Historische Bulgaarse F3-zege in Monaco, Van Hoepen op het podium

In de straten van Monaco is zaterdagochtend de sprintrace van het weekeinde in de Formule 3 verreden. Dat leverde weer een mooi stukje autosporthistorie op, alsmede een eerste Nederlandse podium van dit weekeinde.

De eerste startrij was voor het team van ART: Nikola Tsolov vertrok vanaf poleposition, Laurens van Hoepen stond naast hem. Tim Tramnitz en Noel Leon volgden, voor Joseph Loake, Mari Boya, Dino Beganovic, Leonardo Fornaroli, Arvid Lindblad, Luke Browning, Christian Mansell en Gabriele Mini, die de snelste was en zondag vanaf poleposition mag vertrekken.

In ronde één ging het al fout bij het casino: Lindblad maakte een beweging en had niet door dat Mansell daar al zat, voor beiden was het klaar en achter hen ontstond een kettingreactie met een rij auto's die vast kwamen te staan. De rode vlag werd gezwaaid om de boel op te ruimen, wat nog even duurde: meerdere auto's stonden min of meer aan elkaar vast geplakt.

Na de onderbreking konden we eindelijk echt gaan racen, met Tsolov, Tramnitz, Van Hoepen en Leon voorop. Vervolgens gebeurde er rondenlang weinig, tot Kacper Sztuka met een lekke band tot stilstand kwam, vermoedelijk na een tik van Sophia Flörsch. Na een paar ronden achter de safety car kon er weer geracet worden, wederom met Tsolov, Tramnitz en Van Hoepen voorop.

Ook na de herstart gebeurde er niet heel veel meer: Tsolov reed weg en pakte als eerste Bulgaar ooit een Formule 3-zege. Tramnitz werd tweede, Van Hoepen stond alweer voor de derde keer op het podium.