Dumoulin en Schippers sporters van het jaar

Tom Dumoulin en Dafne Schippers zijn op het NOC*NSF Sportgala in Amsterdam gekozen tot sportman en sportvrouw van het jaar. De titel voor sportploeg van het jaar was voor dames voetbalsters.

Dumoulin schreef dit jaar geschiedenis door als eerste Nederlander de Giro d'Italia te winnen. Hij werd later ook nog wereldkampioen tijdrijden. Dumoulin kreeg de voorkeur boven Sven Kramer en Max Verstappen. Bij de dames dankte Schipper haar uitverkiezing aan het prolongeren van haar wereldtitel op de 200 meter. Andere genomineerden waren Marrit Bouwmeester en Anna van der Breggen.

De Nederlandse voetbalsters werden dit jaar eigen land Europees kampioen en daardoor gekozen tot sportploeg van het jaar. Ze wonnen het van de mannen shorttrackers en de mannen hockeyploeg. Coach van het jaar werd Jac Orie, coach van de schaatsploeg Lotto-Jumbo. De prijs voor gehandicapte sporter ging naar Jetze Plat, wereldkampioen paratriatlon.

Daarnaast was er nog de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs, die dit jaar ging naar Yvonne van Gennip. Zij won op Olympische Winterspelen van 1988 driemaal goud.

Dumoulin en Schippers sporters van het jaar (Pro Shots / Anp)
Dumoulin en Schippers sporters van het jaar (Pro Shots / Anp)