China oefent rond Taiwan 'voor straf' en simuleert overname in video

China laat zijn spierballen zien aan Taiwan. Na de grootschalige manoeuvres gaf Beijing een video vrij waarin een gelijktijdige aanval van de marine, het leger en de luchtmacht op de eilandstaat wordt gesimuleerd.

Met de oefeningen rond Taiwan wil het Chinese leger laten zien dat het in staat is de zelfbesturende eilandrepubliek met geweld over te nemen. Dit werd bevestigd door de militaire woordvoerder Li Xi aan de Chinese staatsmedia. De tweedaagse oefeningen zouden gezamenlijke aanvallen en de inname van belangrijke gebieden testen. Het Chinese leger zei dat de grootschalige operaties een "straf voor separatistische daden" waren. De oefeningen zijn enkele dagen na de inauguratie van de nieuwe president van Taiwan, Lai Ching-te aangevangen.

De Europese Unie heeft kritiek op de manouvres geuit en er bij beide partijen op aangedrongen zich terughoudend op te stellen. Conflicten zouden door middel van dialoog moeten worden opgelost. Het Taiwanese ministerie van Defensie veroordeelde de militaire oefeningen als een irrationele provocatie. Het leger van het land is in staat van paraatheid gebracht en heeft anti-scheepsraketsystemen naar de kustgebieden verplaatst. Vrijdag heeft Taiwan ter observatie een aantal gevechtsvliegtuigen ingezet.