Espargaro krijgt MotoGP-sprintwinst in de schoot geworpen, Veijer op P2 in Moto3

In de MotoGP is zaterdag de sprint verreden voor de Catalaanse Grand Prix. Op het circuit van Barcelona was het weer een boeiende race, waar vooral valpartijen voor de nodige opschudding zorgden, tot en met de allerlaatste ronde.

Aleix Espargaro domineerde het weekeinde al en pakte zaterdagochtend ook de poleposition, voor Francesco Bagnaia en de verrassende Raul Fernandez. Op rij twee stonden Brad Binder, Pedro Acosta en Fabio Di Giannantonio, voor Jorge Martin, Alex Rins en Jack Miller - opmerkelijk genoeg betekende die opstelling dat er maar liefst acht teams bij de eerste negen stonden.

Bagnaia vertrok uitstekend en kwam als leider de openingsronde door, hoewel de sterk gestartte Acosta er gelijk voorbij ging. Fernandez en Binder volgden, voor Espargaro en Martin. Fernandez had er zin in en in de derde ronde ging hij zelfs voorbij Bagnaia én Acosta naar de leiding, waar we hem in de MotoGP nog niet eerder gezien hadden.

Fernandez sloeg een mooi gaatje, terwijl Acosta en Binder probeerden in de buurt te blijven. In ronde vijf bleek het voor Fernandez inderdaad te mooi te zijn: hij gleed simpelweg onderuit en was klaar. Binder nam vervolgens de leiding in handen, maar dat duurde nog minder lang: hij rolde amper twee ronden later flink de grindbak in.

Bagnaia, Acosta, Espargaro, Marc Marquez en Martin vormden zo ineens de kopgroep, tot Bagnaia zich los wist te rijden. Espargaro reed ondertussen ook eenzaam op plek twee, maar dat verbeterde in de laatste ronde ineens nog: Bagnaia stuiterde met zijn Ducati het grind in, een peperdure val met het oog op het kampioenschap.

Espargaro reed zo ineens naar de overwinning, Marquez won een fraai duel van Acosta en pakte de tweede plek, voor Acosta, Martin en Enea Bastianini.

Moto3 & Moto2
Zondag wordt de racedag in Barcelona om 11.00 uur geopend door de jongelingen in de Moto3. Ivan Ortola vertrekt daar vanaf poleposition, voor Collin Veijer, die bezig was aan een snellere ronde, maar door een valpartij van Daniel Holgado - en de daaropvolgende gele vlag - af moest haken. Jose Antonio Rueda completeert de eerste startrij.

Om 12.15 uur is dan de Moto2 aan de beurt, waar Sergio Garcia voor het eerst op poleposition staat. Fermin Aldeguer mag vanaf plek twee vertrekken, naast Celestino Vietti. Zonta van den Goorbergh heeft de vijftiende plek op de grid, Bo Bendsneyder is er vanwege een blessure nog altijd niet bij.