Stars, dit keer trof Mason Marchment doel. Dallas hield nu wel stand en aan het einde maakte Esa Lindell het af met een empty netter voor 3-1 en een gelijke stand in de serie.

Speelschema
Zondag 26 mei, 15.00u (21.00u NL) - Eastern Conference Finals, game 3; Florida Panthers - New York Rangers (1-1)

Maandag 27 mei, 20.30u (02.30u NL) - Western Conference Finals, game 3; Edmonton Oilers - Dallas Stars (1-1)

Virtual safety car beslist Formule 2-hoofdrace Monaco, drama Verschoor

Ook in de Formule 2 is zondagochtend de hoofdrace verreden van het weekeinde in Monaco. Dat werd een behoorlijk vermakelijke race, met aan het einde nog een flinke twist en daarvoor al een fikse domper voor de Nederlandse fans.

Niemand minder dan Richard Verschoor had eindelijk de poleposition te pakken, hij werd op rij één vergezeld door Victor Martins. Isack Hadjar en Paul Aron volgden op rij twee, voor Franco Colapinto, Roman Stanek, Andrea Kimi Antonelli, Dennis Hauger, Gabriel Bortoleto en Taylor Barnard, de winnaar van de sprintrace.

Verschoor kende een prima start en behield de leiding, terwijl Martins juist dramatisch vertrok en uit de top-10 zakte. Oliver Bearman werkte zich op de supersofts goed naar voren en vanaf plek zeven kwam hij als eerste van de coureurs in de top-10 zijn pitstop maken om te schakelen naar de hardere softbanden.

Richting de helft van de race ging het ineens fout voor de tot dan toe probleemloze Verschoor: op de radio riep hij dat zijn auto het aan het begeven was en hij reed langzaam door de tunnel. Bij de chicane ging hij vervolgens rechtdoor, maar daarna leek hij de snelheid ineens weer op te pikken, hoewel Hadjar het gat van drie seconden snel had gedicht.

Stanek en Antonelli kwamen kort daarna hun stop maken, gevolgd door Aron, Colapinto, Hadjar en daarna ook Verschoor, die zijn - virtuele - leidende positie behield. Hadjar zat er bovenop, maar kwam er net niet voorbij, tot hij richting St Devote tóch een geslaagde aanval plaatste. Een ronde later kwam ook Aron er voorbij, waarna Bearman de volgende was die het ging proberen.

Bearman kwam in een tweede poging soepel langs Verschoor, Colapinto had er ook weinig moeite mee. Ondertussen reed Hadjar virtueel aan de leiding, alleen Zak O'Sullivan moest nog naar binnen komen. Met twee ronden te gaan viel het geluk volledig zijn kant op: Zane Maloney en Joshua Dürksen kwamen richting het casino stevig met elkaar in aanraking, waarbij Dürksen stil kwam te staan en de virtual safety car afgeroepen werd.

O'Sullivan kwam rap naar binnen en betrad nét voor Hadjar de baan weer. Met één volle ronde te racen werd het groen weer gezwaaid en O'Sullivan hield vol voor een miraculeuze eerste Formule 2-zege, voor een pislinke Hadjar en met Aron op de derde plek. Verschoor viel kort na zijn problemen toch uit.

Evans en Da Costa winnen ePrix' Shanghai, Cassidy verstevigt leiding in WK

Het Formule E-seizoen begint langzamerhand richting de ontknoping te gaan. Dit weekeinde streek het circus neer in China, waar voor het eerst gereden werd op het circuit van Shanghai. Zaterdag en zondag stonden de elfde en twaalfde race van het seizoen op het programma, in juni volgen er nog twee in Portland en in juli twee in Londen.

Race één
Jean-Eric Vergne zette zijn Penske op de poleposition, naast de Nissan van Oliver Rowland. Mitch Evans volgde met zijn Jaguar, naast de Porsche van Pascal Wehrlein. Op rij drie stonden Jake Hughes (McLaren) en Antonio Felix da Costa (Porsche), voor Norman Nato (Andretti), Stoffel Vandoorne (Penske), Robin Frijns (Envision) en Nick Cassidy (Jaguar) - Nyck de Vries vertrok met zijn Mahindra vanaf plek dertien.

Na de zoals gebruikelijk op een 'normaal' circuit heerlijke openingsfase had Wehrlein de leiding, voor Da Costa, Frijns en Vergne, met hier en daar al de nodige verschillen in Attack Mode-gebruik. Het leek wel een motorrace, met een enorme groep naast en achter elkaar, waarbij zelfs De Vries zich even naar de leidende positie reed.

Het spelletje ging de hele race door, met twee ronden te gaan reden Wehrlein, Evans en Cassidy voorop - met name Cassidy zat er wat resterende energie nog erg goed bij. Vroeg in de slotronde pakte Evans de leiding over, terwijl zijn teamgenoot Cassidy Wehrlein's tweede plek aanviel. Dat lukte echter niet en zo pakte Evans de winst, voor Wehrlein en Cassidy. De Vries werd uiteindelijk zevende, Frijns zakte naar de twaalfde plek.

Race twee
Poleposition was dit keer voor McLaren-coureur Jake Hughes, naast de Penske van Stoffel Vandoorne. Zij werden gevolgd door Da Costa, De Vries, de Jaguars van Cassidy en Evans, Nato, Rowland, Vergne en de Maserati van Maximilian Günther - Frijns moest het gaan proberen vanaf de twintigste plek.

De race begon iets rustiger dan een dag eerder, met vooral Nato, Da Costa en Hughes die goed voorin stand konden houden. Met negen ronden te gaan had iedereen z'n Attack Mode-minuten weer afgevinkt, waarna Da Costa de leiding had, gevolgd door Hughes, Nato, Cassidy en Evans.

Da Costa pakte in de slotfase de touwtjes weer in handen en reed naar de overwinning, Hughes en Nato mochten met hem mee het podium op. Frijns werd dit keer negende, De Vries zestiende. In het kampioenschap vergroot Cassidy zijn voorsprong op Wehrlein, die met een lekke band niet verder kwam dan plek twintig.

Fun met Funda #295: Herenhuis in Waalwijk

Deze keer hebben we een leuk optrekje gevonden in het leder- en schoenen stadje Waalwijk. Dit vrij riante pand uit 1912, aan de Grotestraat in het centrum van Waalwijk, is gebouwd in een variatie aan stijlen en inmiddels een beschermd rijksmonument.

Het pand werd ruim 100 jaar geleden gebouwd als directeurswoning voor de heer Timmermans, directeur van het destijds in Waalwijk gevestigde Noord-Braband Verzekeringen. De bestemming van het pand is nu "dienstverlening", dus behalve wonen zou je er ook een kantoor, praktijkruimte, B&B of andere zakelijke activiteit kunnen huisvesten.

Het pand kent veel bijzondere elementen zoals bijvoorbeeld een keuken met (heel veel) Delfts blauwe tegeltjes, een mooie schouw met potkachel, een antiek fornuis, en een entree onder een trapgevel. Er is zelfs een grote zolder waar de spanten in het zicht zijn gelaten.

Ook is er een tuin, nou ja, gezien de totale verstening kun je misschien beter van een ruime parkeergelegenheid spreken. Deze is aan de zuidkant van het gebouw gelegen, dus lekker warm in de zomer.

Vind je het wat? Het pand is nu te koop voor €875.000,-, toch mooi €75.000,- minder dan de oorspronkelijke vraagprijs. Het lijkt dus nog niet niet echt storm te lopen.

Van Hoepen crasht in F3-race Monaco, weinig strijd om podiumplekken

In de straten van Monaco is de racezondag al lekker vroeg van start gegaan. De jongelingen in de Formule 3 hebben de hoofdrace van het weekeinde alweer achter de rug, hoewel dat wat de strijd voor de podiumplekken betreft niet de meest enerverende race ooit was.

Poleposition was voor Gabriele Mini, met Christian Mansell naast hem. Luke Browning en Arvid Lindblad volgden op de tweede rij, voor Leonardo Fornaroli, Dino Beganovic, Mari Boya, Joseph Loake, Noel Leon, Tim Tramnitz, Laurens van Hoepen en Nikola Tsolov.

Bij de start behielden de voorste coureurs hun posities, maar in het middenveld ging Charlie Wurz vlak voor de tunnel in de rondte: safety car, maar die was ook zo weer weg. Daarna gebeurde er voorin eigenlijk niks, achter de top-6 werd wel geknokt.

Zeven ronden voor het einde ging dat dan toch weer fout: Leon, Tsolov en Sami Meguetounif kwamen in de clinch terecht en strandden vlak voor de haarspeldbocht, waardoor de safety car weer de baan op kwam. Kort na de herstart probeerden Van Hoepen de achtste plek over te nemen van Loake, maar bij het zwembad ging hij de muur in: safety car, alweer.

Met nog altijd dezelfde coureurs voorop werd het groen gezwaaid voor nog één ronde racen. Daarin gebeurde niet zoveel meer en dus pakte Mini de overwinning, voor Mansell en Browning.

FOK! Wat een weer: mist in het oosten, later enkele onweersbuien

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goede morgen!

Waarschuwing:
In het oosten (Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland) geldt in de vroege ochtend (tot 7 uur) code geel wegens mist, dit kan tot hinder leiden van activiteiten en het zicht belemmeren op de weg. Halverwege de middag geldt code geel in het hele land op de wadden na wegens onweersbuien. Raadpleeg de waarschuwingen van het KNMI voor meer informatie.

geel (Foto: KNMI)

Vanochtend de in het noordoosten aanwezige mist lost snel op en zijn er eerst zonnige perioden. Van het zuidwesten uit neemt de bewolking toe en in het zuidwesten kan al een enkele bui voorkomen. De wind is zwak tot matig uit het zuidoosten.

Vanmiddag schijnt de zon af en toe, maar vallen er ook enkele regen- of onweersbuien. Bij de buien zijn plaatselijk windstoten van 60-70 km/uur mogelijk. In het noordoosten blijft het nog lang overwegend droog en schijnt de zon nog vaak. De middagtemperatuur ligt rond 22°C. De zwakke tot matige wind komt uit uiteenlopende richtingen.

Vanavond vallen eerst nog geregeld regen- en onweersbuien. Bij de buien zijn eerst nog plaatselijk windstoten van 60-70 km/uur mogelijk. In het zuidwesten wordt het al vrij snel droog en klaart het op. Later in de avond wordt het ook in de rest van het land overwegend droog met opklaringen. Er staat weinig wind. Langs de westkust steekt een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind op.

Vannacht is het op de meeste plaatsen droog. De minimumtemperatuur ligt rond 9°C. In het binnenland staat er weinig wind. Aan zee staat een matige tot vrij krachtige wind uit het zuidwesten. (Bron: KNMI)

Tot morgen!   

               

 Afgelopen week begon nog wel eens mistig, zo ook in Noordbroek (Foto: bondage)
Een mistig begin van de dag ((Archief)foto: bondage)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Rusland bombardeert druk winkelcentrum Kharkiv

Een druk winkelcentrum/bouwmarkt in Kharkiv is tijdens de drukke zaterdagmiddag door de Russen met geleide bommen -dus opzettelijk- bestookt. Volgens de burgermeester van de stad zijn er meerdere doden voor het gebouw aangetroffen. Er waren naar schatting zo'n tweehonderd mensen aanwezig tijdens het bombardement. 

In zijn dagelijkse videotoespraak zei president Zelenskyy dat het zaterdagmiddag druk was in het complex. De aanval was “een nieuw voorbeeld van Russische waanzin.” Alleen gekken als de Russische president Poetin zijn in staat mensen op zo’n weerzinwekkende manier te doden en te terroriseren.

Volgens burgemeester Ihro Terekhov kwamen minstens zes mensen om het leven en raakten nog eens veertig gewond. Er werden zaterdagavond nog steeds 16 mensen vermist. Even later maakte de burgemeester melding van een nieuwe aanval op een woonwijk in het centrum van Kharkiv. Hij schreef op Telegram dat hierbij acht mensen gewond raakten.

Het Russische leger rechtvaardigde de aanval op het complex door te zeggen dat de Oekraïense strijdkrachten een wapenopslagplaats in het winkelcentrum hadden verborgen. "In Kharkiv wordt de tactiek van menselijke schilden gebruikt", citeerde het staatsagentschap Tass een niet bij naam genoemde vertegenwoordiger van de Russische leiding. De Oekraïners hadden in het winkelcentrum een militair kamp en een commandopost ingericht aldus de Russische media. 

Random Pics van de Dag #1286

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Mountainbikester Pieterse na val 5e in World Cup shorttrack, Keller en Koretzky winnen

's Werelds beste mountainbikers, in elk geval die op de cross-country, zijn dit weekeinde in het Tsjechische Nove Mesto. Daar zijn in de World Cup zaterdag de shorttrackwedstrijden afgewerkt, als voorbereiding op de grote cross-countrywedstrijden van zondag.

Vrouwen
Puck Pieterse kwam al vroeg ten val, maar wist zich met de nodige moeite terug te knokken naar de voorste gelederen van de groep. Twee ronden voor het einde was het daar Alessandra Keller die de aanval opende en de Zwitserse stampte hard door. Vooral bij het ingaan van de slotronde sloeg ze een gat, maar het werd nog even spannend: Keller leek haar kruit wellicht nét iets te vroeg verschoten te hebben, maar de counter van Pauline Ferrand Prevot kwam net te laat en de Française werd tweede, vlak voor de Amerikaanse Haley Batten en achter Keller. Pieterse finishte als vijfde, Anne Tauber werd negende, Anne Terpstra 26e en Lotte Koopmans 30e.

Mannen
Bij de mannen gebeurde er aanvankelijk wat minder, zoals wel vaker: een grote groep bleef bij elkaar, wachtend op het einde van de wedstrijd. Daar was het Thomas Pidcock die de gashendel open trok, maar de Brit werd in de laatste halve ronde voorbij gereden door zes anderen. Thomas Litscher opende de eindsprint, maar de Zwitser was niet opgewassen tegen het sprintgeweld van teamgenoten Victor Koretzky en Christopher Blevins: Fransman Koretzky won, Amerikaan Blevins werd tweede en Litscher hield nog net vol op plek drie.

NBA: Mavericks winnen ook tweede thriller van Timberwolves

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA hebben de Dallas Mavericks een 2-0 voorsprong genomen in de Western Conference Finals. De ploeg won ook de tweede wedstrijd in Minneapolis tegen de Minnesota Timberwolves.

Even ging het gelijk op, maar de Timberwolves sloegen aan het eind van het eerste kwart een gaatje en met een 28-22 tweede kwart wisten ze dat uit te breiden. De Mavericks gaven natuurlijk niet op en onder leiding van superster Luka Doncic kwamen ze weer op gelijke hoogte.

Zo ontstond een heerlijke strijd in het vierde kwart, waarbij het tot in de laatste seconden spannend was. Met 3,1 seconden op de klok tekende Doncic met een drietje voor 108-109, waarna een wanhoopspoging van Naz Reid mis ging en de Mavericks wonnen. Doncic scoorde en passant nog een triple double: 32 punten, 13 assists en 10 rebounds.

Speelschema
Zondag 26 mei, 20.00u (02.00u NL) - Western Conference Finals, game 3; Dallas Mavericks - Minnesota Timberwolves (2-0)

'Hotte' Dries Roelvink tóch in gele zwembroek bij zijn Toppers-debuut

Hij zei dat hij het alleen zag zitten als de rest van de Toppers het ook zouden doen, maar Dries Roelvink stond gisteravond 'gewoon' in een knalgele zwembroek in een stampvolle Arena. De Johan Cruijff Arena heeft heel wat Ajacieden tijdens hun debuut zien schitteren, maar de zwembroek van Dries schitterde misschien wel meer. Zo meldt AT5. 

Het thema van de Toppers-concerten dit jaar is 'club tropicana'. "Gerard Joling kwam al naar me toe na de eerste repetitie en die zei 'Dries dit is toch de uitgelezen kans voor de gele zwembroek'", zo liet hij eerder weten aan AT5. Maar Dries zag dat alleen zitten, ondanks dat hij 'al veertig jaar hetzelfde weegt', als de rest van de Toppers ook zouden meedoen.

Dat deden ze niet helemaal, ze stonden namelijk in een 'gespierd lichaam-pak'. Maar toch kwam Dries op in zijn zwembroek. Zingend en zwaaiend stond de artiest voor ruim 50.000 mensen in het bekende kledingstuk.

Hotte Roelvink
Het was een langgekoesterde droom van Dries om mee te doen bij de Toppers. Hij bood zijn diensten twaalf jaar geleden ook al aan, maar met name René Froger hield toen de boot af, omdat Dries er nog niet klaar voor was. Maar zoals hij zelf al zei, 'ik ben nu hot'. En volgens de artiest is dat waar de Toppers naar op zoek zijn.

Van Klinken 3e in Diamond League Eugene, Hassan moet passen op 5km

In het Amerikaanse Eugene is zaterdagavond de Prefontaine Classic gehouden, een van de Diamond League-wedstrijden in het atletiekseizoen. Het werd weer een mooie avond met een paar scherpe prestaties, maar vanuit Nederlands oogpunt ging het nog niet allemaal even soepel.

5000m vrouwen
Sifan Hassan liep haar eerste grote baanwedstrijd van het jaar, maar dat ging nog niet geweldig: ze moest afhaken bij de kopgroep en werd zevende in 14:34,38 minuten. De winst ging na een prachtige sprint verrassend naar de Ethiopische Tsigie Gebreselama, die in 14:18,76 nét afrekende met landgenote Ejgayehu Taye (14:18,92) - hun landgenote Freweyni Hailu werd in 14:20,61 derde.

400m horden mannen
Na een spannende strijd ging de winst in een niet al te sterk bezette wedstrijd naar Gerald Drummond uit Costa Rica in 48,56 seconden. De Est Rasmus Mägi werd in 48,85 seconden tweede, voor de Amerikaan CJ Allen (48,99).

10.000m vrouwen
Geen Diamond League-wedstrijd, maar wél een wereldrecordpoging en onderdeel van de Keniaanse trials. Gudaf Tsegay uit Ethiopië wilde het proberen, maar de Keniaanse Beatrice Chebet nam het over en trok zeer indrukwekkend door naar een dik nieuw wereldrecord: 28:54,14 minuten. Tsegay zat er met 29:05,92 minuten een paar seconden boven, de Keniaanse Lilian Rengeruk werd derde in 29:26,89 minuten.

100m mannen
De Amerikaan Christian Coleman was de rapste en won in 9,95 seconden, nét voor de Keniaan Ferdinand Omanyala's 9,98 - de derde plek was in 10,08 seconden voor de Amerikaan Brandon Hicklin.

Discuswerpen vrouwen
Jorinde van Klinken gooide haar beste wedstrijd van het jaar: met 64,88 meter wipte ze nog naar de derde plek. De winst ging met 67,36 meter naar thuisfavoriete Valarie Allman, elf centimeter verder dan de beste worp van de Cubaanse Yaime Perez.

Hinkstapspringen vrouwen
Al in poging één sprong Leyanis Perez Hernandez naar 14,73 meter en dat bleek voor de Cubaanse de winst op te leveren. Thea Lafond uit Dominica pakte met 14,62 meter de tweede plek, voor de 14,55 meter van de Jamaicaanse Shanieka Ricketts.

100m horden vrouwen
De Française Cyrena Samba-Mayela kent een topjaar en met het oog op de Olympische Spelen in eigen land wordt de hoop alleen maar groter: in 12,52 seconden, een evenaring van haar Franse record van dit jaar, pakte ze de winst, voor olympisch kampioene Jasmine Camacho-Quinn uit Puerto Rico (12,54) en de Amerikaanse Tonea Marshall (12,55).

110m horden mannen
Ook de mannen maakten er een mooie strijd van en dat leverde een geheel Amerikaans podium op: Grant Holloway was in 13,03 seconden weer eens de beste, voor Daniel Roberts (13,13) en Freddie Crittenden (13,16).

1500m vrouwen
De Ethiopische Diribe Welteji was duidelijk de beste: ze sprintte naar een nieuw persoonlijk record van 3:53,75 minuten. De Australische Jessica Hull werd met een Oceanisch record van 3:55,97 minuten tweede, voor de 3:56,00 van de Amerikaanse Elle St Pierre.

3000m steeplechase vrouwen
Met een dik nieuw Oegandees record ging de winst naar de zeer indrukwekkende Peruth Chemutai in 8:55,09 minuten. Ze klopte de Keniaanse Beatrice Chepkoeck (8:56,51), wiens landgenote Faith Cherotich op enige afstand derde werd (9:04,45).

10.000m mannen
Ook hier een wedstrijd die met name telde als Keniaanse selectiewedstrijd voor de Spelen, en dat was keihard: vicewereldkampioen Daniel Ebenyo, die wegens visumproblemen al laat arriveerde, kwam ten val en met een achtste plek kan hij de Spelen vergeten. De winst ging in 26:50,81 minuten naar Daniel Mateiko, die samen met Nicholas Kipkorir (26:50,94) en Benard Kibet (26:51,09) naar de Spelen mag.

200m mannen
Kenny Bednarek voerde weer een Amerikaans podium aan en won in 19,89 seconden. Courtney Lindsey werd in 20,09 seconden tweede, vlak voor Kyree King (20,15).

Kogelstoten mannen
Er stond geen enkele maat op de Amerikaan Joe Kovacs: de 22,46 meter van zijn eerste poging was achteraf al ruim voldoende, maar hij ging er overheen met 23,03 meter en in zijn laatste poging zelfs 23,13 meter - alleen Ryan Crouser en Kovacs zelf stootten de kogel ooit verder. Plek twee was voor landgenoot Payton Otterdahl met 22,16 meter, voor het Nigeriaanse record van Chukwuebuka Enekwechi (21,91 meter).

Polsstokhoogspringen vrouwen
Het werd geen al te hoogstaande wedstrijd, maar dat mocht de pret voor Emily Grove niet drukken. De Amerikaanse kwam als enige over 4,63 meter en won voor landgenote Katie Moon en de Venezolaanse Robeilys Peinado, die beiden tot 4,53 meter kwamen.

Kogelslingeren vrouwen
De Canadese Camryn Rogers haalde flink uit en won met 77,76 meter, voor twee Amerikaanse dames: DeAnna Price (76,74 meter) en Brooke Andersen (76,34 meter).

800m vrouwen
Onder leiding van Mary Moraa liepen drie vrouwen weg, maar de Britse Keely Hodgkinson wist het gat te dichten en sprintte er vol overheen voor de winst in 1:55,78 minuten, de beste wereldjaarprestatie. De Keniaanse Moraa werd in 1:56,71 nog wel tweede, voor de tweede Britse, Jemma Reekie (1:57,45).

100m vrouwen
Sha'Carri Richardson maakte bij haar eerste grote optreden van het jaar flinke indruk: de Amerikaanse won in een sterke 10,83 seconden. De Saint Luciaanse Julien Alfred pakte in 10,93 seconden de tweede plek, voor de Britse Dina Asher-Smith (10,98).

Bowerman Mile mannen
De traditionele afsluiter van de avond werd de gehoopte tweestrijd tussen de Britse wereldkampioen Josh Kerr en de Noorse olympisch kampioen Jakob Ingebrigtsen. Kerr zette de turbo in de slotronde aan en Ingebrigtsen kon er niet overheen komen: Kerr won in een nieuw Brits record van 3:45,34 minuten, de Noor werd in 3:45,60 tweede, voor de Amerikaan Yared Nuguse (3:46,22).

Hittegolf in Zuid-Azië terwijl verkiezingen in India aan de gang zijn

Volgens een regionaal meteorologisch centrum in Karachi steeg het kwik in de aanloop naar het weekend tot 50 graden Celsius in Jacobabad, Pakistan. De ongeveer 200.000 inwoners van de stad kampen met een ernstige hittegolf die over de regio raast, terwijl frequente stroomstoringen de ellende verergeren.

Aankomende zaterdag moet er in India gestemd worden terwijl de temperatuur in de hoofdstad New Delhi naar verwachting zal oplopen tot 47 graden Celsius. Ambtenaren zijn bezorgd dat de hittegolf in delen van Noord-India, waaronder Delhi en de naburige staat Haryana, kiezers zou kunnen weerhouden om naar de stembus te gaan. 

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #214 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1304
review
Senua's Saga: Hellblade II
review
Doctor Who - The Legend of Ruby Sunday: de eerste helft van de seizoensfinale roept net zo veel vragen op als er worden beantwoord
special
Random Pics van de Dag #1303
special
Random Pics van de Dag #1302
©FOK.nl e.a.