FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 1 november 2004

ING verleent diensten met een luchtje

Icoon opmerkelijk nieuwsIn ongeveer tachtig filialen van de ING staan sinds kort speciale geurzuilen. De geur die ze verspreiden moet ertoe bijdragen dat klanten de sfeer bij de bank als betrouwbaar, veilig en warm ervaren, zo meldt De Telegraaf maandag.

Klanten zullen de geur waarschijnlijk zelf niet opmerken. "Zo'n geur mag niet te sterk zijn en moet opgaan in de omgeving. Je merkt het dus niet bewust. De ervaring leert dat mensen de omgeving als prettig ervaren en de service als vriendelijk. Het werkt extra goed bij mannen en bij mensen die eerder ontevreden waren over de dienstverlening van ons bedrijf", zo laat een woordvoerder van de ING weten.

Het idee voor de zuilen werd vijf jaar geleden door een innovatieteam van de bank bedacht.

Examenvragen inburgering Paradiso nep

De vragen die afgelopen zaterdag werden gesteld in de Amsterdamse poptempel Paradiso tijdens het eerste 'Nationale Inburgeringsexamen', komen helemaal niet uit de inburgeringstoets die allochtonen moeten afleggen. Die suggestie werd door de organisatoren wel gewekt, ook het NOS-Journaal berichtte in die trant, en velen maakten zich boos over de 'belachelijke' vragen. LPF-Kamerlid Nawijn wilde zelfs Kamervragen stellen over de toets.

Minister Verdonk van Integratie en Vreemdelingenzaken reageerde vandaag geïrriteerd op de commotie die is ontstaan. De toetsvragen die in Paradiso werden gesteld komen niet uit het nieuwe noch uit het huidige inburgeringsexamen, zo maakte ze duidelijk. De vragen kwamen uit een boekje van de educatieve uitgeverij Malmberg, dat sommige opleidingen gebruiken als voorbereiding op het inburgeringsexamen voor nieuwkomers. De overheid heeft daar verder niets mee te maken.

De inhoud van het nieuwe examen is overigens nog niet bekend, omdat dit nog wordt ontwikkeld. Bovendien is het geheim, omdat anders iedereen de antwoorden al vooraf uit zijn hoofd kan leren.

De vragen die nu her en der op internet circuleren, zijn dus enkel oefenvragen.

Een paar van de oefenvragen
Je hebt uit het land waar je vandaan komt je diploma’s meegenomen. Waar kun je als werkzoekende je diploma’s laten waarderen?
1. De IND, de Immigratie- en Naturalisatiedienst
2. Het gemeentehuis
3. Het CWI, het Centrum voor Werk en Inkomen

Mevrouw de Koning moet het na haar operatie rustig aan doen. Haar man heeft het moeilijk om werk, kinderen en huishouden te combineren. Wat kunnen zij het beste doen?
1. De kraamzorg bellen
2. In de krant een advertentie plaatsen voor een hulp
3. De thuiszorg bellen

Je bent pas verhuisd. Je buren vragen of je langskomt. Wat kun je het beste doen?
1. Een kleinigheidje meenemen
2. Een cadeau meenemen
3. Niets meenemen

Je staat in een telefoonautomaat en ontdekt dat je alleen kunt bellen met een telefoonkaart. Waar kun je een telefoonkaart kopen?
1. Postkantoor
2. Sigarenwinkel
3. Gemeentehuis

Alle vragen staan dus hier (even naar onder scrollen), en de antwoorden hier. (via weblog SP-senator Anja Meulenbelt)

Alarmsirenes in Den Haag werkten niet

spiegeltje had ons via de nieuws-submit te melden:

In een stadsgewest in Den Haag is vanmiddag de alarmsirene om 12.00 niet afgegaan. Op elke eerste maandag van de maand worden landelijk alle alarmsirenes getest.

Met het geluk dat het dit keer geen echte ramp betrof, bleek een technische storing in het stadsgewest Haaglanden de reden. De leverancier onderzoekt de oorzaak van de storing.

Er kwamen diverse klachten binnen bij de Hulpverleningsregio Haaglanden omdat het alarm niet gehoord werd. Hoewel de test niet herhaald is of herhaald wordt, beweert de leverancier dat het systeem nu weer zou werken.

15-jarige automobilist aangehouden en beboet

spiegeltje had ons via de nieuws-submit te melden:

In Den Haag heeft de politie gisteren een vijftienjarige automobilist aangehouden. De tiener viel op doordat hij erg lang aan de linkerkant van de weg reed, surveillerende agenten zetten hierop de achtervolging in.

Toen de jongeman werd aangehouden gaf hij eerst een valse naam op, maar uiteindelijk gaf hij toch de juiste informatie. Geen bijster slimme actie van de jongen, want hierdoor werd de boete alleen nog maar hoger. Nadat zijn ouders waren ingelicht moest hij uiteindelijk lopend naar huis. Dit met boetes voor het opgeven van een valse naam, het links rijden, het rijden zonder rijbewijs en het niet hebben van een kenteken- en keuringsbewijs op zak.

Regering: Hezbollah moet op terreurlijst

IcoonHet kabinet wil dat de Libanese organisatie Hezbollah op de EU-lijst van terroristische organisaties komt te staan en dat alle financiële tegoeden van Hezbollah in de EU worden bevroren. Daarmee is het standpunt van het kabinet inzake Hezbollah radicaal veranderd. Een jaar geleden wilde minister Bot van Buitenlandse Zaken van zo'n stap nog niets weten, terwijl CDA, VVD, LPF en SGP daar wel op aandrongen.

Bot liet wel de AIVD een onderzoek instellen naar de Hezbollah. Daaruit blijkt nu dat het onderscheid tussen de politieke- en militaire tak niet goed te maken valt. Beide worden namelijk aangestuurd door één en dezelfde leiding. Het gaat om de politieke tak, met parlementariërs in Libanon, en de de militaire tak, die strijdt tegen Israël.

CDA en VVD reageerden vandaag verheugd op het nieuwe standpunt van Bot. PvdA-Kamerlid Koenders was echter "helemaal niet blij". Koenders meent dat het nieuwe regeringsstandpunt "grote gevolgen heeft die we niet kunnen overzien".

De minister zei wel dat hij niet verwacht dat er binnen de EU snel overeenstemming zal komen over het plaatsen van Hezbollah op de terreurlijst.

Zes mannen ontvoerd in Bagdad

spiegeltje en pegakemi hadden ons via de nieuws-submit te melden:

In Bagdad zijn vandaag zes medewerkers van een Saoedische onderneming ontvoerd. Enkele mannen, gewapend met automatische geweren en granaten, drongen het pand waar de zes werkzaam binnen en dwongen hen mee te gaan. Het zou gaan om een Amerikaan, een Nepalees en vier Irakezen. Bij het gebeuren zou een bewaker van het bedrijf om het leven zijn gekomen. De ontvoering is nog niet opgeëist.

De kidnap vond plaats in de wijk Mansour, in het westen van de Iraakse hoofdstad. Hier werden eerder de Brit Kenneth Bigley en de Amerikanen Eugene Armstrong en Jack Hensley ontvoerd. Zij werden allen door hun ontvoerders vermoord.

Bush favoriet bij Britse bookmakers

Icoon US verkiezingen 2De Amerikaanse presidentsverkiezingen komen steeds dichterbij en George Bush is nu de favoriet bij de Britse bookmakers. Wie bij een van de beroemde kantoren van Ladbrokes of William Hill twee euro inzet op de president krijgt er, mits Bush wint, drie euro en zeven cent voor terug. Wie gokt op John Kerry krijgt bij winst van de senator een inzet van twee euro meer dan twee keer zo veel terug: 4,75 euro.

Veel mensen denken dat de videoboodschap aan het Amerikaanse volk van Osama Bin Laden Bush in de kaart zal spelen. "Er wordt sinds vrijdag bijna alleen nog maar op een overwinning van Bush gegokt", aldus Warren Lush van Ladbrokes. De dagen voor de boodschap werd er juist met de dag meer op Kerry gegokt.

Sinds de videoboodschap zijn de gokbedragen een stuk hoger geworden, aldus Graham Sharpe van William Hill. Hij meldt de afgelopen dagen boden te hebben gehad van 26.500 dollar en 40.000 pond, beide op de zittende president.

Er worden bij de Britse Bookies veel meer weddenschappen afgesloten dan bij de voorgaande Amerikaanse verkiezingen, in 2000. Er zou tot nu toe al liefst vier keer zo veel gewed zijn. "Het zijn misschien wel de belangrijkste verkiezingen ooit", aldus Lush.

Peilingen VS: Too close to predict

Icoon US verkiezingen 2Met nog één dag te gaan blijft het uiterst onzeker wie de verkiezingsstrijd om het Amerikaanse presidentschap gaat winnen. Verschillende polls laten een vrijwel gelijke stand zien. Ook over de strijd om de kiesmannen, die uiteindelijk de president zullen kiezen, valt nog weinig te zeggen.

De dagelijkse peiling van Reuters/Zogby laat vandaag een minieme voorsprong voor Bush zien, 48 om 47 procent. Gisteren stonden de beide kandidaten nog gelijk op 48 procent. Volgens CNN/Gallup komen de beide kemphanen op 49 procent uit en CBS News verwacht een overwinning voor Bush: 47-46. De nieuwste peiling van FOX News voorspelt een kleine voorsprong voor John Kerry, 48 tegen 46 procent. Voor het weekend peilde FOX een voorsprong van vijf procent voor Bush.

Kiesmannen
Echter, het Amerikaanse kiessysteem is dusdanig ingericht dat het mogelijk is dat de kandidaat met de minste stemmen toch de president wordt. Alles draait om het binnenhalen van staten, en de daarmee samenhangende kiesmannen. Op de site Electoral-Vote.com worden per staat de meest recente peilingen bijgehouden, en vertaald naar kiesmannen. Volgens deze peilingen zou John Kerry 298 kiesmannen krijgen en George Bush 231. De belangrijke staten Ohio (20 kiesmannen), Pennsylvania (21) en Florida (27) laten echter slechts een minieme voorsprong zien voor Kerry, terwijl New Mexico (5) en New Hampshire (4) als 'too close to call' worden beoordeeld. Een kandidaat heeft tenminste 270 kiesmannen nodig om het presidentsschap binnen te slepen.

Hoge opkomst
Tot het laatst aan toe bleven John Kerry en George Bush campagne voeren in de zogenaamde swing states, de staten waar het verschil in de peilingen miniem is. De paden van de Democraat en de Republikein kruisten elkaar vandaag zelfs in Milwaukee, Wisconsin, toen John Kerry in de stad arriveerde op het moment dat George Bush net vertrok. Bush voerde vandaag campagne in Pennsylvania, Ohio, Iowa, Wisconsin en New Mexico, en keerde daarna terug naar zijn ranch in Texas. Kerry deed ondertussen de staten Florida, Wisconsin, Ohio en Michigan aan. Verwacht wordt dat de opkomst voor Amerikaanse begrippen hoog zal zijn. In 2000 nam 51 procent van de kiezers de moeite om te gaan stemmen.

Demo Law and Order: Justice is Served

Het op de tv-serie gebaseerde spel Law & Order: Justice Is Served is alweer het derde deel in de reeks games waarin de speler een misdrijf moet oplossen. Na het onderzoeken van de crime scene, het ondervragen van verdachten en het bestuderen van aanwijzingen moet je ook nog tijdens de rechtszaak de juiste vragen zien te stellen.

Een jonge talentvolle tennisspeelster wordt dood aangetroffen in de kleedkamer, vlak voor het belangrijkste toernooi van haar leven zou beginnen. Detective Lennie Briscoe en Detective Ed Green bestuderen de crime scene en verzamelen bewijsmateriaal. De stemmen in het spel zijn door de echte Law and Order acteurs ingesproken.

De demo van ongeveer 100 MB is te vinden op onder andere de de FTP-site van Legacy Interactive, de officiële website van het spel en op WorthPlaying

Egyptenaar steekt zeven dochters neer

In de Egyptische provincie Sohag heeft een man zijn zeven dochters neergestoken met twee messen. De man was woedend, omdat hij na een huwelijk van achttien jaar nog steeds geen zoon had gekregen. Vier van zijn dochters, 7, 8, 10 en 15 jaar oud, overleden, de drie anderen raakten zwaargewond.

De 47-jarige Abdel Nasser Ibrahim sloeg toe op het moment dat zijn dochters sliepen. Toen de meisjes die het overleefden begonnen te schreeuwen kwamen de buren aanlopen, waarna de politie werd gealarmeerd. De moeder van de meisjes was een maand geleden al uit het huis gezet na een ruzie.

"Ik heb hen vermoord omdat ik meisjes niet leuk vind en ik een zoon wil", aldus de man toen hij werd gearresteerd. Tijdens zijn verhoor verklaarde de muezzin (persoon die moslims tot gebed oproept) Ibrahim later dat hij zijn dochters had gestoken in een vlaag van waanzin. De reden zou zijn dat hij bang was dat ze later een onzedelijk leven zouden gaan leiden.

Sohag ligt in het conservatiefste deel van Egypte. Mannen en vrouwen leiden er een gescheiden bestaan, bloedwraak komt nog veel voor en meisjes hebben er pas sinds kort een kans op fatsoenlijk onderwijs.

Microsoft is 'limited edition' gek

Na de geweldige vraag naar de Halo 2 Limited edition heeft Microsoft blijkbaar de smaak te pakken. Zij hebben namelijk vandaag aangekondigd dit jaar ook een limited edition van Mechassault 2: Lone wolf voor de Xbox en Zoo Tycoon 2 voor de PC uit te brengen.
De limited edition van Mechassault zal, behalve het spel zelf, twee extra maps bevatten en een dvd met 'the making of'. De limited edition zal voor dezelfde prijs als de normale editie verkocht worden.
De limited edition van Zoo Tycoon 2 zal als extra een DVD en een pen bevatten. Op de DVD staan onder andere fragmenten van het TV-programma Totally wild van National Geographic. De pen zal slechts in een oplage van 200.000 stuks gedrukt worden en heeft een hand-getekende afbeelding van een koala, tijger of aap.

Jongeren uit Leek aan de drank en drugs

nikky had ons via de nieuws-submit te melden:

Volgens het Trimbos Instituut gaan jongeren, vooral in kleinere plaatsen, steeds jonger aan de drank en drugs. Eerder waren er al incidenten met alcohol en drugs in Urk, Volendam en Katwijk. Nu kan ook het Groningse plaatje Leek genoemd worden.

De wethouder jeugdzaken van Leek maakt zich flinke zorgen over het drank- en drugsgebruik van de zeer jonge mensen, soms niet ouder dan twaalf. Het lijkt erop dat de jongeren door verveling naar de drank en drugs grijpen. Er is geen uitgaansgelegenheid te bekennen in Leek, behalve het B-café. Dit café gaat echter in het weekend omstreeks 00.00 uur dicht en met georganiseerde feesten om 04.00 uur.

-
Reportage met commentaar van de jeugd en de wethouder van Leek is hier te vinden (Editie NL).

Punten ronde 5

Ronde vijf zag onder meer de topper PSV-Ajax voorbij trekken, evenzo Klaas-Jan Huntelaar die viermaal doel trof. Niet iedereen kwam ongeschonden door de ronde. Voor hen volgende keer meer prijs.

De beste deze keer was de-hunter met 116 punten. Franco79 zat in zijn spoor met 111 stuks. Ook bork en Vinesh bleven boven de 100 puntengrens. Voor de rest een wat magere ronde dus.

In het klassement deed mist de beste zaken. Deze user liep uit en ziet een nu nog aardiger gaatje met nummer twee MSNMGH. reffie is nog wel derde, maar wordt op de voet gevolgd door Omega. de-hunter ziet zichzelf nu op de zesde plaats terug. In de top van de lijst had Jessica22 de minste score, nu op een elfde plaats. Ook hankie zal op z'n selectie moeten letten, deze week naar plek zestien.

Bij de subleagues konden de 'kampioenen van verleden jaar' hun voorsprong iets vergroten. Il Mondo geeft echter weinig weg. Kukamaestro's deed het ook best deze week, daarmee nu vijfde in de totaalstand.

Aanstaande vrijdag vangt ronde zes aan. Let ook weer even op het te spelen programma. Veel succes bij eventuele wissels!

FOK!Managercrew


Speelronde: 6
05-11 RBC Roosendaal - De Graafschap
06-11 RKC Waalwijk - SC Heerenveen
07-11 FC Twente - FC Groningen
07-11 AZ - FC Utrecht
07-11 Feyenoord - NAC Breda
07-11 Vitesse - NEC
07-11 Willem II - AFC Ajax
07-11 FC Den Bosch - PSV
12-11 ADO Den Haag - RBC Roosendaal
13-11 NAC Breda - AZ
13-11 NEC - FC Twente
13-11 SC Heerenveen - Vitesse
13-11 PSV - Willem II
14-11 FC Groningen - FC Den Bosch
14-11 RKC Waalwijk - De Graafschap
14-11 FC Utrecht - Roda JC
14-11 AFC Ajax - Feyenoord

Volg de Amerikaanse verkiezingen op FOK!

Icoon US verkiezingen 2De Amerikaanse stembussen gaan morgen open, de hele wereld kijkt toe. Wie zit er de komende vier jaar in het Witte Huis? De zittende president George Walker Bush? Of toch de Democratische presidentskandidaat John Forbes Kerry?

FOK! zit klaar om je morgen de hele dag van het laatste verkiezingsnieuws te voorzien. Ook 's nachts gaan we gewoon door, met nieuws, tussenstanden, uitslagen... Op de Frontpage zul je dus niets missen!

Ook het forum Politiek staat uiteraard in het teken van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In verschillende topics kun je discussiëren en 'slowchatten' over het verloop van de ongetwijfeld spannende verkiezingsnacht.

De echte die-hards kunnen daarnaast ook de hele nacht ouwehoeren over Bush en Kerry en al het andere verkiezingsnieuws op IRC, in het kanaal #pol. Hoe je daar komt lees je hier.

Koeman roept Sonck op het matje

Wesley Sonck moest zich maandag melden bij Ajax trainer Ronald Koeman. De Belg werd zondag in het duel met NEC (1-0) na 59 minuten gewisseld en liet daarna ergernis blijken.

Sonck verkeert de laatste tijd in een vormcrisis. Koeman maakt derhalve niet altijd gebruik van de spits, ondanks de schaarse bezetting voorin. Afgelopen zondag wisselde hij Sonck na een uur. Na diens wissel kwam de onvrede over diens situatie te nadrukkelijk over volgens Koeman. Hij dient zich derhalve te melden. Voor de tweede keer in korte tijd.

Sonck verklaarde onlangs in de Belgische media dat hij het niet naar zijn zin heeft in Amsterdam. Koeman probeerde hem al uit als diepe spits, schaduwspits en rechtsbuiten. Het rendement is vooralsnog echter te laag. "Hij heeft het moeilijk en zoekt vertrouwen. Ik begrijp zijn teleurstelling wel, maar hij moet beseffen dat wij met één ding bezig zijn en dat is winnen. Als dat ten koste gaat van jezelf dan moet dat maar. En dat moet je begrijpen. Hij had zich niet zo moeten uiten."

Het lijkt er al met al op dat Ajax Sonck zal laten vertrekken. Koeman zei in NOS Langs de Lijn het volgende: "Hij moet om kunnen gaan met moeilijke situaties. Als spelers dat niet kunnen opbrengen, dan moeten ze op de deur kloppen en weggaan."

SunChaser neemt afscheid van FOK!radio

SunChaser is gestopt met FOK!radio. De avond stond in het teken van de 'SunChaser Sayonara Top 25'. Je kreeg 25 platen te horen die speciaal voor 25 users waren uitgezocht.

Heb je meegedaan aan de Sayonora prijsvraag? De winnaars waren Qwea en Yvonne. Angelic1 krijgt een eervolle vermelding! Ze had ze alle 10 goed



De Sayonara Top 25

01. Alle Luisteraars - Video Killed The Radiostar - Buggles
02: Jane - Calico Moondelight - Paul McCartney
03. Arno - Go Your Own Way - Fleedwood Mack
04. Martijn - Dry your eyes - The Streets
05. MissyMirjam - All I Need - Air
06. Just Ne - Aint Git No, Got Life
07. Loedertje - Love Razorblade - Junky XL
08. Yvonne - Edge of Seventeen - Stevie Nicks
09. Blaatschaap, Mike + FTR - Me and my Monkey - Robbie williams
10. Mijn familie - These words - Natascha Beddingfield
11. Angelic1 - Oportunities - Pet Shop Boys
12. Erik / Kixass456 - Jump Around - House of Pain
13. Vleermuis, Cynix, Furby en Eddy - happy Hardcore Mix
14. Patries86 - Itje allright It's Okay - - Leah Andreone
15. Seborik - Heroes - David Bowie
16. Breuls - Girls Girls Girls - Sailor
17. Miss_Bleu - Sexbomb - Tom Jones
18. Lula 0 The Outsiders - REM
19. De columnisten - Paperback Writer - Beatles
20. Golfer en I.R.Baboon - Hava Nagila - Party Animals
21. Oxazepam/SanSan - In the Evening - Sheryl Lee Ralph
22. Isabeau - McArthursparc - Donna Summer
23. Brighteyes - Total Eclips - Nicky French
24. Danny Roodbol - Electric Youth
25. Zusje - Cannes Heat - Jamiroqai


Via de webcam kun je uiteraard weer mee kijken. En dit is ons irc kanaal: #fokradio!

Meer (technische) informatie op Radio.fok.nl

Veel luisterplezier!

Sinterklaas komt Limburgse kerk niet in

IcoonSinterklaas is persona non grata in de katholieke kerk in het Limburgse Well (onderdeel van de gemeente Bergen). Pastoor B. Clemens heeft de traditionele sinterklaasviering in zijn parochiekerk verboden, omdat volgens hem de kerk alleen nog maar voor kerkelijke zaken gebruikt mag worden. Sinterklaas valt daar volgens meneer pastoor niet onder.

Veel inwoners van Well vinden dat de pastoor hiermee veel te ver is gegaan. Als de pastoor meer van dit soort beslissingen neemt, komt er binnenkort geen ouder, laat staan een kind, nog in de kerk, waarschuwt één van de verontwaardigde inwoners in een plaatselijk weekblad.

Pastoor Celemens staat te boek als oerconservatief. Volgens een inwoner van Well die het kan weten, leeft de pastoor nog vijftig jaar geleden. ''Hij schrijft het parochieblad vol met pagina's over heiligen van wie nog nooit iemand gehoord heeft. Zijn kerk is bijna leeg, mensen komen er niet meer. Wat hij nu met sinterklaas doet, begrijpt niemand, iedereen is behoorlijk geïrriteerd''.

Omdat in Well buiten de kerk geen enkele ruimte groot genoeg is om de grote toeloop die Sint Nicolaas teweeg brengt te kunnen herbergen, wijkt de goedheiligman nu uit naar drie kleinere locaties.

Pastoor Clemens zelf weigert ieder commentaar. Hij wenst niet via de media te communiceren met zijn parochianen. Ook wil hij geen reactie geven op de onrust onder zijn parochianen.


Niet welkom in kerk te Well

FOK! interviewt makers RollerCoaster Tycoon 3

Altijd al een ritje in je eigen ontworpen achtbaan willen maken? Dit is mogelijk in het derde deel van de Rollercoaster Tycoon Serie. Deze week is het op FOK!Games RCT3-week. We beginnen de week met een interview met Jonny Watts, één van de ontwikkelaars van het spel. Lees in het interview wat er gebeurt als je een bezoeker de naam James Hunt geeft of wat Jonny\'s favoriete bug was in de testversies van het spel.

CU: 'Drugsgebruik in openbare ruimtes verbieden'

Icoon politiek binnenland nieuws Volgens de ChristenUnie moet drugsgebruik in openbare ruimtes strafbaar worden. Momenteel wordt alleen het bezit van drugs vervolgd, terwijl volgens de ChristenUnie juist het gebruik overlast oplevert. Fractievoorzitter Rouvoet zal dinsdag tijdens de behandeling van de Justitie-begroting met het voorstel komen. Volgens Rouvoet is er geen wetswijziging nodig voor het verbod, maar hoeft minister Donner van Justitie alleen maar de richtlijnen voor het OM te veranderen.

Rouvoet zal dinsdag met twee varianten van het plan komen. In de eerste variant zal het alleen nog maar toegestaan zijn drugs te gebruiken in niet-publieke ruimtes, zoals thuis of in een coffeeshop. De tweede variant stelt alleen een verbod voor op plaatsen waar overlast dreigt, zoals in winkelcentra, stations en parken. Plaatsen waar veel kinderen komen, zoals speeltuinen of schoolpleinen, kunnen daar ook onder vallen.

De ChristenUnie wil verder ook een algemeen verbod op drugsgebruik door minderjarigen. Rouvoet noemt het "te gek voor woorden" dat nu de enige beperking is dat coffeeshops geen drugs aan jongeren onder de achttien jaar mogen verkopen.

Feyenoord boos op eigen aanhang

Feyenoord is niet te spreken over haar eigen aanhang die gisteren, in de Alkmaarder Hout, scheidsrechter Van Egmond op het eind van de wedstrijd met haatkoren overlaadde. Ook AZ-speler Barry Van Galen was mikpunt van de Feyenoord-aanhang. Wanneer de supporters zich opnieuw misdragen zal de club naar de eerstvolgende uitwedstrijd géén supporters meenemen, zo waarschuwde Feyenoord vandaag.

Alle Diamond-, Gold- en Silvercardhouders van Feyenoord is te verstaan gegeven dat men niet nog eens over de schreef moet gaan, want dan laat Feyenoord de supporters de eerstvolgende wedstrijd thuis. De club zal in ieder geval nu al maatregelen nemen tegen supporters die zich zondag hebben misdragen en die op de videobeelden worden herkend.

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager

Vier doden bij zelfmoordaanslag in Tel Aviv

Umm-Qasr en dvogel hadden ons via de nieuws-submit het volgende te melden:

Icoon Israel / PalestinaBij een zelfmoordaanslag op een markt in Tel Aviv zijn vandaag vier doden gevallen. Ook vielen er bij de aanslag 23 gewonden. De dader is een 18-jarige Palestijnse jongen uit Askar, vlakbij de stad Nablus op de Westelijke Jordaanoever.

Het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) heeft de aanslag in een verklaring opgeëist. Veiligheidsfunctionarissen meldden in de krant Haaretz dat de dader eerst een aanslag wilde plegen in Jeruzalem. Hij zag daar echter vanaf wegens de strenge veiligheidsmaatregelen in deze stad. De Palestijnse minister Erekat veroordeelde de aanslag. Volgens hem veroordeelt de Palestijnse Autoriteit alle aanslagen waarbij burgerslachtoffers vallen. Ook Yasser Arafat heeft op zijn ziektebed in Parijs de aanslag van vandaag scherp veroordeeld.

De PFLP, verantwoordelijk voor de aanslag van vandaag, heeft de afgelopen jaren zelden een zelfmoordaanslag in Israël gepleegd. De meest recente aanslag waar de PFLP achter zat vond plaats in oktober 2001 toen Rehavam Zeevi, de Israëlische minister van Toerisme, het doelwit van een aanlsag was. Sindsdien heeft het Israëlische leger de groepering hard aangepakt en zijn er veel PFLP-aanhangers opgepakt. De aanslag van vandaag kwam na een tijd van rust. De laatste grote aanslag in Israël vond plaats in september van dit jaar. Hierbij kwamen twee Israëlische politiemannen om het leven toen een Palestijnse vrouw zichzelf opblies.

Turks minderhedenrapport op tv verscheurd

In Turkije is de presentatie van een rapport over de rechten van minderheden in het land vandaag uitgelopen op een schandaal. Tijdens de presentatie, die rechtstreeks op tv werd uitgezonden, trok één van de leden van de door de regering ingestelde mensenrechtencommissie het rapport uit de handen van de commissievoorzitter en scheurde het aan flarden. Toen een aantal andere commissieleden zich solidair verklaarden met de 'stukscheuractie', brak commissievoorzitter Ibrahim Kaboglu de persconferentie af.

In het kritische rapport wordt opgeroepen tot een fundamentele verandering in de manier waarop minderheden in Turkije worden behandeld. Dat zou nodig zijn om Turkije op een lijn te brengen met de Europese Unie.

In Turkije hebben nu alleen de niet–islamitische Armeniërs, Grieken en joden een officiële erkenning als minderheid. De grootste minderheidsgroeperingen in het land, de Koerden en de Alawitische moslims, worden niet genoemd. In het rapport staat dat iedere groep zich officieel als minderheid moet kunnen aanduiden. Dat zou betekenen dat de Koerden zich Turkse Koerden kunnen noemen, net zoals de Turken in Nederland zichzelf Nederlandse Turken kunnen noemen.

Er zijn veel Turken die een officiële minderhedenstatus voor de Koerden niet zien zitten; Ze zijn bang dat dit betekent dat ze extra rechten gaan opeisen en dat het uiteindelijk zelfs leidt tot onafhankelijkheid.

VWA: Geen verbod op oude tabaksreclame

DouweJones had ons via de nieuws-submit te melden:

Woedend hebben ze gereageerd afgelopen weekend, de verzamelaars van reclame-artikelen van rook en drinkwaren, op het uitstalverbod dat inspecteurs van de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) op een beurs in Leeuwarden opstelde. Volgens de verzamelaars mochten ze hun collecties niet meer op beurzen tonen, omdat de logo's die hierop staan in strijd zijn met reclamebeperkende regelgeving voor tabakswaar en alcohol. Alleen merken die niet meer bestaan, vallen buiten die regeling.

''Het uitstallen van producten met merknamen in openbare ruimtes valt onder het reclameverbod voor alcohol en tabak'', zei een VWA-woordvoerster zondag tegenover het ANP.

De Nederlandse Vereniging De Verzamelaar, die jaarlijks honderden verzamelbeurzen en exposities organiseert, vroeg om een nadere opheldering aan de VWA. De vereniging noemt een verbod namelijk de doodsteek voor de verzamelaar.

Nu laat de VWA in een persbericht weten dat er helemaal geen sprake is van een verbod en dat de media ten onrechte de suggestie hebben gewekt dat standhouders een hobbybeurs in Leeuwarden moesten verlaten vanwege verboden reclame uitingen voor tabaksmerken en biermerken.

Het VWA: ''Medewerkers van de VWA hebben de beursorganisatie wel gewaarschuwd voor reclame-uitingen van bestaande sigaren- en sigarettenmerken zoals spiegels en auto's. Het ging hierbij om een tweetal commerciële activiteiten. Deze waren nadrukkelijk een overtreding van de wet op de tabaksreclame. Het gaat de VWA nadrukkelijk niet om verzamelaars te hinderen in het uitoefenen van hun hobby. Het bezitten of ruilen van bovengenoemde artikelen is geen probleem. Volgens de wet op de tabaksreclame is het verboden reclame te maken voor bestaande sigaren- en sigarettenmerken. De VWA houdt toezicht op de naleving van deze wet'', aldus een persbericht van de VWA.

Helemaal duidelijk is nog niet wat de VWA nou wel en niet verboden acht, daar commerciële activiteiten op reclame-uitingen van bestaande sigaren- en sigarettenmerken, zoals op spiegels en auto's, volgens de VWA niet is toegestaan.


Oude viltjes toch niet verboden



Formule 1-replica met reclame wel verboden?

Griekenland tegen Brazilië bij Confederations Cup

Wereldkampioen Brazilië en Europees kampioen Griekenland zijn bij de loting voor de Confederations Cup 2005 in Duitsland in dezelfde groep terechtgekomen.

De landen zullen elkaar op 16 Juni treffen in Groep B. De andere landen in die poule zijn Mexico en Japan. Groep A wordt gevormd door Duitsland, Argentinië, Australië en Tunesië.

De openingswedstrijd van het toernooi tussen de kampioenen van alle continenten wordt gespeeld op 15 Juni en zal gaan tussen gastland Duitsland en Australië. De afgelopen twee keer werd gewonnen door Frankrijk, die dit keer echter ontbreekt.

Nieuwe Ghost Recon 2 media

Ubisoft heeft een paar nieuwe screens van Ghost Recon 2 uitgegeven, evenals een filmpje van de multi-player.
Ghost Recon 2 speelt zich zoals zoveel Tom Clancy spellen in de toekomst af en gaat over de invasie van Noord-Korea op Zuid-Korea. Jij moet als leider van de speciale eenheid 'The Ghosts' dit natuurlijk zien te voorkomen.
Nieuw in Ghost Recon 2 is de 3rd person view. Je kunt op elk moment wisselen tussen deze view en de standaard 1st person view, afhankelijk van wat jou op dat moment het beste uitkomt.

Xbox screens

En ook nog een screen van de PS2 versie

Hier kun je tenslotte het filmpje van de multi-player downloaden.

Ghost Recon 2 staat gepland voor eind november en moet dan op de Xbox en PS2 verschijnen. Een releasedatum voor de PC versie is nog niet bekend.

Oproep om extreem-rechtse sites plat te leggen

Op de website van Indymedia staat sinds vanochtend een oproep om mee te doen aan een actie om sites van extreem-rechtse organisaties uit de lucht te halen. In de oproep staat een link naar een pagina die, indien geopend, ervoor zorgt dat je computer continu verbinding zoekt met sites van Nieuw Rechts, de Nieuwe Nationale Partij (NNP), de Nationale Alliantie, StopMartijn.nl en Stormfront.

In ieder geval de site van Nieuw Rechts is door de actie platgelegd. Het openen van de op Indymedia vermelde link naar de pagina die de sites platlegt (nono.scriptmania.com) is overigens niet geheel zonder gevaar voor mensen zonder goede virusscanner. De pagina probeert namelijk Hacktool.DoS op je computer te installeren.

Het weblog GeenStijl meldt dat bezoekers van het nazistische Stormfront denken dat de bekende DDoS-verdachte Eric De Vogt wellicht achter de actie zit. Zijn adres zou inmiddels al rond gaan in extreem-rechtse kringen. Op Indymedia wordt in een nadere verklaring gesteld dat De Vogt hier niets mee te maken heeft.

A1 GP: Drie nieuwe landen

De organisatie van A1 GP heeft bij de presentatie van de Zuid-Afrikaanse auto bekend gemaakt dat drie landen aan de deelnemerslijst zijn toegevoegd.

Bij de presentatie van de Zuid-Afrikaanse wagen, waarbij president Mbeki van Zuid-Afrika aanwezig was, is bekend gemaakt dat Canada, Maleisië en Australië hun intree zullen maken in het nieuw opgerichte A1 GP kampioenschap, dat in de herfst van 2005 van start gaat.

Vorige maand zijn in Londen, bij de presentatie van de Engelse wagen, al de landen Libanon, Portugal, Pakistan, Zuid-Afrika en China bevestigd om mee te gaan rijden in de nieuwe serie. Daarmee komt het aantal inschrijvingen op negen teams.

President Mbeki trok het doek van de wagen, die in de kleuren van Zuid-Afrika gespoten is. Hij maakte tevens bekend dat de auto’s gaan rijden onder nummer 46664, wat staat voor het gevangenisnummer van Nelson Mandela, en 2010, voor het jaar dat Zuid-Afrika het Wereldkampioenschap voetbal mag organiseren.

Milosevic mag eigen verdediging voeren

De Servische oud-president Slobodan Milosevic mag opnieuw zijn eigen verdediging leiden voor het Haagse Joegoslavië-tribunaal. Dit blijkt uit een schriftelijk oordeel van de Kamer van Beroep dat eerder vandaag is gepubliceerd. In geval van ziekte zal de Brit Steven Kay optreden als zijn raadsman.

Zowel Milosevic als Kay waren in beroep gegaan tegen een eerder oordeel van het tribunaal dat Kay zou optreden als de raadsman van Milosevic. Het beroep van de Brit is afgewezen, maar in het vonnis over het beroep van Milosevic wordt grotendeels aan zijn eisen tegemoet gekomen. De oud-president mag voortaan weer zelf zijn getuigen uitkiezen en hen ook als eerste ondervragen. Daarnaast mag hij zijn eigen slotpleidooi houden.

Slobodan Milosevic heeft tot nu toe altijd een advocaat geweigerd, omdat hij dat ziet als een erkenning van het tribunaal. In verband met de vele afwezigheid van Milosevic wegens ziekte, had het tribunaal na het zomerreces Steven Kay toegewezen als raadsman voor de oud-president. Diens getuigen bleven vervolgens uit protest massaal weg.

Slobodan Milosevic
Slobodan Milosevic in de rechtszaal van het Joegoslavië-tribunaal

The Matrix Online krijgt bekende voicecast

Steeds meer games krijgen voice-acting, sommige van bekende personen/acteurs, sommige van minder bekende mensen. Sega heeft voor The Matrix Online een aantal zeer bekende namen ingehuurd:

Lawrence Fishburne (Morpheus)
Monica Bellucci (Persephone)
Mary Alice (The Oracle)
Lambert Wilson (The Merovingian)
Harold Perrineau Jr. (Link)
Harry Lennix (Locke)
Nona Gaye (Zee)
Collin Chou (Seraph)
Tanveer Atwal (Sati)

Warner Bros. Interactive Entertainment onderdirecteur Jason Hall vertelt:

"[...]
Since The Matrix Online is the legitimate continuation of The Matrix storyline, we felt that it was imperative to preserve character continuity between this game and the films as much as possible.
[...]"


Naast een bekende cast zal ook de muziek komen van iemand die weet wat hij doet: Don Davis, de man die ook de muziek voor de film-trilogie deed.

Animal Crossing DS online speelbaar

Animal Crossing (recentelijk in Europa uitgekomen voor de GameCube) krijgt een klein broertje op de Nintendo DS. De DS versie van Animal Crossing, Animal Crossing DS genaamd, zal een multiplayer support kennen die het toestaat om met vier mensen tegelijk te spelen. Door de multiplayer support zal de levensduur van AC DS waarschijnlijk langer zijn en zal er ook meer afwisseling zijn.

Een ander leuk feitje dat bekend is gemaakt, is dat je character nu ook hoofdhaar kan hebben. In de GameCube versie had je character altijd een hoedje of petje op.

Toyota wil tweede Grand Prix in Japan

Toyota is hard bezig de eigen thuisbaan, Fuji Speedway, voor de Formule 1 gereed te maken. Al per 2006 zou er een Grand Prix kunnen plaatsvinden.

De rechten van de Grand Prix van Japan liggen al jaren stabiel bij Suzuka van concurrent Honda. Toyota heeft er echter nooit een geheim van gemaakt, na aankoop van het Fuji-circuit, dat ze op termijn daar een Formule 1-race willen houden. Het circuit is in 2006 zodanig gerenoveerd dat er vanaf dat jaar een Grand Prix kan worden gehouden. Voorlopig zal het team moeten mikken op een tweede Japanse Grand Prix, zoals eerder de "Pacific Grand Prix", want het lijkt op korte termijn onmogelijk Suzuka van de kalender te krijgen.

Na Zuid-Afrika, Bulgarije en andere initiatieven lijken hiermee de races in Europa nog meer onder druk te worden gezet. Als komend jaar alle Europese races op de kalender blijven, dan is het de vraag voor hoe lang. De belangen van Toyota nemen alleen maar toe als het team ook motoren gaat leveren aan andere teams, waarover momenteel wordt gesproken. Daarnaast staan er met dit jaar Bahrein en Shanghai, volgend jaar Turkije en in 2006 Mexico al veel nieuwe races op het programma.

Agassi en Nalbandian melden zich af voor Parijs

Andre Agassi en David Nalbandian hebben zich op het laatste moment teruggetrokken voor het Masterstoernooi in Parijs, dat maandag begint.

Zowel de Argentijn als de Amerikaan hebben een blessure aan hun heup. De organisatie van het toernooi maakte dit maandag met grote ergernis bekend.

Agassi speelde zondag nog de finale van het ATP-toernooi in Stockholm, waarin hij verloor van de Zweed Thomas Johansson. Nalbandian was zondag verliezend finalist in het toernooi van Basel, waarin hij niet was opgewassen tegen de Tsjech Jiri Novak.

Het toernooi in de Franse hoofdstad, met een prijzengeld van 24,5 miljoen euro, werd de afgelopen week al geplaagd door afzeggingen. Ook de toptien-spelers Federer (1), Moya (4) en Coria (5) en de voormalige nummer een van de wereld Ferrero zegden al af.

Een woordvoerder van de organisatie stak zijn ergernis over de afzeggingen niet onder stoelen en banken. : "Het Masterstoernooi in Madrid had last van hetzelfde probleem. Wat de redenen ook zijn, deze afzeggingen brengen de elite onder de ATP-toernooien in diskrediet."

Door hun afzegging voor Parijs kunnen Agassi en Nabaldian zich niet meer plaatsen voor het toernooi om de Masters Cup in Houston, waar de beste acht tennissers van het afgelopen jaar elkaar treffen. De Brit Henman, de Rus Safin en de Argentijn Coria kregen maandag de laatste drie startbewijzen toebedeeld. Al zeker van deelname waren de Zwitser Federer, de Amerikaan Roddick, de Australiër Hewitt, de Spanjaard Moya en de Argentijn Gaudio.

Presidentskandidaten geven fortuin uit aan reclame

Icoon US verkiezingen 2President George W. Bush en zijn Democratische rivaal John Kerry hebben in hun strijd om het Amerikaanse presidentschap in totaal 590 miljoen dollar uitgegeven aan reclamecampagnes. Dat heeft onderzoeksbureau TNS Media Intelligence becijferd. Nog nooit eerder werd er zoveel geld in verkiezingscampagnes gestoken.

Kerry stak sinds het begin van de verkiezingsrace in maart zeker 250 miljoen dollar in tv- en radiocampagnes. Bush deed daar nauwelijks voor onder met 240 miljoen dollar.

Het onderzoeks bureau verwacht dat de presidentiële campagnes effect hebben gehad en dat ze "de politiek zullen veranderen."

Euskatel roept Mayo op het matje

Iban Mayo is door Euskatel teruggefloten na opmerkingen in de Spaanse pers. Mayo had gezegd dat hij aanbiedingen van andere ploegen overweegt.

In de Spaanse pers gaan al langer de geruchten dat Illes Balears Mayo van Euskatel zou willen overnemen. Aanvankelijk was dat als ze Valverde niet konden contracteren, maar nu blijkt dat ze nog wel een extra kopman willen hebben. Mayo voelt zich de afgelopen tijd minder thuis bij Euskatel en lijkt op een breuk aan te sturen. Na recente uitlatingen over een eventueel vertrek in de pers, werd hij echter door het team teruggefloten.

Ploegleider Miguel Madariaga en sportief directeur Julian Gorospe spraken met hun sterrenner en waren achteraf tevreden: "Iban vertelde ons dat hij niet opnieuw hierover zal praten zonder toestemming van het team . Hij vertelde ons zich goed te voelen binnen het team en dat er geen problemen zijn."

In de Spaanse pers gaf Mayo's manager, Sabino Angoitia, aan dat het niet precies zo ligt. Ze zullen nog steeds aanbiedingen van andere teams aanhoren en overwegen, maar niet meer in de pers daarover praten.

McDonald's Oldenzaal overvallen

Roel- had ons via de nieuws-submit te melden:

De vestiging van McDonald's in Oldenzaal is vannacht na sluitingstijd overvallen. Het personeel werd gegijzeld. Uiteindelijk gingen de daders er met een onbekend geldbedrag vandoor.

Vermoedelijk hebben de daders in de bosjes liggen wachten tot na sluitingstijd. Daarna gingen ze met vuurwapens het pand binnen. Het personeel werd door de daders vastgebonden. Pas na een uur wist één van hen zich te bevrijden en de politie te bellen. Hoeveel medewerkers er op het moment van de overval in de vestiging waren, is niet bekend.

Diep wint NK computerschaak

Het open Nederlands kampioenschap computerschaak is gewonnen door het Nederlandse programma Diep van Vincent Diepeveen. Aan het kampioenschap namen diverse wereldbekende commerciële schaakprogramma's als Chessmaster (TheKing), Fritz, Rebel, het Belgische Deep Sjeng en het Duitse Shredder deel.

Het computerschaak is vooral bekend van het Amerikaanse programma Deep Blue waar IBM miljoenen in investeerde om toenmalig wereldkampioen schaken Gary Kasparov te verslaan. Veel van de hedendaagse programma's zoeken veel dieper en uitgebreider dan Deep Blue, zelfs op een gewone PC. Ze zijn echter niet in staat hun superioriteit te tonen omdat Deep Blue in stukken in een museum staat. Opvallend is de grote hoeveelheid Nederlandse topprogramma's en de aanwezigheid van kampioenschappen om de programma's te verbeteren. Zo trekken ook Belgische en Duitse programmeurs naar Nederland om deel te nemen.

Ook academisch gezien staat het Nederlandse computerschaak internationaal hoog, zo gebruikte de nieuwe Nederlands kampioen Diep vorig jaar nog de Nederlandse supercomputer TERAS met 1024 processors tegelijk. Diep heeft vooral veel kennis maar kon met deze supercomputer veel dieper zoeken dan normaal en al helemaal dieper zoeken dan de bekende Deep Blue supercomputer die maar een stuk of 400 trage processors gebruikte. De programmeur van Diep hoopt binnenkort zijn programma te koop aan te bieden in winkels onder de naam Diep3D, waarbij de supercomputer versie waarschijnlijk ook meegeleverd wordt (voor computers met 2-n processors).

Helaas voor de programmeurs wordt er sinds Deep Blue vrijwel geen wedstrijden meer georganiseerd tussen computers en grootmeesters. De laatstgenoemden zijn vaak bang om te verliezen voor een kleine uitbetaling in geld. Het Nederlandse Fritz heeft vorig jaar nog wel een tweekamp gespeeld met Kasparov, maar dit eindigde in een gelijkspel waardoor Kasparov een miljoen dollar op zijn bankrekening bij kon schrijven. Ook nam Fritz in 1997 deel aan het Nederlands (mensen) kampioenschap maar werd daarna door vele klachten van de Nederlandse Grootmeesters besloten om voortaan alle schaakprogramma's, ongeacht of ze Nederlands waren, uit te bannen.

Nintendo klaagt piraten aan

Een rechter in Amerika heeft een voorlopig verbod ingesteld op het verkopen van ongelicenseerde produkten in winkelcentra en winkels in de buurt van Seattle. De piraten verkochten ongelicenseerde produkten met nagemaakte "Seals of Quality". Het ging vooral om joysticks met Nintendogames erin die direkt op de tv kunnen worden aangesloten. De apparaten waren directe kopiën van N64 controllers.

Het is zeer waarschijnlijk dat deze produkten via China de VS zijn binnengekomen. Alhoewel maar een klein aantal winkels de produkten verkochten, lijkt het erop dat er een grote organisatie achterzit. In China is de piraterij zo'n groot probleem dat Nintendo zijn nieuwste consoles er niet eens meer uitbrengt. Dit jaar is in China een controller uitgekomen met ingebouwde N64 waarvoor een aantal spellen zijn uitgekomen. Het lijkt erop dat Chinese piraten dit produkt nu hebben nagemaakt en weer elders in de wereld verkopen.

De schadeclaim van Nintendo is nog onbekend, maar als men uitgaat van het geschade vertrouwen van kopers en producenten en de misgelopen inkomsten dan lijkt het erop dat de claim in de miljoenen gaat lopen.

Wijzigingen in de FP-crew (oktober)

Ieder begin van de maand geven we jullie een overzicht van de wijzigingen in de FP-crew van de maand daarvoor. Deze keer de wijzigingen van oktober.

Afscheid
We hebben afgelopen maand afscheid genomen van mrmiddel en Fe2O3 als nieuwsposters en CosmoKramer als reviewer. We willen hen uiteraard danken voor hun werkzaamheden!

Welkom!
Naast dit afscheid zijn er gelukkig ook weer een aantal nieuwe FP-crewleden bijgekomen. Zo zijn MG794613 en Bo81 het reviewteam komen versterken als interviewers, is Karboenkeltje nieuw als nieuwsposter en keerde DePresident terug als nieuwsposter. En ook Sylvesterrr besloot terug te keren als FP-moderator.

Tenslotte heeft KlowJow besloten om te stoppen als nieuwsposter, maar zich meteen op een andere taak binnen de crew gestort: hij gaat zich bezig houden met politieke interviews.

Wij wensen iedereen natuurlijk weer heel veel succes met zijn of haar taak!

Australië begint weer met profcompetitie

De Australische voetbalbond, de ASA gaat in augustus 2005 weer een profcompetitie opstarten.


Twee jaar geleden kwam er een einde aan het betaald voetbal in Australië, maar de ASA wil met de uit acht teams bestaande A-league proberen het voetbal weer populair te maken. De competitie zal gaan werken met een begroting van 30 miljoen euro.

De A-league zal worden gevormd door teams uit Adelaide, Brisbane, Gosford, Melbourne, Newcastle, Perth, Sydney en uit Auckland in Nieuw-Zeeland. De selecties zullen uit maximaal 20 spelers bestaan.

De voorzitter van de ASA, Frank Lowy, toonde zich verheugd, maar wil niet gelijk te hard van stapel lopen. "Natuurlijk hebben we bepaalde ambities met de A-league, maar we realiseren ons ook dat we nog een lange weg te gaan hebben. We bekijken de ontwikkelingen daarom stap voor stap. Het is in ieder geval positief hoe iedereen reageert op onze plannen. Enthousiasme is namelijk erg belangrijk bij het verwezenlijken van onze plannen."

Afschaffing grijs kenteken wekt heftige reacties op

Grijs Kenteken demonstratieBij de Stichting Belangen Grijskentekeneigenaren (SBG) Zijn al veel reacties binnengekomen over het dreigende verdwijnen van het grijze kenteken. Ook op de website Zijnzegek.nl, van Hans Boutkam van de SBG, zijn al veel reacties binnengekomen van mensen die een auto hebben waarbij het grijze kenteken vaak noodzakelijk is. Daarbij lijkt de afschaffing van het grijze kenteken andere trucjes om de belasting te ontduiken aan te wakkeren.

Het grijze kenteken is een regeling voor wagens waar in de laadruimte een blok van een kubieke meter of meer past. Aangezien deze auto's meer zijn ingericht voor het vervoeren van lading dan van personen hoeft er bij aanschaf geen luxe-belasting (BPM) te worden betaald. Bovendien betaalt een eigenaar van een 'grijze' auto geen LPG- of dieseltoeslag. Iedereen mag van deze regeling gebruik maken. Er is nooit onderscheid geweest tussen particuliere kopers en bedrijfsmatige kopers. Sterker nog: in 1998 besliste de Hoge Raad dat bij de belastingheffing op een auto niet eens onderscheid mág worden gemaakt. Dus veel mensen die geen bedrijf hadden, kozen ervoor toch een type auto, die doorgaans door bedrijven wordt gekocht, aan te schaffen.

De gemiddelde grijsrijder krijgt te maken met meer afschrijving van zijn vervoermiddel, verbruikt meer brandstof en betaalt zo meer accijns, heeft te maken met hogere onderhoudskosten zodat hij meer loonbelasting en BTW betaalt en moet ook nog eens meer verzekeringspremie overmaken. Waardoor het belastingvoordeel in de meeste gevallen volledig wegvalt. De meeste rijders met een auto voorzien van grijs kenteken hebben zo'n wagen omdat ze voor hun hobby of grote gezin ruimte nodig hebben.

Staatssecretaris Wijn kondigde aan dat het grijze kenteken voor het grootste deel zou verdwijnen. Het bedrijfsleven was meteen laaiend. Bovendien dreigden de invaliden, die hun rolstoel grijs vervoerden, flink de dupe te worden. Onder druk van bijvoorbeeld de BOVAG besloot Joop Wijn van een deel van de besparing af te zien. Geschrokken beloofde hij de bedrijven te zullen compenseren. De extra belasting die ze voor hun wagenpark gaan betalen mogen ze van de belasting op hun bedrijfswinst aftrekken. Dertig procent van de bedrijven maakt echter geen winst. Ook de invaliden zouden worden gecompenseerd.

Een van de reacties die binnenkwam was van Piet Zwart van Piet Zwart Bedrijfswagens uit Wormerveer. "Een paar maanden geleden verkocht ik een Volkswagen Transporter aan een wat ouder echtpaar dat het volgens mij niet al te breed had. Ze waren helemaal blij met hun busje, want daar konden ze de zware rolstoel en de zuurstofflessen van de vrouw in vervoeren. Niets wees erop dat de wegenbelasting die ze per kwartaal zouden moeten gaan betalen per 1 januari 2005 van 60 euro naar 291 euro zou worden verhoogd. Dit soort mensen is zwaar de klos door de maatregel van Wijn, niet de eigenaar van de auto is invalide maar de vrouw. Ze krijgen dus geen compensatie en zullen flink in hun buidel moeten tasten."

Ook popbands kunnen de wagen niet meer betalen waarin ze hun instrumenten vervoeren, veel paardenliefhebbers die een zware wagen nodig hebben om –veilig- de trailer te trekken kunnen noodgedwongen hun hobby vaarwel zeggen, de moeder met dochter die harp speelt, kan het instrument niet meer vervoeren. De politieagent die vroeger met de dienstauto zijn hond naar huis reed, maar dat niet langer mocht omdat hij dan belasting moest betalen over het privé-gebruik van een auto van zijn werkgever, dacht slim te zijn: hij kocht zelf een auto die hij voor veel geld liet ombouwen tot bestelauto om er een hondenhok in te kunnen plaatsen. De auto is nu niets meer waard en hij moet per drie maanden stevig dokken. Net zoals de vele vrijwilligers van de scouting en andere clubs die met hun busje dachten hun vereniging te kunnen helpen. Ook toneelgezelschappen, kustreddingsbrigades, dierenambulances en stichtingen zoals Tafeltje-Dekje, die maaltijden bij bejaarden bezorgen, komen in de problemen. Ze moeten het sinds kort al met veel minder subsidie doen en hebben flink moeite hun hoofd boven water te houden.

Afgelopen zaterdag was er overigens een demonstratie van mensen met een auto met grijs kenteken op het malieveld in Den Haag. 1000 tot 1100 voertuigen stonden als protest op het veld. Een geringe opkomst gezien de 300.000 'grijze' wagens die in Nederland rondrijden. Volgens Zijnzegek.nl is dit geheel te wijden aan de slechte media-aandacht. "Dit is geen goed uitgangspunt voor het behoud van het grijze kenteken voor de particulier. Het getuigt van datgene wat wij al voorspeld hadden, het typische lammetjesgedrag van de Hollanders. Wij van Zijnzegek.nl zijn daarom ook teleurgesteld in de bereidheid tot demonstreren, het enige wat wij u nog willen adviseren is lid te worden van de SBG en zo de opkomst zijnde veranderingen juridisch aan te pakken."

De demonstratie in Den Haag

Haug verwacht veel van nieuwe rijders

Norbert Haug verwacht veel van zijn nieuwe rijders duo Juan Pablo Montoya en Kimi Räikkönen. Het blijft echter de vraag of de koele Fin met de heethoofdige Colombiaan kan samenwerken.

Ze hebben nog niet met elkaar gereden, maar nu al is de vraag of beide coureurs met elkaar overweg kunnen. Mercedes-chef Norbert Haug verwacht geen problemen.“Ik hoop dat Brazilië een voorbode was voor volgend jaar. Juan Pablo Montoya is een warmbloedige coureur die soms over de schreef gaat, maar wij zullen hem de omgeving bieden om te presteren.”

Norbert Haug gaat niet in op de vraag welke rijder beter is. “Het is moeilijk Kimi te verslaan, maar dat geld voor elke coureur op de grid. Als hij op dreef is, is het werkelijk een koele kikker en een bijzondere man, maar ik denk dat Montoya dat ook kan zijn." De tijd zal het leren of de Colombiaan binnen het Mclaren-team kan passen.

In 1995 zou Nigel Mansell bij McLaren gaan rijden, maar Mansell en Ron Dennis vlogen elkaar regelmatig in de haren. Nigel Mansell reed uiteindelijk niet voor Mclaren omdat hij iets te breed was.

Half-Life 2 naar de Japanse Arcade

Het nieuwe spel, Half-Life 2, van Valve zal in de zomer van 2005 gaan schitteren in de Japanse arcadehallen. Het zal in de arcade-versie mogelijk zijn om een single-player campaign te spelen en online met of tegen elkaar te spelen. De online-mogelijkheid zal werken tussen alle Japanse arcadehallen en de statistieken zullen op een centrale server worden opgeslagen.

De spelkast zal een cockpit-achtige cabine worden met 5.1 geluid. Over de manier waarop je het spel zal kunnen spelen is nog niets vrijgegeven. Of het ook in andere landen in arcadehallen zal verschijnen is ook nog niet bekend.

Keteris ontkent in scène zetten ongeluk

De Griekse sprinter Kostas Keteris spreekt de beschuldigingen tegen dat hij en Ekaterini Thanou aan de vooravond van de Olympische spelen een motorongeluk in scène hebben gezet.

"We wilden met grote haast terugkeren naar het Olympisch Dorp toen we hoorden dat we een dopingtest hadden gemist",zei Keteris zondag. Volgende de Griek kregen ze daaropvolgend een ongeluk met de motor.

Een deel van het onderzoek dat naar de beide Griekse sprinters is ingesteld richt zich op het wel of niet betrokken zijn geweest bij een motorongeluk.

Keteris zei op de Griekse tv dat hij aan het ziekenhuis zou hebben gevraagd of zij het IOC wouden proberen te bereiken, zodat er alsnog een dopingtest kon worden gedaan. Ook beschuldigd hij Griekse leden van het IOC en zijn voormalig trainer Tzekos dat zij hem niet op de hoogte hebben gehouden van de aangekondigde dopingtest.

The Times alleen nog op klein formaat

De Britse kwaliteitskrant 'The Times' verschijnt vanaf vandaag alleen nog maar op tabloidformaat. Dit heeft hoofdredacteur Robert Thompson afgelopen zaterdag in een hoofdredactioneel commentaar laten weten. "Maandag 1 november 2004 is een nieuwe belangrijke datum in de lange en rijke geschiedenis van The Times, want vanaf die datum zal The Times een 'compacte krant' zijn".

De 216-jaar oude krant heeft sinds 26 november vorig jaar een test gehouden met het nieuwe formaat. Dit kreeg echter de naam 'compact' mee in plaats van het meer gebruikelijke 'tabloid', om elke associatie met de Britse 'schandaalpers' te voorkomen. Het nieuwe formaat bleek zo succesvol dat nu is besloten het grote formaat, 'broadsheet', de deur uit te doen. Alleen de zondageditie, The Sunday Times, zal nog op groot formaat verschijnen.

© The Times Online

China sluit zestienhonderd internetcafés

In de afgelopen maanden hebben de Chinese autoriteiten zestienhonderd internetcafés gesloten. Ook hebben ongeveer achttienduizend internetcafés waarschuwingen gekregen en zij moeten de deuren tijdelijk sluiten. Dat heeft een woordvoerder van de regering zaterdag bekendgemaakt.

De reden voor de sluiting van de zaken was het niet naleven van de wetgeving met betrekking tot het beperken van de toegang tot internet. Eigenaars van de zaken moeten zorgen dat bezoekers niet op pornosites terecht kunnen komen en ook verscheidene buitenlandse media zijn verboden. Daarbij mogen jonge bezoekers niet deelnemen aan gewelddadige online spellen. Volgens de Chinese regering waren alle zestienhonderd zaken in overtreding. In totaal is voor 100 miljoen yuan, bijna tien miljoen euro, aan boetes opgelegd.

In China zijn in totaal zo'n 1,8 miljoen internetcafés. Volgens de regering zijn die sinds maart allemaal bezocht door overheidsinspecteurs.

Schwarzenegger heeft wel oren naar presidentschap

Arnold Schwarzenegger wil zich mettertijd kandidaat stellen voor het presidentschap van de Verenigde Staten. Terminator-ster Schwarzenegger, op dit moment gouverneur van Californië, zegt een gooi te willen doen zodra de grondwet is gewijzigd zodat ook immigranten president kunnen worden.

Tot nu toe wilde de in Oostenrijk geboren Schwarzenegger niet zeggen of zijn politieke ambities tot in het Witte Huis reiken. In een interview met het CBS-programma 60 Minutes was hij daar echter duidelijk over. "Ja, absoluut", zei hij op de vraag of hij bij een grondwetswijziging zich kandidaat zou stellen. Voorlopig heeft Schwarzenegger echter naar eigen zeggen zijn handen vol aan het opruimen van de rommel in Californië.

In het Congres wordt momenteel vergaderd over de bewuste grondwetswijziging. Die wijziging moet het mogelijk maken om immigranten die 20 jaar of langer Amerikaan zijn zich kandidaat te stellen voor de post van president. De 57-jarige Schwarzenegger woont sinds 1968 in de Verenigde Staten. Vijftien jaar later kreeg hij een Amerikaans paspoort.

Van Egmond de gebeten hond

Scheidsrechter Dick van Egmond was na afloop van de 4-1 nederlaag van Feyenoord tegen AZ de gebeten hond.

"Van Egmond gaat op zeker vier momenten in ons nadeel in de fout en dat was bepalend voor het verloop van de wedstrijd. We voelen ons genaaid vandaag", zegt de aanvoerder van de Rotterdammers, Patrick Paauwe, in AD Sportwereld.

De Feyenoorders Pascal Bosschaart en Song Chong-Gug kregen zondag van de arbiter een rode kaart en van Egmond weigerde na een vermeende overtreding op Dirk Kuijt een penalty aan de Rotterdamse club te geven. "Het was echt een strafschop. Kuijt is de sterkste jongen van de eredivisie. Die krijg je echt niet zomaar op de grond. Helaas was dat moment heel bepalend", aldus Paauwe.

Ook was Feyenoord niet te spreken over het gedrag van AZ-speler Jan Kromkamp. De verdediger van de Alkmaarders speelde door, ondanks dat de Rotterdammers vroegen om de bal uit te schieten vanwege een blessure van Paauwe. "Ik vind de houding van Kromkamp schandalig. Ik dacht dat we in Nederland zo professioneel waren om te stoppen als een tegenstander bij een duel overduidelijk geblesseerd raakt. Als dit het spel is dat AZ wil spelen, dan vind ik dat heel slecht",aldus Bosschaart, eveneens in AD sportwereld.

EP wil meer wijzigingen in Commissie

Het Europees Parlement neemt geen genoegen met de enkele vervanging van de Italiaanse kandidaat-Eurocommissaris Rocco Buttiglione. Deze maakte afgelopen zaterdag bekend de eer aan zichzelf de houden en zich terug te trekken om een ernstige institutionele crisis te voorkomen. Buttiglione, die was voorgedragen voor de post Justitie, Veiligheid en Vrede, was de belangrijkste reden waarom voorzitter José Manuel Barroso zijn Commissie vorige week niet in stemming bracht.

Volgens de voorzitter van de centrumrechtse EVP, Hans-Gert Pöttering, zijn echter met het vertrek van Barroso "niet alle problemen rond de nieuwe Commissie opgelost. Het zal noodzakelijk zijn meer wijzigingen aan te brengen in de commissarissen en hun verantwoordelijkheden", zo liet hij weten. Ook de sociaal-democraten zijn nog niet tevreden. Volgens vice-voorzitter Jan Marinus Wiersma zijn "er meer commissarissen tegen wie we bezwaren hebben aangetekend". Hij zei echter ook dat zijn fractie zal wachten met het nemen van een beslissing tot de nieuwe voordracht van Barroso bekend is.

De nieuwe samenstelling van de Commissie wordt later deze week verwacht. De Italiaanse premier Silvio Berlusconi liet weten dat "de voorstellen van de heer Barroso tijdens de volgende Europese Raad bekend zullen zijn". Die Raad wordt eind deze week gehouden.

Nicky Pastorelli wint het Euro3000 kampioenschap

Nicky Pastorelli heeft afgelopen weekend op de Nürburgring in Duitsland het SuperFund euro 3000 kampioenschap gewonnen. De half-Nederlandse, half-Italiaanse coureur won met een punt voorsprong van de Italiaan Fabrizio Del Monte.

In een dramatische climax werd de grootste kanshebber op de titel, Fabrizio Del Monte, al bij de start uit de race gecrashed door zijn teamgenoot Tor Graves. De Oostenrijker Norbert Siedler werd derde in het kampioenschap nadat hij door de rookie Luca Filippi van de baan geduwd werd in de eerste bocht.

Eindstand van het kampioenschap:

1.Nicky Pastorelli (NLD)Draco Junior Team46 punten
2.Fabrizio Del Monte (ITA) GP Racing45 punten
3.Norbert Siedler (AUT) ADM Motorsport37 punten

In een reactie liet Nicky Pastorelli weten:
"Er was altijd nog een kans voor mij om het kampioenschap te winnen, dus ik moest ervoor gaan vandaag. Ondanks een fantastische start was het geen gemakkelijke race omdat Alex Lloyd hard op weg was mijn plaats over te nemen. Ik ben heel blij en kan het niet geloven dat ik het kampioenschap gewonnen heb! Het team heeft hard gewerkt om dit mogelijk te maken en zonder hun had ik het niet zo ver kunnen schoppen."

Update:
Volgens f1racing.net mag Nicky Pastorelli dankzij zijn overwinning in een F1 bolide van Minardi testen. Dit vindt ongetwijfeld plaats tijdens de mega testdagen van Minardi.

Interview: Howard Donald

Ook zo benieuwd wat er met sommige artiesten is gebeurd, die in de jaren '80 en '90 helemaal hot waren, maar waar je nu niet veel meer van hoort? FOK! geeft je de komende maanden de gelegenheid om vragen te stellen aan artiesten uit de oude doos.

Deze week weer eens in de spotlights: Howard Donald. Howard Donald was jarenlang één van de populairste jongens op deze aardbol, toen hij nog deel uitmaakte van de jongensband Take That. Inmiddels reist hij de hele wereld over, maar dan met de muziek van anderen. Howard is een veel gevraagde DJ in onder andere Engeland, Duitsland, Griekenland en op party-eiland Ibiza. Enkele weken terug kon je vragen insturen voor Howard. Howard beantwoordde ze kort, maar krachtig...




Heb jij ook een suggestie voor een interview? Post dat in dit topic.

Pérez bevestigt positieve test

De Spaanse wielrenner Santi Pérez heeft bevestigd dat hij positief heeft getest op het gebruik van bloeddoping.

"De UCI heeft me laten weten dat ik bloeddoping zou hebben gebruikt via een bloedtransfusie. Ik kan alleen maar zeggen dat ik nooit een bloedtransfusie heb gehad," zei de wielrenner van Phonak op todociclismo.com.

"Ik ben er zeker van dat de waarheid snel naar boven komt en dat wordt bewezen dat alles wat ze over mij beweren, niet waar is", aldus Perez. De test werd op 5 oktober uitgevoerd in het Zwitserse Lausanne, en afgelopen week werd de uitslag bekend van de contra-expertise.

In een verklaring bevestigde Phonak de positieve test van de wielrenner: "De test was dezelfde als die bij Tyler Hamilton. Omdat de betrouwbaarheid en de interpretatie ervan nog steeds ter discussie staan, blijft het management geloven in de onschuld van de renner."

Pérez werd dit jaar tweede in de Ronde van Spanje en maakte daar veel indruk door drie etappes te winnen. Zijn ploeggenoot Tyler Hamilton werd onlangs ook betrapt op bloeddoping. Hij houdt vol onschuldig te zijn, maar werd door Phonak voorlopig geschorst. Door een procedurefout van het IOC behield hij wel zijn gouden Olympische medaille die hij won bij de tijdrit.

Metalheart: Replicants Rampage demo uitgebracht

Goed nieuws voor de liefhebbers van turnbased RPG's waarin tactiek een grote speelt, er is namelijk een demo verschenen van "Metalheart: Replicants Rampage".

In deze RPG crasht je ruimteschip op een asteroïde en de enige die levend hieraan ontsnappen zijn kapitein Lathan en zijn eerste piloot Cheris. Helaas komen ze terecht op een onbekende planeet waar iedereen werkt in mijnen om het zeldzame goedje Protion omhoog te halen. Het is dan ook zaak om zo snel mogelijk van deze verrotte planeet te komen, natuurlijk is er uiteindelijk weer een veel groter kwaad dat bestreden moet worden.

In je team kun je tot maximaal 6 verschillende personen opnemen en kiezen uit vier verschillende rassen. Elk ras heeft zijn eigen voordelen en nadelen, ook de reactie van NPC's op verschillende rassen verschilt. Zo speelt een team van alleen cyborgs heel anders dan een team met alleen maar nomaden.






De demo van deze game is hier te vinden. Let wel even op de site is dan wel Pools maar je pikt het vetgedrukte woordje demo er wel uit.

KPN ziet winst verdubbelen

Dankzij ADSL en de Belastingdienst heeft KPN de nettowinst in het derde kwartaal weten te verdubbelen tot 288 miljoen euro. Vorig jaar was de winst in dezelfde periode nog 129 miljoen euro. Vooral een lagere belastingaanslag van 170 miljoen euro zorgde voor de goede cijfers.

De omzet van het telecombedrijf zakte wel van 3 miljard naar 2,95 miljard euro. Dit kwam vooral door vaste telefonie-tak. Daar daalde de omzet met 149 miljoen euro. Deze activiteiten staan al lange tijd onder druk door sterke concurrentie.

Toch wil KPN zich de komende tijd vooral richten op zijn divisie vaste telefonie. Het bedrijf wil "agressief" marktaandeel opbouwen in nieuwe groeimarkten zoals breedband internet via ADSL.

Michael Moore gaat verkiezingen controleren

Icoon US verkiezingen 2Documentairemaker Michael Moore wil morgen met 1200 vrijwilligers toezicht gaan houden op het verloop van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in Florida en Ohio. Naar verwachting zal in deze staten de beslissing van de verkiezingen vallen. Oscarwinnaar Moore is bang dat kiezers van etnische minderheden bij het uitbrengen van hun stem worden geïntimideerd.

"Intimidatie en onderdrukking bij de verkiezingen zal ik niet toestaan", zo heeft Moore laten weten in een verklaring. De controle lijkt geen overbodige luxe. Gisteren werd al bekend dat er al 53.000 klachten zijn binnengekomen uit het omstreden Florida over de verkiezingen. In de zuidelijke staat kan al sinds half oktober worden gestemd.

Moore onderneemt overigens meer actie. Vanochtend werd al bekend dat zijn laatste film 'Fahrenheit 9/11' gratis te downloaden is.

Uitspraken Wilders wekken wrevel in Kamer

AzoughDe ferme uitspraken over de islam van het onafhankelijke Kamerlid Geert Wilders zijn slecht gevallen bij onder meer GroenLinks-Kamerlid Naïma Azough. Gisteren liet Wilders in de Telegraaf optekenen dat hij vindt dat de islam fascistisch gedachtegoed predikt en dreigt de democratie om zeep te helpen. Het uit Marokko afkomstige Kamerlid noemt de uitlatingen van Wilders volkomen belachelijk en angstaanjagerij. ''Je kunt niet zeggen dat alle één miljoen moslims in Nederland allemaal fundamentalistisch en fascistisch zijn. Dat is een bizarre redenering. Ik zou als moslim dan ook fascistisch zijn.''

Azough vervolgt: ''Als de islam hierom fascistisch is, zou het christendom ook fascistisch zijn omdat de holocaust hieruit is voortgekomen, net als de verlichting.'' Het Kamerlid gaat Wilders op persoonlijke titel aanspreken. Een spoeddebat hierover zal ze niet aanvragen, dat beschouwt ze als ''te veel eer'' voor Wilders.

D66
Ook D66-Kamerlid Ursie Lambrechts is niet te spreken over Wilders zijn uitlatingen. ''Er zijn wel fascistische mensen binnen de islam, maar die heb je binnen elk geloof.'' Lambrechts vindt verder dat Wilders verantwoordelijk is voor zijn eigen uitspraken. Ze snapt dat moslims gegriefd kunnen zijn door de uitlatingen van de oud-VVD'er: ''Ik voel me hier al door aangesproken, en ik kan me voorstellen dat dat voor een moslim nog veel meer geldt'', aldus de D66-politica.

VS waarschuwen voor aanslagen in Europa

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsDe Verenigde Staten hebben gisteren gewaarschuwd dat er in Scandinavië en de Baltische staten een mogelijke terroristische actie plaats zal vinden. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken roepen Amerikanen die er verblijven op alert te blijven.

De waarschuwing is afkomstig van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, die dit via ambassades in Finland en Letland bekend maakte. Reden van de waarschuwing is dat de Verenigde Staten 'bedreigende informatie' zou hebben ontvangen. Amerikanen die in de betreffende landen verblijven worden opgeroepen extra alert te blijven. Ook worden ze geacht drukbezochte gebieden als winkelcentra en het openbaar vervoer te vermijden.

Grand Theft Auto: San Andreas

Hoe lang zit jij te wachten tot een nieuw, geweldig spel uitkomt? Weken? Maanden? En bevalt het dan meestal? Voldoet het resultaat aan je verwachtingen, of ben je diep teleurgesteld omdat je de lat te hoog hebt gelegd?

De vraag is maandenlang geweest of de nieuwste telg uit de Grand Theft Auto familie de verwachtingen kon waarmaken. Gezien het feit dat het spel snel bijna overal was uitverkocht, wilden meer mensen dat weten. Is het echt zo gaaf? Klopt het wat alle berichten vermeldden?

Check it out, homie!

Huurwoning kwijt na spooktelefoontje

thyrza4 had ons via de nieuws-submit te melden:

Jammer maar helaas niets aan te doen, zo oordeelt woningcorporatie Wooncom uit het Drentse Barger-Compascuum, in het geval van een echtpaar dat een aan hen toegewezen seniorenwoning is misgelopen. De 63-jarige Gerrit Schonewille en zijn 54-jarige vrouw Boukje hadden na vier jaar wachten recht op de woning. Ze moesten alleen nog het huurcontract tekenen.

Tot grote verbazing van het echtpaar viel afgelopen week, één dag nadat ze de brief met het voorlopige huurcontract ontvingen (dat dus nog bekrachtigd moest worden), wederom een brief op de mat. Nu dat ze de woning geweigerd zouden hebben en dat die aan een ander was toegewezen. Iemand bleek onder hun naam Wooncom te hebben gebeld dat ze de woning weigerden. En wooncom wees de woning daarop toe aan de nummer twee op de lijst.

Opmerkelijk is dat deze 'spookbeller' moet hebben geweten dat de Schonewilles de woning toegewezen hadden gekregen én toevallig zelf ook nog belang had bij het huisje. ''Het was geen geheim dat wij de woning hadden gekregen. Dat wist iedereen hier in het dorp, de nummers twee en drie op de lijst dus ook,'' aldus Gerrit.

De telefoniste van Wooncom, die het mysterieuze telefoontje aannam, heeft volgens Schonewille geen inschrijfnummer van de beller gevraagd. ''Tot nu toe is dat niet de regel, zeggen ze. Ze gaan dat nu veranderen. Maar ja, voor mij is dat te laat''.

Extra zuur is dat de Schonewilles hun eigen woning, wegens gezondheidsproblemen, inmiddels al hebben verkocht. Op 12 november moeten ze er uit. Van Wooncom hebben ze als alternatief een flatwoning in Emmen aangeboden gekregen. Een op vijf hoog gelegen woning in een ander dorp is niet echt een alternatief voor een stel waarvan de vrouw slecht ter been is en de man deels gehandicapt, zo oordeelt het echtpaar verbolgen.

Ik pik het niet!

...Wat ik aantrof in het verpleeghuis was verschrikkelijk en stond ver af van de omgeving die ik Willem toewens, een omgeving die hem prikkelt en aanspreekt op de capaciteiten die hij nog heeft. Nu nog wel. Maar voor hoelang nog? Hij mag nu niet eens zonder begeleiding naar buiten gaan, een chip in zijn schoenen verhindert dat. Alsof hij tbs heeft of een gevaarlijke crimineel is. Voor een rokertje moet hij toestemming vragen, hij mag het wel op zijn kamer doen, maar een aansteker heeft hij niet. Verboden...

Elfsteden-legende Augustin overleden

Elfstedentocht-legende Willem Augustin is zondag in een ziekenhuis in Sneek op 81-jarige leeftijd overleden. Augustin reed sinds 1941 alle negen edities van de Elfstedentocht.

In het boek 'De mannen van `63 ' van Jurryt van de Vooren en Marnix Koolhaas vertolkte hij een prominente rol. In het boek wordt ook het debuut van Augustin in 1941 beschreven. Hij miste de trein en besloot toen over de onverlichte en besneeuwde Afsluitdijk te fietsen, om zo toch mee te kunnen doen aan de Tocht ter tochten.

Augustin was ook een van de 69 deelnemers aan de meest barre tocht uit de geschiedenis, in 1963, toen Reinier Paping de wedstrijd won.

Moore's 'Fahrenheit 9/11' gratis te downloaden

Een onbekende FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

Michael Moore heeft toestemming gegeven aan diverse sites om z'n laatste film, 'Fahrenheit 9/11', online downloadbaar te stellen. Eén dag vóór de presidentsverkiezingen wil hij dat zo veel mogelijk mensen zijn film nog zien, in de hoop dat door zijn anti-Bush film Kerry de verkiezingen wint.

"Ik ben het niet eens met de huidige copyrightwetgeving. Daarom heb ik er geen moeite mee als mensen mijn film willen downloaden, zolang men er maar geen geld mee proberen te verdienen. Dat is iets wat ik wel zou bestrijden", aldus Moore, "Ik ben van mening dat informatie, ideeën en kunstuitingen zo veel mogelijk vrij moeten kunnen worden gedeeld."

Opnieuw grafschennis in Frankrijk

In Frankrijk is afgelopen weekend opnieuw grafschennis gepleegd. Het gebeurde op begraafplaatsen in Limoges en Brumath. Deze keer moesten niet alleen joodse, maar ook katholieke graven het ontgelden.

Op de begraafplaats in Limoges werden zondag tientallen vazen gebroken en kruizen van katholieke graven omver gehaald. Islamitische en joodse graven bleven ongeschonden. In Brumath waren een dag eerder joodse graven wel het doelwit. Bijna honderd graven werden beklad met hakenkruizen en antisemitische leuzen. Zowel de Franse premier Jean-Pierre Raffarin als president Jacques Chirac veroordeelden de schendingen zondag. Raffarin noemde het "schandalig", Chirac riep op tot maatregelen.

Het is de zoveelste keer dit jaar dat er grootschalige grafschennis wordt gepleegd in Frankrijk. Het begon in april, toen op een joodse begraafplaats in Herrlisheim zo'n 120 graven werden beklad en vernield. Later waren in juni, juli en augustus respectievelijk begraafplaatsen in Haguenau, Saverne en Lyon het doelwit.

In Haguenau werden op een militaire begraafplaats de graven van Franse moslims die zijn gesneuveld in de Eerste en Tweede Wereldoorlog beklad met hakenkruizen. In Saverne betrof het een joodse begraafplaats, waar graven werden beklad met hakenkruizen en satanische symbolen. Ook in Lyon bekladden vandalen joodse graven met hakenkruizen en antisemitische leuzen.

250 aanhoudingen tijdens Halloweenfeest

In het Amerikaanse Madison (Wisconsin) heeft de politie vandaag een Halloweenfeest met geweld beëindigd. 250 jongeren werden aangehouden.

Het was een grote bijeenkomst van jongeren in Madison, waar zo'n 75.000 mensen op af kwamen. Toen deelnemers vuurtjes gingen stoken, met spullen gingen gooien en met elkaar op de vuist gingen, kwam de politie in actie. Met peperspray werd de menigte uiteengejaagd en er werden vele arrestaties verricht. Vorig jaar was Madison met Halloween ook al het toneel van rellen. Toen werden zo'n driehonderd mensen gearresteerd.

Ook in Boulder (Colorado) ging het vandaag flink mis. Door SWAT-teams werden 18 mensen opgepakt nadat ze stenen en flessen naar de politie gooiden.

Girls Game Talk: Vrouwen en dansmatten

Als iemand die meewerkt aan een gamessite moet je natuurlijk goed op de hoogte blijven van wat er in het wereldje speelt en waar je concurrenten/collega's mee bezig zijn. Zo lag ik begin juli dit jaar bij een zwembad van de Turkse zon te genieten en las ik tegelijkertijd de Power Unlimited. In dit tijdschrift stond een stukje over de aankomende Power Unlimited Gameplay Awards met daarbij een soort van gamesbeurs. In de wervende tekst stond onder het kopje vrouwvriendelijk: "Neem gerust je vriendin mee, want naast het feit dat we denken dat dames games net zo leuk vinden, hebben we ook plenty dans- en muziekgames in de hal staan."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.