Film: The Grudge

Japan is meester in het maken van enge films. The Ring, Dark Water en The Eye waren allemaal succesvolle films, die ook buiten Japan bekend werden. Fans van het genre vonden Ju-On er met kop en schouders bovenuitsteken. De hoes met het jochie zonder ogen was al eng, de film was nog enger. En die film is nu opnieuw verfilmd met Sarah Michelle Gellar.

Het verhaal

Wanneer iemand sterft in extreme woede, blijft er een vloek achter. Iedereen die hiermee in aanraking komt zal hetzelfde lot ondergaan...

Karen Davis (Gellar) is een sociaal werkster die op stage is in Japan. Wanneer ze een huisbezoek brengt aan een verwarde vrouw (haar collega Yoko kwam niet opdagen) treft ze een chaotisch huis aan. Ze ruimt daar op en hoort ineens geluiden. Wanneer ze op onderzoek uitgaat, treft ze een jongen in de kast aan. Dat is de start van angstaanjagende gebeurtenissen, waarbij de vloek steeds weer van persoon op persoon overslaat.

 Grudge


De film

The Grudge heeft wat het verhaal betreft weinig om het lijf. Je ziet mensen die doodgaan en een spook in een huis en dat is het wel zo'n beetje. Zeker voor wie Ju-On heeft gezien zal The Grudge geen verrassingen bieden. Beide films volgen hetzelfde verhaal en hebben dezelfde schrikeffecten. Anders dan bij 'The Ring' of 'The Eye' zit er geen echt logisch verhaal in. Bovendien is het niet chronologisch. Je moet er van houden, zeg maar.

Wat de remake betreft is het erg goed gedaan. Dat kan bijna niet anders, want 'The Grudge' is door dezelfde regisseur gemaakt. Takashi Shimizu weet wederom de goede snaar te raken als het om schrikeffecten gaat. Op de meest onverwachte manier komt de geest tevoorschijn: onder de douche of vanuit een schaduw.

 Grudge


De film is verder geschoten in Japan, met Amerikaanse acteurs die daar toevallig zijn. Dat komt de sfeer zeker ten goede, zeker omdat in Japan zaken als banvloeken en mysterieuze verschijningen meer gemeengoed zijn dan in de westerse cultuur.

Conclusie

The Grudge is spannend en op sommige momenten eng. Maar helaas schiet de film op een belangrijk punt te kort: het verhaal gaat nergens over. We zien allerlei mensen in verschillende episodes. Na een tijdje geloof je het wel en verlang je naar een goed verhaal, of in ieder geval een bevredigend verhaal waarin iets wordt opgelost. Dat biedt The Grudge niet. Maar vond je Ju-On goed, dan is dit een erg goede remake. Een prima film om je date mee naartoe te nemen. In het begin kruipt ze tegen je aan omdat het eng is, na een tijdje gaat de film een beetje vervelen en kun je je op een andere manier gaan vermaken.

 Grudge


Genrehorror/thriller
Lengte96 minuten
RegieTakashi Shimizu
CastSarah Michelle Gellar, Bill Pullman e.v.a.
Releasedatum The Grudge draait nu in de bioscoop
OfficiŰle siteThe Grudge
Kijkwijzer