F1: Norris pakt sprintpole in nat Shanghai, Verstappen 4e

Op een alsmaar natter wordend circuit van Shanghai is vrijdagochtend de kwalificatie gereden voor de sprint in China, voorafgaande aan de Grand Prix van zondag. Het werd een uiterst lastige kwalificatie, waarin het vooral in de derde en laatste sessie flink nat was.

In de eerste sessie was het allemaal nog prima te doen, hoewel de weinig gebruikte baan niet veel grip leverde. Sergio Perez kende een uitschieter en noteerde zowaar de snelste tijd, voor Lando Norris, Max Verstappen, Charles Leclerc en Oscar Piastri.

Ook in Q2 was het nog grotendeels droog, maar de regen zat er wel aan te komen. Dit keer was Verstappen de snelste, voor Leclerc, Perez en Piastri, maar de verschillen waren niet groot. Het doek viel voor onder meer George Russell, terwijl ook Lance Stroll - 's ochtends nog de snelste in de training - richting de kleedkamers kon.

Het ging pas echt los in de derde sessie, want daarin was het gewoon serieus nat. Leclerc gleed de baan af, de een na de ander had moeite om wel op het natte asfalt te blijven en veel rondetijden werden afgenomen nadat coureurs de auto toch niet op het asfalt hielden.

In de slotfase knalde Norris met een toptijd ruimschoots naar de leiding, maar die tijd werd afgepakt. Lewis Hamilton leek daarna te verrassen met poleposition, maar dat ging niet door: Norris kreeg zijn tijd weer terug en de pole was voor hem. Hamilton pakte wel een zeer knappe tweede plek, voor Fernando Alonso en Verstappen, die zijn eerste twee rondentijden - beiden waren wel langzamer - ook afgenomen zag worden.

De sprint gaat zaterdagochtend om 05.00 uur Nederlandse tijd van start, de voorlopige startopstelling is hier te vinden. Om 09.00 uur wordt dan de kwalificatie voor de Grand Prix verreden.