Film: Finding Neverland - Oscar voor Depp?

Een van de mooiste films van 2004 is Finding Neverland met Johnny Depp en Kate Winslet. De film draait om de schrijver J.M. Barrie, hopeloos worstelend met een writers block. Totdat hij een weduwe en haar vier zoons ontmoet en hij uiteindelijk zijn bekendste werk maakt: Peter Pan. De film zou wel eens een Oscar kunnen opleveren voor Johnny Depp!

Het verhaal

J.M. Barrie (Johnny Depp) is een schrijver van elitaire toneelstukken die maar niet aan willen slaan. Hij is getrouwd, maar van zijn huwelijk is weinig meer over. Als hij op een dag in het park weduwe Sylvia Llewelyn Davies (Kate Winslet) en haar vier kinderen ontmoet leeft hij op. Zijn inspiratie komt terug en hij verzint het ene avontuur na het andere. Meestal gaan die over indianen en piraten.
Alle elementen van zijn fantasiewereld die hij deelt met de broers, verpakt hij in een toneelstuk over een jongen die niet wil opgroeien: Peter Pan.

Zijn vriendschap met de weduwe en de kinderen wordt niet door iedereen gewaardeerd. Er wordt zelfs geroddeld, over vreemdgaan en pedofilie. En als Sylvia ziek wordt, moet hij toch keuzes maken.


 Neverland
J.M. Barrie leeft weer op als hij Peter ontmoet.


De film

Finding Neverland is een prachtige film in meerdere opzichten. Het decor van het Engeland van de vorige eeuw is perfect nagemaakt. De fantasiewereld van Barrie en de vier jongens lopen naadloos in elkaar over. En het verhaal is ontroerend: geloof in jezelf en in je vrienden, dan kun je alles bereiken wat je maar wilt.

Het verhaal is overigens gebaseerd op een gedeelte uit J.M. Barries leven, maar de waarheid is hier en daar wat gekleurd. Zo was Sylvia nog geen weduwe toen ze Barrie ontmoette en er waren ook roddels over pedofiele neigingen van de schrijver. Dat laatste is overigens nooit bewezen.

Doet het ter zake in Finding Neverland? Nee. De film gaat vooral over dromen en fantasie, en dat is belangrijker dan een waarheidsgetrouw beeld van de schrijver van Peter Pan.

Er wordt fantastisch geacteerd, zowel door Depp (die zeker een Oscar verdient) als door Winslet. Dustin Hoffman speelt een kleine rol van theaterproducent en is hilarisch op het moment dat hij het verhaal van Peter Pan afkraakt. 'Een piraat met een haak als hand? Belachelijk!'
De grootste ontdekking is echter Freddie Highmore als de kleine Peter. Die jongen is zo goed, dat Johnny Depp hem per se wilde als Charlie, voor de nieuwe film Charlie en de Chocoladefabriek.

 Neverland
Fantasie en werkelijkheid lopen door elkaar.


Conclusie

Finding Neverland moet je als filmliefhebber gezien hebben. Bijna alles klopt aan deze film, al wordt het aan het eind misschien iets te sentimenteel. Maar verder, het verhaal is mooi en ook mooi vormgegeven en er wordt fantastisch in geacteerd. Je zult in de bioscoop geen mooiere film tegenkomen.

 Neverland
Er bloeit een mooie vriendschap op tussen Depp en Winslet.



Score: 8,5

GenreDrama/Komedie
Lengte106 minuten
RegieMarc Forster
CastJohny Depp, Kate Winslet e.a.
Releasedatum Finding Neverland draait nu in de bioscoop
Officiële siteFinding Neverland
Kijkwijzer