Interview: Alain Clark houdt de soul levend

Makkelijk scoren is iets dat vaak terug komt tijdens het gesprek. Clark bewandelt liever niet de gemakkelijkste weg. Hij gelooft in zijn eigen talent en zal daarom ook nooit meedoen aan een programma als Idols.
‘Niets ten nadele van het concept, want het is wel degelijk belangrijk voor het ontdekken van nieuwe zangers. Kijk naar Boris, een supertalent en al jaren bezig om aan de bak te komen. Dankzij Idols lukt dat nu. Maar ik vind het vallen en opstaan leuker, ook al is dat via talloze omwegen. Ik heb drie jaar in Amerika gewoond om daar met mijn gitaar langs platenmaatschappijen te gaan. Zonder resultaat. Het was een keiharde tijd, maar wel leerzaam.’

Hoewel hij nu Nederlandstalig zingt, zal hij in de toekomst overstappen naar het Engels. Ook zal hij zich nog meer gaan toeleggen op het produceren voor anderen. Liedjes heeft hij inmiddels genoeg.
‘Samen met Chris Hof produceer ik onder de naam The Result liedjes. We schrijven voor andere artiesten, maar brengen in de toekomst ook zelf nummers uit onder die naam. Het leuke aan wat ik doe is de combinatie van schrijven en optreden. Het is allebei te gek om te doen. En ik wil in de toekomst graag een album met mijn vader maken. Hij is gestopt met zingen, maar ik ga hem toch een keer overhalen met mij de studio in te duiken. Hij is en blijft mijn grote voorbeeld.’

Clark1
Alain Clark: 'De combinatie van optreden en schrijven is het leukst'.


Promotie

Veel tijd om te produceren heeft hij de komende maanden niet. Het album is uit en er moet promotie gedaan worden. De persvoorlichter van Sony klopt op de deur. De tijd is voorbij, zo meldt ze. Voor het gesprek is een half uur uitgetrokken, maar we zitten nog midden in het interview. We mogen iets uitlopen van haar. Tijd voor de laatste vraag dus. Nu zijn cd in de winkels ligt is het een kwestie van afwachten voordat de tracks op KaZaA staan. Hoe staat hij daar eigenlijk tegenover?
‘Het is dubbel’, zegt de zanger. ‘Als artiest vind ik dat geweldig, ik wil dat mijn platen door zoveel mogelijk mensen worden beluisterd. Maar als producer heb ik het liever niet. Er zit enorm veel tijd in de nummers. En erg veel geld, dat moet toch worden terug verdiend. Het is natuurlijk geweldig dat de platenmaatschappij in mij investeert, maar ze willen natuurlijk ook geld verdienen. Natuurlijk heb ik zelf ook wel eens muziek gedownload. Maar uiteindelijk koop ik toch liever de echte cd.’
Wat is eigenlijk zijn favoriete nummer van zijn eigen cd? Clark denkt even na en kiest voor ’Zo Mooi’.
‘Aan dat nummer heb ik erg veel plezier beleefd tijdens het schrijven. Maar ook ‘Heerlijk’ is een favoriet. Het is tenslotte mijn eerste hit. Eigenlijk is het moeilijk om te kiezen.’
Dan is het interview toch echt voorbij. Alain bedankt mij voor het interview, in plaats van andersom en loopt mee tot de deur. Hij heeft succes, maar staat met beide benen op de grond. Hopelijk blijft hij dat doen. Waarschijnlijk wel, hij is niet van de ene op de andere dag een ster, Clark werkt al negen jaar toe naar dit moment. En waarschijnlijk beseft hij als geen ander dat dit nog pas het begin is.
Snel een laatste vraag bij de lift: over drie jaar optreden in een uitverkochte Kuip? De zanger lacht. ‘Drie jaar? Nee, natuurlijk niet. Tweeënhalf natuurlijk.’

Clark7
Clark staat met beide benen op de grond.


Mening over de cd: Alain Clark

Wie de cd van Alain Clark koopt, haalt een swingend en goed geproduceerd album in huis. Roept Boris te pas en te onpas ‘keep the soul alive’, Clark doet het letterlijk. Of om in de Nederlandstalige sfeer te blijven: Alain Clark houdt de soul levend! Het album bevat 11 tracks, waarvan één interlude en één reprise. Er is tijdens de produktie veel aandacht besteed aan de nummers. Ze klinken ‘vol’ en alle mogelijkheden op het gebied van geluid zijn benut.
Tekstueel is het niet altijd even sterk, soms is het iets te ‘Breezah’. Maar wie in zijn achterhoofd houdt dat het allemaal met een knipoog is, zal zich er niet aan storen.
Ik denk dat de keus om de cd te kopen vooral afhangt van Alains stem. Je houdt er van of je houdt er niet van. Hoe zijn zangstem is laat hij jammer genoeg niet echt horen. Het is echt de combinatie van muziek, stem én tekst die het album al of niet de moeite waard maken. Maar uiteindelijk geldt dat natuurlijk voor elke artiest.

Alain Clark levert met Alain Clark vooral een belofte af voor de toekomst. Hij heeft talent en vooral veel lef door niet de reeds platgetrapte R&B paden van bands als Romeo, Replay en Gordon te betreden. En alleen dat is al een reden om dit album zeker een kans te geven.

De debuut-cd van Alain Clark ligt nu in de platenwinkels.