DVD en TV: Guido Weijers - Oxymoron

Wie naar de site van cabaretier Guido Weijers surft krijgt de volgende poll voor zijn kiezen:

Al tweemaal werd de uitzending van Guido's debuutprogramma door de VARA verzet:
6 december 2003: Wereld Aids Gala moet tussendoor en schopt Guido opzij.
20 maart 2004: Juliana gaat dood (dat flikt ze mij geen tweede keer).
Een dikke week voor de nieuw geplande datum (27 november op TV!) blijkt het slecht te gaan met Prins Bernard. Daarom de vraag: Gaat Guido’s TV-debuut van Oxymoron door?


A: Geen zorgen, Prins Bernard overlijdt vóór 27 november!
BI Inderdaad, het koningshuis heeft geen humor en Prins Bernard sterft op 27 november!
C: Neehoor, Prins Bernard sterft pas in 2005 als Guido's tweede programma op TV komt!




Typisch de humor van Guido Weijers. Hij kietelt met de botte bijl en hakt met vleugels. Weijers is snel, scherp en grappig. Althans op het podium. Als zijn publiek naar huis is, zit hij gewoon rustig in een stoel. Maar ja, dan heeft hij ook wel een dikke anderhalf uur lopen springen, rennen en dansen. Top sport dus, de programma’s van Guido Weijers. Niet alleen voor hemzelf, maar ook voor de kijkers in de zaal. Hij spaart niemand. Fysiek gezien dan.

Drie grappen per minuut

Turbocabaret noemt hij het zelf en dat klopt zeker. Minstens drie grappen per minuut vuurt Weijers af op zijn publiek en dat houdt hij zeventig minuten lang vol. Moraal? Als het er al inzit dan ligt het er niet dik bovenop. Sentiment? Geen moment, hij maakt korte metten met het gevoel van zijn publiek. Nostalgie? Dát wel, maar nooit oubollig. Oxymoron heet zijn show, maar dat kun je eigenlijk weer vergeten. Het slaat namelijk niet op de inhoud.
‘Je moet een jaar voor je op de planken staat al de titel doorgeven’, zegt Guido. ‘De programmaboekjes van de theaters moeten gedrukt worden, er moet reclame worden gemaakt. Dus pas nadat ik de titel heb bedacht, schrijf ik de rest van het programma.’



Guido Weijers kneep (en knijpt hem) nu omdat zijn het tv-debuut van Oxymoron al tweemaal werd geprogrammeerd door de VARA, maar ook tweemaal werd gecanceld. Wereld Aids Dag en Juliana waren de schuldigen. Nu het bijzonder slecht gaat met Prins Bernhard ziet Weijers het al gebeuren: op alle zenders biografieën over het leven van de prins, en zijn show weer in de ijskast.
Het zou jammer zijn als Oxymoron zaterdag niet wordt uitgezonden, want het is een van de leukste programma’s van de afgelopen jaren. Het is bijna onmogelijk om hem te vergelijken met anderen. Toch maar proberen dan. Weijers combineert het nostalgische terugblikken naar 'vroegah' van Theo Maassen, het uithoudingsvermogen van Bert Vischer en de messcherpe analyses en grappen van een vroegere Youp van het Hek. Zegt dat je iets? Waarschijnlijk niet. Guido moet je beleven en over je heen laten komen.