EA Mobile - Najaar

De gamemarkt voor mobile apparaten zoals telefoons en tablets wordt steeds groter en populairder. Ook Electronic Arts komt dit najaar met enkele grote games naar de iPhone en iPad. Ik ging bij ze langs en speelde vier van deze games: FIFA 12, Battlefield 3, Theme Park en The Sims: Medieval.

FIFA 12
Iedereen kent FIFA wel als één van de grote jaarlijkse najaarstitels voor de consolegamers en sinds 2002 komt er ook jaarlijks een mobiele versie uit voor de telefoons. In het aankomende deel gaat de serie een stapje verder door het toevoegen van de 'Manager Mode'. In deze mode zal het mogelijk zijn je eigen teams te managen zoals jij het wilt. Spelers verkopen of juist kopen, spelers van positie laten veranderen of op de dinsdagen en donderdagen trainen zijn onderdelen van deze nieuwe mode waar de fans al een poosje om roepen.

Naast deze 'Manager Mode' zal het ook mogelijk zijn om verschillende competities, waaronder Eredivisie Live, te spelen. Verschillende Quick-modi zoals penalty's en trainingen zijn ook snel en makkelijk te vinden. Een leuke toevoeging is de 'Day Challenge', hier krijg je dagelijks een opdracht die je kan voltooien. Denk daarbij aan een wedstrijd waar nog tien minuten op de klok staat van de tweede helft. Jouw team staat met 2-1 achter en je moet dit veranderen naar een 3-2 winst. Elke dag zal er een andere uitdaging klaarstaan, ideaal voor de mensen die niet lang de tijd hebben.

FIFAFIFA

De spelmenu's zijn erg makkelijk en soepel in elkaar gestoken. Je kiest met gemak de juiste instellingen die je wil hebben voor een wedstrijd. Met keuze uit alle competities en hun clubs, meer dan 25 stadions, wedstrijdballen, weersomstandigheden en de verschillende tenues waarin gespeeld kan worden brengt FIFA 12 een hoop mogelijkheden mee.

De bediening van het spel is erg makkelijk en overzichtelijk gehouden en al binnen enkele minuten tik ik een bal behendig in het doel van mijn tegenstander. Mensen die een iPhone en een iPad hebben zullen hun iPhone kunnen gebruiken als controller voor de iPad versie. Deze kan je dan eventueel op een televisie aansluiten waardoor je onderuit gezakt op de bank met vrienden kan gamen.

FIFA 12 voor iOS komt in oktober uit, een precieze datum is nog niet bekendgemaakt.

Theme Park
In 1994 zag de eerste Theme Park-game het licht en nu, zeventien jaar later, komt Theme Park in een nieuw jasje naar iOS. In Theme Park draait het om het bouwen en beheren van je eigen pretpark. Deze versie van het spel zal gratis zijn en draaien op het 'Freemium'-model. Hierbij heeft de speler een beschikking over een uitgebreide basis waar het mogelijk is om extra's aan te schaffen voor echt geld.

In het begin heb je nog een volledig kaal park en al snel word je door de manager aan de hand meegenomen door verschillende mogelijkheden. Als snel heb ik mijn eerste attractie, een spingkussen, neergezet. Natuurlijk is dat niet genoeg en al snel staat er ook een friettent. Elke attractie of winkel die je neerzet zal geld genereren. Hoe meer geld een attractie genereert hoe langer het duurt voordat je dit in handen hebt. Zo krijg ik van mijn friettent elke vijf minuten zo'n vijftig dollar. Zet ik een ballonnentent neer dan krijg ik elke negen minuten bijvoorbeeld tachtig dollar.

Theme ParkTheme Park

Op den duur zal je natuurlijk meer geld nodig gaan hebben voor de grotere attracties. Je kan reeds bestaande attracties upgraden zodat ze meer geld opleveren. Maar je kan ook attracties 'meehelpen' om meer geld te verdienen. Zo kun je kinderen op het luchtkussen harder laten rondstuiteren (dat vinden ze leuk) door met je vingers te tikken op de juiste momenten. Doe je dit goed dan vinden de kinderen het zo leuk dat ze je extra geld geven. Voltooi je bepaalde opdrachten die je tijdens het spelen krijgt en je verdient zo genoeg voor die ene attractie.

Later in het spel, als je wat verder gekomen bent, kan je je gaan richten op bepaalde thema-attracties zoals de toekomst, clowns of piraten. Op deze manier kan je een echt thema-pretpark bouwen dat je later weer aan je vrienden kan laten zien. In de periode dat ik heb kunnen spelen heb ik geen last gehad van een 'stil'-moment waar je bij Freemium-games vaak tegenaan loopt. Je kan namelijk de tijd tot wel vijftig keer sneller laten lopen. Hierdoor krijg je veel sneller en veel eerder geld in het laatje waardoor je weer verder kan.

Theme Park lijkt een leuke freemium-game te worden waarbij je goed zelf kan bepalen waar en wanneer je geld wil uitgeven. Ik ben geen verplichtingen tegengekomen waardoor je als 'gratis'-speler tegen aan kan lopen.  Theme Park moet eind dit jaar uitkomen voor iOS, een exacte datum is nog niet bekendgemaakt.