Evenement: Dance4Life - Backstage met SunChaser

Het spektakel barst om half drie los, maar al voor enen ben ik aanwezig. Lange Frans en Baas B. doen net een soundcheck. Vanuit de perstribune kijk ik neer op het podium. Het is nog leeg verder, maar nu al indrukwekkend. Er zijn drie podia en het decor is rose en paarsgekleurd. De pers krijgt alleen toegang tot de perstribune, waar je een prima uitzicht hebt op het gebeuren. Maar leuker is het natuurlijk áchter het podium waar de technici de laatste hand leggen aan licht en geluid.

Om alles in goede banen te leiden zijn er ruim achthonderd vrijwilligers aan het werk. Want iedereen werkt vrijwillig mee aan Dance4Life. Geen slechte prestatie voor een organisatie die nog maar kort bestaat.

Dance4Life
Dansen tegen aids en voor begrip, dat is Dance4Life.


Dance4Life een internationale actiecampagne waarbij jongeren zelf de strijd aangaan met hiv en aids. Anderen bewust maken van deze ziekte en geld inzamelen is waar het vooral om gaat. Dit wereldwijde probleem is immers iets dat ook jongeren aangaat. Daarom is het nu ook die generatie die opstaat en gaat dansen. Dansen voor leven dus. Dansen is gezond en positief en een taal die iedereen spreekt.

En dansen, dat doen ook de scholieren in het Gelredome! Van 14.30 tot 20.30 uur staan er tal van acts op het programma waarbij stil blijven staan onmogelijk is. Srah, Johan Gielen, Lange Frans en Baas B. zijn slechts enkele namen die op het programma staan. Ook zij werken belangeloos mee aan Dance4Life.

Dance4Life
'Hoeveel moeten er nog gaan?' Lange Frans en Baas B. zingen hun grootste hit.


Op de eerste verdieping van het Gelredome zijn de kleedkamers. Het valt op hoe populair Lange Frans en Baas B. zijn. De deur kan geen seconde dicht, want er staat een lange rij fans te wachten voor een foto, een handtekening en een gesprekje. De fans zijn de dansende jongeren, die straks op het podium laten zien wat ze kunnen. En dansen kunnen ze! Op de gang dansen ze zich alvast warm, daarbij flink improviserend om te laten zien wat ze kunnen. Vooral breakdance blijkt populair, er wordt heel wat over de grond gerold, op handen gelopen en op hoofden gedraaid.

Dance4Life
Ali B. laat het publiek meebrullen op zijn hit 'Wat zou je doen?'


Ook Ali B. komt zijn ding doen. Samen met zijn posse weet hij moeiteloos de zaal op zijn hand te krijgen. 'Ik heb vandaag geen Marco, maar wel Mohammed Borsato meegenomen! En jullie kennen de tekst, dus ik wil dat jullie keihard meezingen!' En meezingen doet het publiek! Ze kennen niet alleen de tekst van 'Wat zou je doen' uit hun hoofd, ze zingen echt elk nummer mee. En tijdens het optreden worden er zowel knuffelberen als BH's het podium opgegooid.

Na zijn optreden is er nog tijd voor een Meet&Greet. Een aantal fans staat te wachten en mag met hem op de foto en kan hem wat vragen stellen. Opvallend is dat de organisatie van Dance4Life echt werk heeft gemaakt van de Meet&Greet. Meestal is zo'n ontmoeting even op de foto, handje schudden en weer weg. Maar nu is er een kwartier de tijd voor de fans.

Dance4Life
Ali B. krijgt knuffels en BH's toegeworpen.