AVROTROS: 'Deelname Eurovise volgend jaar niet zeker'

AVROTROS twijfelt of ze volgend jaar zal deelnemen aan het Eurovisie Songfestival. De omroep die verantwoordelijk is voor de Nederlandse inzending vindt dat er eerst "structurele aanpassingen" moeten komen aan het Songfestival, zoals vermeld in een officiële verklaring.

In dezelfde verklaring verklaart AVROTROS dat ze deelneemt aan het onderzoek dat is ingesteld door de organisatie van het Eurovisie Songfestival, de EBU. Deze organisatie zal onderzoek doen naar klachten over de onveilige sfeer tijdens de vorige editie in Malmö.

Diverse landen, waaronder Nederland, hebben bij de EBU melding gemaakt van een onveilige sfeer in de Malmö Arena. AVROTROS heeft geen details verstrekt over dit gevoel van onveiligheid en over wat de precieze oorzaak ervan was, een woordvoerder verklaarde dat ze zich "onveilig voelden in de delegatiebubbel".

Dit verhaal sluit aan bij opmerkingen van deelnemers uit verschillende landen, waaronder Litouwen, Ierland en Noorwegen. Deze deelnemers hadden eerder al gesproken over een gespannen sfeer. De Noorse band Gåte overwoog zelfs om zich terug te trekken voor de finale. Gitarist Magnus Børmark vertelde aan de Noorse krant Aftenposten: "Dat was tot de laatste seconde een optie."

Verklaring AVROTROS:
De afgelopen weken is er veel gebeurd achter de schermen bij AVROTROS in de naweeën van de teleurstellende afloop van het Songfestival voor Nederland. Hierbij proberen we te delen wat kan en vragen we tegelijkertijd begrip voor het feit dat niet alles (nog) openbaar gemaakt kan worden.

Diskwalificatie Joost Klein
Het onderzoek van het incident na afloop van het optreden van Joost Klein in de tweede halve finale is nog in behandeling bij het Zweedse Openbaar Ministerie. Gedurende dit onderzoek kunnen we helaas niet inhoudelijk ingaan op de details, de toedracht en de afwikkeling van dit incident omdat dit het onderzoek zou kunnen beïnvloeden. We kunnen wel stellen dat op basis van de informatie die we toen en nu hebben nog steeds van mening zijn dat de diskwalificatie onnodig en disproportioneel was.

Onderzoek EBU
AVROTROS heeft net als andere deelnemende landen een verzoek gehad om mee te werken aan een onderzoek vanuit de EBU. Wij hebben besloten hieraan mee te werken met de nodige kanttekeningen. AVROTROS is van mening dat er een breder, diepgravend en echt onafhankelijk onderzoek nodig is om structurele problemen te adresseren. Niet alleen de werkwijze van de organisatie in Malmö en de EBU, maar ook de onafhankelijke rol en het mandaat van de Reference Group (het comité van afgevaardigde deelnemende landen), de regels/procedures en beroepsmogelijkheden bij klachten en de toegenomen druk op de artiesten en delegaties in aanloop naar en tijdens het Songfestival zouden onderwerp van onderzoek moeten zijn door een erkend en onafhankelijk onderzoeksbureau. 

Toekomst
Het Eurovisie Songfestival is opgericht om via muziek landen en volkeren met elkaar te verbinden en onderling broederschap te stimuleren. Dit zou het uitgangspunt moeten zijn bij de organisatoren en alle deelnemende landen. Tot het moment dat AVROTROS vertrouwen heeft dat structurele aanpassingen genomen worden om de artiesten en hun muzikale boodschap weer centraal te stellen, houden we deelname aan het Songfestival in beraad.

De clip van het nieuwe nummer 'Luchtballon' van Joost Klein bevat veel verwijzingen naar zijn deelname aan het Eurovisie Songfestival: