The Darkness II

Header

Mensen in tweeën scheuren, harten opeten en mensen doorboren door met een stuk naar ze te gooien zijn dingen die ik altijd graag doe. Afgelopen week mocht ik huishouden op het kantoor van 2K Games met de game The Darkness II en het smaakt naar meer.

The Darkness II draait om Jackie Estacado, het hoofdpersonage uit het eerste deel. In dat deel heeft hij wraak genomen op de moordenaars van zijn geliefde Jenny. Ondertussen zijn er twee jaar verstreken en heeft hij zijn donkere krachten weten te onderdrukken met de hulp van occultist Johnny Powell. Hij is ondertussen leider van een maffiabende geworden en heerst zonder problemen over de stad. Door een aanslag op zijn leven wordt de Darkness weer actief in het lichaam van Jackie. De aanslag is overduidelijk gepleegd om juist dit te laten gebeuren.

The Darkness IIThe Darkness II

The Brotherhood, onder leiding van Victor, wil de Darkness uit het lichaam van Jackie drijven en gebruiken voor hun eigen plannen. Jackie komt tegenover deze Brotherhood te staan, een organisatie die de krachten van de Darkness wil hebben. Deze goed georganiseerde tegenstander heeft de entiteit goed bestudeerd en kent de zwakke punten van de Darkness. Hierdoor vormt ze een moeilijke tegenstander die niet onderschat moet worden. Jackie komt tijdens het spel te weten wat de Brotherhood eigenlijk is en belangrijker nog, wat de Darkness nu eigenlijk allemaal doet om als een parasiet in zijn lichaam te blijven.

Als eerste beginnen we aan een tutorial. Dit blijkt na een paar minuten ook echt nodig te zijn, want de besturing is vooral wennen. We kennen het dual-wielding al uit andere spellen: je kunt dan vaak met twee wapens schieten en dat is nog prima te behappen voor je oog-handcoördinatie. The Darkness II introduceert quad-wielding. Jackie beschikt naast de gewone wapens zoals pistolen, shotguns en machinegeweren ook over Darkness-krachten. Deze krachten manifesteren zich in twee slangen met een soort Aliens-achtige kop eraan vast. Dit zijn je twee extra armen en ze zijn in de actiestukken van het spel continu present.

Je bedient deze 'Demon Arms' met je schouderknoppen net zoals je het schieten doet. Jackie vindt het niet erg om twee wapens vast te houden. Of als je behoedzamer wil spelen, een wapen in de ene hand en een portier van een auto in zijn andere hand om als schild te gebruiken. Vandaar het quad-wielden: je moet alle vier de schouderknoppen gebruiken om Jackie zijn acties te laten doen.

The Darkness II is afgestapt van de realistische graphics uit het eerste deel en gebruikt cell-shading om de actie op het beeld te toveren, net zoals games als Sly Cooper en Borderlands. Wees gerust, de game is donker en erg gewelddadig en eigenlijk ben je soms blij dat het niet te realistisch is. Want al gauw krijgen we van de tutorial te horen dat er geen medikits zijn, maar harten. En dan bedoelen we niet dat er lieftallige rode hartjes te verzamelen zijn, maar dat je deze uit het lichaam van je tegenstander moet rukken. Deze harten geven je levenspunten terug. Je kunt de vijanden ook op brute wijze afmaken met speciale executie-bewegingen, zeg maar fatalities. Zo is het mogelijk om een vijand op te pakken met beide slangen om deze daarna in twee stukken te scheuren. Ouch.

The Darkness IIThe Darkness II

Genoeg te leren dus met quad-wielding en de speciale bewegingen. In het begin was dit erg wennen maar al snel raak je er aan gewend, zeker omdat beide Darkness-slangen een eigen functie hebben. Met de linkerslang pak je mensen of voorwerpen vast. Deze kun je dan naar de vijand gooien. Metalen staven doen het bijvoorbeeld goed als je die van een afstandje richting tegenstader werpt. Met de rechterslang sla je mensen of voorwerpen tot moes. Terwijl je dit doet kan je ook nog eens schieten met je wapenarsenaal. Je kunt je tegenstander dus ouderwets overhoop knallen maar je kunt ook aanvallen met je Darkness-krachten. De executies zijn de kers op de taart.

De tutorial is nog prima te doen door het betere 'run and gun'-principe, tijd voor het echte werk. Het volgende level brengt Jackie naar een bordeel. Dit wordt namelijk beheerd door de Brotherhood en Jackie heeft antwoorden nodig. In het bordeel is Jackie op zoek naar Venus, een dame van lichte zeden, die Jackie aan antwoorden en een wapen kan helpen. Zodra hij haar gevonden heeft en een toeristische route naar haar kamer heeft gekregen, krijgt Jackie van haar te horen dat er wat raars gebeurt op een paar verdiepingen van het gebouw waar de hoeren zelf niet mogen komen. Venus geeft Jackie een wapen en hij gaat op onderzoek uit. Samen met dat wapen en zijn krachten gaat hij een aantal Brotherhood-konten schoppen, of hun hart opeten, wat je zelf wilt.

The Darkness IIThe Darkness II

Lees verder op de volgende pagina.