F1: Leclerc pakte poleposition in zijn Monaco, Verstappen zesde

Charles Leclerc heeft de poleposition gepakt voor de Formule 1 Grand Prix van Monaco. De thuisrijder reed in de straten van het Prinsdom met de Ferrari naar een tijd van 1.10,270 en was daarmee een fractie sneller dan Oscar Piastri en Carlos Sainz. Max Verstappen kwam na veel problemen met zijn Red Bull niet verder dan plek zes.

Omdat de kwalificatie spannend beloofde te zijn gingen vrijwel alle coureurs direct naar buiten om langzaam maar zeker het tempo op te bouwen. Er vielen constant tijdsverbeteringen te noteren, waardoor ook de topcoureurs meerdere runs moesten maken. Het was dan ook erg spannend wie er bij zou zitten en welke grote naam er vroegtijdig zou sneuvelen. Uiteindelijk toen de vlag gevallen was konden twee toprijders vroegtijdig uitstappen: Fernando Alonso en Sergio Perez. Ook Logan Sargeant, Valtteri Bottas en Guanyu Zhou voegden zich bij dit duo.

Ook in Q2 reed iedereen direct weer naar buiten om maar tijden te noteren. De tijden werden wederom sneller en sneller waarbij er ook nu verrassingen te noteren vielen. Zo voegden Pierre Gasly en Alexander Albon zich bij het vallen van de vlag bij de top tien. Dit gold niet voor Esteban Ocon, Nico Hülkenberg, Daniel Ricciardo, Lance Stroll en Kevin Magnussen.

Leclerc schroefde in het laatste deel het tempo flink op en reed met een 1.10,418 in zijn eerste vliegende ronde sneller dan Piastri en Verstappen. In de tweede run deed de Monegask er met een 1.10,270 nog een schepje bovenop, terwijl Piastri zijn tijd verbeterde maar tweede bleef. Sainz schoof naar plek drie, voor Lando Norris, George Russell en Verstappen die in de eerste bocht de muur raakte en zijn tijd niet meer verbeterde. Lewis Hamilton eindigde op plek zeven, voor Yuki Tsunoda, Albon en Gasly die naderhand toegaf bij de tunnel de muur geraakt te hebben en een lekke band opliep.