ICJ: Israel moet per direct stoppen met offensief Rafah

Het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties (ICJ) heeft Israël opgedragen onmiddellijk te stoppen met zijn militaire operaties in Rafah. Het hof is van mening dat Israël niet voldoende heeft gedaan om te voorkomen dat er burgerslachtoffers vallen bij het offensief. Het Hof heeft daarmee een dringend verzoek van Zuid-Afrika gedeeltelijk ingewilligd. De uitspraak is bindend.

De voorzitter van de rechtbank, Salam, legde uit dat de humanitaire situatie in Rafah rampzalig was en dat de eis verder omvat dat de grensovergang van Rafah met Egypte moet worden geopend om hulpkonvooien Gaza te laten bereiken. Daarnaast dringt het hof er bij Israël op aan om waarnemers toe te staan in het gebied. De rechters geven Israël een maand de tijd om "te rapporteren hoeveel voortgang" er is geboekt bij het opvolgen van de eisen.    

Israël had op voorhand al laten weten dat het een dergelijk bevel van het ICJ niet zou opvolgen. "Geen macht ter wereld zal Israël ervan weerhouden zijn burgers te beschermen en actie te ondernemen tegen Hamas in de Gazastrook", zei regeringswoordvoerder Avi Hyman donderdag.

Beslissingen van het ICJ zijn bindend. De VN-rechters hebben echter geen middelen om een land te dwingen om hun uitspraken na te leven.  Zo negeert Rusland nog steeds een uitspraak uit 2022 om zijn aanval op buurland Oekraïne te stoppen. De VN-rechters kunnen de VN-Veiligheidsraad echter wel oproepen om actie te ondernemen.

De Palestijnse Autoriteit verwelkomde de beslissing van het ICJ. De uitspraak vertegenwoordigt een "internationale consensus" dat er een einde moet komen aan de oorlog in de Gazastrook, zei een woordvoerder.

Zuid-Afrika heeft al meerdere keren maatregelen tegen Israël geëist in een kort geding bij het ICJ. Deze uitspraak is onderdeel van de genocideaanklacht die het land in december bij het hof indiende. In twee eerdere uitspraken hadden de VN-rechters Israël verplicht al het mogelijke te doen om genocide te voorkomen en humanitaire hulp toe te staan.

Israël heeft de beschuldigingen van genocide in Gaza voor het Internationaal Gerechtshof als ongegrond verklaard. Het land beroept zich op zijn recht op zelfverdediging nadat terroristen van Hamas en andere extremistische groeperingen op 7 oktober het zuiden van Israël aanvielen, waarbij ongeveer 1.200 mensen omkwamen en meer dan 250 mensen in de Gazastrook werden ontvoerd.

Sinds begin mei voert het Israëlische leger "gerichte" operaties uit in de grensstad Rafah in het zuiden van de Gazastrook, waar het de laatst overgebleven bataljons van Hamas wil lokaliseren en vernietigen.

De hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) heeft eerder deze week arrestatiebevelen aangevraagd voor Netanyahu en zijn minister van Defensie Joav Galant en drie leiders van de militante islamitische Palestijnse organisatie Hamas voor vermeende misdaden tegen de menselijkheid.