F1: Uitslag Grand Prix van Monaco

Charles Leclerc heeft de Grand Prix van Monaco op zijn naam geschreven. De Ferrari-coureur leidde zijn thuisrace van start tot finish in een wedstrijd die in de eerste ronde een zware crash kende, maar voor de rest geen verschuivingen meer had. Oscar Piastri pakte de tweede positie voor Carlos Sainz. Max Verstappen kwam na een lastig weekend niet verder dan plek zes.

Leclerc startte in het Prinsdom vanaf poleposition met Oscar Piastri naast zich. Verstappen moest van plek zes komen, terwijl beide Haas-coureurs achteraan moesten vertrekken nadat de bolides gediskwalificeerd werden nadat bij een controle na de kwalificatie bleek dat de achtervleugels niet aan de regels voldeden.

Leclerc was prima vertrokken, terwijl daarachter Carlos Sainz Piastri bedreigde voor plek twee. De Spanjaard liep een lekke band op en schoot bij het Casino rechtdoor waardoor hij veel posities verloor. Verder naar achteren was een stevige klapper waarbij Sergio Perez met zijn Red Bull door Kevin Magnussen geraakt werd en hard de muur in ging, de baan weer opstuiterde en zo Nico Hülkenberg ook meenam. Er volgde een code rood omdat er zeer veel rotzooi op de baan lag, waarna de race met zestien coureurs vervolgd werd. Esteban Ocon probeerde teamgenoot Pierre Gasly in de halen, vloog door de lucht, beschadigde de Alpine linksachter en behoorde ook tot de uitvallers.

Na een lange onderbreking werd er weer gestart waarbij het hele veld van bandencompound wisselde. Sainz mocht weer vanaf plek drie vertrekken omdat niet alle rijders een door de organisatie aangewezen tijdpunt waren gepasseerd. Leclerc vertrok vanaf de eerste positie en hield deze vast voor Piastri, Sainz en Lando Norris.

Het viertal vooraan reed snel weg bij George Russell die op zijn beurt niets te duchten had van Verstappen en Lewis Hamilton. Dit trio sloeg op hun beurt weer een groot gat met Yuki Tsunoda, Alexander Albon en Pierre Gasly. Het viertal vooraan en het drietal erachter hield elkaar in de gaten omdat de gaten vrijwel gelijk bleven. Verder naar achteren liep Lance Stroll een lekke band op, waarna de Canadees terugzakte naar de laatste positie.

Na 51 ronden maakte Hamilton zijn stop, een ronde later gevolgd door Verstappen die voor zijn stop het tempo flink opvoerde. De Nederlander bleef ruim voor de Brit, waarna ze beiden hard inliepen op Russell die geen vrije stop meer kon maken. Laatstgenoemde voerde het tempo wel fors op, al kon hij niet voorkomen dat Verstappen snel aan de achterzijde van de Mercedes zat.

In de slotfase sloeg Leclerc een groot gat met Piastri die op zijn beurt Sainz en Norris in zijn nek wist. Russell bleek op zijn oude banden genoeg tempo over te hebben om Verstappen achter zich te houden en nog fors in te lopen op het leidende viertal.

Na 78 ronden won Leclerc eindelijk zijn thuisrace, voor Piastri en Sainz. Norris pake plek vier, voor Russell, Verstappen, Hamilton, Tsunoda, Albon en Gasly.