DiRT 3

Leader

Met de DiRT-serie heeft Codemasters de standaard gezet voor rallygames. Na het succes van de eerste twee delen kon een derde deel natuurlijk niet uitblijven. De grote vraag is of het ze weer lukt om een ijzersterke rallygame neer te zetten. Ik had het genoegen om een perspresentatie van de game bij te wonen en kan alvast zeggen dat ze op de goede weg zijn.

DiRT 3 draait op een verbeterde versie van de EGO-engine. Deze levert naast verbeterde graphics ook meer kracht op voor andere zaken. Zo is er een nieuw weersysteem en komt er een split-screen optie voor twee spelers. Toevoegingen die in de vorige delen niet aanwezig waren.

Na regen komt zonneschijn
Het nieuwe weersysteem van DiRT 3 is eigenlijk niet zo heel nieuw. De techniek is namelijk uit F1 2010 geplukt en aangepast voor DiRT 3. Met dit nieuwe systeem komen er ook een aantal veranderingen voor het racen. Waar het eerst altijd droog bleef tijdens de races, kan het nu gaan regenen of sneeuwen. Deze effecten zijn niet alleen visueel maar hebben invloed op het parcours en het rijgedrag van de auto. Naast de weersveranderingen zijn er ook races in het donker en tijdens de zonsopkomst en –ondergang.

De presentator vertelde dat dit allemaal wat extra spanning toevoegt aan de races. Door het donker racen of rijden over ijs en door de sneeuw is toch heel anders dan overdag met een zonnetje aan de hemel. Het aantal banen is tevens flink opgeschroefd, had DiRT 2 nog rond de veertig banen, DiRT 3 zal meer dan honderd bevatten.

Gymkhana

Blockie om
Nieuw in DiRT 3 is de mode genaamd: Gymkhana. Deze nog redelijk onbekende vorm van autosport begint steeds meer publiek aan te trekken. Ken Block, een protegé van Colin mcRae, helpt om het populairder te maken en is tevens aanwezig in het spel. Het doel van Gymkhana is een goede score neerzetten terwijl je door het level heen scheurt en tot 75 verschillende soorten stunts en trucs uithaalt. Het level is zo ingericht dat jij als coureur een mooie serie van trucs achter elkaar kan maken. Waar je het ene moment een sla-om maakt door een steigerstelling maak je daarna een scherpe bocht terwijl je onder een vrachtwagentrailer heen drift.

Gymkhana speelt zich af in het grootse level genaamd DC Compound. Dit level bestaat uit drie delen en hoe verder je komt hoe meer je vrijspeelt van dit level. Het level bestaat uit een hele grote fabriekshal met daaromheen een groot stuk braakliggend land. Op dit land staan toevallig verschillende objecten en materialen waar jij als coureur gebruik van kan maken. Hierbij kan je denken aan grote rioolbuizen waar je doorheen rijdt, steigerpalen waar je omheen kan sla-ommen, graafmachines waar je omheen kan driften en zandheuvels waar je jumps kan maken.

In je carrière als rallycoureur ga je ook een aantal ghymkana-evenementen spelen. Daarnaast zal het level ook beschikbaar zijn voor als je zin hebt om wat te stunten of in multiplayer waar je met anderen de strijd aan kan gaan. Omdat in Gymkhana het draait om punten scoren door verschillende trucs uit te halen zal je tegenstander als 'ghost' door het level heen rijden.

Rally

Party on
DiRT 3 zal acht-speler-multiplayer bevatten. Daarnaast zullen er vijf verschillende multiplayer-modi in het spel zitten: Rally, Rallycross, Head to Head, Trailblazer en Landrush. Mensen die bang zijn dat ze weer met oncontroleerbare buggies en vrachtwagens te maken krijgen in Landrush kunnen opgelucht ademhalen. Codemasters heeft geluisterd naar de feedback en de voertuigen zijn wat kleiner en beter hanteerbaarder gemaakt.

In Head to Head is het mogelijk om met twee spelers tegelijkertijd op dezelfde baan te racen. De ontwikkelaars hebben in deze mode een aantal punten gecreëerd waar als beide spelers goed rijden elkaar zullen ontmoeten. Zo zal de ene speler door een greppel heen rijden waar de ander net overheen springt met zijn auto.

Naast de competitieve multiplayer-mode is er een party-mode voor single- en multiplayer- aanwezig zijn. In deze mode zitten vier modi: Cat & Mouse, Invasion, Infection en Capture the Flag.

In Cat & Mouse zullen zijn er twee teams van vier spelers. Elk team heeft drie 'katten' en één 'muis', de katten mogen kiezen uit elke rallywagen die beschikbaar is maar de muis is een jaren zestig mini. De bedoeling is dat één van de twee muizen als eerste de finish overgaat maar de katten hebben de vrijheid om te doen wat ze willen. Je kan ervoor kiezen om de muis in bescherming te nemen of juist de muis van de tegenstander aan te vallen.

In Invasion staat het level vol met kartonnen aliens en wolkenkrabbers. Tijdens het racen scoor je punten door de aliens aan te rijden, rijd je een wolkenkrabber kapot dan krijg je strafpunten.

In Infection speel je een soort tikkertje, jou auto is bedekt met een groene slijm en na het aanrijden van iemand anders zal deze ook besmet zijn en kan diegene jou helpen anderen te besmetten. Capture the Flag spreekt redelijk voor zichzelf alleen dan met auto's.

Gymkhana

Rally op Youtube?
Codemasters heeft goed geluisterd naar de feedback van spelers en de pers. De game zal nu voor 60% bestaan uit het 'echte' rallyrijden, dit naar aanleiding van kritiek op het tweede deel dat volgens veel spelers te weinig rally bevatte. Een andere toevoeging is dat je nu van elke replay dertig seconden direct kan uploaden naar YouTube.

In de replay kies je een beginpunt en vervolgens een eindpunt, waarbij je zorgt dat het filmpje niet langer wordt dan dertig seconde, en je bent klaar om het te uploaden. Het filmpje wordt naar je eigen kanaal gestuurd en naar Codemasters. Deze kunnen bijvoorbeeld een 'Best of'-special houden waar misschien jou filmpje wel tussen zit.

Naast een grafische update krijgt DiRT 3 nog een aantal andere verbeteringen. De code die ik te zien kreeg was een pre-alpha-code, maar het zag er al schitterend uit. Het aanwezige schademodel is mooi en reageert zoals je het verwacht, de bumper gaat bijvoorbeeld steeds losser hangen als je er teveel tegenaan botst. Bij een goede crash tegen de bumper ben je hem gewoon kwijt.

Tijdens het rallyracen bruist het van leven met voetgangers langs de kant en op de weg, vogels die komen overvliegen en een prachtig landschap om je heen. Voetgangers die op de weg staan kun je niet aanrijden, die optie leek de autodealer geen goed idee. Het brengt wel wat spanning met zich mee want je schrikt je een hoedje als je met tachtig de bocht door drift en er een voetganger plots voor je wegduikt.

DiRT 3 komt 24 mei uit voor de PS3, Xbox 360 en PC. Lees hier ook een interview van FOK!games met een medewerker van Codemasters.